George Knight

Debat tussen links en rechts

Publiek debat gevraagd over internetvrijheid vanwege ACTA

with 17 comments

Ineens praat iedereen erover dat de internetvrijheid onder druk staat. Zo moesten de providers Xs4all en Ziggo tegen hun zin de downloadsite The Pirate Bay blokkeren. UPC, T-Mobile en KPN zullen trouwens deze site niet zonder gerechtelijke uitspraak blokkeren, zoals de Stichting Brein verwachtte. En in de VS zorgen de wetten SOPA en PIPA voor veel discussie. Weliswaar lijken de tegenstanders aan kracht te winnen, maar vraag is waar het compromis uitkomt. Onbeperkte internetvrijheid zoals we die tot nu toe kenden lijkt verleden tijd.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is een wereldwijd handelsverdrag over intellectueel eigendom. Het wordt al vijf jaar op het hoogste niveau voorbereid. Nu is het aan bestuurders om een vrij internet te verenigen met de bescherming van intellectueel eigendom. Dan kan door misbruik aan te pakken zoals het sluiten door de FBI van de uploadsite Megaupload. Maar ook velen die er legaal bestaanden deelden werden slachtoffer. Daarom wordt de sluiting aangevochten door Piratenpartijen die opkomen voor internetvrijheid.

Politiek en opsporingsdiensten dienen chirurgische ingrepen te ontwikkelen waardoor flagrante overtredingen kunnen worden opgespoord zonder dat welwillende internetgebruikers schade ondervinden. Zo’n aanpak kost extra geld, maar is de enige manier om een geloofwaardige bestrijding van piraterij mogelijk te maken. En maatschappelijk draagvlak te krijgen. Belangenbehartigers van intellectueel eigendom hebben eerst te lang stilgezeten en zijn daarna te onbeheerst in actie gekomen. Hoogste tijd dat politiek en publiek dat corrigeren.

Written by George Knight

29 januari 2012 bij 23:41

17 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bijkomend probleem is dat de onderhandelingsbevoegdheid overgedragen is aan de EU en onder anderen Polen reeds heeft getekend voor ACTA afspraken. AVAAZ heeft een petitie tegen ACTA lopen.

  Like

  king billy

  30 januari 2012 at 08:01

 2. @Joke
  Inderdaad, creatieve oplossingen zijn mogelijk. Dank voor de link.

  @King Billy
  Ja, Polen heeft in Japan getekend. De petitie van AVAAZ is hier in te zien en te tekenen:
  http://www.avaaz.org/nl/save_the_internet_signing_f/?fp

  Like

  George Knight

  30 januari 2012 at 10:12

 3. Ik snap niks van die besluitvorming: afgl. donderdag in Tokyo hebben 22 landen getekend, nadat de EU eerder al akkoord was gegaan. Nu komt er een rondje langs de parlementen, waarna het EP de zaak mag bekronen. Is dat nou niet een beetje de omgekeerde volgorde, zou je zeggen. Het is allemaal al in beton gegoten.

  Like

  Joke Mizée

  30 januari 2012 at 18:00

 4. @Joke
  Democratie en de EU? Moeilijke zaak. Ik begrijp er ook niks van.

  Like

  George Knight

  30 januari 2012 at 18:18

 5. @George Knigt
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1135942/2009/01/07/Thailand-sluit-2300-sites-wegens-belediging-koning.dhtml

  Wacht maar af. Onze manier van communiceren dwingt sommigen tot snel opteren, en dat vinden ze niet leuk. Kikkers moet je niet in kokend water gooien.

  Overigens met een beetje pech tekent Rutte vandaag of anders vannacht het omstreden ESM.

  Like

  toetssteen

  30 januari 2012 at 23:30

 6. @Toetssteen
  Niet best voor de vrijheid van meningsuiting wat er in Thailand gebeurt.

  Like

  George Knight

  30 januari 2012 at 23:58

 7. @George Knight
  Ik zou me niet blind staren op wat zij daar kunnen, maar wat in het groter geheel mogelijk is. Hetzelfde.

  Like

  toetssteen

  31 januari 2012 at 00:23

 8. Als u me niet kwalijk neemt Knight:

  http://www.knack.be/nieuws/buitenland/europese-top-in-het-teken-van-economische-groei/article-4000036917759.htm

  Gaat super daar. Met een beetje pech wordt er binnen nu en een paar uur getekend voor ESM. Het systeem heeft haast. Waarom denkt u? Zal het internet zijn?

  Like

  toetssteen

  31 januari 2012 at 00:26

 9. @Toetssteen
  Blindstaren op censuur? Velen krijgen er pijn in de ogen van. De aandacht voor het ESM betekent toch niet dat de internetvrijheid dan maar beperkt moet worden? Ik zie trouwens een economisch belang om dat niet te doen. Nederland heeft als open samenleving trouwens meer te verwachten van nieuwe ontwikkelingen van internet, dan aan de bescherming van auteursrechten. In dat laatste geval gaan de dividenden grotendeels naar het buitenland, in het eerste geval vindt de activiteit hier plaats.

  Like

  George Knight

  31 januari 2012 at 08:06

 10. Diverse prominenten komen nu in het geweer tegen ACTA: http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/anti-actavisme/.

  Toetssteen heeft wel gelijk dat het ESM nog angstaanjagender is. En daar wordt ook al hetzelfde dictatoriale stramien gevolgd – het is in feite een stille staatsgreep. (Zie http://www.courtfool.info/nl_Als_de_pers_zwijgt.htm.)

  Like

  Joke Mizée

  2 februari 2012 at 22:08

 11. […] Oostenrijkse Europarlementariër Josef Weidenholzer wijst ACTA af. Methoden die voorgesteld worden ziet-ie als 20ste eeuws en niet toegerust om problemen van nu […]

  Like

 12. […] onder een ACTA-tekst van de Europese Commissie en de 21 lidstaten voortijdig was omdat het aan de democratische besluitvorming vooraf ging. Nu krabben lidstaten door de druk van hun bevolking zich achter de oren en willen ze eerst […]

  Like

 13. […] het intellectueel eigendom, dus de economische belangen van hoofdzakelijk Amerikaanse bedrijven. De invoering van ACTA is daarbij de focus van debat. De steun van Westerse bedrijven aan de onderdrukking van Chinese […]

  Like

 14. […] en Rusland als de kapitalistische cowboys die onder het mom van intellectueel eigendom anderen het ACTA-verdrag willen opleggen de informatievrijheid op het internet. Julian Assange wordt al meer dan 500 dagen […]

  Like

 15. […] Oostenrijkse sociaal-democraat Josef Weidenholzer tegen de macht van de amusementsindustrie om de ACTA erdoor te drukken. Eindelijk lijkt een publiek debat van de grond gekomen. In de afweging tussen […]

  Like

 16. Like

  George Knight

  30 oktober 2015 at 15:14


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: