CDA kijkt naar de toekomst en werpt schaduw over het kabinet

Volgens het AD staat het CDA voor een ruk naar links. De krant baseert zich op conceptstukken van een nieuwe toekomstvisie dat het inzag. Met deze ‘verlinksing’ neemt het CDA afstand van het kabinetsbeleid. Job Cohen kondigde afgelopen november op de Kerdijk-lezing al een ‘verlinksing’ van de PvdA aan.

De definitieve versie van het Strategisch Beraad wordt op 21 januari op het CDA-partijcongres gepresenteerd. Het kwam er mede op initiatief van de nieuwe voorzitter Ruth Peetoom. Het Strategisch Beraad is een visie voor de toekomst die niet hoeft te bijten met het huidig kabinetsbeleid. Ze kunnen naast elkaar bestaan tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 13 mei 2015. Vraag is echter wel hoe andere partijen erop reageren.

Programmapunten die het CDA wil aanpassen zijn de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, minder aandacht voor culturele verschillen tussen allochtonen en autochtonen en meer prioriteit voor duurzaamheid. Hierin klinken de meningen door van mensen als Herman Wijffels. Die niet toevallig als een linksige CDA-er wordt beschouwd. Duurzaamheid en culturele verschillen zijn onderwerpen voor de lange termijn. Een koerswijziging kan tijdens deze kabinetsperiode voorbereid worden zonder dat het al staand beleid is.

In commentaren wordt de hypotheekrenteaftrek als een breekpunt met de VVD gezien. Maar da’s onterecht. De VVD ziet in dat vanwege komende bezuinigingen en de oplopende schuld onder huishoudens de hypotheekrenteaftrek niet buiten schot kan blijven. In de media heeft Hans Hoogervorst de aanpassing al aangekondigd. De VVD wil er alleen niet van verdacht worden zelf het initiatief voor versobering te nemen. Door dit punt uit het Strategisch Beraad naar voren te halen helpt het CDA de VVD juist.

Meer problemen levert de relatie met de PVV op. Geert Wilders heeft al gedreigd met nieuwe verkiezingen als er aan de hypotheekrenteaftrek gemorreld wordt. Maar omdat PVV als gedoogpartner niet in het kabinet zit en het bij onderwerpen als Europa of de hervorming van de verzorgingsstaat nu al niet steunt, valt niet in te zien waarom CDA en VVD elders geen steun kunnen vinden. Denkbaar is een constructie dat D66 en GroenLinks tot het kabinet Rutte-Verhagen toetreden. Dan wordt de ‘verlinksing’ direct zichtbaar. Men is er klaar mee.

Foto: Montage met Mark Rutte en Maxime Verhagen als Geert Wilders.

11 gedachten over “CDA kijkt naar de toekomst en werpt schaduw over het kabinet

 1. Ach, een beetje meemanoevreren en koers verleggen in het centrum van de macht om de aansluiting bij het flotielje niet te missen. Zelfs als het CDA nog voldoende brandstof heeft om het eigen schip onder stoom te houden, is de vraag hoe lang het CDA de snelheid nog kan bijbenen gezien de dokbeurt die nu op stapel wordt gezet.

  Like

 2. Hoe links het CDA dan is dat zal nog moeten blijken,want als ze samenwerkink met GL,SP e.d. uitsluit
  dan kan je niet spreken van een links CDA maar een terugkeer naar het midden.
  Om een ECHT links beleid uit te voeren kan en mag men niet om de SP heen,maar goed er moet OOK nog blijken hoe links de SP uiteindelijk is.
  De opmerking van Emiele Roemer over de evt. samenwerking met de VVD dan krijg ik toch pijn aan mijn Linkse hart van.
  Want ik zie de VVD in de toekomst toch de Liberalisatie niet terugdraaien samen met de SP.
  Roberto

  Like

 3. HRA aanpassen? Ach ja als u een spoedcursus hoe laat ik de economie op de klippen lopen wenst, lijkt me dat een van de snelste methoden. Neem de mensen hun geld af en kijk aan, ze geven geen geld meer uit! O wat een verrassing!
  De HRA is een vorm van minder diefstal van de belastingbetaler. In de basis is belasting namelijk diefstal door de overheid.
  Maar ook JK de Jager heeft al gezegd dat het contraproductief zal zijn, en daar heeft hij volkomen gelijk in. Die paar duizend villabezitters raakt men er namelijk niet mee, wel de modale arbeider. Want de lat zal altijd daar komen te liggen waar het meest te halen valt. Juist ja, bij Jan en mien die beiden 40 uur per week maken om een gezinnetje te stichten en te onderhouden.

  Dan de liberalisatie. Kan iemand me uitleggen wat die slogan betekend als de overheid meer dan de helft van de aandelen in bezit heeft? In mijn optiek is dat dan ook een wassen neus.

  Wat dhr. Roemer betreft, de SP wenst het toptarief naar 65% te brengen, dat betekent uit de losse pols gerekend dat de sterkste schouders in totaal meer dan 85% gaan betalen over elke Euro. Zal ze leren! Mja, hoe zo snel mogelijk te verkassen naar een aangenamer belastingklimaat.
  Maar ik zou zeggen: doen!
  En stel dan vooral een man aan als een Herman Wijffels. Die is zo bekwaam! Met zulk een topper aan het roer komt de NWO er fluitend! Zijn we allemaal even arm, even dom en even ellendig. Maar wel alles voor het goede doel hè.

  Sorry George Knight, maar ik meende dat men eindelijk het staatscollectivisme van Stalin zou zijn ontgroeid. Maar blijkbaar moet het nog eens dunnetjes over.

  Like

 4. @Roberto
  We zullen zien.

  @Knutselsmurf
  Bedankt voor de verwijzing.

  @Toetssteen
  We verschillen van mening over de hypotheekrenteaftrek. Niet voor het eerst hier. Dus die discussie moeten we maar niet gaan herhalen. De OESO waarschuwt dat het handhaven van de huidige hypotheekrenteaftrek juist de economie in gevaar brengt. Vanwege de grote schulden die de Nederlandse huishoudens opbouwen. We zullen zien of het aangepast wordt. Ik vermoed van wel.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/710126/2004/05/27/OESO-wil-afschaffing-hypotheekrenteaftrek.dhtml

  Ik ben geen fan van Roemer of Wijffels. Maar door zijn rechtlijnigheid voel ik me nog meer thuis bij Roemer. De sociale status die wordt bepaald door prestaties en capaciteiten, kortom de veelgenoemde meritocratie is geen slecht idee. Laten we beginnen om het onderwijs weer op peil te brengen waar het 25 jaar geleden was, zodat iedere burger een gelijke uitgangspositie kan verdienen. Zover is het nu nog lang niet. Dan zien we verder. Staatscollectivisme als noodverband lijkt me ongewenst omdat het de individuele vrijheid te veel inperkt. Maar de boel de boel laten is evenzeer ongewenst.

  Like

 5. @George Knight
  Wat u leent bij de bank zijn virtuele nullen, dat geld is er helemaal niet! U betaalt rente over niet bestaand geld!
  Natuurlijk zijn de aanhangers van Wijffels (overigens lid van een nogal griezelige club die luistert naar de naam worldconnectors) van mening dat we zo snel mogelijk de economie nog verder kapot moeten maken door banken geld wat ze niet bezitten toe te kennen.
  Ik heb geen idee of u deze absurditeit, want dat is het, echt tussen de oren kunt krijgen. U leent u buurman iets uit wat u niet heeft en eist vervolgens van uw buurman dat hij u betaalt, en of hij maar even haast wil maken.
  Maar uw buurman zal, heel logisch op zijn voorhoofd tikken en zeggen: “mijnheer Knigt, geeft u me die flappen eens even!

  Ik weet niet of u een koopwoning heeft, maar eigenlijk maakt het niet uit, u begrijpt het zo ook wel. U heeft die biljetten nooit gezien, die zijn er ook helemaal niet, erg is helemaal geen dekking!! Dat heet virtueel geld.
  Mja en degenen die daar herrie over trapten zijn letterlijk uitgeschakeld.

  Roemer is een staatscollectivist pur sang. Na een beetje te veel China kan ik dat met een gerust hart stellen. Ginds ontworstelen ze er zich aan, en hier wenst men het in te voeren…. Tja, het is natuurlijk een keuze.

  Onderwijs gedijt niet onder staatsdwang, tenzij u robotten wenst te kweken. Persoonlijk ben ik meer te vinden voor het individualisme wat mensen als een Pierre Curie leverde. Unieke mensen, grote geleerden.

  Like

 6. @Toetssteen
  Ik heb geen cent bij welke bank dan ook geleend. Ja, worldconnectors, een prima naam voor een vage club die alle kanten open houdt.

  Nou werkt het bancaire systeem met vertrouwen. Niet alles was ingeleend is zit ook in kas. Da’s niet zo gek en hoeft ook niet. Met dat geld kan gehandeld worden door het weer uit te lenen. Maar als iedereen op hetzelfde geld zijn of haar geld opvraagt gaat het fout. De bankencrisis is niet ontstaan vanwege dit eeuwenoude principe. Maar vanwege wanbeheer, schaalvergroting en hebzucht van de huidige bankiers. Het principe van een bank werkt nog steeds. Kijk bijvoorbeeld naar het Zweedse Handelsbanken dat op een integere en ethische manier bankiert. Dat kan ook, hoewel het in Nederland bijna is verdwenen. Vreemd genoeg.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/06/16/bankensector-prijst-zich-uit-de-markt/

  Onderwijs zie ik als een primaire taak van de overheid. Goed onderwijs is het in mijn ogen waard om belasting voor te betalen. Maar ik ben het met u eens dat binnen dat onderwijs het individualisme moet worden ontwikkeld. Van groepsdenkers hebben we niet veel te verwachten.

  Like

 7. Tja… Waarom denk u dat het fout gaat als het geld niet gedekt is en men het geld opeist? Kan het zijn omdat de flappen er stomweg niet zijn.
  Grote genade ik weet onderwijl werkelijk niet meer of men echt nog gelooft in dit ultieme piramide spel.
  Laat ook eigenlijk maar, het is toch al te laat, zelfs als we in Europa bloed eerlijk zouden zijn geweest. Wat natuurlijk niet het geval is.
  Enfin om een lang verhaal kort te maken, de VS en met name de FED (u weet wel die jongens die Obama in het zadel hielpen en beslist zullen houden), hebben een gruwelijk track record als het om moorden gaat.
  Laat me wel zijn, ik ben een econoom, iemand die redelijk ingelezen is in een bepaalde sector.
  Wat er momenteel gepraat wordt is gillende onzin.
  De economie wordt al maar verder in het slop geduwd, de arbeider wordt verder uitgekleed. Geef gratis geld weg, maar gratis geld bestaat niet! Kruis vingers en hoop dat de cultuurverrijkers mee gaan doen, gooi er in pure wanhoop nog maar een paar miljoen in, moer vooral de statistieken! Iedereen behalve zij die weten dat Disraëli gelijk had gelooft u?
  Ik weet, de realiteit is keihard, maar beter wordt die onder ogen gezien.
  De realiteit is dit:

  http://www.heemland.nl/hl31-Rome_toen_en_nu.htm

  En deze man is beslist geen vriend van mij, we hebben wat afgevochten op figuurlijke wijze.
  Ik erken wel zijn inzicht op dit vlak.

  Like

 8. @Toetssteen
  Het zou zijn dat het te laat is. Probleem is alleen waar je je geld dan wel in moet investeren. Goud? Kunst? Huizen? ja, er wordt veel onzin gezegd over de economie. Alles wordt met alles verward. Maar het moet tot een uitbarsting van ongenoegen komen. Ik begrijp de gevestigde klasse niet dat het niet ziet dat nivellering juist de eigen zekerheid vergroot. Kortom, het handelt ook nog eens tegen het eigen belang in. Op de lange termijn. Dus de kunst bestaat eruit om tot het gaatje te gaan, er tijdig uit te stappen en jezelf en je bezit veilig weg te zetten. Maar wat als er geen veilige plek meer is? Om cynisch van te worden. Enfin, voor iedereen weer kansen in een nieuwe cyclus. Hopelijk.

  Like

 9. @George Knight
  Mijn vaste antwoord is een moestuin, een hekwerk en iets om te voorkomen dat anderen de winterwortels oogsten.
  Wat u noemt is oneetbaar. En ja, veel van mijn vrienden gokken op goud, maar hé, koning Midas kreeg ook de nodige problemen.
  Cynisch, grinnn, alleen het gadeslaan van het stel hotemetoten staat daar al garant voor. Van gekheid niet meer wetend welke half doorbakken leugen nu weer te presenteren. Als het zo doorgaat komt het product nog een letterlijk rauw uit de keuken.

  Ik heb trouwens net wat links op art.7 gepoot. Altijd aardig om te zien wat er op de achtergrond speelt als het om Iran en Afghanistan gaat. Ze staan op de nieuwste Open Draad.

  Eigenlijk is Amerika (VS) aan het armpje draaien met China en ook met Rusland. Dat Europa daar de klappen van zal krijgen, zal ze een zorg zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.