Nijmegen gevraagd om openheid over kunstveilingen

Eergisteren schreef ik in een reactie over de Nijmeegse kunstveilingen: “Er bestaat onduidelijkheid over de commissieleden die de ontzameling van de Nijmeegse gemeentecollectie begeleiden en bewaken. De Notitie ontzameling moderne kunst geeft onder ‘Advisering en begeleiding’ op p.4 de volgende namen van leden die zitting nemen in een begeleidingscommissie. Onduidelijk is of deze personen ook werkelijk zitting hebben genomen in deze commissie:
-Jan Wieger van den Berg , Nijmeegse beeldend kunstenaar, lid van de commissie Beeldkwaliteit, heeft zich bij de voorbereiding al in het proces verdiept en kent de Nijmeegse/Gelderse scene uitstekend;
-Korrie Besems, fotografe uit Amsterdam
-Andrée van de Kerckhove, beeldend kunstenaar uit Ravenstein, tentoonstellingsmaker en onderzoeker, theoriedocent verbonden aan ArtEZ
-Henk van den Bosch, kunstschilder te Amersfoort

(..) Vanwege alle onduidelijkheid en speculaties over de kunstveilingen lijkt het gewenst dat de gemeente Nijmegen volledige openheid van zaken geeft over de resultaten van de veiling. Zodat misverstanden kunnen worden weerlegd, en eventuele tekortkomingen kunnen worden besproken in de openbaarheid. Aan de hand van de veilingresultaten kan getoetst worden of de veilingen volgens de uitgangspunten van de ambtelijke Notitie zijn verlopen.

Om deze redenen zal ik de interne organisatie van de ontzameling verzoeken of het de catalogus van alle veilingresultaten op het net zet. Zodat dit onderdeel van de discussie kan worden. Als er niets te verbergen valt en er geen formele bezwaren tegen openbaarmaking zijn, dan kan de organisatie daar geen bezwaren tegen hebben. Juist omdat deze openbaarheid een maatschappelijk nut dient.”

Op maandagochtend is er op de afdeling Beleidsrealisatie van de gemeente Nijmegen niemand bereikbaar. Een secretariaat heeft de afdeling niet. E-mail adressen mag de telefoniste niet geven. Zodat ik de coördinator van de kunstveilingen Stefan Grond nog niet heb kunnen vragen of er een catalogus is. Maar een collega van hem kan ik straks bellen. Weet zij het? Twee medewerkers van de internetveiler Veilet BV die de kunstveiling uitvoerde vertelden me desgevraagd dat er geen catalogus van de veilingen is. Een reconstructie aan de hand van gegevens moet mogelijk zijn. Zodat Helen Frik of Paul Klemann weten wat er gebeurd is. En alle anderen.

Foto: Louise Bourgeois, The Conversation, 2007 (Rode inkt op papier). Credits Hauser & Wirth

7 gedachten over “Nijmegen gevraagd om openheid over kunstveilingen

 1. heb je de afdeling communicatie van de gemeente Nijmegen al geprobeerd,
  meestal springen die van hun stoel als er negatieve ‘beeldvorming’ dreigt
  en rennen zich suf om te zorgen dat het imago geen enkel vlekje heeft

  Like

 2. @artafterallart
  Nee. Naar mijn idee is communicatie niet de oplossing, maar het probleem. Ik praat ook liever met de medewerkers die de zaak begeleid hebben.

  Like

 3. Het valt niet mee om tot de afdeling Beleidrealisatie in Nijmegen door te dringen. ’s Ochtends is er niemand bereikbaar en degene die ’s middags bereikbaar zou zijn is om 16.30 uur al naar huis. Verder kan de centralist niemand vinden die me te woord wil staan over de kunstveilingen. Zou het kunnen dat deze gebrekkige communicatie ook typerend is voor de kunstveilingen? En een dag later lukt het evenmin.

  Like

 4. die prachtige heethoofden van Bourgois
  vertellen precies hoe’t zit
  men had de hele ochtend extern overleg
  om de hele middag intern de koppen bij elkaar te steken
  wie belt nou onze communicatieafdeling bijten ze elkaar toe

  Like

 5. In Engeland is de situatie dramatisch: ze zijn hun van Dycks, Turners en Poussins van de hand aan het doen alsof het niks voorstelt (http://www.guardian.co.uk/culture/2011/dec/13/art-paintings-turner-leave-uk).

  Wat ik me nog wel afvraag is hoe je kan bepalen wat wel of niet tot museale collecties behoort in het geval van cultureel erfgoed. Museum Boerhaave houdt een dezer donkere dagen een veiling teneinde op de valreep aan Zijlstra’s eisen te voldoen. Het aanbod zou bestaan uit diverse snuisterijtjes, zoals daar zijn “Bladmuziek van Corelli, gesigneerd door Albert Einstein”(!). Het wordt heel nonchalant gebracht, maar juist daarom vertrouw ik het voor geen cent.(http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/12/sponsordiner-met-veiling-wordt-redding-museum-boerhaave)

  Like

 6. @Joke
  Doorgaans hanteren musea een indeling binnen hun collectie, oplopend van gewoon tot uniek. Zeg, een C-, B- en A-collectie. Er is minder weerstand tegen het ontzamelen uit de C-collectie, dan van het verkopen van stukken uit de A-collectie. Die onvervangbaar zijn. Zoals bij museumgoudA met ‘The Schoolboys’ van Marlene Dumas gebeurde. Zo te begrijpen gaat het bij Museum Boerhave niet over het ontzamelen van unieke kunsthistorische of historisch-wetenschappelijke stukken, maar om stukken die hun waarde ontlenen aan het anecdotische.

  Like

Reacties zijn gesloten.