Katholieke Kerk jubelend op weg naar de uitgang

De Katholieke Kerk wordt iets voor weinigen. Een onderzoek van Omroep Brabant en EenVandaag zegt dat Brabanders hun geloof in de Rooms-Katholieke Kerk hebben verloren. Resultaten zijn niet terug te vinden en daarom is het onduidelijk wat gemeten wordt. Duidelijk is dat het sexueel misbruik binnen de kerk en het toedekken en niet erkennen door de kerkleiding van dat onrecht de kerk geen goed heeft gedaan.

Volgens de onderzoekgegevens is er behalve het misbruik nog iets dat de populariteit aantast. Da’s het feit dat gelovigen vinden dat de kerk niet met haar tijd meegaat en zich star opstelt. Hulpbisschop van Den Bosch Rob Mutsaerts is een voorbeeld van een nieuwe generatie kerkleiders die de voorkeur geeft aan een authentieke kerk van weinigen boven een volkskerk die van de kern van het geloof is afgedwaald.

Hoe dan ook heeft religie het in Nederland moeilijk. Door publiciteit en herschikking ontstaat nog een beeld dat religie aan een reveil bezig is. Niets is minder waar.  Jaar na jaar neemt het belang van religie in de Nederlandse samenleving af. Het Katholieke Nieuwsblad probeert blijmoedig te geloven dat katholieken door het misbruikschandaal heenkijken. Het gemopper aan de basis weerspreekt dat, zoals het Brabantse onderzoek aangeeft. Het katholicisme zal eindigen zoals het begonnen is: jubelend met weinigen.

Foto: Zeven jaarlijkse Heiligdomsvaart ter ere van Nederlands eerste bisschop Sint Servaas. Hier de Heilige Barbara in de stoet. Maastricht, 11 juli 1937. Collectie Spaarnestad Photo.

8 gedachten over “Katholieke Kerk jubelend op weg naar de uitgang

 1. Het is wel heel jammer dat de misstanden in de kerk zo bedekt zijn gebleven. Ik ga nog nauwelijks naar de kerk maar toch mis ik de goede kanten van het geloof. Dat daar nog eens bevestigd wordt dat de meeste mensen die naar de kerk gaan geloven in een meer liefdevolle samenleving. Of in ieder geval dat willen en daar voor willen bidden. En dat je met zijn allen samen in een ritueel dankbaar kan zijn voor de mooie goede dingen van het leven.

  Er zijn wel veel meer mensen die dat missen en daar nieuwe rituelen voor willen verzinnen en dat ook doen.
  Het was toch leuk en inspirerend vroeger om met zijn allen naar de nachtmis te gaan, samen te zingen en te vieren dat de donkere dagen voorbij zijn en dat er weer licht gaat komen.

  Ook veel spreuken en bijbelteksten zijn zeer waardevol.

  Onderzoekt alles en behoudt het goede bijvoorbeeld

  [Christ speaking] “I came that they might have life, and might have it abundantly”
  Dat is toch heerlijk, deze wens:
  Dat we een weelderig leven mogen hebben.

  En bemint uw naasten zoals u zelf

  En gebruik je talenten!

  Eert uw vader en uw moeder.

  Ook al zijn ze nog zo gek als je ze niet eert ontken je ook je eigen levenskrachten.

  Tot zover mijn lezing van wat ook in de Bijbel staat. En dit soort teksten staan ook in de Koran en in de Vedische geschriften en de Thora.

  Wij mensen hebben hier behoefte aan.

  Boedhisme zegt:
  Geen modder geen lotus.

  Wellicht dat er uit deze misstanden die nu boven water komen weer iets nieuws, beters kan groeien.
  Een nieuw opener en eerlijker geloof.

  Like

 2. @Margriet
  Je hebt gelijk dat religie een tweesnijdend zwaard is. Voor degene die binnen zitten is het een warm en knus huis vol verbondenheid en koestering. Zeer waardevol. Maar degenen die er buiten staan zijn letterlijk en figuurlijk de buitenstaanders. Ze mogen niet meedoen. Uitsluiting van andersdenkenden is een nadeel van godsdiensten.

  Je kunt je de vraag stellen of het niet typisch voor een godsdienst is dat de misstanden van sexueel misbruik tientallen jaren in de doofpot werden gestopt. Had het anders gekund? Stel je de situatie van 1960 voor. Met volop homosexuele en pedofiele priesters die elk hun specifieke voorkeuren binnen de Katholieke Kerk konden en mochten uitleven. Ik vermoed dat een grondig onderzoek het einde van de Katholieke kerk in Nederalnd had betekend. Zoals dat nu nog steeds het geval zou zijn, vermoed ik.

  Daarom is het vanuit een strategie van overleven van de katholieke kerkleiders verstandig dat ze de onderzoeken dwarsbomen, frustreren en vertragen. Vanuit de continuiteit van de kerk kunnen ze niet anders. Daarvoor zijn ze aangenomen.

  Hier ontstaat ook het misverstand van de gelovigen dat kerkleiders vooral herderlijk moeten zijn en hun machtspolitiek daaraan ondergeschikt dienen te maken. Maar zo werkt het niet binnen religies. De Brabanders uit het onderzoek zoeken dan ook iets wat in het echt nooit bestaan heeft, maar ze zich graag voorstellen. Hun voorstelling is echter wel authentiek, maar toch niet gegrond in de werkelijkheid van toen of nu.

  Like

 3. George,

  Men kan natuurlijk als kerkganger denken dat men gelovig is,maar ik denk dat dit NIET altijd juist is.
  Om echt gelovig te zijn kan je beter spreken van volgeling(van het woord).
  Een kerk belemmerd de vrijheid van denken en handelen,terwijl een volgeling de ultime vrijheid heeft en alleen beperkt wordt door de Bijbel.

  Roberto

  Like

 4. Rob Mutsaerts heeft in zijn wapen staan: Veritas vos liberabit’
  (‘De waarheid zal u vrijmaken’)

  Ben benieuwd wat hij daar precies mee bedoelt. Hij wil een nieuwe wind. Van de waarheid???

  Ik wil best van goede wil en vertrouwen zijn: Als ze wat ze nu aan het doen zijn, hun excuses maken naar ‘slachtoffers” _die het zelfs soms ook wilden maar als kinderen natuurlijk afhankellijk waren dan kan daarop weer een nieuwe energie door de kerk gaan stromen.

  Zelf zou ik het erg op prijs stellen wanneer vrouwen een waardiger rol krijgen en ook als pastoraal werker belangrijker worden en niet ondergeschikt aan de Clerus…

  1) De rooms katholieke geestelijkheid 2) Geestelijke stand 3) Geestelijkheid 4) Gezamenlijke geestelijkheid 5) Priesterklasse 6) Priesterstand 7) R.k. geestelijkheid 8) Rooms katholiek geestelijkheid 9) Stand

  Allemaal mannen…

  Je hoeft je niet buitengesloten te voelen!!!!!!

  Je kan altijd binnen lopen in de katholieke kerk als er een dienst is. Ook als je moslim of protestants bent of anderszins. De Clerus is daar blij mee en je kan zo gaan meezingen als je zo’n boekje in je handen neemt. Heerlijk is dat als je van zingen houdt….

  Like

 5. Je haalt m.i. wel verschillende dingen door elkaar. Een gelovige is iets anders dan de kerk, en al helemaal iets anders dan religie. Religie kan droog, harteloos en ongevoelig zijn (verklaart dit niet de doofpot van de RK-kerk?), terwijl een gelovige een totaal andere houding kan hebben. Jezus’ opdracht tot gelovigen is ‘wees herbergzaam’, ‘heb je vijanden lief’ en de Gulden Regel uit Matt. 7:12 en Luk. 6:31. Dit behoort ons paradigma te zijn.

  Gisteren publiceerde het Pew Research Center, Washington, dat het christendom niet in populariteit verloren heeft: net als een eeuw geleden is nog steeds eenderde van de wereldbevolking christen. Alleen woonde toen tweederde in Europa, nu is dit Azie en (Zuid) Amerika. De kerk in China groeit dagelijks enorm. Door de hausse rondom het misbruik lijkt dit nieuws vergeten te worden.

  Ik pleit op geen enkele manier op goedpraten van de schandelen die gebeurt zijn, laat dat duidelijk zijn. Echter, hoeveel misbruik vindt er onder seculiere kring plaats dat in de doofpot blijft? Dit is geen rechtvaardiging; wel een relativering van het negatieve nieuws dat altijd over ‘de kerk’ gepubliceert wordt.

  Like

 6. @Theo
  Jij haalt het een en ander door elkaar. Zoals de naam al zegt gaat het onderzoek ‘Global Christianity’ van het Pew Research Center over de globale verspreiding van het christendom. Het onderzoek concludeert inderdaad dat dat per regio veranderd is, maar dat het aandeel van de wereldbevolking slechts 3% is afgenomen. Van 35 (1910) naar 32% (nu).
  http://pewresearch.org/pubs/2151/

  Maar ik had het niet over de wereld of over het christendom wereldwijd. Ik had het over het katholicisme in Nederland. Het Pew-onderzoek bevestigt trouwens juist wat ik beweer, namelijk dat in Europa het belang van het christendom is afgenomen. Van 95 (1910) naar 76% (nu).

  Cijfers voor Nederland zullen aangeven dat de ontkerkelijking nog groter is. Zowel voor het protestantisme, maar nog meer voor het katholicisme. Directe aanleiding voor mijn stukje was het onderzoek van Omroep Brabant en EenVandaag dat zegt dat Brabanders hun geloof in de Rooms-Katholieke Kerk hebben verloren. Mijn claim is niet groter dan dat en daar kan ik op aangesproken worden.

  Een religieuze instelling kan zeker harteloos zijn. Dat moet het soms zijn omdat het het eigen voortbestaan moet veiligstellen. Anders blijf je als instelling in een veranderende wereld geen honderden of duizenden jaren bestaan. Dan wordt zo’n religieuze instelling een macht die de institutie boven degenen stelt die het inspirereert. De gelovigen. Anderzijds kan die kloof ook weer niet te groot worden omdat een religie via de gelovige bestaat. Dus da’s schipperen en bijsturen door de religie om op middenkoers te blijven.

  In al mijn uitingen hier over religie is mijn uitgangspunt dat de belangen van gelovigen en de religieuze instelling niet per definitie gelijk lopen. Daar zit licht tussen. Dat hoeft nog niet eens het duidelijke voorbeeld van de ‘ietstist’ te zijn die zich van alle bestaande religie afkeert en voor zichzelf een geloof bij elkaar sprokkelt. Toch belijdt een meerderheid aan gelovigen het geloof binnen een gevestigde religie. In Nederland de klassieke monotheistische godsdiensten.

  Als er misbruik van kinderen in seculiere kring plaatsvindt dan moet dat even zwaar bekritiseerd en juridisch aangepakt worden als dat bij het misbruik in de Katholieke Kerk had gemoeten, maar niet is gebeurd. Het verschil is dat de seculariteit geen hechte organisatie als de Katholieke Kerk is die macht en middelen heeft om het misbruik toe te dekken en de doofpot op grote schaal te gebruiken. Wat tientallen jaren lang gebeurde en door de christelijke politiek werd ondersteund.

  Het is zeker dat de kerk in Nederland vaak negatief in het nieuws komt. Zoals elk gezag wordt de kerk niet meer als vanzelfsprekend aanvaard door een meerderheid van de bevolking. Dat lot treft dus niet de kerk alleen, maar alle gevestigde instituties zoals het koningshuis, de politiek en de rechtspraak. Met die nieuwe werkelijkheid moeten religieuze instellingen leven. Ze moeten hun bestaansrecht steeds weer aantonen. Het is niet anders.

  Like

 7. Pingback: Berichtgeving over pedofilie heeft haken en ogen: Demmink « George Knight

 8. Afgelopen nacht was er een EO programma op radio 1 over ‘Stilte’.
  Er kwam een luisteraar in de uitzending die een bijzonder moment had meegemaakt, in de Sahara(Marokko). Hij had minimaal een Godservaring, heél bijzonder. Prachtig, tot het gesprek overging over de moslimsbashers. Het gal kwam zijn oren uit. Later werd ook Wilders er weer eens bijgesleept.

  Op zo’n moment vraag ik me werkelijk af, als je God beleeft kan je die energie dan niet gebruiken om te stoppen de andere mens de grond in te boren. Het zijn nèt mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.