George Knight

Debat tussen links en rechts

Occupy Wall Street kan niet meer onbezet worden

with 7 comments

Onder het mom van veiligheid- en gezondheidsmaatregelen heeft de New Yorkse politie met grof geweld en in vol ornaat Liberty Plaza (Zuccotti Park) ontruimd. In Oakland, Salt Lake City en Portland en andere lokaties is hetzelfde geprobeerd, maar niet overal gelukt. Op gezette tijden hier een verslag op WBAI Live.

In een recente ontwikkeling heeft een hogere rechter de bezetters verboden op de oude voorwaarden, dus met tenten en slaapzakken, Zuccotti Park opnieuw te bezetten. Het geweld en het nalaten van waarschuwingen van de overheidsdiensten bij de ontruiming heeft de federale overheid publicitair beschadigd.

Een verklaring is dat het protest een te groot gevaar werd voor het establishment. Occupy Wall Street is wereldwijd de enige beweging die protesteert tegen de uitwassen van het kapitalisme en de niet-democratisch tot stand gekomen steun aan banken en financiële instellingen aan de orde stelt. Het lijkt er sterk op dat de gevestigde macht nu probeert dit aan kracht winnende sociale protest de nek om te draaien. Maar de geest is voorgoed uit de fles. Burgers hebben genoeg van de gevestigde politiek en ontwikkelen hun eigen middelen.

Foto: Ontruiming Zuccotti Park, New York City, 15 november 2011. Credit Don Emmert/Agence France-Presse

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Occupy zal alleen maar aan kracht winnen, als ze zo als beesten tekeer gaan tegen de ‘zachtmoedigen’.
  Overigens, juist deze man overtreedt de regel dat alleen passieve recreatie is toegestaan.
  Ik ben trouwens benieuwd wat een rechter vindt van de toepassing van die regel en of ‘passieve recreatie’ toetsbaar is. Recreatie is toch per definitie een activiteit? De toevoeging passief lijkt me niet mogelijk als dit betekent dat men ‘bewegingloos’ in het park dient te vertoeven.

  artafterallart

  15 november 2011 at 15:27

 2. @Artafterallart
  Mee eens, Occupy wint aan kracht. Het is me een raadsel waarom de overheidsdiensten in New York zo onzorgvuldig hebben opgetreden. Woordvoerders zeiden namens de overheid dat de bezetters werden gemaand, maar getuigenissen zeggen dat ze in hun slaap met pepperspray werden bespoten.
  http://www.nydailynews.com/news/national/court-order-city-t-occupy-wall-street-protesters-stuff-zuccotti-park-article-1.977674?

  George Knight

  15 november 2011 at 15:48

 3. Ik denk dat ze (zoals ook door Occupiers werd rondgeroepen) probeerden ‘tegengeweld’ uit te lokken en dat ze niet zozeer onzorgvuldig alswel provocatief tewerk zijn gegaan. Dat slaat als een boemerang weer op hen terug. Ik hoop dat Obama nu ook het lef heeft om het politionele geweld af te keuren.

  artafterallart

  15 november 2011 at 16:09

 4. @Artafterallart
  Wat je zegt zou kunnen, maar tegengeweld van mensen die slapen lijkt meer iets voor een vampierfilm. Ik doelde ook niet alleen op de politie, maar ook op de ‘sanitary workers‘ die de feitelijke ontruiming moesten doen. Ze gooiden bezittingen in afvalbakken zonder te verklaren dat de bezetters hun spullen moesten pakken. Inclusief de boeken van de bibliotheek. Waar doet dat aan denken? Berlijn, 1933? Er er zijn ook getuigenissen dat de opruimers er met waardevolle bezittingen van de bezetters vandoor gingen. Ordinaire diefstal dus. Oh, oh, wat heeft de gevestigde macht dit verschrikkelijk stom aangepakt.

  Wat je zegt over Obama is interessant. Steeds vaker hoor je bij progressief Amerika dat het verschil tussen de presidenten Bush jr. en Obama nihil is. Het enige echte verschil lijkt dat president Obama overdag uit stelen gaat terwijl president Bush zich nog genoodzaakt zag zijn rare streken ’s nachts uit te voeren. Ofwel, Obama heeft krediet wat-ie allang niet meer verdient. Kortom, van Obama valt niets meer te verwachten.

  George Knight

  15 november 2011 at 16:31

 5. Inderdaad, maar hij begreep Occupy en daarmee is dit zijn heksen-proef.
  Als O. niks met pluche heeft, dan heeft hij nu de kans om ‘we can change’ dubbel en dwars waar te maken.

  artafterallart

  15 november 2011 at 17:53

 6. […] aan te komen, wereldwijd wordt geprobeerd Occupy een kopje kleiner te maken. In november 2011 werd Zuccotti-park ontruimd. Morgen dient voor de Haagse rechtbank een kort geding dat Occupy Den Haag heeft aangespannen omdat […]

 7. […] herkomst, mogelijk komt het van advocaten die OWS bijstaan. Het dateert van 15 november 2011 toen Zuccotti Park met geweld door de NYPD werd ontruimd. Media werden tegengewerkt en ondanks het tonen van hun perskaart werden […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: