Volgens een bericht op KLOKK (Kinderlijke Koepel Overleg Kerkelijk Kindermisbruik) verzet de Rooms-Katholieke kerk zich tegen ontdopen. Belangrijk voor degenen die de kerk definitief en compleet de rug willen toekeren. Bijvoorbeeld vanwege het kindermisbruik. Maar ook vanwege het conservatisme, de positie van de vrouw en een paus die tegen condoomgebruik is in het door AIDS geplaagde Afrika.
In Beieren wilde een gescheiden man de doop van zijn dochter ongedaan maken. Hij had een aanklacht tegen de kerk ingediend. Achtergrond was dat zijn voormalige vrouw de dochter in 2010 had laten dopen zonder zijn toestemming. Zijn beroep werd echter bij de rechtbank verworpen. Want die stelt dat de doop tot de interne zaken van de kerk behoort die door een rechter niet getoetst kunnen worden.
Volgens KLOKK loopt in Frankrijk een soortgelijke zaak met een tegengestelde uitspraak. De 71-jarige René LeBouvier werd ooit gedoopt in de katholieke kerk van Fleury, maar in de jaren ’70 viel hij van zijn geloof. In 2000 diende hij een verzoek tot ontdopen in, maar in de papieren die hij van de kerk vervolgens ontving stond alleen dat-ie uitgeschreven was. In 2010 probeerde hij opnieuw om ontdoopt te worden. In oktober 2011 besliste een rechter in zijn voordeel. Het beroep van het bisdom hiertegen loopt nog.
Ontdopen is een nieuwe trend, hoewel deze aarzelend op gang komt. Volgens berichten dienen in België jaarlijks ongeveer 2000 en in Frankrijk 1000 mensen een verzoek tot ontdopen in. Met de afnemende maatschappelijke betekenis van de katholieke kerk is blijkbaar ook de angst verdwenen. Pedofilieschandalen binnen de RK-kerk en de pogingen om ze in de doofpot te stoppen jagen gelovigen naar de uitgang.
Decaan van de School of Canon Law aan de Katholieke Universiteit van Amerika Robert Kaslyn stelt dat iemand nooit ontdoopt kan worden. Want hij redeneert dat een gedoopte door het sacrament voor God is gekenmerkt. Da’s een logische benadering omdat binnen religies regels norm zijn. Des te meer omdat de kerk meewerkt aan uitschrijven is het verzoek om ontdopen niet essentieel. Een betere manier om afstand van de kerk te nemen is het ontkennen dat de rituelen enige waarde hebben. Dan ontdoopt men zichzelf in de ontkenning.
Foto: Kinderdoop in de katholieke kerk
Zelf ben ik gedoopt en niet meer kerkelijk. Ik heb geen enkele behoefte aan ontdoping. Dwz dopen is bij mij ook op jonge leeftijd (0,1) gebeurd en bepaald door mijn ouders. Ik werd dus niet bij die keuze betrokken. Later mocht ik wel een keuze maken om belijdenis te doen en dat heb ik dus niet gedaan. Die keuze vind ik belangrijker en ik zou dus eerder voor ontbelijdenisdoen zijn. Er zijn enkele kerken waar een soort volwassen doop is. Die mensen maken zelf wel keuze voor hun doop, en dan kan ik me meer bij ontdoping voorstellen. Bij Katholieken zit het ook wat anders als je bedenkt dat communiedoen ergens voor de pubertijd is. Volgens mij doen die kinderen dat ook voor hun ouders. Bij het ongedaanmaken schop je ook daar je ouders voor de schenen. Zou ik dus ook niet doen.
LikeLike
@Ximaar
Wat ik ervan begrijp zijn er twee aspecten aan de kinderdoop die op gespannen voet met elkaar staan. De autonome beslissing van een kind en de opname in een religieuze gemeenschap. Het ene gaat uit van het individu en het andere van de christelijke maatschappij. Het idee van de wederdopers -vroeger werd iedereen als kind gedoopt- is dat alleen een volwassene bewust voor een verbinding met God kan kiezen. Aan kinderen gaat dat besef voorbij. Dan is die onbewuste intrede ook minder waard. Da’s een verdedigbaar standpunt. Waarschijnlijker passender bij protestante kerken die minder waarde hechten aan rituelen en meer aan de schrift en de leefregels.
Niet in alle kerken hebben doop en belijdenis dezelfde betekenis. U merkt het al op. In de protestante kerk dient de belijdenis inderdaad om de doop te bevestigen. Maar in de katholieke kerk gebeurt dat terloopser. We zijn het er denk ik over eens dat ontdopen zoveel waarde krijgt als men er zelf aan geeft. Dat belang van de ouders zie ik echter niet zo. Ze werden waarschijnlijk evenzeer ‘gedwongen’ door de kerk als ze op hun beurt hun kinderen verplichtten tot de doop. in die visie is ontdopen dan een antwoord, een correctie op de kerk, maar niet op de ouders.
LikeLike
Ontdopen is een protest tegen een door de ouders genomen beslissing.
De meeste mensen laten zich gewoon uitschrijven. Rustiger en minder problematisch voor de kerk omdat ontdopen als onbestaanbaar wordt gezien.
LikeLike
voor mij is het ontdopen meer een protest tegen de katholieke kerk, omdat er door “mensen” van alles wordt verzonnen tegen het homo en lesbienne zijn in dit geval. En alle voorgaande zaken! Er mag nu weleens verder wakker geschud worden.
LikeLike