Mitt Romney op koers door winst in Iowa

De voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie in Iowa zijn halverwege. De uitslagen zijn bekend, maar de spin, het draaien door media en campagnestaf is in volle gang. Reuters verklaart zelfs Barack Obama tot winnaar. Republikeinse kiezers zoeken een kandidaat die Obama kan verslaan. Tegelijk domineert een sociaal-conservatieve agenda. Dat leidde in het conservatieve Iowa tot een wisselend beeld en een spannende campagne waarin uiteindelijk de gedoodverfde kandidaat wint. Deze eerste voorverkiezing leidt tot de nominatie van Obama’s uitdager op de Republikeinse Nationale Conventie eind augustus in Tampa, Florida.

Maar de verschillen zijn klein. De gematigde oud-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney (1947) behaalt in Iowa 24,6% van de stemmen en wint met 8 stemmen verschil van oud-senator van Pennsylvania Rick Santorum (1958). De libertariër Ron Paul wordt derde met 21,4% en New Gingrich vierde met 13,3%. Opvallend is dat Gingrich geen enkele county wint. De rest lijkt uitgespeeld. Vergeleken met 2008 heeft Paul zijn percentage meer dan verdubbeld en is Romney ongeveer gelijk gebleven.

De rol van het hoofd van de invloedrijke, ultra-rechtse, christelijke FAMiLY LEADER Bob Vander Plaats is opvallend. Op 20 december 2011 geeft-ie Rick Santorum zijn goedkeuring. Vander Plaats verklaart dat zijn endorsement vooral is gebaseerd op karakter en waarden, dan de sociaal-conservatieve pro-life lijn en tenslotte de kans om Obama te verslaan. Vander Plaats wordt vervolgens in de pers besmeurd omdat-ie in ruil voor zijn endorsement naar verluidt 1 miljoen dollar vroeg. De steun van Vander Plaats verklaart de snelle opkomst van Santorum en laatstgenoemde geeft toe dat ze over geld hebben gesproken. In 2008 zou Vander Plaats Mitt Romney om geld gevraagd hebben voor diens endorsement wat deze toen weigerde.

De race is open, maar ook gelopen. Mitt Romney ligt met 45% op kop in de primaries van 10 januari in New Hampshire. In South-Carolina (21 januari) en Florida (31 januari) doet Newt Gingrich het goed, maar nadert Romney. Ron Paul is de outsider die veel steun onder jongeren heeft en lang door kan gaan, maar zijn leeftijd en vermeend racistische uitingen in nieuwbrieven tegen heeft. Rick Santorum is slecht georganiseerd en kon in Iowa vlammen dankzij de FAMiLY LEADER. De logica van Romney is dat-ie van het hele stel de beste kans maakt om president Obama te verslaan en daarom door de Republikeinse Partij gesteund zal worden.

Foto: Republikeins presidentskandidaat, de voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney spreekt supporters toe. Ondersteund door zijn vrouw, Ann en hun zonen Matt, Josh, Craig en Tagg achter hem tijdens een nachtelijke bijeenkomst ‘Romney for President Iowa Caucus’ in Des Moines, Iowa, dinsdag 3 januari, 2012. Credits: Charlie Neibergall / Associated Press

Advertentie

9 gedachten over “Mitt Romney op koers door winst in Iowa

 1. Goed artikel en bedankt voor de vele linkjes.
  Met gekromde tenen volg ik de komende verkiezingen voor – wat toch steeds is – de persoon op de machtigste positie in de wereld. Bij de vorige verkiezingen zou ik op Hilary hebben gestemd en was ik minder blij met Obama. Ondanks de vele (beginners?) fouten die hij vooral op het gebied van de buitenlandse politiek heeft gemaakt vind ik toch dat hij het geweldig heeft gedaan.

  De interne politiek VS is voor ons in Nederland moeilijk te begrijpen. Trouwens, voor veel politiek betrokken Amerikanen ook : -). Hoewel ik sterk het gevoel heb dat Obama zal worden herkozen, maak ik me toch zorgen.
  Zijn Republikeinse tegenstanders zijn relatief zwak en op dit moment worden de grote ideologische tegenstellingen binnen de republikeinse partij duidelijk. Ergens heb ik het gevoel dat er voor hen een splitsing dreigt. Dat zou voor Obama goed nieuws zijn. Een republikein als Ron Paul is natuurlijk ook een natte droom van elke rechtgeaarde democraat en een nachtmerrie voor elke betrokken republikein. Ook hypocriete giftslangen zoals Newt Gingrich helpen – zei het in mindere mate – democraten. Het motiveert vooral om naar de stembus te gaan.

  Wat mij echter zorgen baart is dat Obama vooral door de jonge stemmers in het zadel is geholpen. Die voelen zich op grote schaal door hem in de steek gelaten. Veel zijn beloftes – hoewel ik die toen al niet allemaal realistische vond – is hij niet nagekomen. Als die jonge kiezers niet weer in grote getalen de ‘boer’ op gaan, dan zou het zo maar kunnen gebeuren dat de democraten de verkiezingen verliezen. Dit ondanks het feit dat het overgrote deel van de Amerikanen (vooral democraten) toch relatief tevreden is over Obama en geen beter alternatief kunnen bedenken.

  Het zijn spannende tijden : -)))

  Like

 2. @Jack
  Dank. Als Barack Obama herkozen wordt dan is-ie in zijn tweede termijn hopelijk vrijer om te doen wat-ie belangrijk vindt. Er gaan geruchten dat Hillary Clinton zijn running mate wordt. Ze is dan in 2016 optimaal gepositioneerd om Obama op te volgen. Je hebt gelijk dat Obama in het begin met de buitenlandse politiek slecht uit de voeten kwam. Maar dat gaat nu beter. Hoewel schijn bedriegt. Einde aan de oorlog in Irak met tienduizenden contracters? Da’s geen einde aan de Amerikaanse bemoeienis, maar privatisering van de oorlog.
  http://www.commondreams.org/headline/2011/12/18-1

  Barack Obama heeft zijn vredesdividend verspeeld. En inderdaad stoot dat de jonge, progressieve kiezers af. Maar wordt niet elke verkiezing in het centrum beslist? Daarom kan Obama de gok nemen die progressieve kern achter zich te laten. Maar met Mitt Romney als mogelijke tegenkandidaat wordt het ongehoord druk in het midden.

  Jammergenoeg is de Amerikaanse partijpolitiek verrot. De Republikeinen liggen continu op ramkoers en velen zien Obama zelfs als een ongrondwettige president. Da’s ver verwijderd van constructieve politiek die het land verder helpt. Gunstig bijverschijnsel van de voorverkiezingen in Iowa lijkt dat de Tea Party aan invloed verloren heeft. Dat geeft hopelijk vleugels aan de gematigde kern van de Republikeinen om zaken te doen met Obama en Clinton.

  Like

 3. Hoe het ‘eindspel’ in Irak er uit gaat zien is mij nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zullen die ‘contracters’ in Irak toch ook het veld moeten ruimen, al was het alleen maar omdat het onhoudbaar gevaarlijk voor ze zal worden. In ieder geval is er veel meer militair personeel vrij gekomen om een ‘Iranspel’ te beginnen, zo Obama dat zou willen. Zijn retoriek richting Iran is in ieder geval veel grimmiger geworden sinds de laatste militairen uit Irak zijn verdwenen.

  Ik weet niet of ik het met je eens ben als je schrijft:
  “Maar wordt niet elke verkiezing in het centrum beslist? Daarom kan Obama de gok nemen die progressieve kern achter zich te laten.”

  Die progressieve (of aan de andere kant van het spectrum conservatieve of reactionaire) kern doet al het benenwerk tegen ‘no cost at all’. Het van deur tot deur gaan, pamfletten in ‘shopping malls’ uitdelen, mensen op straat aanspreken en mee discussiëren is wat velen in dat land over de streep trekt om voor iemand – of überhaupt – te gaan stemmen. In de aanloop naar de verkiezingen is nmm het politieke handwerk in de VS veel dichter op de huid van de kiezer dan in Nederland. Zonder een dergelijk “leger” kan je er in ieder geval niet winnen. En dat leger waren jonge mensen die het doorgerotte politieke bedrijf spuugzat waren. Dat heeft een zwarte president opgeleverd. Iets wat vijf jaar geleden als onmogelijk werd beschouwd. Deze jonge mensen zullen weer de straat op moeten anders zou het voor Obama wel eens fout kunnen lopen. En deze jongen mensen staan ver van het midden af. Amerikanen hebben het trouwens niet zo op het midden. Extremen – ook in winnen of verliezen – is veel meer hun pakkie aan.

  Dat Obama een zware tijd tegemoet kan zien, ook als hij herkozen wordt lijkt mij duidelijk. Zelfs toen de democraten de meerderheid hadden in de senaat en het Huis had hij veel tegenwerking. Dat valt makkelijk uit te leggen voor mensen die wat weten van de partijgeschiedenis in de VS, maar dat zou hier te ver voeren.

  Republikeinen liggen trouwens altijd op ramkoers. Ze zullen geen kans om met modder te slingeren voorbij laten gaan om Obama (sorry) zwarter te maken dan hij is. Leugens zullen daarbij absoluut niet worden geschuwd. Trouwens Obama en Hillary hebben zich in de ‘primaries’ – tijdens de laatste verkiezingen – naar elkaar toe ook niet onbetuigd gelaten : -)). Maar zo goed met opzoeken, mikken en slingeren van “Shit” als de republikeinen dan kunnen, zijn ze bij lange na niet. Wat dat betreft hoop ik dat Romney de republikeinse kandidaat zal zijn en niet New Gingrich. Hoewel die laatste wel goed is voor veel meer ‘theater’, maar daar kunnen we wel eventjes zonder.

  Like

 4. Pingback: Mitt Romney gaat voor de meeste gedelegeerden op Super Tuesday « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.