Wilders, Beatrix en Rutte vertekenen de waarheid over hoofddoek

Koningin Beatrix en prinses Maxima hebben inzicht in de positie van moslimvrouwen met een hoofddoek. Zo denken ze zelf. Ze suggeren dat alle vrouwen dat uit vrije wil doen. Da’s aantoonbaar onjuist volgens diverse getuigenissen die zeggen dat er moslimvrouwen zijn die door hun omgeving gedwongen worden om een hoofddoek te dragen. Let wel: Beatrix en Maxima spraken niet over de vrouwen in de Arabische Emiraten of Oman, maar over moslimvrouwen in algemene zin. Beatrix spreekt zich ongenuanceerd uit.

Oud-rechter en PvdA-lid van de Tweede Kamer Jeroen Recourt zegt : In sommige gevallen is het geen onzin dat een hoofddoek symbool is voor onderdrukking. Recourt wil premier Rutte vragen om uitleg, want wat de koningin zegt is geen regeringsbeleid. Ze lijkt zich te hebben laten provoceren door de opmerking van de PVV en de realiteit uit het oog te hebben verloren. Evenals de positie van onderdrukte moslimvrouwen.

De tweet van Geert Wilders dat de hoofddoek een teken van de onderdrukking van moslimvrouwen is, is te algemeen. Maar het tegendeel is dat evenzeer. Namelijk dat de hoofddoek nooit een teken van de onderdrukking van moslimvrouwen is. Dat laatste wordt gezegd door koningin Beatrix en herhaald door premier Rutte in de uitleg van de woorden van de koningin. Zie wat er in Iran gebeurt waar vrouwen door de politie worden gedwongen een hoofddoek te dragen. Ook tegen hun zin.

Dat Wilders soms de boel op scherp zet en provoceert zijn we gewend. Om niet te zeggen, ontwend. Maar dat de koningin onzin praat en om politieke redenen premier Rutte dwingt om haar onzin te volgen is opvallend. Waar zijn de denkers die zowel Wilders, Beatrix als Rutte terechtwijzen? Waaraan hebben we deze leiders te danken die voor het eigen gelijk de werkelijkheid reduceren? Een trieste dag voor weldenkend Nederland.

Foto: Vrouwen in Teheran, Iran

24 gedachten over “Wilders, Beatrix en Rutte vertekenen de waarheid over hoofddoek

 1. @GK: In deze toevoeging van je kan ik me wel vinden. Zoals ik al heb geschreven vind ik het een non-issue. Daarbij komt natuurlijk dat dit eerder een zakelijk bezoek was dan een staatsbezoek. Het is/was een gewone en ordinaire poging om orders binnen te halen voor het bedrijfsleven. Als het daarmee lukt en het volgend jaar voor een X-aantal mensen betekent dat ze minder financiële problemen of armoede ervaren, dan heeft ze mijn zegen. Wat mij betreft mag onze toekomstige koning dan met een peniskoker op lopen als ze proberen de Papoea’s hun rijkdommen met ons te laten delen.

  Maar je hebt natuurlijk gelijk als je schrijft dat sommige vrouwen de bedekkingen uit vrije wil dragen, maar dat het onomstotelijk vast staat dat dit niet geldt voor een groot deel van de gesluierde en bedekte vrouwen. En dan is er uiteraard wel degelijk sprake van onderdrukking. Volgens mij moet je een enorme blinde vlek hebben om dit niet te zien (weten).

  Als het Wilders lukt om daarmee mensen op de kast te jagen, dan zegt dat wat over het dorpsniveau van onze politiek. Het idee dat ruzie hierover de energie waard is en het beleid zal veranderen is een illusie.

  Overigens vind ik het veel meer zaak dat we ons druk maken over de onderdrukking van de zwakkere in onze eigen samenleving, gesluierd of niet, man of vrouw, kind of volwassen, gehandicapt of gezond. Want wat dat betreft valt er lijkt mij hier en daar ook wel het één en ander te verbeteren. Daarvoor hoeven we echt niet naar een cultuur te kijken die ons zo vreemd is dat we hem niet ‘Verstehen’.

  Like

 2. ‘Waaraan hebben we deze leiders te danken die voor het eigen gelijk de werkelijkheid reduceren?’
  Beetje kort door de bocht. Door de bank genomen uiteindelijk aan onszelf dankzij politieke luiheid. ‘Lekker makkelijk’ zit ingebakken in de Nederlandse volksaard. En kreeg een extra impuls dankzij Slochteren.

  Like

 3. Hier ben ik!! (waar zijn de….) Nee dit was niet acceptabel; deze zet is vor Wilders.
  De hoofddoek symboliseerd onderdrukking.maar ik zie wel armen op die foto! Nou wordt ik bloedgeil van!! Mohammed! Doe er wat aan!!!

  Like

 4. @Jack
  Beide bezoeken aan de Arabische Emiraten en Oman waren staatsbezoeken. Over de claim dat een staatsbezoek enig economisch belang heeft kan men van mening verschillen. Ik geloof er niets van, da’s nou de echte onzin achter dit verhaal. De contracten die ondertekend worden zijn jarenlang voorbereid.

  Ik kan gewoon niet geloven dat koningin Beatrix die toch een goed geinformeerde en belezen vrouw schijnt te zijn in volle ernst meent dat een hoofddoek nooit een symbool van onderdrukking van moslimvrouwen is. Hoe komt ze erbij en waarom laat ze zich zo provoceren?

  @King Billy
  Ik kan me niet herinneren dit politiek systeem gekozen te hebben en ervoor verantwoordelijk te zijn. Natuurlijk staan we op de schouders van onze voorgangers en bouwen we voort aan hun erfenis. Maar dat wordt een andere zaak als er moedwillig achterstallig onderhoud ontstaat. Ik zou het politieke systeem graag hervormd zien met meer inspraak en vormen van directe democratie. Maar die modernisering wordt keer op keer door de gevestigde politieke partijen geblokkeerd. Dus ik zie graag een onderscheid tussen de burgers die openheid en inspraak willen en het openbaar bestuur, ambtenarij en politiek dat die aspiratie op allerlei wijzen al jarenlang blokkeert. Ofwel, binnen dit systeem voel ik me niet verantwoordelijk voor Wilders en Rutte, en al helemaal niet voor de niet te kiezen -of af te wijzen- koningin Beatrix.

  @rikus
  De PVV is niet de enige partij die kritisch staat tegenover het koningschap. De SP wil het zelfs helemaal afschaffen en D66 en PVV willen terug naar een ceremonieel koningschap. Dus velen hebben iets te vrezen als ik begrijp wat je zegt. Maar inderdaad, Wilders beheerst het provoceren als geen ander.

  @PHM
  Mo ziet het waarschijnlijk vol genoegen aan.

  Like

 5. We staan aan de voordeur te praten over hooftdoekjes,terwijl het huis achter ons in de fik staat.
  Roberto

  Like

 6. @rikus
  De PVV is niet de enige partij die kritisch staat tegenover het koningschap. De SP wil het zelfs helemaal afschaffen .
  ———————————————————————
  Ik hoop toch wel dat de SP daar een referendum aan verbind,gezien de cultuur in nederland zou dit een stomme zet zijn,tevens een basis voor opstand en onrust.
  Roberto

  Like

 7. Rikus,

  Voor mij is een democratisch besluit,een besluit waarin het volk zich heeft uitgesproken in een referendum.
  Dus ook ik zal protesteren tegen de SP,als dat niet op deze wijze gebeurd,want je weet,ik loop niet achter de SP aan als een hondje en de SP ziet als mijn baas.

  @ GK
  Zelfs ik weet niet wat de SP exact wil op het gebied van ” de Republiek”,HM als president?

  @ Pierre,

  En jij doet de kaartverkoop?
  Roberto

  Like

 8. @Roberto la Verita
  Roemer ziet zich al in een kabinet zitten met de PvdA
  Zou ie nog niet door hebben dat Cohen niet te vertrouwen is?

  Like

 9. Het huidige plan om de crisis aan te pakken zal(als de peilingen juist zijn)de PvdA een bescheiden rol gaan spelen,de SP zal toch als grootste,zijn stempel kunnen zetten en de weg naar een rechtvaardig beleid
  kunnen beginnen.
  Ik hoop dat nog meer partijen zich daarbij aansluiten.
  Roberto

  Like

 10. @Gearoge Knight
  Ik mag aannemen dat ook u weet dat de premier verantwoordelijk is voor elke domheid van het koninklijk huis. Degene die dat heeft uitgedacht heeft vermoedelijke de impact niet begrepen dan wel had die absurditeit er pakweg een halve eeuw terug uit moeten zijn gemikt.
  Tenzij men meent dat het normaal is als de koningin iets zegt en de premier daar verantwoordelijk voor is.
  Zal me een mooi tafereel op hebben geleverd als de aanslag op Fortuyn was mislukt en hij premier zou zijn geworden.

  Like

 11. @George 00:58: Dat was ook inderdaad geen algemene uitspraak. En dus heeft ze zeer zeker niet gezegd dat het ‘nooit’ het geval zou zijn.

  @toetssteen 1:35: Dat is zo sinds we het staatshoofd de politieke invloed ontzegd hebben, omdat men besloot tot een moderne democratie. Op zich toch een nobele reden.

  Like

 12. @Joke (en Toetssteen)
  Als de koningin zegt dat in de landen waar ze op bezoek was de vrouwen niet worden onderdrukt dan is dat een algemene uitspraak. Koningin Beatrix spreekt over ‘de vrouwen’. De toevoeging van Rutte is gezocht. Op die manier wordt elke uitspraak waar omdat de koningin het heeft gezien. Ook als ze het verkeerd ziet wordt het waar omdat zij het heeft gezien. Da’s tamelijk potsierlijk, de majesteit heeft per definitie gelijk omdat het de majesteit is. Om politieke redenen moet Rutte dat zeggen, maar empirisch is het onzin.

  NRC: De koningin zei toen dat de hoofddoek in Oman helemaal geen teken van onderdrukking is. Máxima zette de woorden van Beatrix kracht bij door te onderstrepen dat vrouwen in Oman juist alle kansen hebben.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/13/rutte-geeft-beatrix-gelijk-hoofddoek-geen-onderdrukking-van-de-vrouw/

  De uitspraken van de koningin zijn door verschillende journalisten opgetekend. Ze zijn niet vastgelegd op film. Ik zie de uitspraak als een algemene uitspraak: de vrouwen in Oman met een hoofddoek worden niet onderdrukt. Dus van het type ‘alle vrouwen in Oman met een hoofddoek worden niet onderdrukt.’

  Volgens RTL4-nieuws werd aan Beatrix gevraagd ‘majesteit, er wordt gezegd dat hoofddoekjes symbool staan voor de onderdrukking van vrouwen’. Waarop de koningin antwoordde: ‘Dat is echt onzin, want de vrouwen in deze regio (Abu Dhabi, Oman) krijgen alle kansen.’
  http://www.rtl.nl/xl/#/u/0eba8714-ff1b-42af-99e2-082f92734a45/

  Ik blijf bij mijn stelling dat koningin Beatrix haar woorden onzorgvuldig gekozen heeft. Ik begrijp nog steeds niet waarom. Ze had makkelijk enig voorbehoud in kunnen bouwen door te spreken over ‘de meeste vrouwen worden niet onderdrukt‘ of ‘bijna alle vrouwen‘.

  Het is wat Jeroen Recourt zegt: In sommige gevallen is het geen onzin dat een hoofddoek symbool is voor onderdrukking. Trouwens, heb je gemerkt dat de politiek angstvallig is stilgevallen? Er is toch iets tamelijk fascinerend aan de hand dat ook nog eens ergens over gaat, maar de politieke partijen duiken. Al met al denk ik dat de koningin haar positie bij de geharnaste tegenstanders (PVV, SP) verder heeft verzwakt door deze onnodige uitspraak. En dat andere critici (D66, GroenLinks, PvdA) nog meer twijfelen aan haar positie. Waarbij de opstelling van de PvdA het meest interessant is omdat deze partij het verschil maakt. Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/08/26/pvda-moderniseert-monarchie-zonder-te-moderniseren/

  Like

 13. @George: Dat gehoofddoekte vrouwen in Oman niet worden onderdrukt is geen algemene uitspraak maar een specifieke, gebaseerd op feitelijke waarneming. Daarmee wordt niet gesuggereerd dat dat voor alle vrouwen geldt, maar dat er geen relatie met hoofddoeken valt te leggen. Ik blijf erbij dat jij met het woordje ‘nooit’ de koningin iets in de mond legt wat ze niet heeft gezegd.

  Zelf ben ik trouwens niet gelukkig met de impliciete suggestie van de beide Hoogheden dat vrouwen die economisch zelfstandig zijn, niet onderdrukt kunnen zijn. Dat is echter wel een algemeen aanvaarde opvatting (waar ik het toevallig niet mee eens ben). Voor de ontkrachting van de stelling dat er een verband zou zijn tussen hoofddoeken en onderdrukking maakt dat verder niet uit.

  Like

 14. @Joke
  Hoe kunnen prinses Maxima en koningin Beatrix van alle moslimvrouwen met een hoofddoek in Oman of Abu Dhabi weten of ze wel of niet onderdrukt worden? Zelfs als deze vrouwen met hoofddoek naar de universiteit gaan. Kan een vrouwelijke studente met hoofddoek niet onderdrukt worden? Kunnen moslimvrouwen met een hoofddoek die alle kansen krijgen, niet onderdrukt worden? Hoe valt dat vast te stellen en hoe kunnen buitenstaanders als Maxima en Beatrix dat vaststellen. Die ook nog eens omringd worden door veiligheidsmensen die meeluisteren wat er door wie gezegd wordt. Hoe waardenvrij is dit? Weten M&B hoe subtiel onderdrukking kan zijn? Hoe kunnen beide koninklijke dames allemaal weten wanneer onderdrukking van vrouwen wel, en wanneer niet werkt?

  Waarom pretenderen ze dit allemaal te weten? Waarom bouwen ze geen voorbehoud in? Hoeveel vrouwen met een hoofddoek hebben beide koninklijke dames gesproken? Een, tien, honderd, duizend, tienduizend honderdduizend, een miljoen? Hebben ze alle vrouwen met een hoofddoek in Oman of Abu Dhabi gesproken? Laat staan uitgebreid gesproken? Hoe goed spreken Maxima en Beatrix eigenlijk Arabisch? Of hebben ze alleen vrouwen met een hoofddoek gesproken die Engels praten? En hebben ze dan alle vrouwen met een hoofddoek die Engels spreken in Oman en Abu Dhabi gesproken? Welk deel van de vrouwen met een hoofddoek in Oman en Abu Dhabi die Engels spreken hebben M&B eigenlijk gesproken?

  Dan verschillen we van mening over het feit wanneer iets een algemene uitspraak is. Naar mijn idee hebben prinses Maxima en koningin Beatrix wel degelijk gesuggeerd dat vrouwen met een hoofddoek nooit onderdrukt worden. Zoals Jeroen Recourt in zijn eerste reactie ook kritisch opmerkte. Ik begrijp dat er nu terugtrekkende bewegingen zijn om dat klein te spelen. En omdat alles rond het koningshuis gevoelig ligt en de politiek zich bang laat maken, zal deze discussie in het openbaar vermoedelijk stilvallen. Bij gebrek aan durf.

  Like

 15. Er is gen onderdrukking zolang je maar doet wat is opgedragen… Ach ja, dat is ook een opvatting.
  Kom aan zeg! blijft men met meel in de mond praten?
  Hare majesteit heeft gewoon die 70% van alle studenten laten barsten. Blijkbaar is Shell en de hele fijne inkomstenbron van mevrouw een beter item dan deze hard werkende vrouwen een steun in de rug te geven.

  Mevrouw was gewoon voor haar eigen belangen in Abu Dhabi en Oman:

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&s=M118&ss=P1221&l=NL

  En wel om bovenstaande. Voor de rest is het een politiek statement en beter zouden we dat ook zo opvatten. Mevrouw zit in feite op de zetel van de premier en hij kan er niets aan doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.