Toekomstvisie landgoederen onzeker over Museum Oud-Amelisweerd

In de Toekomstvisie 2011-2013 Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen wordt zijdelings ingegaan op de bestemming van landhuis Oud-Amelisweerd. Er bestaan plannen om de Armando Collectie daar onder te brengen omdat het huidige college van de gemeente Amersfoort het Armando Museum niet langer wil bekostigen. De visie beschrijft mooi het karakter van de landgoederen en de kansen voor de toekomst.

De Toekomstvisie ziet ruimte voor de landgoederen. Ontwikkeling binnen het herstel en behoud van de bossen is voorwaarde. De opgave is het vinden van het evenwicht tussen de cultuurhistorische, ecologische en recreatieve aspecten. Merkwaardig is trouwens dat hoewel Utrecht beheerder en gedeeltelijk eigenaar van de landgoederen is ze deels op Bunniks grondgebied liggen. Daarvan geven enkele kaarten een vervormd beeld.

De nota bevat nog meer onzekerheden. Zo zegt het op p.16 over Recreatie en landhuis Oud-Amelisweerd: ‘Het leegstaande landhuis krijgt na restauratie een museale functie.’ Dat roept twee vragen op. Wordt een onbewoond rijksmonument vol cultureel erfgoed correct beschreven met ‘leegstaand’? En waar komt de zekerheid vandaan dat het landhuis na restauratie een ‘museale functie’ krijgt? Op p.73 wordt de ontwikkeling van de museale functie van het landhuis trouwens een lage prioriteit gegeven. Dus niet echt noodzakelijk.

Op p.69 worden voorwaarden voor nieuwe functies omschreven. Deze moeten dienstbaar zijn aan de landgoederen. De functies moeten bij het karakter passen, niet tot aantasting leiden, zich voegen in de aard en historie, slechts tot minimaal extra autoverkeer leiden of enige extra parkeerdruk en geen onevenredige publieksaantrekkende werking hebben. Als voorbeeld wordt het gebruik van landhuis Oud Amelisweerd en Koetshuis als representatieruimte genoemd. Dit lijkt wat anders dan een museale functie. Hoe zit dat?

Wie de voorwaarden voor nieuwe functies legt naast het Onderneming- en huisvestingsplan van  een beoogd Museum Oud-Amelisweerd moet concluderen dat Toekomstvisie en plannen in hun huidige opzet niet overeenkomen. Want 40.000 nieuwe museumbezoekers vanaf 2016 en een groei van de bezoekers aan de Veldkeuken van 48.000 nu naar 80.000 of 90.000 heeft een onevenredige publieksaantrekkende werking. Het is aan de politiek om de voorwaarden van de Toekomstvisies 2011-2013 te aanvaarden of op te rekken.

Foto: Landhuis Oud-Amelisweerd. Credits Gemeente Utrecht

Advertentie

5 gedachten over “Toekomstvisie landgoederen onzeker over Museum Oud-Amelisweerd

 1. een rammelende nota, dat riekt naar weinig betrokkenheid van ’t ambtelijk apparaat
  een ‘Toekomstvisie’ is het niet, hooguit een visie
  als strategisch beleid kan het toch niet door de beugel, zou je zeggen,
  daarvoor hadden ze de omgeving veel beter moeten verkennen
  waaronder de plannen m.b.t. Fort Vechten
  jammer, heel jammer, maar het is helaas geen uitzondering bij de (lokale) overheid

  Like

 2. @Artafterallart
  Of de nota onnodig rammelt weet ik niet. Bij dit soort exercities komen altijd verschillende belangen samen en bewaken diverse betrokkenen hun eigen specialisme of deelgebied. Daarnaast moeten de marges zo ruim zijn dat de politiek er ook nog eens van links naar rechts in kan bewegen. Er staat naar mijn idee veel moois in de nota over de landgoederen.

  Ik had het toegespitst op landhuis Oud-Amelisweerd. Een bestemming die problematischer is en gevoeliger ligt dan de rest. Zo’n project- en begeleidingsgroep kan niet vooruit lopen op de politiek die zelf nog met dit onderwerp worstelt. De voortdurende vertraging van een besluit is hiervoor een teken.

  Like

 3. een voor strategisch beleid gemaakte nota mag nooit rammelen, George. Dat baseer ik op twintig jaar beleidsadviseurschap op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Als er verschillende partijen en specialismen bij betrokken zijn, dan horen tegenspraken als verschillen in opvattingen beschreven te worden. Anders zijn het slordigheden. De keuzes om links of rechts te bewegen dienen expliciet aangegeven te worden met een uitwerking van kansen en bedreigingen, sterke en zwakke kanten, kosten en baten enz. Een zelfbewuste ambtelijke groep neemt verantwoordelijkheid voor wat de besluitvormers in ogenschouw moeten nemen en hoe ze een en ander moeten overwegen. De kracht van een advies zit in het integrale karakter van het voorgestelde beleid (de samenhang met al het overige beleid en dat van alle overige spelers in de omgeving) en de interactieve wijze van tot stand koming (zijn al die spelers en de bevolking in staat gesteld eraan bij te dragen).

  Like

 4. @Artafterallart
  Een zelfbewuste ambtelijke groep neemt verantwoordelijkheid voor wat de besluitvormers in ogenschouw moeten nemen en hoe ze een en ander moeten overwegen.

  Mee eens. En als het anders loopt, dan kun je gissen naar de reden. Nou heb ik het niet zo met ambtenaren die bestuurder of politicus spelen, en evenmin met bestuurders die zich ambtelijk opstellen. Zich verschuilend achter procedures. Ik vermoed dat in die branchevervaging een deel van de verklaring ligt. Plus in de eerder geconstateerde verschillende invalshoeken, ambtelijke belangen en specialismen.

  Like

 5. Pingback: Burgers en raad van Utrecht praten over Oud-Amelisweerd « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.