Grootse plannen van de kleinburgers: Culturele Hoofdstad 2018

Voor 2018 mag Nederland samen met Malta een Culturele Hoofdstad voordragen. Tot 1 januari 2012 kunnen kandidaten zich melden. Tot nu toe Den Haag, Eindhoven (plus Breda, Den Bosch, Helmond en Tilburg), Leeuwarden, Maastricht en Utrecht. Almere is officieel afgevallen omdat de EU het burgerinitiatief op formele gronden niet accepteerde. Stadsregio Arnhem/Nijmegen stopte er zelf mee. Eerder waren Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) Culturele Hoofdstad. Begin 2014 maakt de Europese Commissie een definitieve keuze.

Tot die tijd  maken kandidaten volop plannen, huren adviseurs in, reizen de wereld af om inspiratie op te doen, verschijnen er bidbooks en worden budgetten uit de reguliere kunstbegroting vrijgemaakt. In tijden van bezuinigingen stuit dat op onbegrip. Bijvoorbeeld in Brabant of Den Haag waar de Jonge Socialisten willen dat Den Haag de kandidatuur intrekt omdat het niet te rijmen valt met de forse bezuinigingen op cultuur.

Een land kan beperkt specifieke voorwaarden stellen. Volgens het advies van de Raad voor Cultuur moet een multidisciplinaire programmering strategisch en regionaal ingebed zijn en diverse bevolkingsgroepen dienen.

Eindhoven heeft een budget van 100 miljoen euro dat artistiek leider Martijn Sanders mag uitgegeven als het Brabant wordt. Anders dokt een andere regio. De Culturele Hoofdstad werkt voor cultuurwethouders en burgemeesters als een lichtbak voor konijnen. Ze sluizen projectgeld uit de reguliere begroting, verliezen hun reserves en raken in extase over vergezichten. Ze voelen de verleiding om als een Franse president een groot project te realiseren en uit de anonimiteit te treden. Alles wat anders niet kan wordt ineens mogelijk.

Als Nederland het de volgende keer weer mag organiseren lijkt het beter om de concurrentie tussen steden te vermijden en de overheid na onderling overleg vooraf een stad te laten aanwijzen. Dan kunnen de inspanningen gebundeld in plaats van verspreid worden. Voor lokale bestuurders rest dan een andere hobby.

Foto: Culturele Hoofdstad 2018 van Raymond van der Meij. Credits: De Volkskrant 2009

Advertentie

8 gedachten over “Grootse plannen van de kleinburgers: Culturele Hoofdstad 2018

 1. Ongelooflijk om op deze manier met publieke middelen om te gaan. En daarvoor fundamenteel de ruimte te faciliteren. Ziekelijk.

  Like

 2. Maar als er zo maar 100 millioen tevoorschijn getoverd kan worden voor een onzinnige manifestatie, betekent dat ook, dat er veel meer bezuinigd kan worden.
  En gelijktijdig wordt gezegd, dat er geen geld is voor sociale woningbouw en voor uitkeringen….

  Like

 3. @VSp
  Inderdaad.

  @PHM
  Mij hoor je niet zeggen dat culturele manifestaties onzinnig zijn. Dat denk ik niet. Wel onzinnig is de optimalisering van de overhead, de commissies, de werkgroepen, de besturen en de verkenningen door zakelijk leiders. Kortom, de verambtelijking van de cultuur door onnodige bureaucratie.

  Dat geld kan binnen de cultuur beter besteed worden. Aan de basis, niet in de top. Ofwel, het idee van Culturele Hoofdstad wordt in Nederland door een bestuurlijke elite in samenwerking met opportunisten uit de creatieve klasse misbruikt om gelden uit het reguliere cultuurbudget door te sluizen naar projecten die zich aan de normale logica en democratische controle onttrekken. Waarbij die bestuurlijke elite zich als kunsthobbyist altijd een oor laat aannaaien door zogenaamde culturele ondernemers die geld ruiken en het toch beter weten.

  De werkgroepen etc. hebben ook een menselijke dimensie. Ze dienen om ambtelijke miskleunen te stallen met wie de bestuurslagen in hun maag zitten omdat er geen land mee te bezeilen is. Dus in dat opzicht is de Culturele Hoofdstad een uiterst royale en loyale bezigheidstherapie om uitgerangeerde ambtenaren voor de projectduur te parkeren. Alleen jammer dat het ten koste van de cultuur gaat.

  Like

 4. Pingback: Wethouder Lintmeijer wordt bij Oud-Amelisweerd niet aan goed bestuur gehouden « George Knight

 5. Pingback: Protesteert GroenLinks ook tegen Museum Oud-Amelisweerd? « George Knight

 6. Pingback: Cultuurbezuinigingen moeten eerlijker verdeeld worden « George Knight

 7. Pingback: Utrecht geen Culturele Hoofdstad: Trust The Future Create Your City « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.