Censuur is geprivatiseerd: WikiLeaks en Occupy

Overheden trekken samen met bedrijven op om tegengeluiden uit te schakelen. In een schemergebied waarin de overheid zich verschuilt, weliswaar via een woordvoerder de ‘volle verantwoordelijkheid’ neemt, maar bedrijven achter de schermen het vuile werk opknappen. Met het ongenoemde als tegenprestatie. De reden is dat overheden en bedrijven door samenwerking hun positie verstevigen. Economische en politieke toetreders worden buiten de deur gehouden. Deze samenwerking is het failliet van de open samenleving.

Enkele voorbeelden maken dit duidelijk. WikiLeaks is buiten de orde geplaatst door de ‘patriottische’ opstelling sinds december 2010 van de Amerikaanse betaalmaatschappijen Visa, MasterCard, PayPal, Western Union, Amazon en Bank of America. Met als gevolg dat WikiLeaks naar schatting $130.000 per maand minder inkomsten heeft en nu door de reserves heen is. Feitelijk zijn de klokkenluiders economisch gewurgd.

Nergens is WikiLeaks aangeklaagd, illegaal verklaard of in staat van beschuldiging gesteld. Eduard Wasserman raakt de kern als-ie zegt: ‘Censuur, zoals alles in het Westen is geprivatiseerd‘. PayPal verklaart dat het betalingen verbiedt aan iets dat illegale activiteiten ‘aanmoedigt’. MasterCard zegt dat ‘haar regels klanten verbieden om direct of indirect betrokken te zijn bij of het vergemakkelijken van elke actie die illegaal is.’ Deze verklaringen slaan juridisch nergens op. Ze dienen uitsluitend om de tegenbeweging uit te schakelen.

De Occupy-beweging wordt opener aangepakt, maar ook daar is de vermenging van overheid en bedrijfsleven duidelijk. Een gerechtelijke uitspraak verbiedt de demonstranten van Occupy Wall Street nog langer in Zuccotti Park te kamperen. De uitspraak is afgedwongen door de stad New York in samenwerking met Brookfield Office Properties. In Londen is het de Conservatieve, ondernemingsvriendelijke burgemeester Boris Johnson die een juridische kennisgeving aan de Occupy London Stock Exchange bij St. Paul’s kathedraal voorbereidt.

Een samenleving die niet om kan gaan met tegengeluiden verzwakt zichzelf. De Occupy-beweging en WikiLeaks zijn vanuit de basis ontstaan en niet te controleren. Ze verwoorden onrecht dat nergens klinkt. Ook niet in de gevestigde media. Over illegale activiteiten van de Amerikaanse overheid en het ontbreken van democratische controle op de miljardensteun aan banken en financiële instellingen. Censuur die bedrijven namens overheden uitoefenen ondermijnt het vertrouwen in rechtsstaat, democratische orde en overheid.

Foto: Cartoon St. Paul’s protest, Londen; met de tekst van de bisschop: ‘Ik heb een bliksemschicht en een plaag sprinkhanen besteld voor het geval het waterkanon niet komt opdagen’

10 gedachten over “Censuur is geprivatiseerd: WikiLeaks en Occupy

 1. Regeren is ook de politieke kunst om op gepaste wijze met alle gelimiteerde middelen overheidsbelangen veilig te stellen. Eigenlijk heeft men ‘het volk’ daarbij alleen nog maar nodig als stemmenreservoir. Vrijheid kan in dit kader beschouwd worden als een omfloerste optie dat een ieder mag doen wat de overheid wil.
  Een tijdbom onder de fundamenten van samenlevingen.

  Like

 2. @VSp
  Ja, een tijdbom, daar vrees ik ook steeds meer voor. Juist omdat in de relatie tussen bedrijven en overheden het zwaartepunt verschuift naar eerstgenoemden. Elke burger wordt zo tot wees of klant gemaakt. Maar burgerschap dat geen deelname, inspraak en machtsdeling inhoudt wordt een wassen neus. En het wordt nog erger als overheden zich achter bedrijven verschuilen. De ontwikkeling kondigt zich aan dat het grote onderscheid straks niet meer tussen de politieke partijen onderling bestaat, maar tussen de politiek en de niet-politiek.

  @Artafterallart
  ‘Financieel fascisme’ klinkt spannend, maar ik zie nog niet voor me wat het is.

  Like

 3. Pingback: Hoe WikiLeaks volgens Google financieel gewurgd kan worden « George Knight

 4. Grappig dat Occupy London uitkijkt op de Old Bailey – op het plaatje te zien achter St. Paul’s – ik had me niet gerealiseerd dat het beroemde gerechtsgebouw zich in het hart van het financiele district bevindt. Bovenop de koepel staat een gouden beeld van Lady Justice, de armen zijwaarts uitgestrekt als bij een kruisbeeld. Ze draagt geen blinddoek.

  In V for Vendetta, de film (naar een stripboek) waarmee Anonymous (en ook Occupy) zich associeert, blaast V als eerste daad de koepel van de Old Bailey op. In de film doet hij dat met de woorden: “It is to Madame Justice that I dedicate this concerto, in honour of the holiday she seems to have taken from these parts, and in recognition of the impostor that stands in her stead.”

  In het boek verbreekt hij zijn relatie met haar vanwege haar ontrouw, en kondigt aan dat hij een nieuwe vlam heeft: “Her name is Anarchy. And she has taught me more as a Mistress than you ever did! She has taught me that Justice is meaningless without Freedom. She is honest, she makes no promises and breaks none. Unlike you, Jezebel. I used to wonder why you could never look me in the eye. Now I know. So goodbye, dear Lady. I would be saddened by our parting, even now, save that you are no longer the woman that I once loved. Here is a final gift. I leave it at your feet.”
  De kunstenaar Banksy heeft een replica van het beeld gemaakt als strenge meesteres met hoge zwarte laarzen.

  Like

 5. Pingback: Bezetters Occupy Londen voelen zich verraden door de kerk « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.