Eigen toekomst voor Libië is een luchtspiegeling

Hoe moet het verder met Libië? Zelfs het einde van kolonel Kadaffi is in nevelen gehuld. Vertegenwoordigers van de National Transitional Council (NTC) spreken elkaar tegen. Premier Mahmoud Jibril’s verklaring dat Kadaffi gedood is in een kruisvuur wordt weersproken door de Amerikaans-Libische woordvoerder Waheed Burshan. Deze wijst erop dat er geen verklaring is voor de dood van de dictator. Daarom rekent-ie op een onderzoek. Uitkomst zou volgens de speciale VN-rapporteur buitengerechtelijke executies Christof Heyns op een oorlogsmisdaad kunnen wijzen. Er staat een bonus van 1,7 miljoen dollar op het hoofd van Kadaffi.

Het perspectief voor Libië is somber. Om te beginnen is er de NTC met Jibril. Da’s geen eenheid, maar een dynamisch evenwicht van uiteenlopende belangen. Volgens afspraak zal geen enkel NTC-lid een positie in een nieuwe regering in mogen nemen. Jibril heeft om critici tevreden te stellen vermoedelijk onder druk zijn vertrek al aangekondigd uit de regering. Daarmee is-ie overigens nog niet weg. Of alle leden hem daarin volgen is de vraag. Tussentijdse herschikkingen kunnen tot interpretatieverschillen daarover leiden.

Met de vijandelijkheden zo goed als over moeten de militaire commandanten van de NTC terug in hun hok. Maar ze lijken moeite te hebben ondergeschikt te zijn aan de politieke leiding. Gewend om fris van de lever te spreken. Ook over niet-militaire zaken. Militair hebben ze weinig klaargespeeld. Geen wonder wegens de omstandigheden. Hun bravour is groter dan hun deskundigheid. Zelfs voor een rol in een nieuw leger. Het zijn de geallieerden die met hun oppermachtige luchtmacht Kadaffi’s krijgsmacht hebben ontmanteld.

De strijd op het slagveld is niet los te zien van de strijd om de economisch belangen. Gas en olie zijn de inzet. Jibril werd al in maart 2011 door president Sarkozy ontvangen. En daarna door Britten en Amerikanen. Jibril was eerder betrokken bij Libya Vision. Uit een door WikiLeaks gelekt telegram uit januari 2010 blijkt dat-ie zich pro-Amerikaans opstelt. Vanwege haar afzijdige opstelling verkeert Libië’s grootste handelspartner Italië in een slechte uitgangspositieEnergie-adviseurs van Wood Mackenzie vermoeden dat het drie jaar duurt voordat de olieproductie weer op vooroorlogs niveau is. Voor de gasproductie duurt dat slechts drie maanden.

Libië staat voor de keuze of het voor Westerse en andere buitenlandse investeringen kiest. En zich overlevert aan het bedrijfsleven. Eigen middelen en mensen ontbreken. Het volk eist brood en vrijheid. Het hoogst haalbare is een liberale democratie met autocratische trekjes. Minder slecht dan de oude corruptie in de regio.

De voortekenen zijn slecht. Binnen de beperkingen bestaat de hoop dat er na verkiezingen in juni 2012 een regering komt die de geledingen van het volk vertegenwoordigt, een begin maakt met het schrijven van een grondwet met rechtsgelijkheid voor allen en het opbouwen van een democratie. De uitspraak van NTC-leider Moestafa Abdel Jalil dat de sharia de basis voor de rechtsstaat maakt sluit aan bij het conservatief-islamitisch karakter van Libië. De kans wordt echter gemist de burgers zich daar over uit te laten spreken.

Foto: Regulus’ reis naar Carthago. Mozaïek in het Leptis Magna Archeologisch Museum in Khoms, Libië

5 gedachten over “Eigen toekomst voor Libië is een luchtspiegeling

 1. Libië wordt nu geregeerd door enerzijds met el-Qaida gerelateerde radicale islamisten die massaal de zwarte bevolking heeft uitgemoord en alle regels van de Geneefse Conventies door de plee spoelt en anderzijds de oil-boys and ladies.

  Maar de ergste waren nog
  De groupies (deze propagandisten geloven zich zelf geloof ik journalisten of verslaggevers)
  De groupies van Radio 1 en de TV kregen allemaal en masse een stijve toen ze het lijk van Khadaffi door de straten zagen slepen.
  Het viel me nog mee dat een aantal jubelende journalisten niet voorop liepen met het lijk.
  Participerende Anthropologie and all that

  Libië gaat een inktzwarte winter in.
  Of ze verkopen zich met huid en haar aan de Oil Boys
  Of ze keren terug naar de islamitische middeleeuwen.

  Meer smaken zijn niet mogelijk.
  En dan zo’n rat als Timmermans maar de hele dag op tv en radio verschijnen.
  De ene keer schudt deze vunzige huichelaar de hand met Kadaffi en nu is hij plotsklaps zijn grootste tegenstander.
  En GEEN “””””journalist (kuch)”””””die hem erop attendeert.
  Au contraire, hij is bevriend en dus kan hij in deze journalistieke woestenij alles
  Net als dat akelig mannetje Bertus Hendriks

  Waarom hoor je op tv en de radio altijd maar 1 kant van het verhaal !!!
  DIT is de reden waarom ik tegen de PO ben
  Niet omdat ik voor de leegheid van de commerciëlen ben maar simpelweg omdat ik dood, dood en doodziek wordt van die propaganda, geschiedvervalsing, doofpotterij en gebrek aan integriteit

  Like

 2. ps.
  Goed stuk overigens George

  Ik zou willen dat een dergelijk neutraal geluid ook eens hoorbaar zou zijn op de MSM (*)

  (*) Ditmaal bedoel ik met MSM de radio en tv en niet de kranten omdat met name de Volkskrant sinds twee weken beide kanten van het verhaal laten zien.
  Tuurlijk ruiterlijk te laat maar er is iig. een kentering gaande.
  Hoe miezerig ook.

  Like

 3. @PHM
  Zo is dat.

  @Fleur
  Scherp commentaar.

  @Raaf
  Je mag hier elke politieke mening innemen, maar liefst zonder mensen te beledigen. Zeker als het onnodig is. Let daar op. Sorry dat het zo schoolmeesterachtig klinkt. De overdrive is ook niet nodig bij de personen die je noemt. Wijzen op hun tegenstrijdigheden voldoet. Dus hou er aub rekening mee.

  Ik vind dat het wel meevalt met de Nederlandse media. In elk geval stukken beter dan 9 maanden geleden. Toen de zogenaamde Arabische Lente uitbrak verbaasde ik me over het kritiekloos wensdenken van de meeste opiniemakers en journalisten. Nu is de verslaggeving veel feitelijker en evenwichtiger geworden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.