Bodem valt weg onder Armando Museum in Oud-Amelisweerd

In de aanloop naar de raadsvergadering te Amersfoort van 1 november lijkt de bodem verdwenen onder de plannen om het Armando Museum in landhuis Oud-Amelisweerd te huisvesten. Nadat coalitiepartij CDA zich in een persbericht uitsprak het Armando Museum voor Amersfoort te willen behouden voegt coalitiepartij VVD zich bij monde van raadslid Hetty Hessels in de kritiek op de voorgenomen verhuizing.

Woordvoerder cultuur Hessels zegt het vreemd te vinden dat het Armando Museum zoveel geld van Amersfoort vraagt. Te weten 1 miljoen euro. Ze vervolgt in de door John Spijkerman opgetekende reactie: We hebben een mooie collectie in bruikleen gegeven en moeten nu geld toegeven om ervan af te komen. Dat voelt gek. Je gaat bezuinigen en neemt afscheid van iets en moet vervolgens betalen. Tevens ziet ze niet in wat het belang van Amersfoort nog is bij de verhuizing naar Oud-Amelisweerd.

Mevrouw Hessels zegt zich niet uit te willen spreken over de vraag of  locatie Oud-Amelisweerd geschikt en het businessplan onderbouwd is. Maar door de tegenstem van de VVD hoeft deze discussie niet meer gevoerd te worden. Met de stemmen van de VVD (7), PvdA (6), CDA (4) en kleinere partijen is er geen raadsmeerderheid voor de plannen om de Armando Collectie uit Amersfoort te laten verdwijnen.

Hoe alle ontwikkelingen rond Kunsthal KAdE, Armando Museum en Amersfoort-in-C, de bruidsschat van 1 miljoen, de Elleboogkerk, het Eemhuis, de cultuurbegroting en de verstandhouding binnen de coalitie in elkaar grijpen is nog onduidelijk. Door de opstelling van de grootste coalitiepartij VVD is de richting duidelijk.

Foto: Wiel (zeefdruk) van Armando, 1993

5 gedachten over “Bodem valt weg onder Armando Museum in Oud-Amelisweerd

 1. Voor het Museum Oud-Amelisweerd zou dit financieel gezien heel goed kunnen uitpakken. Een dergelijk landhuis is namelijk zonder vaste collectie veel beter en op een veel rendabelere manier te exploiteren. Door het conceptueel gezien als kunsthal te gebruiken kunnen er in het voorjaar/zomer wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd die het publiek op deze plek op de langere termijn blijven boeien. De Armando-moeheid zal immers op den duur toeslaan bij de vele vaste bezoekers van het landgoed. Die zullen de eerste keer nieuwsgierig om de hoek komen kijken, maar daarna bedanken voor Armando. Bovendien is er zonder vaste collectie meer ruimte beschikbaar voor vergaderingen, wat minder bezoekers, maar meer inkomsten betekent. Jammer alleen dat de Gemeente Utrecht nooit alternatieven heeft laten onderzoeken voor Oud-Amelisweerd. Edwin Jacobs van het Centraal Museum heeft weliswaar een bestuursopdracht van wethouder Lintmeijer (Gemeente Utrecht) gekregen om naar een geschikte bestemming voor Oud-Amelisweerd te zoeken, maar heeft van begin af aan ingezet op Armando in Oud-Amelisweerd. De reden hiervoor is algemeen bekend. Het wordt tijd dat dat het één en ander recht wordt gezet en op een degelijke manier naar een juiste bestemming voor zowel de Armando-collectie en Oud-Amelisweerd wordt gekeken!

  Like

 2. @Wilm
  Dat denk ik ook.

  @Fitzwilliam
  Een evenwichtige afweging voor Oud-Amelisweerd verdient in elk geval de voorkeur. Die hoeft tot nu toe ontbroken. Een kleinschalig museum of kunsthal-achtige constructie is een optie. Vele varianten hierin zijn mogelijk. Maar inderdaad niet zo gecompliceerd dat er voor 4,5 miljoen euro heringericht moet worden aan een pas gerestaureerd gebouw plus koetshuis en er een zware organisatie opgetuigd moet worden om de exploitatie sluitend te maken. Want meer is minder, zeker bij zo’n landhuis dat van zichzelf al een museum is. Maar een andere bestemming is ook mogelijk, zoals op het gebied van natuur.

  Uitgangspunt bij een nieuwe bestemming moeten de kwetsbaarheid en waarde van gebouw en inrichting zijn. En dat kan niet omgedraaid worden door het gebouw ondergeschikt te maken aan de voorwaarden van een externe partij. Zoals uit de plannen van het Armando Museum Bureau volgt. Die bij wijze van spreken de kwetsbaarheid van een Armando-tekening gelijkstelt aan de kwetsbaarheid van het 18de eeuwse behang. Zodat alle erfgoedwaarden worden gerelativeerd en er uiteindelijk geen harde grenzen voor het behoud meer overblijven. En alles van waarde weerloos wordt onder het mom van cultuur.

  Like

 3. Volgens een bericht op de lokale zender RTV-Utrecht is Kunsthal KAdE verbijsterd over het stadsbestuur van Amersfoort. Dit naar aanleiding van het persbericht van coalitiepartij CDA dat zegt dat het Armando Museum in de stad moet blijven en KAdE kan verdwijnen. Het Armando Museum zou dan de plek van KAdE in het RCE-gebouw innemen en niet in het Eemhuis zoals RTV-Utrecht abusievelijk meldt.

  Vraag is of het CDA de wens van het hele college verwoordt zoals RTV-Utrecht de woordvoerder van KAdE in de mond legt. Voor het pleidooi om het Armando Museum in Amersfoort te houden en niet naar Oud-Amelisweerd te laten verhuizen lijkt zich daarentegen al wel met zekerheid een meerderheid af te tekenen in de Amersfoortse raad.
  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/397426

  Like

 4. Pingback: Hemels amersfoort | Oxuyentt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.