CDA hemels appèl

Morgen weer een CDA-partijcongres. Da’s voedsel voor critici. In een aangenomen motie op het CDA-najaarscongres stelde het CDJA vorig jaar dat het CDA vanuit zijn identiteit meer dan andere partijen appelleert aan normen en waarden en dat burgers „moreel leiderschap” van politici verwachten. Vraag is welke normen en waarden dat zijn. Het CDA voelt zich beter dan de ander.

Wat is inhoud van christelijke politiek als er hogere machten in het spel zijn? Het zet mensen in de kou die een inhoudelijk debat willen. Tegen een geloof valt niet te knokken. Het beroep op de verticale macht heeft altijd het laatste woord. Da’s het nadeel van religieus geinspireerde politiek. Panelen blijven schuiven tot in de hemel. Da’s het eeuwige verschil tussen gelovigen en rationalisten.

Dat doet verlangen naar een bundeling van vrijzinnige krachten die een punt zetten achter het zalven en jeremiëren vanuit de navel van de christenheid. Wat moeten andersdenkenden hiermee? Een grote groep burgers heeft genoeg van de pretenties en het moralisme van religieuze politiek. Ongelofelijk dat een slinkende CDA de demografische ontwikkelingen niet begrijpt. Waarom kiest de partij niet voor de weg van Lubbers die succesvol niet-gelovige kiezers aansprak? Maar daarbij past geen hemels appèl of eigendunk.

Het huidige CDA heeft veel noten op haar zang. De partij suggereert zonder valse bescheidenheid dat het meer dan anderen aan normen en waarden appelleert. Da’s nogal een pretentie. Het CDA werpt zich de laatste tijd op als een moreel plechtanker voor de hele Nederlandse politiek waarvan het zegt dat die op drift is.

Verwijzingen naar abstracties en hogere machten lijkt op een wanhoopsoffensief van partijleden die buitenspel zijn gezet. Onder Maxime Verhagen vaart het CDA een conservatieve koers. De ethische reveillisten vergeten echter dat het CDA zelf het meest op drift is. De praatjes van het CDA ogen goedkoop. Moralistische steenstrippen die de fractiemuren bekleden worden gepresenteerd als historisch en traditioneel.

Foto: Waterspuwer Utrechtse Dom; credits TheoHPM

4 gedachten over “CDA hemels appèl

 1. vanuit een christelijke identiteit een beroep doen op normen en waarden is sowieso nietszeggend, want onder christenen is de diversiteit even groot als onder ‘ongelovigen’
  in de praktijk kan de christelijke inspiratie alle kleuren van het politieke prisma doen stralen of verbleken
  iedere religie is zo hybride dat men er radicaal links mee kan koersen tot en met radicaal rechts
  omdat in ieder normen en waardenstelsel het draait om de nadruk op welke waarden in het geding zijn en hoe deze geldig gemaakt moeten worden, waardoor iedere partij hetzelfde prisma kent enz.

  Like

 2. Tsja, toen Jezus aan het kruis hing moet hij uit medelijden voor zijn medemensen, waaronder zijn volgelingen, enig gevoel van spijt, wroeging en medelijden hebben gehad omdat hij uit liefde voor zijn medemensen aan zijn vader om vergeving voor hun vroeg; ‘Vader, vergeef hen, ze weten niet wat ze doen’. 1 Lucas 23.34.

  Uit eigen ervaring, vanuit een streng gereformeerde achtergrond, daarna Pinkstergemeente, christenen hierop wijzen om ze een toontje lager te laten zingen als ze onder ‘Zijn Banier Is De Liefde’ hun Weltanschauung doordrukken, maakt niet populair. Maar sorteert wél effekt.
  De recente uitspraak van de Paus klinkt uiteraard ook als muziek in de oren.

  Like

 3. Je zou bijna lid worden. Om naar dat congres te mogen en mee te stemmen. Politiek en religie mogen van mij strikt gescheiden.

  Like

 4. Pingback: Hemels amersfoort | Oxuyentt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.