George Knight

Debat tussen links en rechts

Een nieuwe vrijzinnige beweging kondigt zich aan en geeft focus

with 9 comments

Er is een nieuwe paarse beweging op komst. Maar toch weer niet. Marcel Duyvestijn probeert het klein te maken. Komt het te vroeg en is het al uitgekristalliseerd? Ondanks jarenlang nadenken en chagrijn over de politiek. Een duivel komt uit het doosje, roept ‘boe‘, ziet reacties, maar kan niet meer terug. Het doet denken aan een initiatief van GroenLinks en D66 van een jaar geleden. Daar is nooit meer iets van gehoord.

In de publiciteit worden zes initiatiefnemers genoemd die teleurgesteld zijn in de politiek en hun eigen partij. Teun Gautier, Arjen de Wolff, Thijs Kleinpaste (D66), Maarten van der Meer (GroenLinks) en Eddy Terstall en Marcel Duyvestijn (PvdA). Gemeenschappelijk is het gevoel dat de huidige oppositie in de Tweede Kamer miserabel opereert. Achterliggend zijn immateriële programmapunten als het schrappen van het verbod op de godslastering waarvoor een meerderheid bestaat, maar die de vrijzinnige partijen niet weten binnen te halen.

De twee PvdA’ers zijn het meest interessant omdat ze zich tegen het conservatisme van de PvdA keren. De partij is verdeeld en machteloos. Job Cohen wordt als leider gezien die niet doorpakt en een te linkse koers is ingeslagen. Terstall en Duyvestijn willen terug naar de bronnen van de sociaal-democratie en het cliëntelisme binnen de PvdA aan de allochtonen doorbreken. Feit dat de PvdA de positie van moslimvrouwen inlevert voor de allochtone stem is een doorn in hun oog. Door hun stap naar een nieuwe beweging geven ze aan de hoop in de PvdA verloren te hebben. Maar of ze ook werkelijk uit de PvdA stappen blijft onduidelijk.

Hoewel sociaal-democratische uitgangspunten als vrijheden, gelijkheid en verheffing overeenkomen met universele waarden valt moeilijk in te zien hoe ze in een D66-achtige omgeving gerealiseerd kunnen worden. Tevens is opvallend dat VVD’ers ontbreken. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer stemde Terstall VVD. Door ontbrekende steun van rechts staan de beide PvdA’ers niet in het midden van de beweging.

Het initiatief lijkt met de initiatiefnemers op de loop te zijn gegaan. Ze zijn het over deelname aan de verkiezingen voor de Amsterdamse gemeenteraad 2014 oneens. Of over het sociaal-democratisch of liberaal gehalte. Maar een beweging mag marges hebben voor meningsverschillen. Daarom is het goed dat de vrijzinnige politiek een focus krijgt. Die ontbreekt nu volledig binnen de huidige PvdA, D66 en GroenLinks.

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Op de site van Marcel Duyvestein schreef ik zojuist

  Ik zal het met veel interesse en welwillendheid de partij volgen.

  2 kritiekpunten:
  1) de naam Paars is he-le-maal niks. Het zet je meteen in een juxtapositie jegens de Goddelijke Kale die juist streed tegen achterkamertjes, het handjeklap etc

  2) Tot mijn enorme schrik lees ik dit
  “Volgens Gautier is ontevredenheid over de oppositie tegen de PVV in de Tweede Kamer de voornaamste reden om een nieuwe politieke beweging te beginnen”

  Waarom nou weer dat afzetten tegen Wilders ? Dat is zo D’66. Je sluit ook meteen weer kiezers uit. En hoezo is DIT de reden ?
  PRECIES Hetzelfde zei Jan Nagel toen hij 50Plus oprichtte.

  Like

  Raaf

  21 december 2011 at 20:03

 2. Ah sorry George.
  Ik dumpte mijn tekst hier en lees nu net je stuk.
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Ik had ook dezelfde vragen.
  Wie is in hemelsnaam die Gautier ?
  Waarom zijn er geen VVD’rs bij
  Of leden van PvdD (zoals Cliteur)
  Waarom dat afzetten tegen Fortuyn (impliciet) en Wilders (Expliciet)
  En bovenal
  Waar is de visie ?
  Wat willen jullie ?

  Like

  Raaf

  21 december 2011 at 20:07

 3. @Raaf
  OK. Het klinkt inderdaad tegenstrijdig wat Gautier zegt. Ik ken hem trouwens niet, maar ben dan ook geen Amsterdammer. Toch vermoed ik dat Gautier het anders bedoelt dan nu in de publiciteit komt. Hij verwijt zijn ‘eigen’ partij namelijk geen ideeën te ontwikkelen. Dat aspect accentueert-ie meer dan dat-ie beweert dat er oppositie tegen de PVV gevoerd moet worden. Hij voert dat laatste alleen aan om te illusteren dat dat niet door schoppen moet, maar door het bieden van een alternatief. Juist dat ontbreekt in de opstelling van de zich ‘progressief’ noemende partijen.

  Maar Gautier opereert niet erg handig door zo’n misverstand op te roepen. Daarom was het slimmer geweest als de lancering van de nieuwe beweging met een paar kernideeën was omlijst. Nu schiet het in de uitleg door de verschillende initiatiefnemers veschillende kanten op. Daar kunnen Terstall en Duyvestijn niet gelukkig mee zijn.

  En inderdaad, maak het aub wat concreter, heren. Daar heeft zelfs een beweging recht op.

  Like

  George Knight

  21 december 2011 at 20:56

 4. Niets is zo dom als een nieuw produkt agressief op de markt te zetten door produkten van concurrenten af te schilderen als inferieur aan het nieuwe produkt. Dat roept onherroepelijk cognitieve dissonantie op bij grote groepen twijfelende, afwachtende klanten. En lokt marktreacties uit.
  Als het beeldmerk dan ook nog eens associeert met een mislukt produkt wordt het knap lastig een rendabel marktaandeel te realiseren.
  In de politiek is dat echt niet anders. Té amateuristisch, te idealistisch, onvoldoende doordacht, te weinig ‘out-of-the-politieke box’ denken, te weinig politieke ‘clout’, etc., om een rendabel aandeel in de kiezersmarkt te verwerven, waar de rechtse linkerzijde tot uiterst links ook in de vijver vissen. Naast de confessionele partijen.
  Dit project strandt.

  Like

  King Billy

  21 december 2011 at 22:46

 5. […] PvdA-er en mede-initiatiefnemer van een nieuwe beweging tussen D66, PvdA en Groen Links Marcel Duyvestijn voorspelt er fiks op los. Over Job Cohen laat-ie het volgende weten: Met een […]

  Like

 6. […] Sinds de geforceerde breuk over Afghanistan en het terugtreden van Wouter Bos gaat het niet goed met de PvdA. Niet in de peilingen, niet in de partij, niet in de kamer, niet in het programma en niet met de partijleider. In een NRC-onderzoek dat een vergelijking maakt met de SP, zeggen deze laatsten dat met de PvdA eigenlijk geen zaak te doen valt omdat de partij onzeker is. Als partijleider verkiest het PvdA-kader Lodewijk Asscher boven Cohen. Partijleider Ploumen is vervroegd opgestapt, vanaf de basis klinkt de roep om vernieuwing of verbreding. […]

  Like

 7. […] van nieuwe ideeën en energie te voorzien‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, GroenLinks en PvdA. Tot nu toe […]

  Like

 8. […] beweging van nieuwe ideeën en energie te voorzien‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, GroenLinks en PvdA. Alles zonder […]

  Like

 9. […] beweging van nieuwe ideeën en energie te voorzien‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, GroenLinks en PvdA. En Tofik Dibi sprak in mei 2012 over een progressieve […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: