VVD Amsterdam wil vrijheid Occupy-beweging beperken

De open mind van de VVD is het laatste jaar dichtgeslibd. De huidige VVD verhoudt zich tot het Liberaal Manifest uit 2005 als een sociaal-democraat tot Marx’ Het Kapitaal. Door dit revisionisme krijgt de VVD akelig reactionaire trekken. Ofwel, de Haai in de VVD is dood, leve de VVD!

Een dichtregel in de vertaling van Jorge Luis Borges’ gedichten is: ‘De waarheid is dat niemand ons kan kwetsen behalve de mensen van wie we houden’.  Precies om deze reden trek ik me de ruk naar rechts van de VVD aan. Want ik stemde op Rutte om koste wat kost Job Cohen te vermijden. Maar ik rekende op een VVD waarvan ik dacht dat het me compassie, hervormingen en een weldadig ontbrekend moralisme beloofde.

De VVD schuttert onderhand op alle niveau’s. Nu weer de Amsterdamse fractievoorzitter en beleidsadviseur veiligheidsbeleid bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie Robert Flos die vindt dat er volgende week een eind moet komen aan het tentenkamp op het Beursplein van de Occupy-beweging. Want hij vindt niet dat de stad een ‘antiglobalistische minicamping‘ op het plein moet hebben. Flos gaat vragen stellen aan burgemeester Van der Laan als de Occupy-beweging er volgende week nog zit. Of in dit geval: staat.

Da’s de Flos die in een interview op de vraag waarom-ie een Vrije Amsterdammer is het volgende antwoordt: Omdat ik met volle teugen geniet van de vele vrijheden en voorzieningen die Amsterdam biedt. Van het uitgaan, van de cultuur, van de winkels, van het vrije debat. Ik ervaar Amsterdam als een City of Freedom waarin iedereen zichzelf kan zijn. Is dat echte vrijheid? Is het niet zo dat vrijheid er pas toe doet als het schrijnt? Die vrijheid wil Flos blijkbaar niet. Hij lijkt vrijheid eerder als marketing voor zijn stad te zien.

Het valt te voorzien dat burgemeester Van der Laan voor een liberale opstelling kiest zoals New Yorks burgemeester Mike Bloomberg ook consequent doet als het om meningsuiting gaat. Over de Occupy Wall Street beweging zegt Bloomberg dat de demonstranten voor onbepaalde tijd kunnen blijven mits ze binnen de wet blijven. Dit staat in schril contrast met de uitspraken van Flos. Hij zegt dat andere mensen ook gebruik moeten kunnen maken van het plein. Da’s te flauw voor woorden want Amsterdam is groot genoeg.

Flos verwoordt in zijn gebrekkig gevoel voor wat vrijheid van meningsuiting in een open samenleving is oude reflexen die niet bij zijn partij passen. Ze zijn er een Yuppie-achtige vervorming van. Flos mist de essentie als-ie de Occupy-beweging reduceert tot antiglobalisten. Iedereen die er zich in verdiept kan weten dat het meer dan dat is. De uitspraken van Flos geven aan dat de vrijheid bij de huidige VVD in slechte handen is.

Foto: Tentjes op het Beursplein in Amsterdam. © ANP

7 gedachten over “VVD Amsterdam wil vrijheid Occupy-beweging beperken

 1. Triest, las het ook. Deze reaktie was te verwachten. Illustratief voor de verscherping van de tegenstellingen, waar de traditionele hoeders van de samenleving kritische speldeprikjes steeds sneller als een serieuze bedreiging voor de gevestigde orde en strukturen beschouwen. En daarnaar handelen.
  Het is te hopen dat de losgemaakte discussies niet blijven steken en verzanden in een ‘Godwin’ debat, gegeven de mondiale stand van zaken.

  Like

 2. wie met 20 niet links is, heeft geen hart
  wie met 30 niet rechts is, heeft geen verstand.

  Die betogertjes zijn typisch zielige middenklassertjes die met hun gedrag bij de banken en op de huizenmarkt de crisis veroorzakt hebben en nu klagen als een baby…mammie, ze doen het weer….

  het interesseert het gewone volk geen moer.
  en terecht.
  Een jaar of dertig ging de hypotheek rente omhoog tot 12,6%, en toen hadden de middenklassertjes er geen moer belangstelling voor; alleen de lagere inkomens waren slachtoffer.

  Wie kaatst, moet de bal verwachten…

  Like

 3. @VSp
  Mooi gezegd. Het is inderdaad ongelofelijk dat sommige leden van de huidige VVD zo onverdraagzaam zijn en een minicamping al als bedreiging zien. Als een mol in hun perfect aangelegde tuintje. Dat heurt immers niet.

  @PHM
  Het valt te bezien wat voor achtergrond de bewoners van de minicamping op het beursplein hebben. Maar eigenlijk doet dat er helemaal niet toe. Het gaat om de pluriformiteit, de vrijheid van meningsuiting en de open samenleving. Die geldt voor alle Nederlanders. Dat idee zet Robert Flos onder druk.

  Waardoor voelt deze VVD’er die werkt op het ministerie van Veiligheid en Justitie zich in hemelsnaam bedreigd? Is-ie zo onzeker over de kracht van de democratie? Hij zou een voorbeeld kunnen nemen aan de New Yorkse burgemeester en multimiljardair Mike Bloomberg die een strikt idee van demonstratievrijheid zonder onderscheid des persoons toepast. Misschien moet Flos daar maar eens enkele jaren op stage gaan om te leren wat echte vrijheid in de praktijk betekent. In elk geval meer dan mooie woorden over vrijheid, het vrije debat en Amsterdam als City of Freedom die geen enkele waarde hebben als de daad niet bij het woord gevoegd wordt. Wat een enorme uitglijer van Flos.

  Like

 4. Dit is geen uitglijer van Flos. Dit is zijn standpunt vanuit zijn opvattingen over vrijheid en aanverwante zaken. Hij is te gepokt en gemazeld en door op deze wijze met zulke argumenten de publiciteit te zoeken, is bedenkelijk. En verontrustend. Omdat hij tartend escalatie uitlokt.

  Like

 5. @VSp
  Zoals je het uitlegt is het inderdaad geen uitglijer. Laat ik het dan anders formuleren. Ik vind dat een lokaal politicus die deze opvatting heeft over vrijheid en meningsuiting een enorme uitglijer maakt. Naar mijn idee maakt Robert Flos door zijn uitspraken onbedoeld duidelijk dat juist een Occupy-beweging op dit moment meer dan nodig is. Om de gevestigde politiek weer bij zinnen te brengen. En de VVD niet in de laatste plaats.

  Like

 6. Pingback: Bezetters Occupy Londen voelen zich verraden door de kerk « George Knight

 7. Pingback: Occupy, als je niet weet wat je doet, weetjewel « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.