Publiek debat gevraagd over internetvrijheid vanwege ACTA

Ineens praat iedereen erover dat de internetvrijheid onder druk staat. Zo moesten de providers Xs4all en Ziggo tegen hun zin de downloadsite The Pirate Bay blokkeren. UPC, T-Mobile en KPN zullen trouwens deze site niet zonder gerechtelijke uitspraak blokkeren, zoals de Stichting Brein verwachtte. En in de VS zorgen de wetten SOPA en PIPA voor veel discussie. Weliswaar lijken de tegenstanders aan kracht te winnen, maar vraag is waar het compromis uitkomt. Onbeperkte internetvrijheid zoals we die tot nu toe kenden lijkt verleden tijd.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is een wereldwijd handelsverdrag over intellectueel eigendom. Het wordt al vijf jaar op het hoogste niveau voorbereid. Nu is het aan bestuurders om een vrij internet te verenigen met de bescherming van intellectueel eigendom. Dan kan door misbruik aan te pakken zoals het sluiten door de FBI van de uploadsite Megaupload. Maar ook velen die er legaal bestaanden deelden werden slachtoffer. Daarom wordt de sluiting aangevochten door Piratenpartijen die opkomen voor internetvrijheid.

Politiek en opsporingsdiensten dienen chirurgische ingrepen te ontwikkelen waardoor flagrante overtredingen kunnen worden opgespoord zonder dat welwillende internetgebruikers schade ondervinden. Zo’n aanpak kost extra geld, maar is de enige manier om een geloofwaardige bestrijding van piraterij mogelijk te maken. En maatschappelijk draagvlak te krijgen. Belangenbehartigers van intellectueel eigendom hebben eerst te lang stilgezeten en zijn daarna te onbeheerst in actie gekomen. Hoogste tijd dat politiek en publiek dat corrigeren.

17 gedachten over “Publiek debat gevraagd over internetvrijheid vanwege ACTA

  1. Bijkomend probleem is dat de onderhandelingsbevoegdheid overgedragen is aan de EU en onder anderen Polen reeds heeft getekend voor ACTA afspraken. AVAAZ heeft een petitie tegen ACTA lopen.

    Like

  2. Ik snap niks van die besluitvorming: afgl. donderdag in Tokyo hebben 22 landen getekend, nadat de EU eerder al akkoord was gegaan. Nu komt er een rondje langs de parlementen, waarna het EP de zaak mag bekronen. Is dat nou niet een beetje de omgekeerde volgorde, zou je zeggen. Het is allemaal al in beton gegoten.

    Like

  3. @Toetssteen
    Blindstaren op censuur? Velen krijgen er pijn in de ogen van. De aandacht voor het ESM betekent toch niet dat de internetvrijheid dan maar beperkt moet worden? Ik zie trouwens een economisch belang om dat niet te doen. Nederland heeft als open samenleving trouwens meer te verwachten van nieuwe ontwikkelingen van internet, dan aan de bescherming van auteursrechten. In dat laatste geval gaan de dividenden grotendeels naar het buitenland, in het eerste geval vindt de activiteit hier plaats.

    Like

  4. Pingback: Europarlementariër Josef Weidenholzer wijst ACTA af « George Knight

  5. Pingback: ACTA staat ter discussie binnen EU « George Knight

  6. Pingback: Censuur in China door verkoop Westerse technologie « George Knight

  7. Pingback: Anonymous moet zich vernieuwen om de macht te ontmaskeren « George Knight

  8. Pingback: Twee redenen om op de Piratenpartij te stemmen: bewustwording en tegenmacht « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.