George Knight

Debat tussen links en rechts

Utrechtse VVD heeft kritiek op Armando Museum in Oud-Amelisweerd

with 8 comments

De Utrechtse oppositiepartij VVD zet bij monde van haar woordvoerder cultuur Jesper Rijpma vraagtekens bij de brief van het college over de huisvesting van de Armando collectie in landhuis Oud-Amelisweerd. Daarom agendeert het de brief voor een commissievergadering Mens & Samenleving. Het komt dan in januari of februari op de agenda. De VVD stelt voor om de commissieleden Stad & Ruimte ook uit te nodigen.

In de motivering zegt Rijpma dat de VVD fractie graag met de wethouder en de commissie in discussie wil over het plan om de Armando collectie te huisvesten in het landhuis Oud-Amelisweerd. Want: Het plan dat aan de commissie is voorgelegd, bestaat hoofdzakelijk uit aannames, waarvan de VVD zich afvraagt of die realistisch zijn. Daarnaast heeft de VVD vragen bij de ruimtelijke gevolgen van de verhuizing. Het doel van de bespreking is het bespreken van het plan met de wethouder en inzichtelijk krijgen hoe de verschillende fracties denken over de verhuizing van het Armandomuseum naar Amelisweerd.

De vragen komen op het moment dat het Utrechtse college het groene licht heeft gegeven voor Museum Oud-Amelisweerd dat rond de Armando collectie in rijksmonument Oud-Amelisweerd opgericht moet worden. De besluitvorming kenmerkte zich tot nu toe door intenties, onderzoek naar haalbaarheid, formulering van voorwaarden en projectbeheersing. Maar niet door een inhoudelijk debat over de wenselijkheid en de noodzaak van een Museum Oud-Amelisweerd. Wellicht staat de Utrechtse raad zich zo’n debat alsnog toe.

Foto: Trapportaal Oud-Amelisweerd met muurschildering van Sarkis, 1992. Credits: Ernst Moritz.

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De soap wordt steeds interessanter om te volgen.

  Like

  King Billy

  19 december 2011 at 11:41

 2. @King Billy
  Inderdaad. En je weet wat het kenmerk van een soap is. Het gaat eindeloos door, kent voorbeeldige en sullige karakters, speelt op de emotie en is zo voorspelbaar als het gewicht van een pond kaas. Al sinds mei 2011 staat de afloop vast omdat het openbaar bestuur zich heeft laten beinvloeden door Amersfoort-in-C. Een ethicus zal dat ontoelaatbaar noemen, een cynicus zegt dat machtspolitiek nou eenmaal zo werkt en een scenarioschrijver vergroot de karakterzwakte van een wethouder zonder zelfvertrouwen graag nog verder uit.

  Kenmerk van goed drama is ook het uitstellen van de afwikkeling door zijpaden te bewandelen en de actie te vertragen. Door herhalingen en spiegelingen werkt de soap zich als een kurkentrekker omhoog. Of omlaag. Dezelfde kwestie speelt met verschillende accenten in drie gemeenteraden. Eerst Amersfoort, nu Utrecht en straks Bunnik. Steeds gebeurt hetzelfde in iets andere vorm.

  Want er is door Amersfoort-in-C en Amersfoort geoormerkt geld mee gemoeid. Meer dan 2,5 miljoen. Het landhuis Oud-Amelisweerd is eigendom van Utrecht en ligt op Bunniks grondgebied. Utrecht gaat over de bestuurlijke aansturing en Bunnik over de vergunningen. Mits de Bunnikse politiek genoeg zelfvertrouwen weet op te brengen om zich zelfstandig en eigenstandig op te stellen.

  Kortom, de huisvesting van de Armando Collectie in Oud-Amelisweerd is in elk geval een drama. Voor sommigen een spookverhaal of een allegorie over de menselijke zwakte (Ploum en Jacobs!) en voor anderen een politieke documentaire die leert hoe de politiek niet zou moeten functioneren. Straks opgenomen in het lesprogramma van de bestuursacademie.

  Like

  George Knight

  20 december 2011 at 18:35

 3. De website van Groen Rechts besteedt kritische aandacht aan de huisvesting van de Armando Collectie in Oud-Amelisweerd. Onder de titel ‘Armandomuseum huisvesten in Oud-Amelisweerd? Nee toch?’. Als het aan Groen Rechts zal het Armandomuseum nooit gehuisvest worden in Oud-Amelisweerd. Groen Rechts heeft een zetel in de Utrechtse raad die wordt ingenomen door René Kuijper.
  http://www.groenrechtsutrecht.nl/node/33

  De partij voert zeven argumenten aan tegen de huisvesting van de Armando collectie in Oud-Amelisweerd: 1) slecht onderbouwd ondernemingsplan; 2 en 3) de druk die transport- en parkeerproblemen leggen op de natuur; 4) de hoge investeringen van meer dan 4 miljoen; 5) het kwetsbare karakter van een rijksmonument met zeldzaam cultureel erfgoed; 6) tegenstand van de omwonenden van het Buurtschap die pleiten voor geleidelijke groei; 7) onlogische combinatie van het werk van Armando met het antieke 18-de eeuwse Chinese behang.

  Pikant is dat de betrokken wethouders Frits Lintmeijer en Mirjam de Rijk die wethouder zijn namens GroenLinks door deze opstelling van Groen Rechts wat de natuur betreft links worden gepasseerd.

  Like

  George Knight

  20 december 2011 at 19:00

 4. […] Utrechtse VVD-raadslid Jesper Rijpma is eveneens kritisch op de onderbouwing van de plannen van een Museum Oud-Amelisweerd. Volgens Rijpma is het eerder gebaseerd op aannames […]

  Like

 5. […] VVD en Groen-Rechts spraken zich kritisch uit over de onderbouwing van de plannen voor een nieuw Museum Oud-Amelisweerd. Ook het college van Utrecht zelf is kritisch. In een commissiebrief van 13 december 2011 wordt er serieus rekening mee gehouden dat een Museum Oud-Amelisweerd met als kern de Armandocollectie niet van start gaat. Dan komt er een terugvaloptie met een ‘sitemuseum’ of ‘open monument’. De Amersfoortse raad heeft evenmin vertrouwen in het ondernemingsplan en bedong in een raadsbreed aangenomen motie dat de zogenaamde bruidsschat gefaseerd uitgekeerd wordt. […]

  Like

 6. […] over de huisvesting van de Armando Collectie in landhuis Oud-Amelisweerd. Eerder stelde hij in december 2011 vragen in de commissie Mens & Samenleving. Voordat de raad een voorstel over een […]

  Like

 7. […] Kritiek in Utrechtse raad Bezwaren Utrechtse D66 en VVD tegen Oud-Amelisweerd niet weggenomen 06-06-12 Vragen van de VVD over Oud-Amelisweerd 01-04-12 Utrechtse VVD heeft kritiek op Armando Museum in Oud-Amelisweerd 19-12-11 […]

  Like

 8. […] onbegrijpelijk. Daardoor maakte het zich afhankelijk van een zwakke exploitant over wie al in 2011 in de openbaarheid werd gezegd dat die een slechte financiële positie had die exploitatie van het landhuis niet […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: