Verhagen wilde Wilders laten bespioneren

In 2007 wilde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken en CDA’er Maxime Verhagen beveiligers inzetten om Geert Wilders te laten bespioneren om meer te weten te komen over de voorbereidingen van Fitna. Dit komt aan de orde in het eerste deel van de driedelige serie ‘Het Proces Wilders‘ van de Humanistische Omroep dat vanavond wordt uitgezonden. Verhagen was voorstander van een preventief verbod van de film. Verhagen dacht de buitenlandse belangen van de Nederlandse staat het beste te dienen door een verbod.

Uiteindelijk zaaide Fitna vooral onrust in onze binnenlandse partijpolitiek zoals nu blijkt uit de reconstructie. De vrees van het bedrijfsleven dat hun belangen geschaad zouden worden in de buitenland waar moslims woonden werd niet bewaarheid. Werkgeversorganisatie VNO-NCW bereidde in 2008 een claim voor om eventuele schade op Wilders te verhalen. Van de aangekondigde onrust die Fitna zou veroorzaken volgens Balkenende en werkgeversvoorzitter Wientjes hebben we nooit meer iets vernomen.

Zo distantieerde Zwanenberg Food Group zich in juni 2008 van de inhoud van Fitna.  Het nam een politieke positie in die het zelf als niet-politiek dacht te kunnen definieren. Het getuigde in mijn ogen van een gruwelijke hypocrisie en kortzichtigheid. Op een kritische e-mail heb ik nooit antwoord gekregen. Meer nog dan de VVD is het CDA de partij van het bedrijfsleven. De opstelling van Verhagen moet dan ook begrepen worden als verdediging van de economische belangen van het bedrijsleven overzee.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bevestigt in de uitzending dat haar gevraagd werd om de AIVD-beveilgers in te zetten om Wilders te bespioneren. Maar ze weigerde: ‘Ik heb meteen gezegd: dat gaan we niet doen. Ik zet niet de AIVD in op de handel en wandel van Tweede-Kamerleden.’ Men moet er niet aan denken wat er was gebeurd als Verhagen minister van Binnenlandse Zaken was geweest.

Met Fitna was de staatsveiligheid van Nederland niet in gevaar, verklaart oud BVD-chef Arthur Doctors van Leeuwen. Daarom was Verhagens verzoek ongepast. Verhagen ontkent de beweringen niet dat-ie verzoeken deed om Wilders te laten bespioneren. Maar zijn verklaring dat zijn inzet erop gericht was om Nederlanders en het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland zoveel mogelijk te beschermen gaat voorbij aan de hoofdzaak dat-ie een concurrerend partijpoliticus door de staatsveiligheidsdiensten wilde laten bespioneren.

Foto: Cartoon in de NRC over Fitna uit 2008 van Ruben L. Oppenheimer

5 gedachten over “Verhagen wilde Wilders laten bespioneren

 1. Kijk het CDA heeft achterbaksheid en machtsmisbruik niet uitgevonden; maar ze zijn er wel een schoolvoorbeeld van en ze schijnen er bijna een monopolie op te hebben.
  Dat die slijmbal er nog zit!

  Wat betreft Fitna; die heeft zijn doel gehaald.
  Zelfs alleen de aankondiging van die film deed het kabinet rammelen, op voorhand al excuses aanbieden aan criminele islamstaatshoofden, verantwoordelijk voor heel veel misdrijven.
  Ze bemoeiden zich verder overal mee, waar ze niks mee te maken hadden.

  De tweede golf; de reactie op voorhand en achteraf van de islam: het toonde aan, dat de islam een achtelijke doctrine is, zonder enig gevoel voor tolerantie of humor.
  verder; dat ze toch niet wensen, hun gedrag en daden in publiek te zien.
  Zoals die vader die zijn verkrachte dochter onthoofdde en daar ook nog trots op was.
  nauwelijks nog mensen te noemen.

  En dan werd degene die dat constateerde aangevalen.

  Like

 2. Oh, dolletjes, een mini-Watergate in het Haagse Rommeldam met Wammes Waggel en de Partij van de Blijheid in de hoofdrol. Enigjes!

  Like

 3. Pingback: Europarlement wil Nederland aanspreken over PVV-meldpunt « George Knight

 4. Pingback: Dood Amerikaanse diplomaten in Libië kent geen makkelijke daders « George Knight

 5. Pingback: Wereldwijd rapport ziet toenemende discriminatie van ‘niet-gelovigen’ « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.