Koningin Beatrix, Geert Wilders en GroenRechts

Koningin Beatrix spreekt een kerstboodschap uit en Wilders twittert zijn kritiek. De boodschap van Kerstmis 2011 gaat over geldzucht, duurzaamheid en groen bewustzijn. Wilders plaatst die zorgen over graaien en groeien in de linkse hoek. Niet in te zien valt waarom het behoud van de aarde en een conservatieve beweging niet kunnen samengaan. Wilders plaatst behaagzucht van de kiezers boven programmatische logica.

Zo kent Utrecht de plaatselijke partij Groen Rechts die voortkomt uit Trots en is aangesloten bij Groen Rechts Nederland. Het verbindt het conservatief-liberalisme met behoud van het milieu. Een logische en geloofwaardige combinatie die zelden voorkomt. De groenrechtse ondernemer Ruud Koornstra aast in 2011 vergeefs op een zetel voor de Eerste Kamer. Frankrijk kent een groenrechtse traditie die jacht, ecologie en biodiversiteit combineert. Huidige exponent van deze stroming is de partij Génération Ecologie.

Wilders probeert door zijn reactie op de kerstboodschap van de koningin: ‘Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?’ de concurrentie op rechts de loef af te steken. Een ecologische vijand op links is overzichtelijker en makkelijker te bestrijden. GroenRechts kan een concurrent van de PVV worden.

De toespraak van de koningin kent evenals de reactie van Wilders ongenoemde bijbedoelingen. Dat een van de rijkste en machtigste  vrouwen van Nederland waarschuwt tegen geldzucht en economische groei oogt niet geloofwaardig. Beatrix en Wilders houden elkaar en ons gevangen in een spelletje Hollandse folklore. Ze vergeten dat ze door hun persoonlijke inzet hun boodschap onzichtbaar maken en zelfs schade aandoen.

Foto: Bouw in Peking, China

21 gedachten over “Koningin Beatrix, Geert Wilders en GroenRechts

 1. Het feit alleen al dat eeuwen lang,ieder jaar opnieuw een Oranje traditiegetrouw een Kersttoespraak – ja, een Toespraak houdt, doet denken aan een onvolwassen klasje scholiertjes uit de zesde klas van de Lagere School die benepen naar een zedepreek van het Hoofd van de School luisteren.
  In feite is het te belachwekkend voor woorden. Degenen die menen dat Nederland een volwassen, volwaardige democratie is, lopen ver naast hun klompen van verwaandheid en zelfoverschatting, zonder enig zelfreinigend vermogen.
  Een eindeloze klucht, ‘Hollandse folklore’ zoals je schrijft, omdat het gros van de spelers en burgers -nee, stemmers, geen kiezers-, het wel lekker makkelijk vinden. Symptomen van onvolwassenheid, dat zorgvuldig in stand wordt gehouden. Van links naar rechts in de politiek, van hoog tot laag in de samenleving.

  Like

 2. Ik heb meer vertrouwen in Geert Wilders dan in alle aanhangers van de Groene maffia
  Kijk er je betalingen maar eens op na

  Like

 3. @King Billy 2 januari 2012 op 17:10
  Heeft niets met het volk te maken, dat is bovenmatig oranje gezind, gelukkig.
  Wilders moet voorzichtig zijn met zijn kritiek, het kon hem de kop wel eens kosten. Het zijn geen moslims
  Overigens nog de beste wensen

  Like

 4. @King Billy
  Zo is het.

  @rikus
  Groen is niet links of rechts. Hetzelfde met cultuur. Da’s niet links of rechts, maar zijn we zelf. Voor eigen gewin husselt Wilders alles door elkaar. Dat mag-ie, maar ik hoef zijn onzin niet te volgen.

  Het volk was ooit bovenmatig Oranjegezind, maar is dat al lang niet meer in dezelfde mate als vroeger. Steunde vroeger het koningshuis op het grauw en een kleine bovenlaag, nu is die steun versplinterd. Waar vroeger rechts het koningshuis op handen droeg, ligt dat evenwicht nu bij links. Vandaar de toespraken van koningin Beatrix met thema’s die deze doelgroepen plezieren.

  Wilders beseft goed dat de afbrokkelende steun voor Oranje hem kansen biedt. En eerlijk is eerlijk, samen met de SP en D66 opereert de PVV het meest kritisch in de bejegening van het koningshuis en de wens om de macht ervan onder democratische controle te brengen. Wat Beatrix en Willem-Alexander met het oog op hun belangen en hun prestige op hun beurt weer verhinderen.

  Het is in mijn ogen ongewenst dat in Nederland de investeringen in duurzaamheid tot de laagste van Europa behoren. Laten we een voorbeeld aan Duitsland nemen dat rechts beleid combineert met aandacht voor het milieu. Waarom dat niet in Nederland kan is me een raadsel.

  Komt het door de afgenomen macht van de christelijke politiek en het weggezakte idee van ‘rentmeesterschap’? Komt het door de fundamentalistische opstelling van organisaties als Greenpeace die elke realistische samenwerking blokkeren? Komt het door het creatieve tekort van de innovatie-platforms? Komt het door de macht van multinationals als Shell die de kortetermijnwinst voorop zetten? Komt het door onze voorsprong van de gasbel in Slochteren, de macht van de Gasunie en de Nederlandse aspiraties om gasrotonde van Europa te worden dat alles opgeteld nu in een achterstand verkeert? Kortom, hoe komt het dat Nederland geen zinvol beleid aangaande duurzaamheid, innovatie en alternatieve energie ontwikkelt?

  Like

 5. @Rikus, in Duitsland betaal ik € 0. 021 per KwH extra, excl. BTW om het programma voor de vervanging van de 17 kerncentrales te financieren. Ten eerste is dat slagvaardige daadkracht door een Regering die niet een bestuurlijk verlengstuk van een Staatshoofd is maar luistert naar de bevolking en het Parlement. Ten tweede betaal ik dat met liefde. Mede omdat de energietarieven in DLD, o.a. door lagere vastrechtheffingen, beduidend lager zijn dan in Nederland en desondanks er iets voor terugkomt, waaronder werkgelegenheid. Plus met een beetje geluk op langere termijn energieprijzen die minder afhankelijk zijn afnemend aanbod.

  Like

 6. @ Rikus

  @King Billy 2 januari 2012 op 17:10
  Heeft niets met het volk te maken, dat is bovenmatig oranje gezind
  ———————————————————————————-
  Is dat wel zo Rikus?
  Nu is mijn ervaring dat alles wat van bovenaf gezegd en gesteld wordt,men dit toch met een pak zout moet nemen.
  Want zonder leugens en bedrog is het moeilijk regeren voor een overheid,het waarheidsgehalte van hun woorden is n.m.m. nogal laag,maar daar komt met (vele)jaren later pas achter,en uiteraard alleen als men een goed geheugen heeft.
  Roberto

  Like

 7. Roberto la Verita. Een aanzienlijk deel van ‘het volk'(?) is nimmer politiek volwassen geworden. Met dank aan opvoeding en, belangrijker, scholing vanaf het prille begin. Juist deze politieke onvolwassenheid biedt generaties van politici het excuus om het bestuur van Nederland in te richten, de huidige status quo te verfijnen en uit te oefenen zonder ook maar enig uitzicht op fundamentele, noodzakelijke verandering.
  Dat behelst niet zozeer méér democratie, -die is er wel- maar nieuwe politieke structuren waarbinnen democratie kan functioneren.
  Twee voorbeelden: De affaire ‘Wulff’. Die kan het schudden als staatshoofd dankzij een verzwegen vriendjeshypotheek. Ondenkbaar in Nederland. Lockheed, Hofman, Machangulo.
  Dit filmpje, indien door een Nederlandse komiek uitgevoerd, leidt tot strafvervolging wegens majessteitschennis:

  Of wil je geen werkelijk onafhankelijke Hoge Raad, de tegenhanger van het onafhankelijke Bundesferfassungsgericht, waar burgers kunnen klagen tegen Parlement, Regering en Staatshoofd indien zij menen dat besluiten hun of staatsbelangen schaden? Dat gaat zelfs zover dat een politieman zijn werkgever aanklaagt omdat hij zijn uniform in eigen tijd moet aantrekken. Of dat het Parlement te ver ging met wetgeving omtrent staatsleningen aan Griekenland.

  Like

 8. Rikus,
  Respect moet men verdienen,en IK heb in de loop der jaren mijn respect verloren in het gezag,
  maar om te stellen dat het grootste gedeelte van ons volk nog achter het koningshuis staat,dat vond ik nergens op slaan.
  Hoorde ik dat dit percentage zo’n 68% zou zijn ,dan stel ik voor dat onderzoek te doen in Staphorst,men zou dan makkelijk op een percentage van 99% kunnen komen.
  Alhoewel ik als Republikein het koningshuis niet zie zitten,zeg ik als Democraat dat in een land als Nederland met z’n verdeeldheid het voorlopig maar goed is dat het koningshuis er is.
  Ik moet er niet aan denken wat er kan gaan gebeuren als bepaalde krachten hier ter lande de macht nemen zonder dat het volk hier maar iets in te brengen heeft.

  Nee, eerst de directe democratie,en laat dan het volk daarover maar een oordeel geven,en tot zo lang:

  HANDEN AF VAN HET KONINGSHUIS.
  Roberto

  Like

 9. @ King Billy,

  Er bestaat in mijn ogen niet zoiets als meer of minder Democratie,

  Democratie heeft n.m.m. een duidelijk omlijnt kader.
  Roberto

  Like

 10. Heeft er nog iemand gedachten over het bestaansrecht van een GroenRechtse partij of beweging in Nederland? Zoniet, wat is dan het probleem?

  Like

 11. @George 10:43: Nou, Nijpels was de eerste die een serieus milieuprogramma opzette en hij is toch een rasechte VVD-er. Dezer dagen ageert hij ook tegen Bleker.
  Volgens mij is het nog maar een paar jaar geleden dat Rutte, toen hij nog een sociaal-liberaal profiel voor zichzelf overwoog, meende dat groen en rechts mekaar niet bijten – en dat doet het ook niet, zoals je zelf constateert.

  Over Nijpels nog:
  Het verhaal begint in 1986. Het is niet de milieubeweging maar de VVD bij monde van milieuminister Ed Nijpels die in dat jaar het klimaatprobleem zal gaan aanpakken. Sterker nog, de milieubeweging stelt zich op dat moment terughoudend op vanuit de vrees dat prioriteit voor een schoon klimaat zou kunnen leiden tot het rechtvaardigen van kernenergie.

  Als kersverse milieuminister in het centrum-rechtse kabinet VVD–CDA weet Nijpels premier Lubbers te overtuigen van het gevaar van het broeikaseffect. Het wetenschappelijk rapport Zorgen voor Morgen, dat onder zijn bewind in 1988 uitkomt, zorgt voor algemene opschudding. Koningin Beatrix waarschuwt in haar kersttoespraak voor de gevolgen van de CO2-uitstoot en Nijpels komt met een Nationaal Milieubeleidsplan met daarin een reeks maatregelen om verdere uitstoot tegen te gaan.

  Op dat moment komt de eerste kink in de kabel. Het ministerie van Economische Zaken wil niets weten van maatregelen die ongunstig zijn voor de economie. De feiten worden niet ontkend maar volgens secretaris-generaal Rutten ‘kunnen we ons op dit moment gewoon geen duurzaamheid veroorloven’.

  Als het kabinet toch via een belastingmaatregel de CO2-uitstoot wil tegengaan door terugdringing van het autoverkeer komt De Telegraaf op de voor haar bekende wijze op voor de autobezitter. Als gevolg van de onrust die ontstaat onder autobezitters zegt de VVD-fractie, bang voor verlies van de kiezersgunst in 1989, het vertrouwen in haar eigen minister op. Dat is het einde van het kabinet. In de verkiezingscampagne die volgt wordt het milieu zowel door het CDA als de PvdA ingezet als speerpunt van toekomstig beleid.
  http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/93/tekst.php

  Like

 12. @Joke
  Bedankt, duidelijke uitleg. Pieter Winsemius kan er nog aan toegevoegd worden. Van alle beleidsmaatregelen van dit kabinet vind ik het ontbreken van een goed milieu- en duurzaamheidsprogramma de grootste misser. Nog erger dan de neerbuigendheid jegens de cultuur. En dat raakt velen diep in het hart. Het citaat van ex-sg EZ Rutten dat je geeft vat het denk ik samen: ‘kunnen we ons op dit moment gewoon geen duurzaamheid veroorloven’. Nee, wanneer wel?

  Het kabinet Rutte-Verhagen is zo gericht op rationalisaties dat het de horizon uit zicht verloren heeft. Toegegeven, de verbeelding aan de macht werkt evenmin, maar het verdringen van elke verbeelding is het ook niet. De remedie is duidelijk. D66 en Groen Links moeten binnen het kabinet gehaald worden -zonder verkiezingen- om zo’n perspectief te bieden. Kan Femke Halsema ook weer serieus aan het werk.

  Like

 13. @Roberto la Verita

  Een vraag aan u: meent u dat een niet op democratisch gekozen stelsel (lees onze monarchie) die door zijn/ haar positie zich bovenmatig heeft kunnen verrijken, (misschien aardig om Herstel de Republiek een vluchtig te lezen en tot de conclusie te komen dat al zal slechts één procent waar zijn het al teveel is), ooit de mogelijkheid zou geven en gunnen te komen tot een echte democratie?

  Sociaal liberalen bestaan niet, socialisten die zich liberaal noemen wel. Wellicht valt dan de tegenstrijdigheid te veel op, vandaar dat men zich een kameleon kleur verkoos.

  Groen mevrouw Joke, kan men krijgen door vooruitgang en innovatie en niet door beperkingen. Werkelijk, dat heeft nog nooit gewerkt.
  Dhr Nijpels babbelt zonder inhoud mooie zinnen. Zoals anderen in lucht handelen, voorziet hij de lucht van ondertiteling.

  En voor u foutieve conclusies trekt, ik ben zeker wel voor innovatieve verbeteringen, maar niet voor stompzinnige beperkingen waarvan het zakenleven op voorhand weet dat de zot die zich eraan houdt de nar van de economie zal worden.
  De weg naar de toekomst ligt vooruit en bij onze kinderen, niet bij behoudzuchtige dwaasheid. Waarom gaan dit soort mensen uit dat restricties ons wat op zouden leveren? Wel het antwoord is simpel: omdat het hun en nog wat belanghebbenden geld oplevert.

  Like

 14. @toessteen:
  “Sociaal liberalen bestaan niet, socialisten die zich liberaal noemen wel.”
  Nee, dat vind ik wat te kort door de bocht. Zo groot is de tegenstelling tussen socialisten en liberalen nou ook weer niet dat de combinatie ondenkbaar zou zijn. In de politieke praktijk bestaan ze niet – maar in die praktijk bestaat eigenlijk helemaal niets, en zijn het allemaal kameleons.

  “Groen mevrouw Joke, kan men krijgen door vooruitgang en innovatie en niet door beperkingen.”
  Daar heb je helemaal gelijk in. Àls men al een speerpunt maakt van het milieu, dan gaat het vrijwel uitsluitend over de handel in emissierechten, nooit eens over het over een hele andere boeg gooien qua energiebronnen. Ook middelmatigheid is helaas niet links of rechts, maar zeer algemeen.
  Die Wijnand Duyvendak van GroenLinks beweert dat ‘duurzaamheid’ economisch zeer interessant kan zijn. Dan weet ik al gelijk dat het nep is, want winst moet het immers hebben van schaarste.

  Like

 15. George Knight
  2 januari 2012 op 17:51, ‘Het is in mijn ogen ongewenst dat in Nederland de investeringen in duurzaamheid tot de laagste van Europa behoren.’

  Nou, ik weet niet wat NL investeert in duurzaamheid, wat ik wel weet is dat de Nl-overheid in 2010 27 miljard aan milieu heffingen/belastingen heeft binnengeharkt.

  Is een investering van 27 miljard in duurzaamheid voor een klein land als het onze te weinig? Of wordt er (beduidend) minder dan 27 miljard geinvesteert in duurzaamheid?

  Als het laatste het geval is, waar is de rest van die 27 miljard dan gebleven? strijkstokken?

  En dan nog iets, hier wordt milieu en klimaat door elkaar genoemd , zijn dat niet twee verschillende begrippen?

  Naar mijn idee is het milieu wel te beinvloeden door de mens, het klimaat niet!

  Like

 16. @Igor
  Heffingen is niet hetzelfde als investeringen. Het Nederlandse Innovatieplatform dat onderzoek, hoger onderwijs en innovatie moest versterken is mislukt. Hoeveel fondsen daar ook aan toegerekend worden. Volgens mij ging de discussie hier over het milieu. Klimaat is inderdaad niet hetzelfde.

  Like

 17. @Joke
  Ik ben een beetje ouderwetse man, mag tutoyeren?

  Enfin, ik ben van mening dat we nu helaas te vaak uitgaan dat onze kinderen op zijn minst halve dwazen zijn die we blijvend aan het handje moeten houden. Ik vind dat gruwelijk.
  De wereld is nu aan een nieuwe generatie, en ik weet zeker dat zij na net zoveel eeltbulten op het voorhoofd, toch weten naar de toekomst te gaan.
  Gaat op zoek voor E- reader voor mijn mam, laat dat wel over aan mijn zoon, want ik kom nog uit het tijdperk van de herkauwer.

  Even serieus mevrouw Joke, ik denk dat innovatie en de jeugd de toekomst hebben. Vanmorgen nog iets gehoord over de wisselwerking tussen zout en zoet water. Dat levert een mega bron van energie op. Doe er iets mee en snel!!!
  Nederland is een deltaland, Waar waren er ooit beter condities?

  Like

 18. Ik wil graag positieve verwachtingen koesteren over de nieuwe generatie, maar zie geen reden waarom zij het beter zouden doen waar wij faalden. (Sterker nog, ik hoor vaak geluiden uit die hoek die me somber stemmen.) Het wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden, maar we maken de verkeerde keuzes en draaien in kringetjes rond. Er liggen allerlei onuitputtelijke bronnen van energie voor het oprapen (geothermie schijnt ook geweldig te zijn), maar het is economisch niet interessant: als je eenmaal de technologie hebt, kun je er immers met goed fatsoen geen enorme bedragen meer voor vangen. Dat is ook de reden dat ze ons nu opnieuw warm willen zien te krijgen voor kernenergie, omdat die ertsen ook opraken en het winnen van uranium dan heel kostbaar wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.