Militarisering van Amerikaanse politie om de macht op straat

De Amerikaanse politie is er klaar voor. Om de tegenbeweging neer te slaan. Sinds 9/11 is de politie versneld gemilitariseerd. Volgens een onderzoek van het Center for Investigative Reporting is er voor meer dan 34 miljard dollar aan materiaal aangeschaft. De politieleiding winkelt en schaft voertuigen en apparatuur aan om bezetters zoals de OWS-beweging het hoofd te bieden. Zie hier de diashow. Nog deze nacht werd de bezetting van het New Yorkse Zuccotti Park door Occupisten verhinderd door politie en particuliere veiligheidsdiensten. Als er eenzijdig geïnvesteerd gaat worden in de militarisering van de Nederlandse politie zal ook ons straatbeeld veranderen. Wie de gevestigde macht als vijand beschouwt is de vraag.

Foto 1: Police in riot gear move to a location at the port facilities in Longview, Wash., Wednesday, Sept. 21, 2011. (Credit: AP/Don Ryan)

Foto 2: An armored law enforcement vehicle used by the Department of Homeland Security resembles mine-resistant, ambush-protected trucks that U.S. troops drive in Iraq.

10 gedachten over “Militarisering van Amerikaanse politie om de macht op straat

 1. @GK: Je maakt naar mijn mening een te grote sprong als je in deze bijdrage de positie en situatie van de politie en binnenlandse veiligheid vergelijkt met die in Nederland. Wij zijn vergeleken met de VS een klein, zeer rustig en (goed) overzichtelijk land. De binnenlandse vijanden van de ‘democratisch’ gekozen regering en de bevolking in de VS is een zeer grote variatie van groeperingen van verschillende pluimage met ook zeer uiteenlopende doelen en (vaak zeer machtige) achterbannen. Daarnaast bestaan er in de VS uitgebreide onherbergzame gebieden waarin deze groeperingen met gemak kunnen onderduiken en/of trainen. Deze gegevens maken het onvergelijkbaar met de Nederlandse situatie.

  Toch kan het denk ik geen kwaad om ook onze regering in de gaten te houden daar waar het (de politie of militaire establishment) doet aan machtsuitbreiding om het alleenrecht op geweld te handhaven.

  Ondanks het duidelijke gevaar van die machtsuitbreiding voor de democratie, ben ik ambivalent mbt tot die ontwikkelingen. De mondiale problemen van misdaad en macht van allerlei misdadige groeperingen – die allang geglobaliseerd zijn – komen ook steeds vaker in Nederland voor. De tijd van Zwiebertje is tegelijkertijd met het verdwijnen van die serie dan ook voorgoed verdwenen.

  Ik denk dat het een goede zaak is dat we actief waakzaam blijven. Dit niet alleen mbt de toename van internationalisering van de misdaad in Nederland, maar ook dat eventuele uitbreiding van de macht van politie (en leger?) onder de democratische controle blijft van onze volksvertegenwoordiging. Zonder overigens dat diezelfde controle leidt tot verlamming.

  Dat laatste lijkt mij een duivels dilemma en bijna in tegensprak met elkaar.

  Like

 2. Niks nieuws wat matereaal betreft.Pantserwagen is slecht bruikbaar voor politie.
  Maar allez; eerst beperkt de staat vrijheden, wordt langszaam maar zeker represief voor sommige groepen, en moet dan natuurlijk bewapend worden tegen eigen bevolking.

  Wij hebben de ME al met militaire bewapening.
  Formeel is de gewone politie alleen bewapend voor zelfverdediging.
  Maar in NL staan ze verbaasd te kijken naar een pistool, en vragen ze zich af waar de kogel uitkomt…..

  Like

 3. @Jack Pastoor
  Ik suggereer precies dat wat je ook zegt. Nederlandse burgers moeten waakzaam blijven. Of worden. Uiteraard is de Amerikaanse situatie anders. Maar het geeft wel een tendens aan die door training, aanschaf van materiaal en intergouvernemtele samenwerking ook de Nederlandse politie raakt. Nu of straks. Want evenals in de VS worden onder het mom van staatsveiligheid door de Nederlandse regering de burgerrechten steeds meer ingeperkt. Dan is de aanschaf van materiaal en training van politie ‘op zijn Amerikaans’ slechts een sluitstuk van een al lang in gang gezette ontwikkeling. Daar helpt zelfs geen democratische controle aan.

  @PHM
  Ik vermoed toch dat de waarde van het semi-militaire politiemateriaal zoals dat nu de Amerikaanse straten inrijdt de waarde wel bewezen heeft in Irak, Zuid-Afrika of in andere gebieden met onlusten. En vergeet evenmin de afluister- en spionageapparatuur om het internet te monitoren en huiskamers van burgers ongevraagd binnen te dringen. Da’s tamelijk onzichtbaar, maar het zou naïef zijn om te veronderstellen dat de Nederlandse veiligheidsdiensten terughoudend in het gebruik zijn. Integendeel zelfs. Nederland is een van de landen waar burgers het meest afgeluisterd worden door de overheid. Dus ik durf de gok aan dat hier nieuwe apparatuur om burgers in de gaten te houden snel ingevoerd wordt.

  Like

 4. Je ziet die gele pantserwagen? Waardeloos. Te kleine wielen; daardoor te dicht bij de grond; daardoor te gevoelig zelfs voor lichte mijnen en explosieven; ook door te kleine wielen: ouderwetse val (gecamoufleerd gat) komt ie in en nooit meer uit.
  Het USA matereaal was/is niet fantastisch

  Goeie patserwagens; zuid afrika; al sinds 40 jaar.
  Zijn aanzienlijk beter en overleven zelfs een zware mijn.

  De vuur wapens.
  De riot automaat werkt met veer die je opdraaien als een ouderwetse klok.
  De rest van half auomatische wapens; alles behave prijswinaars; duur en slecht en als wapen voor politie niet relevant.

  De arrestatie enheden hebben wel goede wapens; zoals de M48.Maar die zijn bedoeld voor leger; lange afstand scherpschutters; tot 2500 meters….
  Voor de rest zijn er bestaande legerwapens.

  Tevlar als kogelvrijvest is alweer heel erg verouderd.
  DSM (zuiden van NL) hebben in 2002 een matereaal op de markt gebracht dat twee maal zo licht is en meer bescherming geeft.
  Alle deuren naar de cockpit van vliegtuigen die naar USA vliegen hebben dat dus al….

  Like

 5. De NL overheid heeft software gekocht die gebruikt wordt om e-mail en GSM verkeer grootschalig af te luisteren.
  Er staat in Groningen een grote antenne; engels-nederlands project om GSM af te luisteren
  Daarom hebben ze zo de pest aan gedigitaliseerde gsm…

  Maar al 25 jaar geleden werkte een ex medewerker van me op een gebouw van de PTT vlakkbij de kunstacademie in groningen; daar werden telefoons afgeluisterd.Er was voor 600 een last van de rechter; maar 3500 werden er afgeluisterd.
  Via gewone telefoon kan op de centrale de ruimte worden afgeluisterd waar de telefoon staat.Ook dat gebeurt
  mensen worden gevolgd, via hun gsm en camera’s langs de weg.
  Ook met camera’s op straat worden mensen gefilmed.Via smartmeters wordt gezien of iemand thuis is of niet…
  Bakelende heeft in dit geheel een extyreme rol gespeeld. (Zin weggehaald: redactie GK).
  De persoonscontrole in NL is smeer verregaand dan dat die ooit in Sovjet was.
  Stalin en Mao zouden ZO trots op Bakelende zijn!!

  ORWELL!!!!!!!!!!!

  Like

 6. Hi George,

  Even terzijde, ook voor jou de beste wensen. Fantastisch dat je nu een zo enorm actief en hoog-kwalitatief blog hebt kunnen opbouwen.

  Ik had erg weinig tijd in 2011 en heb weinig bij anderen gereageerd- maar ik zag interessante thema’s bij je langs komen, zoals het schilderij van Dumas etc etc.
  Een ongelofelijk en indrukwekkend schilderij overigens.

  Ik hoop hier wat vaker langs te komen in 2012….

  Ja we zijn allebei best verder geëvolueerd als bloggers en ook anderszins sinds de oude tijden met de slangetjes… De Azteken met hun turquoise slangen, net een klein beetje anders dan het aquamarijn van Georgey..

  Like

 7. @Maria
  Dank je en ook de allerbeste wensen, Maria. Wat fijn dat we elkaar weer treffen. Ik hoop dat het Georgey goed gaat. Dat verdient-ie, die snaakse slang. Ja, in 2011 ben ik in de cultuurpolitiek gedoken: Dumas (ja, prachtig werk!) en museumgoudA, Armando en Oud-Amelisweerd, Groningen, Stedelijk, Kunstveiling Nijmegen. Aan goed, wat zeg ik, redelijk bestuur is in de cultuursector veel te winnen. Als de sector dat niet zelf bewerkstelligt, maar opgelegd krijgt dan maakt het zich onnodig kwetsbaar. Vandaar mijn hameren op dit onderwerp. We ontwikkelen onze thema’s en manieren van denken en zeggen. En onze omgeving verandert. Dat alles heeft zijn weerslag op hoe de ander ons ziet. Ook dat mag veranderen.

  Like

 8. Zal uitleggen. Bedoeling van semi automatisch wapen is trefzekerheid te verhogen.
  Alleen dat gebeurt niet, of alleen tegen een hoge kostprijs.
  Joegoslavie: het kostte meer dan 100.000 patronen om een man neer te schieten gemiddeld.
  is een duur lijk.

  Nou als de politie dat type wapens krijgt, zijn die alleen bruikbaar voor massa vernietiging; en dan nog: slechte keuze.
  Dan; dat is de taak niet politie; maar van leger.

  Politie dient zelfverdedigings wapens te hebben; en de arrestatie//anti terreur afdelingen scherpschutters.
  Meer is onzinnig
  ————
  Nou heeft in NL de ME ook tanks die werden ingezet om kraakpanden te ontruimen en stopkogels die een wond slaan van 14 cm doorsnede..een fascistische keuze, waarmee trouwens het enige land in europa zijn…

  Like

 9. De spagaat tussen ‘De Staat’ en ‘haar’ burgers wordt almaar groter, waarbij De Staat’ de bestaande politieke en bestuursstructuren meer en meer in bescherming neemt. Ik haalde eerder het voorbeeld aan van de twee kinderen die WA en Maxima persifleerden in het Vondelpark en belandden op het Hoofdbureau van Politie. Tekenend was misschien nog wel meer de uiterst arrogante bejegening van de ouders door de gezagshandhavers toen ze hun kinderen kwamen ophalen.
  Angst wellicht?
  Zou dit nog mogelijk zijn in Nederland zonder vervolging, waar een in Nederland onbekende komiek, acteur, moderator en cabarettier Hape Kerkeling met deels Nederlandse wortels maar de Duitse nationaliteit, Bea persifleerde, weliswaar in 2006, maar in 2011 een vervolg toen hij als Bea het restaurant bezocht waar Fabiola de deur werd gewezen:
  2006: http://www.youtube.com/watch?v=O3YlBZ2VFzs 1.151 miljoen hits.
  Majesteitschennis. Ongrijpbaar voor de Nederlandse Justitie, dankzij zijn nationaliteit: ‘Anders was ik daar niet aan begonnen’, vertelde hij mij persoonlijk.

  Like

 10. @King Billy
  Tja, de macht van het koningshuis in Nederland is weer een hoofdstuk apart. Ik weet niet wat erger is. Of dat de Oranjes volgzaamheid afdwingen of dat het openbaar bestuur en sommige burgers die volgzaamheid en onderhorigheid aan de Oranjes zonder dwang verinnerlijkt hebben. Ik vermoed een subtiele combinatie van het een en ander. Dat in eeuwen is gegroeid.

  Hopelijk wordt 2012 het jaar dat Koningin Beatrix en andere leden van het koningshuis humoristisch aangepakt worden. Naast bewieroking verdienen ze dat er achter hun beweegredenen wordt gekeken. Want geen andere beroepsgroep schermt het eigenbelang zo af door het algemeen belang. Nergens is het verschil tussen schijn en werkelijkheid zo groot.

  Dan kan de kritiek maar beter met humor gezegd worden. Tot nu toe blijft het bij onschuldige grapjes van het onschuldige Nederlandse cabaret dat nooit doorbijt en netjes blijft als een dominee op zondag. Als het om de echte macht gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.