George Knight

Debat tussen links en rechts

Pakistan durft te lachen om fundamentalisten en militairen

with one comment

‘Awam of Pakistan is een welzijnsorganisatie om mensen te helpen voor hun eigen problemen op te komen. Revolutie door de mensen voor de mensen is de opzet. Het uiteindelijke doel is om Pakistan te veranderen in een echte verzorgingsstaat. Awam ziet islam en democratie als verenigbaar. Maar het ondersteunt geen partij die in de naam van religie politiek bedrijft. Zeker niet als het ten koste gaat van normen, welzijn en welvaart.

De satire van Beygairat Brigade is onderdeel van dit project. Volgens de NRC betekent dat ‘Brigade zonder Eer’. De verwijzing naar de titelsong ‘Aalu Anday’ (Aardappels en Eieren) wil zeggen dat er geen vlees is. Een manier om te zeggen dat Pakistani iets missen: vrijheid. Militairen en fundamentalisten perken de vrijheid in.

De Beygairat Brigade en Awam verdienen onze steun. Met humor spotten ze als schooljongens op een lichte toon over loodzware onderwerpen. Dat vereist moed. Het kan hun het leven kosten in het gewelddadige Pakistan. Zo werd gouverneur Salman Taseer begin 2011 door fundamentalisten vermoord omdat-ie ervoor pleitte de wet op de godslastering te versoepelen. Humor is het gepaste antwoord op fundamentalisten.

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Eergevoelens krenken, al dan niet ontleend aan religieuze levensovertuiging en verpakt in humor en satire, roepen bloedserieuze, repressieve tegenkrachten op. Ook in landen waar de traditionele christelijke normen en waarden op deze manier subtiel voor schut worden gezet. Humor is één van de middelen om de piketpaaltjes ietwat ruimer te verzetten. En een middel om zich even te onttrekken aan de alledaagse realiteit.
    Amen.

    VSp

    10 november 2011 at 13:51


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: