Bewoners Buurtschap Amelisweerd bepleiten passende groei

In het debat over de voorgenomen verhuizing van het Armando Museum naar Oud-Amelisweerd laten velen zich horen. Raadsleden, wethouders en hun woordvoerders, directie van het Armando Museum Bureau of Amersfoort-in-C en zelfs deze kritische blogger. Maar wat is de mening van de bewoners van de Buurtschap die de gevolgen van de veranderingen in hun dagelijks leven het meest zullen merken?

Hun stem heeft nog nauwelijks in de openbaarheid geklonken. Omdat de onderbouwing van de plannen voor het Museum Oud-Amelisweerd pas onlangs is gepubliceerd heeft de ‘Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen’ in reactie nu een persbericht naar buiten gebracht. Titel en inhoud blijven dicht bij de eigen werkelijkheid, maar geven bezorgheid over de ontwikkelingen weer: ‘Zorg om toekomstig Museum Oud-Amelisweerd.’ 

De Buurtschap is positief over de openstelling van het landhuis Oud-Amelisweerd, maar betwijfelt of het Armando Museum Bureau er een passende invulling aan zal geven. Beredeneerd vanuit een geleidelijke ontwikkeling van de landgoederen ziet de Buurtschap liever andere varianten uitgewerkt. Die kleinschalig zijn en organisch aansluiten bij de plek. De Buurtschap ziet geen meerwaarde in de combinatie landhuis en Armando omdat het geen meerwaarde voor de plek oplevert. Het ziet bij een kleinschalige variant het Centraal Museum als enige beheerder, zoals het dat sinds 1990 met kleinschalige openstellingen al was.

De Buurtschap zet vanuit de kennis van de omgeving vragen bij de onderbouwing door het Museum Oud-Amelisweerd zoals dat uit het ‘Ondernemings- en huisvestingsplan’ blijkt. Naar het idee van de Buurtschap is de aanname van het aantal bezoekers van een toekomstig museum slecht onderbouwd. Het is niet onderzocht. Maar de aanname van 40.000 bezoekers aan het museum en 90.000 aan de horeca vertaalt zich rechtstreeks in de exploitatie. En als dit aantal bezoekers gehaald wordt, dan is de omgeving niet geschikt te maken om parkeerdruk en transportproblemen op te vangen. Slechts met voorbijgaan aan het karakter.

Zorg van de Buurtschap is dat de concentratie van museum en horeca rond een nieuw Museum Oud-Amelisweerd het karakter van de plek aantast. Uiteraard kunnen bestuurlijk voorwaarden opgerekt worden, maar vraag is wat er dan uiteindelijk over blijft. Da’s niet alleen een zorg van de bewoners, maar ook van de stiltezoekers in dit natuurgebied. De Buurtschap maakt vanuit de bewoners de afweging tussen de groei die het Museum Oud-Amelisweerd voorstaat en een organische ontwikkeling van het gebied. En kiest overduidelijk voor dat laatste.

NB: Zie voor het persbericht van de Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen onder reacties

Foto: Charles Donker, Rhijnauwen, ets, 2000

Advertentie

9 gedachten over “Bewoners Buurtschap Amelisweerd bepleiten passende groei

 1. Persbericht Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen

  ZORG OM TOEKOMSTIG MUSEUM OUD-AMELISWEERD

  Samenvatting / Persbericht

  De Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen heeft in januari en in april per brief aan de Colleges en gemeenteraden van Bunnik en Utrecht haar zorg geuit over de plannen om een museum te vestigen in landhuis Oud-Amelisweerd. Nu de plannen concreter zijn geworden, heeft de Buurtschap haar visie weergegeven in de notitie. In deze samenvatting vindt u onze mening en onze belangrijkste zorgen.

  De Buurtschap is van mening dat openstelling van het landhuis een toegevoegde waarde is voor de landgoederen, mits het landhuis met zijn unieke Chinese behangsels en andere bijzondere kenmerken in samenhang met het geheel van de drie landgoederen uitgangspunt is. Exposities dienen juist die bijzonderheid te versterken.
  De Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen is voor een variant waarbij het landhuis met zijn bijzondere inrichting een eigenstandig museum is en waarbij rekening gehouden wordt met de kleinschaligheid en de kwetsbaarheid van de landgoederen. Het museum als ‘sitemuseum’ of ‘open monument’, waarbij de gemeente Utrecht eigenaar blijft en het Centraal Museum de beheerder is, is een goede keuze.

  Zorg hebben wij over:
  􏰀 de aanname dat de huidige bezoekers van de landgoederen, ook de bezoekers van het toekomstig museum zullen zijn. Wij zijn het daar slechts zeer ten dele mee eens. Er wordt geen onderbouwing gegeven hoe de bezoekersaantallen van 1 tot 1,5 miljoen tot stand zijn gekomen. Niet duidelijk is wie die bezoekers zijn (gezinnen, fietsers, joggers, bewoners), en met welk doel zij de landgoederen bezoeken (natuur, rust, kopje koffie, lunch of pannenkoek) of om hoeveel herhaalbezoeken het gaat. Er is geen onderzoek gedaan wie potentiële museumbezoeker is. De landgoederen kent een grote schare trouwe bezoekers, die 1, hooguit 2x het museum zal aandoen.
  􏰀 de toename van parkeerdruk en verkeersproblematiek. Men streeft in 2016 naar 40.000 museumbezoekers en naar 90.000 horecabezoekers, bijna een verdubbeling. Dit vraagt om maatregelen met betrekking tot parkeren, nu al een bijzonder groot èn lastig probleem op de landgoederen. Ook de verkeersafwikkeling op de Provincialeweg ter hoogte van de oprijlaan is tijdens de spits ronduit gevaarlijk. Deze aantallen vragen om extra infrastructurele maatregelen om museum en horeca te exploiteren, zoals toename vrachtverkeer, parkeren personeel, touringcars, voorzieningen voor mensen met beperkingen, enz.
  􏰀 toename van druk op het landgoed Oud-Amelisweerd. De Buurtschap vreest dat het net zo’n ‘hotspot’ gaat worden als Rhijnauwen en dat het karakter van de landgoederen definitief zal veranderen. De Veldkeuken dient de kans te krijgen op eigen voorwaarden en met behoud van eigen identiteit mee te groeien met het concept van een toekomstig museum.
  􏰀 de onlogische combinatie van 18e eeuws landhuis met sierlijk behang en de zwaarte van het werk van Armando dat zijn oorsprong vindt in de tweede wereldoorlog. Deze samenhang ontgaat ons. De bijzondere Chinese behangsels – volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van wereldklasse! – en de vele andere unieke kenmerken in het landhuis, tezamen met het geheel van de drie landgoederen, bieden voldoende mogelijkheden om het landhuis een eigenstandig museum te laten zijn.
  􏰀 de levensvatbaarheid van het voorgestelde museum na 2016. 􏰀 Het museum is voor de exploitatie erg afhankelijk van externe fondsen en horeca-inkomsten. De
  Buurtschap vreest dat bij achterblijvende bezoekersaantallen en door minder fondsen economische belangen de boventoon gaan voeren en het belang van de landgoederen en het kwetsbare landhuis uit het oog verloren wordt.

  Informatie:
  Anneke Visscher, secretaris
  tel. 06 45041568
  email: buurtschap-a-r@hotmail.com

  Like

 2. Samen met de stem van het CDA-Amersfoort is er toch nog hoop op de bril, die jij al zo lang aanreikt. Nu nog de colleges en de gemeenteraden langs jouw opticien sturen en de slechtziende bestuurders zullen net als in de reclame inzien: “dus toch….”

  Like

 3. @Artafterallart
  Nou, toevallig is er van mijn echte bril een onderdeeltje kapot. Dus ik moet langs de opticien. Vanaf het begin heb ik me verbaasd over de plannen om het Armando Museum in Oud-Amelisweerd te huisvesten. De logica ontging me en ontgaat me bijna een jaar later nog steeds. En in alle communicatie gingen het Armando Museum Bureau en A-in-C en de wethouders van Amersfoort en Utrecht niet op de logica in. Ze probeerden met een snelle creatie van hun nieuwe werkelijkheid zakelijke kritiek de loef af te steken. Er werd voornamelijk een beroep op emoties en grote vergezichten gedaan.

  Voor mij hoeft KAdE niet het slachtoffer te worden van het opereren van de Amersfoortse politiek. KAdE verdient het om op de eigen verdiensten beoordeeld te worden. Als blijkt dat deze kunsthal slecht presteert in bereik en kwaliteit dan kan bekeken worden of het gesloten kan worden. Maar ik heb geen vermoeden dat dit aan de hand is. Het 30-jarige huurcontract voor KAdE met de Rijksgebouwendienst vraagt ook nog om een oplossing.

  Maar om al deze aspecten (KAdE, Armando Museum, Oud-Amelisweerd, bezuinigingen, 30-jarig huurcontract) rechtstreeks aan elkaar te koppelen kent niet dezelfde rechtvaardigheid voor alle partijen. Ik begrijp dat Amersfoort wil bezuinigen op het cultuurbudget. Wellicht kan dat door alle toeters en bellen te slopen, maar toch de verschillende basisvoorzieningen in stand te laten.

  Like

 4. het is managers, bestuurders en politici eigen om de werkelijkheid zo te omschrijven dat het probleem past bij hun oplossing. Dit lijkt daar een klassiek voorbeeld van.

  Like

 5. Pingback: Amersfoort laat zich Oud-Amelisweerd inrommelen « George Knight

 6. Het is een wild plan. Ik ken Oud-Amelisweerd als een rustige plek, zou jammer zijn als het er een kermis zou worden. Maar aan de andere kant… Armando zal nu ook weer geen honderdduizenden bezoekers per jaar trekken…

  Like

 7. Pingback: Huisvesting Armando Collectie in Oud-Amelisweerd krijgt kritiek « George Knight

 8. Pingback: Burgers en raad van Utrecht praten over Oud-Amelisweerd « George Knight

 9. Pingback: Koewaarheden, melkkoeien en koehandel bij Oud-Amelisweerd « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.