Gregorius Nekschot stopt en vindt Hirsch Ballin de allerergste

De cartoonist die bekend is onder het pseudoniem Gregorius Nekschot stopt per 1 januari 2012. Volgens een interview in De Volkskrant tekent-ie voortaan voor zichzelf. Zijn veiligheid en de kosten van zijn website zijn redenen voor dat besluit. Nekschot zal verbonden blijven met zijn aanhouding in mei 2008, Fitna en Ernst Hirsch Ballin. Zijn terugtreden sluit een tijdperk af.

Nekschot zegt geen boodschap te hebben. Volgens hem gingen zijn tekeningen er juist over dat mensen zichzelf moeten zijn en zich niet moeten laten leiden door ideeën of ideologieën. Toch werd Nekschot geannexeerd en spreekbuis van een politiek die gelijk op liep met de opkomst van de PVV. Van die ideeën heeft-ie nooit afstand genomen. Zijn beroep op volledige vrijheid en onafhankelijkheid klinkt theoretisch.

Nekschot verklaart de afgenomen aandacht voor de problemen rond integratie door de economische problemen. De redenen waarom-ie zijn cartoons begon bestaan naar zijn idee nog steeds. Hij brengt dat terug tot een intolerante islam en islamkritiek die onmogelijk wordt gemaakt. Dat staat haaks op het publieke debat. In Amsterdam maakten begin december moslimextremisten Irshad Manji het spreken onmogelijk.

Nekschot richt zijn pijlen op oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. In 2008 werd Nekschot door 10 agenten van zijn bed gelicht en verdween in de cel. In de Tweede Kamer vonden partijen dat buiten proportie. Hirsch Ballin werd door toenmalig VVD-kamerlid Fred Teeven beschuldigd van een politieke arrestatie. In 2010 liet het OM na een 5-jarig looptijd van de aanklacht weten dat Nekschot niet vervolgd wordt.

Nekschot noemt Hirsch Ballin een godsdienstwaanzinnige, ‘die zijn geloof als de maat der dingen ziet en meent dat zonder geloof het leven geen betekenis heeftHet bestrijden van Geert Wilders was voor de CDA-bestuurder een obsessie en in het kielzog daarvan richtte hij zich op Gregorius Nekschot, die met godsdienst de spot dreef. Hij ziet zichzelf daarom als het wisselgeld in de Fitna-affaire; mocht het de regering niet lukken om Fitna, de film van Geert Wilders, tegen de houden, dan waren er altijd nog Nekschot en zijn cartoons.’

Voor Femke Halsema heeft Nekschot respect omdat ze consequent bleef in haar steun voor hem. Ernst Hirsch Ballin is volgens Nekschot de allerergste. Met beide observaties ben ik het eens. Halsema wist zich altijd onafhankelijk op te stellen. Hirsch Ballin is het ultieme gevolg van religieuze politiek die onder abstracties die niks kosten continu op de rem van de modernisering trapt. Net als Balkenende vindt-ie dat iemand zonder geloof niet kan functioneren. Nekschot, Halsema en Hisch Ballin zijn nu verdwenen uit het publieke debat.

Foto: Cartoon van Gregorius Nekschot, 22 juni 2011

4 gedachten over “Gregorius Nekschot stopt en vindt Hirsch Ballin de allerergste

 1. Bijna goed.Ballin bakelende en ruttekut vinden dat iemand zonder HUN geloof niet kan functioneren.
  In feite zijn ze net zo tolerant als de islam.
  De eerste kamer zijn een verzameling an waardeloze karakterloze zakken; bang voor omzet verlies blokeren ze de wet tegen onverdoofd slachten.

  Ik ben geen dierenfanaat; maar zelfs in de middeleeuwen kreeg een varken eerst een hijs op zijn kop met de achterkant van een bijl zodat ie bewusteloos was.

  de paralel tussen de trekpop ballin en de eerste kamer is de karakterloosheid de principeloosheid, en zich laten sturen door achtelijken in de woestijn die in de middeleeuwen leven.

  Het zou tijd worden voor een pakket functie eisen voor kabinetsleden; zal er een paar voorstellen.
  –IQ van 65 minimaal
  –relevante opleiding
  –buitenkerkelijk
  –niet chantagable

  Like

 2. @PHM
  Balkenende spreekt over meer dan zijn geloof. De uitspraak van Balkenende in Hour op Power in 2008 geeft twee signalen af. Presentator Jan van den Bosch vraagt aan Balkenende: ‘Waar komt het fundamenteel op aan bij u?’ Balkenende antwoordt: ‘Fundamenteel is wat mij betreft mijn eigen geloof, omdat je zonder het geloof ook niet kunt functioneren, dat hoef ik de kijkers van Hour of Power niet duidelijk te maken’.
  http://www.hourofpower.nl/files/20080217.mp3 9na 26’50”)

  Balkenende verwijst naar zichzelf (‘Fundamenteel is wat mij betreft mijn eigen geloof‘) en komt vervolgens tot een algemene uitspraak over het geloof (‘omdat je zonder het geloof ook niet kunt functioneren‘). Ofwel, de verwijzing naar zichzelf is het startpunt van zijn betoog en de algemene uitspraak over het geloof is de conclusie. Balkenende beperkt vervolgens die algemene uitspraak over ‘het geloof’ op geen enkele manier. Bijvoorbeeld door toe te voegen dat dit alleen voor hemzelf geldt. Dat laat-ie na.

  Ik kan de uitspraak ‘omdat je zonder het geloof ook niet kunt functioneren‘ daarom niet anders betrekken dan op mezelf als niet-gelovige. Balkenende spreekt me aan. Niet erg vind ik dat-ie me zou beledigen, maar wel dat-ie in zijn functioneren als hoogste politieke leider geen afstand kan nemen van zijn geloof. Dat suggereert een gedachtenwereld waarin het geloof een centrale plaats inneemt. Welnu, da’s per definitie strijdig met praktische politiek. Religie en politiek behoren gescheiden te zijn. Daarom hoorde Balkenende -en ook Hirsch Ballin- niet thuis in de politiek omdat ze onvoldoende afstand nemen tot hun geloof.

  NB Na deze uitspraak heb ik Balkenende als toenmalig premier die alle Nederlanders moest verbinden op geen enkele manier meer serieus genomen en achtte hem al lang voor het verstrijken van zijn houdbaarheidsdatum binnen het CDA niet meer zo fris.

  Like

 3. Ik heb jaren in een fries dorp gewoond; 3000 inw.
  1 baptisten kerk 1 afscheiding van baptisten kerk 1 hervormde kerk 1 gereformeerde kerk 1 art 31 kerk 1 jehova getuige huis.

  Van dat hele zootjehad je alleen last van de gereformeerden en van de art 31.Die waren altijd stiekum bezig macht en invloed te vestigen en uit te bouwen.
  van de anderen had je weinig last.
  In ouderwets friesland–wat niet meer bestaat–was het gezegde dan ook, als je hier bedonderd bent is het door een gereformeerde.

  De schizofrene paranoia inslag van de greformeerde kerk stond ook altijd op de schijnheilige smoel van bakelende te lezen.
  Als je daarnaast ziet, hoeveel ellende en armoe dit vuilnis heeft veroorzaakt, issie het doodtrappen niet waard.

  Like

 4. Pingback: Wereldwijd rapport ziet toenemende discriminatie van ‘niet-gelovigen’ « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.