Vandaag is het protestdag op internet. De Amerikaanse versies van WordPress en Wikipedia gaan op zwart. Sue Gardner, bestuursvoorzitter van de Wikimedia Foundation geeft de volgende verklaring:
Al meer dan tien jaar voegen vrijwilligers over de hele wereld miljarden feiten samen in artikelen en worden er miljoenen uren geïnvesteerd in het bouwen van Wikipedia.
We doen dit omdat we onze kennis graag met anderen delen. Dat lukt ons alleen maar omdat het internet vrij en open is en geen censuur kent.
Momenteel overweegt het Amerikaans Congres twee wetsvoorstellen die vergaande maatregelen beschikbaar stellen om internationale websites te censureren.
Als de wetten Stop Online Piracy Act (SOPA) of de Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (PROTECTIP) in het congres worden goedgekeurd, zou dat de vrijheid en openheid, die Wikipedia hebben gemaakt tot wat ze is, vernietigen.
De Engelstalige Wikipedia is daarom, uit protest, vandaag de hele dag gesloten, om te laten zien wat er kan gebeuren als de twee wetten ooit goedgekeurd worden.
Ook in Nederland en België zullen de gevolgen merkbaar zijn. De Europese Commissie heeft namelijk plannen om bij klachten over auteursrechtinbreuk het mogelijk te maken om websites af te sluiten zonder tussenkomst van de rechter.
We nodigen je daarom graag uit om na te denken of een open en vrij internet iets is waar jij belang bij hebt. Voor meer informatie en achtergrondinformatie kan je terecht op onderstaande pagina’s.
Als blogger ondersteun ik deze oproep. Vrijheid van meningsuiting gaat boven alles, zelfs als deze niet in ideale vorm wordt opgediend. Het zijn niet zozeer auteursrechten van artiesten of filmsterren die geschonden worden, maar belangen van de entertainmentindustrie die deze rechten bezit en uitbaat. Gesteund door een batterij aan advocaten en lobbyisten die dat intimiderend afdwingt. Apple weet zonder juridisch geweld met iTunes wel te innoveren en een democratisch verdienmodel op te tuigen. Het conservatisme van de entertainmentindustrie dat de internetvrijheid dreigt mee te slepen leidt tot ongewenste ontwikkelingen.
Op de achtergrond speelt de strijd tussen de entertainmentindustrie met film en muziek (zeg: Hollywood) en de internetindustrie (zeg: Silicon Valley). De laatsten zijn niet ethischer, maar toevallig zijn innovatie en vrij internet in hun belang. Er spelen grote economische belangen. Volgens geruchten gaat Facebook eind mei naar de beurs. Met een verwachte opbrengst van 10 miljard dollar. Als de ‘Vigilante’-voorziening doorgaat dan kunnen belangenorganisatie MPAA (film) en RIAA (muziek) zonder juridische basis sites censureren. Dat slaat de bodem weg onder sociale netwerken als Facebook, YouTube, Wikipedia en WordPress.
Ach ja; zie het VK debacle.Iedere beperking van meningsuiting is een kortzichtige blunder.
LikeLike
@PHM
Is dit niet van een andere orde dan het voormalige blog van De Volkskrant? Maar verder zijn we het eens.
LikeLike
Nee.Het is beperking van vrijheid van meningsuiting.HOE dat gebeurt is een eenvoudige technische vraag…..
Nou zijn de amerikanen toch een beetje gestoord met hun “blieb” over “shit” and “fuck it”….
LikeLike
En de aanpak van de providers van de servers voor deze websites komt daarmee ook een stap dichterbij, als ik het goed begrepen heb. Zoals gebeurd is bij wikileaks.
De race is nog niet helemaal gelopen. Het Witte Huis kan nog een veto uitspreken.
LikeLike
@PHM
Tja, zedelijkheid.
@King Billy
Nee, de race is nog niet gelopen. Vandaar de protestdag. En drie voorstanders van de wet, te weten senator Marco Rubio (R-Fla.) en de vertegenwoordigers Lee Terry (R-Neb.) and Ben Quayle (R-Ariz.) trekken hun steun in. En het Witte Huis heeft al gezegd het in de voorgenomen vorm niet te ondersteunen. Maar waar komt uiteindelijk het compromis uit? En hoe schadelijk is dat?
http://latimesblogs.latimes.com/technology/2012/01/sopa-blackout-sopa-and-pipa-lose-three-co-sponsors-in-congress.html
LikeLike
Lees ook de (eerste) reakties bij
dit artikel in Scientific American.
LikeLike
@Zaaikort
Bedankt voor de link. De reacties zijn duidelijk. Inderdaad, straks kan zonder juridische basis het internet gecensureerd worden. Bij kranten gebeurt dat niet.
De claim dat de Amerikanen nog onvoldoende beseffen wat er speelt kan ik niet op waarheid schatten. Het zou kunnen, zoals ook de overstap van Mario Rubio aantoont. Maar wellicht is er ook sprake van een cultuurkloof tussen de basis en een stedelijke voorhoede? Waarbij de eersten het koud laat wat er op internet gebeurt.
Maar eigenlijk berokkent de dreigende censuur de VS en Europa nu al schade. Wat is nog het recht van spreken van het Westen als het China vertelt haar burgers niet van het worldwideweb af te sluiten?
Eigenlijk is het ongelooflijk dat de entertainmentindustrie de afgelopen 15 jaar heeft zitten slapen en de technologie niet voor zich heeft laten werken. Wakkergeworden, komt het nu met een paardenmiddel dat niet meer van deze tijd is en anderen beschadigt. Als de spreekwoordelijke remmers op de trein.
LikeLike
Op Webwereld stond een artikel over dat ‘SOPA niet ons probleem’ is. Dat is vrij bot geformuleerd, maar het komt erop neer dat de VS al 10 jaar overal ter wereld hun mogelijkheden om internet(ters) te terroriseren uitbreiden, en dat SOPA als nieuwigheid heeft dat ze nu ook hun eigen burgers kunnen pakken.
Gisteren heeft de FBI 4 medewerkers gearresteerd van de website MegaUpload. De mainstream media lijken er niet veel verontwaardiging voor op te kunnen brengen.
LikeLike
@Joke
Ik volg niet de hele Nederlandse pers, maar lees hier en daar kritische geluiden. Journalisten begrijpen heus wel dat zij het volgende slachtoffer van censuur kunnen zijn.
Ik begrijp niet als de FBI de website MegaUpload weet te sluiten waarom SOPA en PIPA dan nog nodig zijn. Dan ontstaat de verdenking dat het om wetgeving gaat die niet gericht is op piraterij, maar op andere doelen.
Een interessante ontwikkeling is dat de belangenorganisatie ESA (Entertainment Software Association) haar steun voor SOPA en PIPA heeft ingetrokken.
http://www.digitalspy.co.uk/gaming/news/a361349/entertainment-software-association-withdraws-sopa-pipa-support.html
LikeLike
Die medewerkers van MegaUpload werden gearresteerd in Nieuw-Zeeland en het waren geen Amerikanen (zie http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/jan/20/nws.php).
Ik weet niet ogv welk verdrag zij opgepakt konden worden, maar het lijkt alsof de bevoegdheden slim zijn verdeeld over meerdere van dit soort verdragen. Je hebt ook nog de ACTA en die is door veel landen al geaccepteerd.
LikeLike
Is foute boel; gaat de verkeerde kant uit.
Maar als de uS niet met legers kunnen winnen, dan met internet?
Is dom ook, want het enige wat ze daadwerkelijk kunnen beheersen is eigen land.\Er zijn mogelijkheden genoeg om in te breken op internet.
Maar mensen gaan pas de straat op, als het hun schade brengt; niet voor anderen; die tijd is geweest..
LikeLike
De libertarische presidentskandidaat Ron Paul is consequent voor een kleinere overheid. En tegen ‘Big Government’. Dat betekent een kleiner leger, minder steun aan banken en financiele instellingen, maar ook minder zorgverzekeringen en sociale steun aan degenen die dat nodig hebben. Het betekent ook een principiele stem tegen de voorstellen om de internetvrijheid in te perken. Da’s geen opportunisme, maar wortelt in Pauls opvattingen.
Dat ik een bericht van Ron Paul hier plaats en niet voor de eerste keer aandacht aan hem besteed wil niet zeggen dat ik zijn hele programma steun. Nee, het komt me net iets te weinig Europees over. Zeg maar: het is te hard. Maar ik steun het op onderdelen, bijvoorbeeld als Paul de VS niet langer ziet als politieagent van de wereld of het internet. Hij stelt vragen die de andere kandidaten vermijden. Inclusief president Obama. Daarom is-ie interessant als breekijzer van de vanzelfsprekendheden en de consensus. Maar nogmaals, aandacht daarvoor betekent geen steunverklaring.
LikeLike
Ah, de actie tegen de ACTA komt nu op stoom: https://www.bof.nl/2012/01/26/video-verhef-je-stem-tegen-acta/.
LikeLike