Rechter stemt in met censuur en beperkt de internetvrijheid

Update 28 januari 2014: De rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de blokkade van The Pirate Bay door Ziggo en Xs4all niet effectief is. En daarom kan worden beëindigd. Want ‘naar Nederlands recht kan ook geen verbod of bevel worden opgelegd’. Tegenpartij en behartiger van de amusementsindustrie Stichting Brein moet de proceskosten die beide providers hebben gemaakt van in totaal zo’n 325.000 euro vergoeden.

Internetproviders Ziggo en Xs4all moeten tegen hun zin de downloadsite The Pirate Bay blokkeren. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten nadat Stichting Brein een bodemprocedure had aangespannen, aldus technologiesite Tweakers. Stichting Brein verwacht dat andere providers ook The Pirate Bay blokkeren. De uitspraak komt onverwacht. Eind 2011 stemde de Tweede Kamer in meerderheid tegen blokkades.

Tweakers zegt: Xs4all en Ziggo moeten nu de ip-adressen en domeinnamen van The Pirate Bay blokkeren om te voorkomen dat abonnees nog op de torrentsite kunnen komen. Ook zijn er morele bezwaren tegen een blokkade, voerde Xs4all-advocate Milica Antic aan tijdens de rechtszaak; het zou ingaan tegen de mensenrechten en het recht op vrije toegang tot het internet. Bovendien zouden Xs4all en Ziggo commerciële nadelen ondervinden van een blokkade, omdat hun dienstverlening minder waard zou worden vergeleken met die van concurrenten die de blokkade niet hanteren.

Xs4all en Ziggo gaan in hoger beroep. Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2011 biedt aanknopingspunten. Vanwege extra kosten die een blokkade met zich meebracht en de privacy van de gebruikers hoefde de Belgische provider Scarlet het internetverkeer niet te blokkeren.

Directeur Theo de Vries van Xs4all is verbijsterd en ziet de uitspraak als knieval voor de entertainmentindustrie: (..) de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers. (..) Maar deze zaak gaat niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden.’ En volgens De Vries werken blokkades niet omdat de kwaadwillenden een sluipweg vinden en de goedwillenden afgesloten worden van informatie waarmee niets mis is.

De internetvrijheid staat onder druk. Overheden bespioneren met technische middelen hun burgers. Soms wordt daarbij pornografie of pedofilie als excuus voor de beperking tot internet gebruikt. Politiestaten als China sluiten hun burgers om politieke redenen af van het net. In de VS staan twee wetten op de rails die de internetvrijheid beperken: SOPA en de Protect IP Act. Maar de tegenstanders winnen ook aan kracht. Vanwege de ontwikkelingen in de VS is een coalitie van burgerrechtenbewegingen ontstaan. In Duitsland profileert de Piratenpartei zich met internetvrijheid. In een commentaar veroordelen de Piraten de Nederlandse uitspraak, omdat de rechters zich voor het karretje van de industrie hebben laten spannen. Tegen de burgerrechten in.

Foto: Voorpagina dd 120112 van The Pirate Bay met de waarschuwing aan het Nederlandse volk dat de provider (ISP) binnen enkele dagen de site zal blokkeren en de tip om de blokkade te omzeilen. Stichting Brein dat voor de entertainmentindustrie werkt wordt corrupt genoemd. Volgens de waarschuwing fabriceert de industrie achter Brein bewijs in rechtszaken.  

Advertentie

13 gedachten over “Rechter stemt in met censuur en beperkt de internetvrijheid

 1. Vrijheid bestaat in zoverre dat iedereen niet doet, noch schrijft of zegt wat de overheid niet toestaat. De uiterst belabberde cognitieve omgang door de overheid met de schier onbegrensde mogelijkheden van digitale techniek, waaronder internet, in relatie tot haar burgers keert zich uiteindelijk tegen de overheid; internet laat zich niet inperken. De wending die de geschiedenis kreeg met de uitvinding van de boekdrukkunst verbleekt daarbij.

  Like

 2. Ik vind dit lastig. Ik begrijp de Stichting Brein wel. Het uitermete irritant dat allerlei grote en kleine boeven er vandoor gaan met jouw intellectueel eigendom. Als ik burgemeester was, zou ik een winkel waar voornamelijk gestolen spullen worden verkocht ook sluiten.

  Like

 3. @King Billy
  Het kan allemaal best zo zijn dat de overheden het niet begrijpen. En achter de feiten aanlopen en proberen een geest in de fles te doen. Wat dus niet meer lukt. Maar ik maak me meer zorgen over de rechter die zich blijkbaar in de luren laat leggen door het power play van advocaten. Van een rechter zou je toch meer maatschappelijk inzicht en een beter oordeelsvermogen verwachten. Deze uitspraak is in mijn ogen opnieuw een klap in het gezicht van de geloofwaardigheid van de Nederlandse rechtspraak. Er circuleren berichten dat de rechter zich de verkeerde informatie in de maag heeft laten splitsen. Wereldwijd niet voor het eerst door de entertainmentindustrie.
  http://webwereld.nl/nieuws/109167/rechter-blundert-in-vonnis-the-pirate-bay.html

  @Wilm
  Als het zo was dan zou ik je volgen in je oordeel. Maar de auteursrechten van artiesten of kunstenaars staan helemaal niet voorop. Die zijn onderdeel van handel die vanaf de top alles wil controleren. Het gaat om de verdediging van een businessmodel dat niet deugt en de verantwoordelijkheid nu bij providers neerlegt. Alsof TNT brieven op inhoud moet tegenhouden. De rechterlijke uitspraak klopt in mijn ogen niet omdat het te algemeen is, op verkeerde aannames is gebaseerd en teveel onschuldigen treft.

  Opvallend is dat de advocaat van de Stichting Brein Harro Knijff is. Van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Door klokkenluider Micha Kat wordt mr. De Knijff in verband gebracht met de affaire-Joris Demmink. Voor wat het waard is. Demmink is de hoogste ambtenaar van Justitie. Over de rechters P.H. Blok, R. Kalden en M.P.M. Loos ben ik zo’n verband niet tegengekomen.

  Like

 4. Censuur wordt meer on Nederland toegepast dan je denkt.
  Kijk maar eens naar het oude Volkskrant weblog. Daar ontstond een explosie van censuur aangestuurd door enkele webloggers en partijdige en ondeskundige moderators.
  Ik denk echter dat hier de vraag centraal staat is The Pirate Bay gerechtigd het materiaal te plaatsen ivm de rechten.

  Like

 5. Gaat gewoon niet lukken en dat weten de insiders echt wel. Maar ja, er is weer een dikke boterham uit te sleuren.

  Sorry luiaards, jullie moeten weer op gaan treden. Mensen moeten jullie weer life zien, kaartjes kopen!!! U weet wel zo als in the old days! Het is uit met een cd’tje doen en stoned door het leven gaan.
  Krijgen we weer eens echte artiesten…..

  O en als men zelfs de grootste tijger aangaande blokkades kan omzeilen, weet ik één ding erg zeker, overal loeren de Assanges.

  Like

 6. @Joke
  Dank je voor de verwijzing. Zeer relevant.

  @PHM
  Moedwil of misverstand? Ik vermoed dat de rechters zich door hun onkunde op internetgebied met een kluitje in het riet hebben laten sturen. We zullen zien wat het hoger beroep oplevert. Als dit vonnis in stand blijft dan zijn de rapen gaar.

  @Toetssteen
  Precies, de advocaten lopen binnen. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het aantal abonnees van Ziggo en Xs4all dat contact maakt met Pirate Bay.

  Like

 7. Wat anders verwacht?
  Overal worden op de kosten van de belastingbetaler krankzinnige processen gevoerd. De uitkomst kent men al. Kost een paar miljoen en dan weten zij wat jij en ik al aan zagen komen.

  Like

 8. Pingback: Publiek debat gevraagd over internetvrijheid vanwege ACTA « George Knight

 9. Pingback: VS breekt Europese vrijheden af vanwege eigen zakelijke belangen « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.