Veldkeuken Amelisweerd wil geen onderaannemer van Armando Museum zijn

De Theeschenkerij De Veldkeuken is direct naast landhuis Oud-Amelisweerd gelegen. In het koetshuis. Het werkt op biologische basis. In 12 jaar heeft het zich op het landgoed ontwikkeld tot een goed lopende theeschenkerij en winkel die zichzelf kan bedruipen. Kortom, het is een financieel gezond en zelfverzekerd bedrijf dat sinds kort een tweede vestiging heeft in Culemborg. Het huurt de ruimte van de gemeente Utrecht.

Het heeft op 7 november een persbericht uitgebracht met de titel: ‘De Veldkeuken Amelisweerd blijft kapitein op eigen schip’ . Het is het niet eens met de plannen van het Armando Museum Bureau en Amersfoort-in-C zoals die nu aan de gemeente Utrecht worden gepresenteerd. De Veldkeuken is bereid om met een museum samen te werken, maar wil daarbij financieel zelfstandig blijven. Zoals nu. Het wil de eigen identiteit en koers behouden en geen onderaannemer van een Museum Oud-Amelisweerd worden.

De plannen van Amersfoort-in-C gaan er vanuit dat het museum de huurder van landhuis, koetshuis en tuin binnen de omgrachting wordt. De Veldkeuken krijgt vervolgens op voorwaarden van Amersfoort-in-C een huurcontract aangeboden. In die optie komt de horeca in het directe verlengde te liggen van de museale bedrijfsvoering. Maar de Veldkeuken voelt zich juridisch sterk genoeg om zich autonoom op te stellen en zich niet door Amersfoort-in-C in te laten lijven.

Een en ander steekt des te meer omdat De Veldkeuken straks het grootste deel van de huursom voor het museum bijeen moet gaan brengen. In het ondernemingsplan van een Museum Oud-Amelisweerd is de opbrengst die Amersfoort-in-C terug wil ploegen vanuit De Veldkeuken de enige harde en zekere inkomstenbron van de exploitatie. Andere inkomsten zijn speculatief en op onzekere aannames gebaseerd.

De opstelling van De Veldkeuken is logisch. Los van de vanzelfsprekendheid van een kleinere ondernemer om eigen identiteit en zelfstandigheid te willen behouden is de financiële onderbouwing van de exploitatie van een Museum Oud-Amelisweerd door Amersfoort-in-C zo gebrekkig en onvolledig dat een ondernemer zich daar niet in mee kan laten slepen. Zeker niet als het als sluitpost dient om gaten te dichten.

Zie onder reacties voor inhoud persbericht.

Foto: Theeschenkerij De Veldkeuken, Amelisweerd

6 gedachten over “Veldkeuken Amelisweerd wil geen onderaannemer van Armando Museum zijn

 1. Bunnik, 7 november 2011

  Persbericht:

  De Veldkeuken Amelisweerd blijft kapitein op eigen schip.

  De Veldkeuken ziet graag dat het huis Oud Amelisweerd weer wordt opengesteld voor publiek. Zij wil echter niet afhankelijk of medeverantwoordelijk zijn van het al dan niet slagen van de exploitatie van het museum dat daar wellicht wordt gevestigd. De Veldkeuken wil directe huurder van de gemeente Utrecht blijven en geen onderhuurder van het museum. Dat biedt voor de toekomst de beste garantie voor de continuering van de Veldkeuken en het doen slagen van een nieuw passend impuls op landgoed Oud Amelisweerd.

  Op de locatie Amelisweerd staan gedurende het hele jaar ongeveer 20 medewerkers op de loonlijst. (totaal 9 fte naast de 2 ondernemers zelf.) Per jaar ontvangt de Veldkeuken 40.000 bezoekers in de theeschenkerij. Dankzij het ondernemerschap van de Veldkeuken is er op Oud Amelisweerd een mooie basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het landhuis.

  In het ondernemingsplan van het museum wordt er van uitgegaan dat het museum de huurder van geheel Oud Amelisweerd wordt (landhuis, koetshuis en tuin binnen de omgrachting). De Veldkeuken krijgt vervolgens van stichting MOA een huurcontract aangeboden. Bij het lezen van de begroting valt op dat de Veldkeuken straks het grootste deel van de huursom van het ensemble bij elkaar gaat brengen. Het museum is wat betreft het sluitend maken van de haar begroting afhankelijk van onzekere inkomsten uit kaartverkoop (40,35%), bijdragen van derden (29%)en de na 10 jaar wegvallende bijdrage van de gemeente Amersfoort (11%). De huuropbrengsten uit de horeca bedragen 10% van de begrote inkomsten.

  Sinds september 2011 zijn René van der Veer en Juliëtte Borggreve van de Veldkeuken een aantal keren als gesprekspartner aan tafel geschoven bij Amersfoort in C en de projectleider van de gemeente Utrecht. De ondernemers van de Veldkeuken zijn het, op het punt van huisvesting, niet eens met de plannen van Amersfoort in C zoals die nu gepresenteerd worden aan het College van B&W van Utrecht. In de gesprekken heeft de Veldkeuken aangegeven dat zij een financieel zelfstandige bedrijfsvoering als voorwaarde zien voor een goede samenwerking met het museum. De Veldkeuken moet haar eigen identiteit behouden, de basis voor het succes, en haar eigen koers kunnen bepalen. Vanuit deze basis ziet zij goede mogelijkheden voor een samenwerking met een museale ontwikkeling.

  De Veldkeuken heeft zich de afgelopen 12 jaar op het landgoed ontwikkeld tot een goedlopende theeschenkerij met bakkerij en keuken. Bijzonder, vanwege de nauwe samenwerking met andere landgoedondernemers, en continu in ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. De Veldkeuken is een financieel gezond bedrijf met veel aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en met speciale aandacht voor de rol van het gastheerschap op de landgoederen. In 1999 begonnen vanuit het niets met een omgebouwd fietskarretje, dit jaar met een tweede vestiging van de Veldkeuken op Werk aan het Spoel in Culemborg.

  Voor wat betreft de exploitatie van de horeca zetten de ondernemers van de Veldkeuken graag de schouders onder verdere ontwikkelingen in het koetshuis en het landgoed Amelisweerd. Voorwaarde daarbij is dat het bedrijf zijn eigen identiteit blijft behouden en de bedrijfsvisie op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en gastvrijheid naar eigen inzicht kan uitwerken. Daarbij houdt zij vanzelfsprekend rekening met de in de beheervisie landgoederen gestelde richtlijnen.

  De Veldkeuken,

  René van der Veer & Juliette Borggreve
  030-2542463 http://www.veldkeuken.nl

  Like

 2. Wat wil Armando eigenlijk zélf het liefst met zijn werk? Speelt Beelaerts van Blokland, de vorige CvdK, met zijn als afscheid aangeboden cadeau ter aanvulling van zijn privé hobby, een rol in dit oeverloze getouwtrek? Waar nu ook dit oergezellige, ingetogen theehuis de dupe van dreigt te worden? Veel gewandeld daar, Amelisweerd – Bunnik v.v. En geschaatst.

  Like

 3. @VSp
  Voor mij is het moeilijk om precies in te schatten wat Armando precies zelf wenst. Want Armando spreekt zich hierover in het openbaar niet uit. Maar hij kan via zijn omgeving spreken. Of zijn omgeving vult hem aan.

  En dan spreekt zijn ex-vrouw Tony de Meijere door haar actie om de bruiklenen van haar omvangrijke collectie Armando-werk van 343 werken weg te halen bij het Armando Museum en onder te brengen bij het Kröller-Müller Museum. Het lijkt me duidelijk dat hieraan enig ongenoegen ten grondslag ligt. Zeker jegens de gemeente Amersfoort die de afspraken over de herinrichting van de Elleboogkerk eenzijdig heeft verbroken evenals de raamovereenkomst uit 1998 om de bruiklenen van haar en Armando in Amersfoort in een geschikte ruimte tentoon te stellen. En mogelijk ook jegens Amersfoort-in-C en het Armando Museum Bureau die het met de Amersfoortse politiek op een akkoordje hebben gegooid. En in hun inschatting niet primair gekozen hebben voor een optimaal haalbare tentoonstellingsplek voor Armando’s werk, maar wel voor de zekerheid van het eigen voortbestaan.

  En dan spreekt Armando’s goede vriendin Rini Dippel die zegt zeker te weten dat Armando gehecht is aan Amersfoort. En zij vindt dat Armando’s werk in de bossen van Amelisweerd wordt weggestopt. Zij vindt dat Armando een betere en meer toegankelijke plek verdient. En ze merkt eveneens op dat de combinatie van een 18de eeuws landhuis met Chinees behang en het werk van Armando in aard niet bij elkaar passen. Hoeveel duidelijker kan een kunstenaar via zijn omgeving zwijgend spreken?

  Toch heeft Armando zich nu in algemene zin uitgesproken over de plek. Het komt erop neer dat-ie eigenlijk alles goed vindt. Als zijn museum er maar komt. Zelfs als er maar 7 bezoekers per dag komen vindt-ie het best. Zijn relativerende opmerking dat een 19de eeuwse kerk en een 18de eeuws landhuis op hetzelfde neerkomen omdat het allebei vreemde plekken zijn voor zijn werk gaat jammergenoeg voorbij aan de bijzondere aard van het rijksmonument. Maar het is logisch dat een kunstenaar uitsluitend redeneert vanuit zijn werk en niet vanuit de plek. (Klik op: Armando maakt het niet uit waar zijn werk te zien is).
  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/405255

  Of Pieter Beelaerts van Blokland hierbij betrokken is weet ik niet. Hij is al aardig op leeftijd. Maar Utrecht is een klein wereldje dus het is niet onmogelijk. CHU’ers kijken natuurlijk met enig plezier terug naar de tijden van voor de Franse revolutie. De stijlperiode van Oud-Amelisweerd. De tijd van Goejanverwellesluis toen de desavouering van de adel nog rechtgezet kon worden met wapengekletter.

  Like

 4. Pingback: Koewaarheden, melkkoeien en koehandel bij Oud-Amelisweerd « George Knight

 5. Pingback: Bedrijfsmodel Museum Oud-Amelisweerd buigt door onder voorwaarden « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.