Occupy-generatie zoekt vooruitgang door kritiek

Vooruitgang is een utopie. Dat denken komt mede uit sociaal-democratische bron. Nu het besef doordringt dat het niet meer vanzelfsprekend is dat volgende generaties het beter krijgen, zakt dat geloof weg. Mensen staan minder op elkaars schouders, vliegen minder hoog en worden cynisch. Het slaat de basis onder de samenleving weg. De Occupy-generatie symboliseert die teruggang, en biedt perspectief. Voorlopig onscherp.

Op het Indiase platteland of in de Chinese buitengebieden wordt nog vooruitgang geboekt. Maar in Europa viert cynisme hoogtij. Creatief schoppen van de generatie 1968 ligt achter ons. Na het ik-tijdperk van de jaren ’90 zitten we in de verbrokkeling. Vooruitgang is verhoging van welzijn. Geluk is op bepaalde plaatsen net iets dikker gezaaid. De edele wilde die zich aan de wereld onttrekt voelt weinig gemis. Evenmin als de geleerde die voluit in de wereld zit. Maar de analfabeet die graag mee wil doen voelt pijn. Of het talent dat niet aan kan haken omdat het geen goede scholing krijgt. Of de jongere generatie die niet meer aan de bak komt.

Zonder onderwijs wordt het moeilijk. Nieuw is dat goed onderwijs evenmin helpt. Oude waarden worden omgekeerd. Maatschappijcritici beweren dat onderwijs dient om mensen klaar te stomen voor economische activiteit die meerwaarde geeft aan bezitters van produktie- en kapitaalgoederen. Vroeger paste daarbij een beeld van een fabriek met een dichtschuivend hek. Nu is dat beeld gefragmenteerder en moeilijker te vangen.

Vooruitgang is een waarneming die leeft en feitelijk niet waar hoeft te zijn om invloed te hebben. Vooruitgang is meer dan politieke en economische ontwikkeling. Het betreft ook vrijheid en ontwikkeling van gedachten en overtuigingen. Lucht om te denken. Vertrouwen. Maar economische bestaanszekerheid is de basis van alles.

Foto: Balloon race, Hurlingham, London, 1909

12 gedachtes over “Occupy-generatie zoekt vooruitgang door kritiek

 1. Mooi stuk George,

  Ja die ik maatschappij(wat haat ik die brengers hiervan).

  ook ik heb de offers moeten brengen in de jaren 50,60 werken was nodig om het land op te bouwen,leren dat was voor een latere generatie.
  Spijt?
  Nou nee niet echt,ik ben goed terecht gekomen en heb nu pensioen,maar het doet wel pijn dat het solidair zijn met elkaar verdwenen is,iets wat wij zonder moeite opbrachten.
  en ondanks dat ik het wat beter heb dan vele,ben en blijf ik vasthouden aan mijn roots,want ik ben er trots op een arbeider te zijn geweest en mij brood niet heb verdiend met speculatie e.d.(ten koste van mijn medemens).
  Daarom zal op mij begrafenis de “internationale ” klinken,als laatse prikkel voor mijn medemens.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Dank. Je zou kunnen zeggen, de omstandigheden zijn veranderd. Maar dat verklaart nog niks. Want waarom zijn de omstandigheden veranderd? Ik hoop dat het nog lang stil blijft, daar bij dat manshoge gat in de grond. Ook een kwestie van hoop.

  Like

 3. @ George,
  Want waarom zijn de omstandigheden veranderd?
  —————————————————-
  Ik denk om de solidairiteit tussen de mensen weg te nemen,een volk wat een eenheid vormt is een gevaar
  voor de leiders.
  Die omstandigheden zijn dus van bovenaf veranderd.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Denk je dat de solidariteit bewust wordt verstoord? Om de sociaal-democratie in diskrediet te brengen? Ik denk eerder dat de politiek de controle over het bedrijfsleven is kwijtgeraakt. En onmachtig achter de feiten aanloopt.

  @allen
  Sta me voor deze keer toe naar een andere ballon en een andere generatie te wijzen. Over jeugd wordt vaak negatief gedaan. Vaak ongenuanceerd en onterecht. Na Superman, nu …. Legoman:
  https://georgeknightkort.wordpress.com/2012/01/26/legoman-verovert-de-ruimte-met-een-ballon/

  Like

 5. George, Je schrijft dat jij denkt dat de politiek de controlle over het bedrijfsleven is kwijt geraakt,
  maar is niet zo dat het bedrijfsleven de politiek bepaald?
  Verdeel en heers is 1 van de regels
  Veel politici komen uit het bedrijfsleven en gaan er daarna in terug,de belangen van de Arbeiders worden in mijn ogen onvoldoende behartigd,maar gelukkig zie daarin een kentering komen.
  Roberto

  Like

 6. Geluk is op bepaalde plaatsen net iets dikker gezaaid. Daar heb je gelijk in. Maar misschien is juist de analfabeet in deze tijd wel veel beter af dan de geleerde

  Like

 7. @Roberto
  Komt dat niet op hetzelfde neer? Tja, een kentering, het zou kunnen. Wellicht in de bewustwording van de politiek, maar of de politieke weer het initiatief weet te nemen? Mooi vond ik de observatie van SPD-partijvoorzitter Sigmar Gabriel in een NRC-interview. Volgens hem waren de arbeiders in de 19de eeuw internationaal georganiseerd en de bedrijven nationaal. Dat gaf de arbeidersbeweging een voorsprong. Nu is het omgekeerd. De bedrijven opereren mondiaal en de werknemers stellen zich nationaal op. En voeg ik toe, de naties weten evenmin supranationaal te denken. En mijn kwade geest dacht, ook criminelen werken internationaler dan opsporingsdiensten die nog steeds nationaal georganiseerd zijn. Dus ook dat is bij voorbaat een verloren strijd.

  @Rinus
  Het zou kunnen.

  Like

 8. @GK: dat vooruitgang een utopie is geloof ik niet. Ik denk echter wel dat het relatief is en er steeds meer – tot op het onrealistische af – van verwacht wordt. Daardoor is er eerder sprake van de economische wet van de ‘afnemende meeropbrengst’. Dat sommigen daar ontevreden mee zijn zegt iets over de gemakzucht of onbegrip van deze ‘ongelukkigen’.

  Dat mensen naar een groter cynisme neigen ben ik wel met je eens en zie ik als zodanig als en zuur dat vreet aan de basis van ons bestaan. Het cynisme viert hoogtij in de hoogste financiële kringen waar wij niet bij komen. Bij het ABN-AMRO verhaal lopen de koude rillingen over mijn rug en moet ik mijn eigen cynisme met grote kracht afvechten. Hoe lang moet er worden gewerkt door een heel volk om de miscommunicatie(?){sorry voor dit cynisme: -) } van onze financiële voormannen terug te verdienen? Dergelijke verhalen zijn uiteraard koren op de molen van mensen die cynisme als religie hebben. Dit cynisme kan het best bestreden worden door de verantwoordelijken (spreekwoordelijk) publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Te vaak komen ‘captains of industry’ en financiële beleidsmakers weg met grove fouten zonder dat hun eigen bankrekening wordt aangesproken door de staat voor grove nalatigheid. Ik zie ze soms vanwege hun gemakzucht of behoefte aan macht en prestige even verantwoordelijk voor de financiële malheur van het gewone volk als witte boorden criminelen.

  Ik kan niet meegaan in de kritiek op de jeugd. Ik heb vertrouwen in een zeer groot deel van de jeugd van tegenwoordig. Ik meen ze (als ik dat zo in haar algemeenheid mag zeggen) goed te kennen omdat ik jarenlang mijn brood heb verdiend met les geven aan jong volwassenen. Ik kan absoluut niet onderschrijven dat ze minder maatschappelijk betrokken zijn dan ik/wij waren in onze jeugd. Ze zijn echter wel anders, maar dat komt mede door onze/oudere generatie die immers de ouders zijn van die jeugd.

  Ik zie goed onderwijs als een absolute noodzaak met een positief effect en volgens mij help het wel degelijk. Al was het alleen maar om de status quo te handhaven en niet weg te zakken in het moeras van de mondiale armoede. Om mee te kunnen komen met grote landen waar de emancipatie van de eenvoudige mens langzaam maar zeker vorm begint te krijgen. Ik ben kosmopolitisch genoeg om die emancipatie wel degelijk als een belangrijke vooruitgang te zien. Wellicht niet ‘direct’ voor ons, maar uiteindelijk wel in het belang van de mondiale mens. Ik zal dan ook diep tevreden zijn als wij ons welvaartsniveau weten te handhaven terwijl de rest van de onder-ontwikkelde wereld langzaam maar zeker uit het moeras van de armoede kruipt.

  Alleen ben ik wel zo cynisch dat ik denk dat voor elke 100 verdiende euro’s er maar 2 bij de daadwerkelijke producerenden terecht komt. Vooral omdat de corruptie in al die zogenaamde snel groeiende landen zo astronomisch groot is dat de massa zonder twijfel arm zal blijven. Het zal ongetwijfeld tot revoluties in die landen gaan leiden. Alleen ben ik bang dat tegen die tijd mijn kiezen geen pijn meer doen.

  Lees ik je verkeerd als ik meen dat je jezelf tegenspreekt als je begint met:
  =Vooruitgang is een utopie.=

  En eindigt met:
  =Vooruitgang is een waarneming die leeft en feitelijk niet waar hoeft te zijn om invloed te hebben. Vooruitgang is meer dan politieke en economische ontwikkeling. Het betreft ook vrijheid en ontwikkeling van gedachten en overtuigingen. Lucht om te denken. Vertrouwen.=

  Like

 9. @Jack
  Vooruitgang geformuleerd in relatie tot afnemend grensnut? Origineel. Ik heb ook volop verbijstering ‘De Prooi‘ over de teloorgang van de ABN gelezen. Straks trouwens als theaterstuk, en als film. Maar wat de Rijkmannen doen moeten zij weten. Feit is dat de politiek ze niet in het gareel weet te houden en het initiatief kwijt is. Is het te simpel om te zeggen dat het onverantwoord en egoistisch opereren van banken en financiele instellingen nu noodzaakt tot bezuinigingen? Terwijl het nog steeds doorgaat. Het stopt niet. Zie ook m’n reactie aan Roberto over nationaal-internationaal. Misschien is er opnieuw een grote operatie zoals de geldzuivering van Lieftinck in 1945 nodig. Dan internationaal. Er is een systeemwijziging nodig. En dan gelijk 90% van de managers en bestuurskundigen dumpen. Onnodig.
  http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2009/juni/De-grote-geldzuiveraar-Piet-Lieftinck.html

  Je mag me gerust verkeerd lezen. In ieder geval bedoelde ik te zeggen dat vooruitgangsdenken relatief is. Ooit had het wind in de rug, nu tegenwind. Het geloof erin is weg, zeker bij de Occupy-generatie. De generatie O. Maar er groeit in hun kritiek toch iets nieuws. In de laatste alinea kom ik erop terug. En herhaal ik dat het geloof erin weg is. Juist dat geloof biedt echter de mogelijkheid om iets nieuws op te bouwen. Nieuwe begrippen en vooruitzichten als nieuwe jas. Op basis van de economie, maar anders. En we weten nog niet hoe dat anders er dan uitziet. Zo bedoelde ik het. Maar ik geef grif toe dat het vager dan gewoonlijk klinkt.

  Like

 10. George je schrijft,
  Feit is dat de politiek ze niet in het gareel weet te houden en het initiatief kwijt is.
  —————
  Als ze hen wel in het gareel gaan houden,dan kunnen ze het toch schudden als ze weer de politiek verlaten.
  De lijst van lieden die dit vanuit hun maatschappelijke positie wel hadden moeten doen zitten met een riant inkomen bij de tegenpartij op het pluche.
  Zou dit ook gebeurd zijn als ze de belangen van de werkende mensen hadden behartigd?

  Die belangenbehartigers van de Arbeiders bleken het paard van Troye te zijn.
  Roberto

  Like

 11. @Roberto
  De schuldigen -als je daar al van kunt spreken- zitten toch niet alleen in sociaal-democratische hoek? En daarbij komt dat de politieke partijen vastgeroest zitten in ouderwetse patronen, structuren en gedachten. Sommige individuele politici bedoelen het goed, maar komen er ook niet doorheen. En de stap om het systeem op te blazen durven ze niet te zetten. Bang om op onbekend terrein te komen. Omdat ze hun bestaan en zin aan de politiek partij te danken hem. Zo blijven ze gegijzeld en zitten wij met politici opgescheept die op zijn best als middelmatig zijn te kwalificeren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.