Mauro Manuel is instrument van politieke strijd

Het CDA pleit ervoor om de 18-jarige mbo’er en uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro Manuel een studievisum te geven. Politici van andere partijen vinden dat eerder een oplossing voor het CDA, dan voor Mauro. Want als-ie al een studievisum krijgt moet-ie over twee jaar alsnog weg. Terug naar zijn land van herkomst Angola.

Volgens de regels van de  Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is de kans klein dat Mauro een studievisum krijgt omdat-ie niet aan de voorwaarden voldoet. Voor mbo’ers geldt dat een visum alleen afgegeven kan worden als Nederland het meest aangewezen land is voor de mbo-opleiding ICT die Mauro bij het ROC in Eindhoven volgt. Maar zo’n opleiding bestaat ook in Denemarken.

Door de interne problemen van het CDA dat met 11 zetels nog nooit zo laag in de peilingen heeft gestaan wordt Mauro Manuel gebruikt voor politieke doelen. En zelfs als-ie een studievisum krijgt heeft-ie zijn zorgen erover uitgesproken of-ie het volhoudt. Want een studiehoofd zegt-ie niet te zijn. Dat dwingt hem in een richting en een studie die zijn hele bestaan op het spel zet. Da’s een grote druk.

Een van de CDA-dissidenten Ad Koppejan houdt anderen zijn ethische spiegel voor zonder echt te beseffen wat-ie aanricht. Deze houding is terug te vinden in het stuk dat-ie vorige week in de NRC met Paul Schenderling over het failliet van de politieke partijen publiceerde. In aanzet en analyse goed, maar in de uitwerking halfslachtig en tegenstrijdig. Zo gijzelen goede bedoelingen de praktijk.

Hoe moet het nou verder met Mauro? Het verlenen van het studievisum lijkt de slechtst denkbare oplossing omdat-ie eerst twee jaar in de publiciteit gevolgd zal worden en daarna alsnog het land moet verlaten. Ook onder een nieuw kabinet. Schrijnend is dat de mate van integratie niet alles zegt over rechtmatig verblijf. Zodat welwillenden en goed geïntegreerden Nederland moeten verlaten en onwelwillende jongere Turken en Marokkanen die afstand tot Nederland nemen kunnen blijven. Dat lijkt op een weeffout die Mauro schaadt.

Foto: Minister Leers, samen met Mauro Manuel, vlak voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer. Credits: NRC / Roel Rozenburg

Advertentie

8 gedachten over “Mauro Manuel is instrument van politieke strijd

 1. Leers heeft van zijn partij de opdracht gekregen het beleid humaan te maken
  De UNICEF heeft al aangegeven dat zijn geplande uitzetting in strijd is met het VN Kinderrechtenverdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.
  Ik snap dan ook niet dat Leers meent ‘de regels’ te volgen. Hij gaat juist tegen de regels in met het doorzetten van deze bureaucratische verdrijving uit Nederland van een jongen als Mauro.

  Like

 2. @Artafterallart
  Tja, regels en regels. Bij de eersten staat de wet voorop en bij de laatsten de schrijnende menselijkheid. Maar ze bestaan naast, door en met elkaar. De gemiste kans bij Mauro is dat in het verleden de minister het laatste type regel niet zwaarder heeft laten wegen. Minister Leers kan nu geen kant meer op en zit met de brokken.

  De eurocrisis neemt nieuwe horden met het Griekse voorstel tot een referendum en Nederland en het CDA concentreren zich op Mauro. Wat volgt? Het hoedje van Maxima? Het Ajax van Cruyff? De leeftijd van Sinterklaas? Of de navel van Nederland zoals-ie werkelijk is?

  Like

 3. Zo banaal of irrelevant lijkt me Mauro’s verhaal nou ook weer niet, dat het afgedaan kan worden als een kleinigheidje in de orde van de hoed van Maxima enz.
  We hadden kunnen verwachten dat we te maken zouden krijgen met hier gewortelde asielzoekers, omdat nog steeds de procedures te lang duren en er gevallen ontstaan die in tegenspraak zijn met de verdragen die de UNICEF noemt.
  Leers kan zich daarop altijd beroepen als hij meent dat het beleid humaan moet zijn. Hij kan afstand nemen van het gepruts van PvdA-bewindslieden en andere voorgangers.
  De eurocrisis ligt op de borden van andere ministers en die van de premier. Dus Leers en het CDA kunnen zich best op dit hete hangijzer concentreren
  Overigens, als Griekenland haar akkoord met het crisisplan in wil trekken door een referendum, dan zal dat Papaenz. zijn kop kosten. Ik hoop dat in de uitwerking voorzien wordt in een UITZETTING UIT HUN FUNCTIES van alle politici, bestuurders en ambtenaren die destijds eurogelden hebben verspild.

  Like

 4. Niets humaan aan dus..
  Te meer omdat deze non-oplossing inhoudt dat je voor het aanvragen van een studievisum wel even op de formulieren moet invullen dat je het land zult verlaten als je ophoudt met je studie of je studie is afgerond.
  CDA grossiert in duivelse dilemma’s.

  Like

 5. @Artafterallart
  Inderdaad, de hoed van Maxima is onvergelijkbaar. Toch vind ik de aandacht voor Mauro buiten proportie. Hoe lastig zijn situatie ook is. Dat staat er los van. Je hebt gelijk dat de fouten in het verleden zijn gemaakt. Mede doordat de behandeling van de procedures te lang in beslag nam. Maar een dienst die daarover gaat heeft natuurlijk maar een hoofddoel: het eigen voortbestaan. Dus dan wordt het vanzelf ingewikkeld gemaakt. Soms ook door wollige aansturing vanuit de politiek.

  CDA is een van de twee partijen in het kabinet en levert zelfs de minister van Financien die vaak aan Europese tafels zit. Dus het belang lijkt me toch eerder daar te liggen dan bij Mauro. Zelfs voor een CDA dat zichzelf in de weg zit. De Grieken zijn natuurlijk dwaas met hun referendum. In het Noorden worden toegezegde referenda de burgers door de neus geboord, maar Griekenland dat onder curatele staat van Noord-Europa denkt te kunnen doen wat het Noorden de eigen burgers ontzegt.

  @Aad
  Als er geen duivel was dan bestond het CDA niet. Ofwel, het CDA bestaat dankzij de duivel.

  Like

 6. Weer een bijdrage aan de ruîne die politieke partijen, hun politici en regeringsleiders cre-eren met hun opereren. Volledig het zicht op de realiteit kwijt. Veel ernstiger en verontrustend is dat niemand blijkbaar in staat is of de moed durft op te brengen de kleuterklas tot de orde te roepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.