Julian Assange mag worden uitgewezen aan Zweden. En dan?

Het beroep dat Julian Assange tegen uitlevering had aangetekend is op 2 november afgewezen door de Hoge Raad voor Engeland en Wales. Hij mag uitgeleverd worden aan Zweden. Dat noemt-ie het Saoedi-Arabië van het feminisme. Deze houding brengt sommigen weer tot kritiek op hem. Dat omschrijft-ie dan weer als een lastercampagne tegen hem. Assange geeft op de site Sweden vs. Assange.com details. Inclusief verwijzingen naar het gefeminiseerde Zweedse rechtssysteem dat mannen zou benadelen. Het kent juridische dwalingen.

De uitlevering is onderdeel van het schimmenspel waarin de VS als Assange’s grootste opponent anderen tegen hem opzet en het vuile werk laat doen. Met als doel om hem in de publiciteit te beschadigen en tot zwijgen te brengen. Want de maatschappijkritiek van de WikiLeaks-voorman is scherp en goed onderbouwd. Merkwaardig is dat Assange aan Zweden uitgeleverd wordt zonder enige beschuldiging. Dat geeft volop ruimte aan speculaties. In elk geval speelt de VS op de achtergrond een beslissende rol.

De vrees van Assange en mensenrechtenactivisten is dat-ie door Zweden aan de VS uitgeleverd wordt en daar geen eerlijk proces treft. Misschien zelfs door de CIA vermoord zal worden. Zijn moeder en juridisch team doen nu een beroep op Australië om zich ermee te bemoeien. Assange’s land van herkomst. Maar vermoedlijk wordt Assange eind november uitgewezen.

Waar gaat het over? Om een nieuwe wereldorde of het verbeteren van de wereld? Vaughan Smith, de stichter van de Frontline Club die fervent campagne voert voor journalistieke vrijheid en Assange’s onderdak en bescherming geeft, omschrijft het in Newsweek zo: ‘of ons land in deze historische tijden werkelijk de tolerante, onafhankelijke en open plaats is waarmee ik ben opgevoed om in te geloven en waarvan ik vind dat het zo moet zijn’. Het gaat bij WikiLeaks dus om het behoud van vrijheden en niet om een systeemwisseling.

Op 2 november nam Assange deel aan een paneldiscussie van de Frontline Club waarin-ie zijn kritiek op de media herhaalt. De doorbraak van de Occupy-beweging komt volgens hem door de opkomst van sociale media. En is pas mogelijk geworden omdat daar het filter van de gevestigde media ontbreekt. De opkomst van Occupy benadrukt de blokkade in de afgelopen 5 jaar door de gevestigde media van kritische bewegingen.

5 gedachten over “Julian Assange mag worden uitgewezen aan Zweden. En dan?

 1. Die foto, onwaarschijnlijk!
  Net een kopie van een schilderij die ik een dertigtal jaar geleden maakte en dat nu in de hal bij mijn ouders hangt. Behalve dan dat de marionet op mijn werk in een zeepbel gevangen zit…
  Zelfs de kleuren stemmen nagenoeg overeen. Wonderlijke confrontatie was dit.
  Assange…, erg hoe er omwille van machtsspelletjes met ‘mensen’ wordt gejongleerd …

  Like

 2. De 21ste-eeuw’se Luther. Het is te hopen dat Assange ooit eens op audientie mag en nog kan bij Obama of diens opvolger.

  Like

 3. Pingback: Is er verband tussen Zweedse wapendeal met Saoedi-Arabië en Julian Assange? « George Knight

 4. Pingback: Zweedse anti-racisten eten racistische n*g*rtaart « George Knight

 5. Pingback: Vaughan Smith vindt journalistiek een voor vernieuwing afgesloten handel « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.