Bezwaar tegen Elfstedentocht op zondag dient pluriformiteit

Sommigen noemen de islam achterlijk. Een terecht verwijt omdat tientallen moslimlanden grossieren in corruptie en intolerantie. De bewering dat de islam niet met democratie te verenigen is valt echter niet aan te tonen. Het tegenvoorbeeld is de Maleisische oppositieleider en moslim Anwar Ibrahim die zich in een NRC-interview met Elske Schouten redelijk opstelt.

Ibrahim legt uit hoe tegenstellingen overbrugd worden en pluriformiteit in de praktijk werkt. Maleisië kent een meerderheid aan autochtone Maleisiërs die volgens de grondwet verplicht moslim zijn, een Chinese bovenklasse en een Indiaas proletariaat. Officieel kent Maleisië vrijheid van godsdienst, maar in de praktijk werkt dat niet altijd zoals bleek in de zaak Jill Ireland. Het woord Allah mocht ze als christen niet gebruiken.

Ibrahim formuleert de essentie van pluriformiteit: ‘Ik heb geen vooroordelen. Ik ben een liberaal in de zin dat ik respecteer dat mensen hun visie willen uiten: of het nu gaat om een zeer vrome en religieuze man of een seculiere liberaal’. En: ‘(..) als moslim drink ik niet, mijn kinderen drinken ook niet. Maar ik kan het niet opdringen aan anderen, laat staan als het niet-moslims zijn.’ Over het islamitische PAS binnen zijn coalitie zegt-ie dat de afspraak geldt dat de partij bijvoorbeeld bezwaar kan maken tegen een ‘bloot’ optreden van Beyoncé en het het concert niet hoeft bij te wonen. Maar dat de rest die dat wil er heen kan gaan.

De Nederlandse Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging kwam in het nieuws door een aangekondigde protestbrief aan de Vereniging De Friesche Elf Steden. Het zou een tocht op zondag betreuren. De brief is niet terug te vinden, maar een brief uit 2007 over een soortgelijk onderwerp zegt: ‘Echter er is een zaak welke nooit veranderen zal, en dat is de wet der tien geboden zoals deze ook in Gods Woord ons is beschreven. Het vierde gebod van deze wet wijst ons heel nadrukkelijk op de rust en heiliging van de zondag met onder meer de volgende woorden: ‘Gedenkt de sabbatdag dat gij dien heiligt’.’

De Vereniging onderstreept bij monde van voorzitter D. van der Sluis het ‘bijzonder te betreuren‘ als de Elfstedentocht op zondag gereden zou worden. Volgens zijn christelijke visie is het in strijd met de Bijbel. Van der Sluis zegt zich ‘grote zorgen‘ te maken over een eventuele Elfstedentocht op zondag.

Dat Van der Sluis bezwaar maakt tegen een Elfstedentocht op zondag past binnen de pluriformiteit. Het geluid van reformatorische Christenen is evenveel waard als dat van anderen. Onbegrijpelijk is trouwens waarom een aangekondigde protestbrief van een splintergroep zoveel publiciteit trekt. Opvallend veel in Vlaamse media die dit waarschijnlijk exotisch vinden. Alsof men moet ontdekken wat pluriformiteit in de praktijk inhoudt. Dat geldt ook voor Van der Sluis en zijn geloofsgenoten die niet hoeven te schaatsen op zondag. Om Anwar Ibrahim te parafraseren: ‘Maar ik kan het niet opdringen aan anderen, laat staan als het niet-christenen zijn.’

Foto: Elfstedentocht 1954

7 gedachten over “Bezwaar tegen Elfstedentocht op zondag dient pluriformiteit

 1. Rare kwiebus die de sjabbat als zondag wil zien. meende toch écht dat deze de zaterdag betrof 😉
  Al met al was Blondie ook weer in het vizier naast de C.U. Dat Blondie ook van de elfstedentocht een nationale feestdag wil maken deed me trouwens de hik krijgen van het lachen.
  Ollanda BV heeft er maar vreemde poppenkastfiguren bij gekregen de laatste jaren. Kan ook niet anders als Brussel steeds meer gaat bepalen 😉

  Like

 2. Je schrijft: ‘Sommigen noemen de islam achterlijk. Een terecht verwijt omdat tientallen moslimlanden grossieren in corruptie en intolerantie’ ? Dat zegt toch niets over de religie? Er zijn ook heel veel christenen die corrupt en/of intolerant zijn, maar op basis daarvan kan je toch niet zeggen dat het christendom achterlijk is?
  Dat orthodoxe christenen zich keren tegen een eventuele Tocht op zondag is te verwachten. Zolang ze de Tocht niet saboteren is er echter niets aan de hand. En ik zie de Staphorster jongeren nog geen wakken in het ijs hakken om de tocht te verhinderen.

  Like

 3. Als vegetarier ben ik tegen al die “verplichte” unoxworstmutsen. Er is al een brief onderweg naar de Vereniging De Friesche Elf Steden,

  Like

 4. @King Billy
  Wat is bidden in het Fries?

  @Motek
  Het vierde gebod zegt gelovigen dat ze de wekelijkse rustdag moeten heiligen. Omdat er talloze religies zijn, zijn er waarschijnlijk zeven religies te vinden zijn die elk een andere dag van de week als rustdag beschouwen. Dat zet de Elfstedenvereniging voor problemen met zeven protestbrieven. Want als het aan de religies ligt is elke dag van de week ongeschikt.

  @Wilm
  Goeie vraag. Het citaat gaat verder, want ik zei ook dat de islam verenigbaar is met democratie. Wat vele islamcritici betwijfelen. Maar je hebt gelijk dat het bestaan van talloze moslimlanden vol corruptie en intolerantie er geen sluitend bewijs voor is dat de islam ook corrupt en intolerant is. Zoals het feit dat het communisme in de Soviet-Unie, Noord-Korea of Cuba mislukt is volgens communisten ook niks zegt over het communisme. Want, vervolgen ze dan, da’s in pure vorm zoals het bedoeld was nooit tot stand gekomen. Islamisten zeggen hetzelfde over de islam. Ze willen dat graag proberen in een kalifaat met een islam in pure vorm.

  Maar zeggen al die moslimlanden waar de islam de meerderheidsreligie is en de inrichting van de maatschappij bepaalt dan helemaal niks? En hoe zit het met de onderlinge verschillen tussen die landen? Turkije is geen Pakistan, Egypte is geen Iran. Soms kapen wereldse regimes tegen de zin van de moslims de islam. Kortom, voor wie inzoomt op die moslimlanden ontstaat verscheidenheid.

  Toch kent die verscheidenheid overeenkomsten. Want de islam is een religie die het eigen ontstaan niet ter discussie stelt. Vragen daarover zijn ongewenst. De islam is een religie die behalve religieuze ook maatschappelijke en politieke pretenties heeft. Het wil de samenleving vormen. Daarin is geen volwaardige plek voor andersdenkenden. Da’s om te beginnen een verschil met het christendom, waarvan de hoofdstroom al een lange toch door de woestijn heeft afgelegd richting democratisering en zelfreflectie. Dat ontbreekt bij de islam.

  De uitspraak dat moslimlanden corrupt en intolerant zijn was de kop van het interview met Anwar Ibrahim. Het is een moslim die dat zegt. Mijn uitbreiding dat sommigen de islam terecht achterlijk noemen kun je als een uitwerking daarvan zien. Die ‘sommigen’ zijn de mensen die in corrupte en intolerante moslimlanden wonen waar de islam gebruikt of misbruikt wordt. Maar hoe je dat ook beschouwt, de islam wordt er door besmet. Als het zich laat misbruiken dan is het onmachtig om dat te corrigeren, maar laat het dat wel in haar naam gebeuren. En als door moslims het gebruik van de islam rechtstreeks tot corruptie en intolerantie leidt, dan is dat even deprimerend. Of achterlijk.

  Ik denk niet dat reformatorische Christenen de Tocht der Tochten zullen saboteren. Ze mogen hun bezwaar uitspreken. Dat recht hebben ze.

  @Herman
  Mee eens. Vegetariër Jort Kelder wees ook al op de commerciële bemoeienis van Unox met de Elfstedentocht. Jort weet het als ervaringsdeskundige uiteraard als geen ander door zijn commercials voor Friesland Bank.

  Like

 5. Pingback: Egyptische rechtbank verbiedt YouTube voor een maand. En dan? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.