George Knight

Debat tussen links en rechts

Julian Assange mag worden uitgewezen aan Zweden. En dan?

with 5 comments

Het beroep dat Julian Assange tegen uitlevering had aangetekend is op 2 november afgewezen door de Hoge Raad voor Engeland en Wales. Hij mag uitgeleverd worden aan Zweden. Dat noemt-ie het Saoedi-Arabië van het feminisme. Deze houding brengt sommigen weer tot kritiek op hem. Dat omschrijft-ie dan weer als een lastercampagne tegen hem. Assange geeft op de site Sweden vs. Assange.com details. Inclusief verwijzingen naar het gefeminiseerde Zweedse rechtssysteem dat mannen zou benadelen. Het kent juridische dwalingen.

De uitlevering is onderdeel van het schimmenspel waarin de VS als Assange’s grootste opponent anderen tegen hem opzet en het vuile werk laat doen. Met als doel om hem in de publiciteit te beschadigen en tot zwijgen te brengen. Want de maatschappijkritiek van de WikiLeaks-voorman is scherp en goed onderbouwd. Merkwaardig is dat Assange aan Zweden uitgeleverd wordt zonder enige beschuldiging. Dat geeft volop ruimte aan speculaties. In elk geval speelt de VS op de achtergrond een beslissende rol.

De vrees van Assange en mensenrechtenactivisten is dat-ie door Zweden aan de VS uitgeleverd wordt en daar geen eerlijk proces treft. Misschien zelfs door de CIA vermoord zal worden. Zijn moeder en juridisch team doen nu een beroep op Australië om zich ermee te bemoeien. Assange’s land van herkomst. Maar vermoedlijk wordt Assange eind november uitgewezen.

Waar gaat het over? Om een nieuwe wereldorde of het verbeteren van de wereld? Vaughan Smith, de stichter van de Frontline Club die fervent campagne voert voor journalistieke vrijheid en Assange’s onderdak en bescherming geeft, omschrijft het in Newsweek zo: ‘of ons land in deze historische tijden werkelijk de tolerante, onafhankelijke en open plaats is waarmee ik ben opgevoed om in te geloven en waarvan ik vind dat het zo moet zijn’. Het gaat bij WikiLeaks dus om het behoud van vrijheden en niet om een systeemwisseling.

Op 2 november nam Assange deel aan een paneldiscussie van de Frontline Club waarin-ie zijn kritiek op de media herhaalt. De doorbraak van de Occupy-beweging komt volgens hem door de opkomst van sociale media. En is pas mogelijk geworden omdat daar het filter van de gevestigde media ontbreekt. De opkomst van Occupy benadrukt de blokkade in de afgelopen 5 jaar door de gevestigde media van kritische bewegingen.

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Die foto, onwaarschijnlijk!
  Net een kopie van een schilderij die ik een dertigtal jaar geleden maakte en dat nu in de hal bij mijn ouders hangt. Behalve dan dat de marionet op mijn werk in een zeepbel gevangen zit…
  Zelfs de kleuren stemmen nagenoeg overeen. Wonderlijke confrontatie was dit.
  Assange…, erg hoe er omwille van machtsspelletjes met ‘mensen’ wordt gejongleerd …

  DagEnDauw

  3 november 2011 at 16:36

 2. De 21ste-eeuw’se Luther. Het is te hopen dat Assange ooit eens op audientie mag en nog kan bij Obama of diens opvolger.

  VSp

  4 november 2011 at 10:18

 3. […] lijken twee redenen voor het beschadigen en het willen uitwijzen van Assange door de Zweden naar de VS. Daartoe is een onlogische en rammelende beschuldiging opgetuigd. Assange zou tijdens […]

 4. […] is de behandeling van Julian Assange. Zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld wacht hem uitwijzing naar Zweden. En naar hij vreest daarna uitwijzing naar de VS waar hij monddood gemaakt in een cel verdwijnt. […]

 5. […] Smith zette in Londen in 2003 de Frontline Club op. Later kruisten zijn pad en dat van Julian Assange elkaar. Omdat Assange in juni 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade is gevlucht uit angst voor […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: