Zes dagen voor de verkiezingen in Tunesië lopen de spanningen op. Het betreft geen parlements- of presidentsverkiezingen, maar de grondwetgevende vergadering die volgens afspraak een jaar blijft zitten en de grondwet aanpast. De emoties zijn ontketend door een fragment van de animatiefilm Persepolis van Marjane Satrapi dat door Nessma-tv werd uitgezonden. Daarin wordt God in de verbeelding van een achtjarig meisje voorgesteld in de gedaante van een oude man met een witte baard.
De voorstelling van Allah is volgens de leer van de soennitische islam verboden. Conservatieve moslims zeggen gechoqueerd te zijn. Een kleine minderheid van mannelijke salafisten gaat scheldend en dreigend de staat op en zet de campagnes onder druk. Met name de islamisten van Ennahda die gelieerd zijn aan de Egyptische moslimbroeders moeten kleur bekennen. Ze worden naar verwachting de grootste partij. Waar staan ze precies voor? Het is een brede beweging met een veelheid aan stemmen die pretendeert voor de liberale democratie te zijn. Het kent zelfs een kleine progressieve minderheid.
De afgelopen maanden werd de vrijheid van meningsuiting eerder onder druk gezet door mannelijke demonstranten. De islamisten beginnen er altijd mee het recht op expressie van anderen ter discussie te stellen. Door een beroep op de leerstellingen van de islam proberen ze dat in te perken. Een sterke staat is bij machte deze oproep te negeren, maar als demonstranten gehoor vinden dan kunnen ze ontwikkelingen verstoren. In een regio die toch al achterloopt en waar politiek en islam vermengd zijn.
Woordvoerder Hamadi Ghebali van Ennahda zegt dat de voorstelling van God onacceptabel is binnen de soennitische islam. Hij distantieert zich overigens wel van de gewelddadige demonstraties door de salafisten. Maar als dat verbod ook geldt voor shiieten, christenen of andersdenkenden dan is nu al duidelijk dat Ennahda klem zit tussen de pretentie van een liberale democratie volgens Turks model en haar islamisme. Velen vinden de uitzending door Nessma-tv onhandig, maladroite, en gevaarlijk in een gevoelig overgangsproces naar de democratie. Het lijkt erop dat krachten dat proces willen laten ontsporen.
Ondanks alle verwarring blijft de vraag wat de doelen van Ennahda in Tunesië en de Moslimbroeders in Egypte precies zijn. Woordvoerders hebben herhaaldelijk aangegeven niet voor een grondwet volgens Frans model te gaan, maar voor een op de sharia gebaseerde grondwet. Hoe gematigd dat vervolgens ook geformuleerd wordt, het maakt van niet-moslims tweederangs burgers. Nu staat de overgang naar een democratie met beperkte werking op het spel. Bizar is dat niet goed in te schatten valt of een ontsporing van dat overgangsproces negatief of positie uitpakt. Zoveel onbekenden zijn er in het spel.
Foto: Islamistische demonstratie bij het hoofdkwartier van Nessma-TV in Tunis, tegen de uitzending van ‘Persepolis‘ van Marjane Satrapi. Credits: Fethi BELAID / AFP
spannende tijden, vooral voor gematigde en niet-moslims – en veelzeggend dat het relaas van een kind (Persepolis) zoveel woede opwekt bij de islamisten, een beetje vergelijkbaar met het dagboek van Anne Frank, dat ook van uit de visie van een kind heel pijnlijk en onmiskenbaar het gruwelijke van extremisme weet bloot te leggen …
LikeLike
Je kunt er kort over zijn, denk ik. Conservatieve dogmatische moslims en christenen gaan moeilijk samen met democratie. De Arabische lente is mislukt en brengt de mensen van de regen in de drup. Er is geen oplossing en de toestand zal alleen maar verder verergeren.
Groet.
LikeLike
De Broedrschap heeft haar tentakels verspreid over Tunesie en Egypte.
Jammer.Deze beide landen zijn mij sympathiek; de zittende heersters hebben altijd de broederschap en de fanaten afgehouden, de veiligheid vande Kopten gegarandeerd.
Als het kan: haal ze maar terug; gebeurt dat niet zal het snel bergafwaarts gaan.
Vrijheid en demokratie zijn alleen nog maar illusies aldaar
LikeLike
@Bert
Ja, spannend. En onbegrijpelijk.
@reinjohn
Ja, de Arabische lente is mislukt. De oude machtsstructuren staan nog recht overeind. En ja, dogmatische religie moet niets hebben van democratie. Hopelijk komt er in de toekomst vanuit een andere hoek een oplossing voor deze regio.
@PHM
Het is een bizar fenomeen. In een gemankeerde samenleving is de vrijheid van de een de onvrijheid van de ander. En omgekeerd. Nu goed zichtbaar in Syrië. De inschatting van de situatie hangt ervan af tot welke groep men behoort. De Alevieten en Christenen zijn voor Assad, de soennieten tegen. Maar een objectieve meetlat ontbreekt om te weten of een situatie verbetert als de onvrijheid van de ene groep wordt vervangen voor de onvrijheid van de andere groep.
Van een afstand is de oplossing uiteraard simpel: een grondwet die religie op afstand zet en de vrijheid en rechten van iedereen garandeert. Da’s nu echter onbereikbaar omdat de belangen te groot en te meerduidig zijn: religie, economisch bezit, maatschappelijke positie, overheidsfunctie, politieke positie en de kwestie van leven en dood hangen nauw met elkaar samen. Ga dat maar eens losknopen. Dat lukt niet zomaar. Ofwel, dit soort landen hebben zichzelf opgeknoopt.
LikeLike
Wordt een lange, hele lange weg.Ontworstelen aan onderdrukking is geen garantie voor out-of-the-box oplossingen. Daar is hulp van derden voor nodig. Maar ja, de ene box is ingeruild voor een andere die ze zelf willen inrichten. Religie, al helemaal als politiek instrument, staat haaks op vrijheid en democratie. Laat staan een stabiele rechtsstaat.
De Arabische Lente is niet zozeer mislukt, maar de Arabische Zomer verzandt in stofstormen. Dat komt ervan omdat God de mens naar Zijn beeld heeft geschapen.
LikeLike
Het was te verwachten.Ik maakte destijds al opmerkingen erover bij jezzebel, en toen kreeg ik te horen dat ik nikst,zij wel, want ze journalist geweest aldaar.
Ik heb geleerd anders te kijken.voor een moslim en zeker voor een moslim arabier is revolutie uitgesloten.
Islam betekent: onderwerping.
Dus het was geen “volsrevolutie” Wat wel? Simpel.Wie heeft er belang in het omverwerpen van gevestigde regimes? de broederschap.De islamisten.De slafisten; diegenen, die de islam willen vestigen.
het is met name duidelijk in Egypte, dat mubarak niet zo’n slechterik was.
Vraag maar aan de Kopten…
LikeLike
@VSp
Mee eens. De honden blaffen en de karavaan trekt verder. Waarheen?
@PHM
Zonder mezelf te willen herhalen, maar naar mijn idee is het beeld minder scherp: In een gemankeerde samenleving is de vrijheid van de een de onvrijheid van de ander. En omgekeerd. Dus ja, door het wegvallen van de dictator worden andere groepen bevoordeeld.
Waarbij in Egypte de tragiek is dat de oude machtsstructuren nog even recht overeind staan als een jaar geleden. Er is niets veranderd in de mate van onderdrukking en het gebrek aan vrijheden. Maar de Moslimbroeders hebben aan macht gewonnen en stapelen hun manier van religieuze onderdrukking er bovenop. Zodat de welwillende seculiere burger in zo’n land nu dubbel gepakt wordt.
LikeLike
Het irriterende van mij is dat ik op een bepaalde manier kijk, en daardoor meestal door de tijd gelijk krijg.
Dat dat inzake Islam e.d. meestal negatief is, is logisch.De islam is negatief, handelt negatief- dus alles wat er uit komt is negatief.
Dat zwangere meisje met 360 steken om zeep helpen zonder enige spijt: dat is de islam.
Dat meisje dat vorig jaar in augustus verdween: dat is de islam.
LikeLike
@PHM
De lelijke islam is zeker een deel van de islam. Maar je kunt het er niet gelijk mee stellen. Dat geldt trouwens voor allerlei systemen die mensen insluiten en anderen uitsluiten. Religies kunnen dat als geen ander omdat het deel van hun bestaansreden is. Sommigen religies weten dat idee vervolgens in de praktijk weer te verzachten. Maar het onderscheid zit in de kern.
Daarnaast maak ik liever een onderscheid tussen de inspiratiebron (ideologie en/of religie) en de persoon die zich erdoor laat inspireren. Zo denk ik niet dat er een gematigde islam gerealiseerd gaat worden, maar wel dat er nu gematigde moslims zijn. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.
En laten we oppassen met het claimen van eigen gelijk. Soms weten we gewoon niet wat er in de toekomst verscholen ligt. Laten we proberen verklaringen en oplossingen voor het onrecht te zoeken. Dat het onrecht bestaat weten we en hoeft niet telkens benadrukt te worden. Laten we verder kijken.
LikeLike
Ik stuit vanmorgen toevallig op een Algerijnse schrijver Boualem Sansal die de islam kwezelarij noemt. Op 16 Oktober 2011 ontving hij op 16 October 2011 de Friedenspreis van de Deutsche Buchhandel.
Op wikipedia vind ik een boek genaamd Sansal’s latest novel, Le village de l’Allemand ou le journal des frères Schiller die in Roman vorm handelt over de dunne scheidslijn tussen nazisme en islamisme.
Hij zegt dat Algerije een bastion van islamitisch extremisme is geworden die de morele en intellectuele dood betekenen van het land.
Waarom hoor ik nooit iets over dergelijke mensen op de NL’se tv en radio ?
Waarom altijd onnozele en/of kwaadaardige islam apologeten als Bertus Hendriks en Petra Stienen die juist roepen dat de islam een verrijking is en het Moslim Broederschap een klaverjas-club ?
LikeLike
@Raaf
Ik heb geen idee waarom we in de gevestigde media veel Hendriks en Stienen horen. Er zijn echter ook anderen zoals de koptische Monique Samuel die naar dit blog verwijst. Dus je begrijpt wel, da’s goed.
http://www.moniquesamuel.nl/?p=1075
LikeLike
Dat is toch niet die ontzettende naïeve Monique Samuel die door de MSM wordt ingezet om de mythe van de Arabische “Lente” in stand te houden.
‘In Egypte zeggen de mensen: wij houden van de christenen’
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2968960/2011/10/15/In-Egypte-zeggen-de-mensen-wij-houden-van-de-christenen.dhtml
Fragment:
“Ik zag duizenden Egyptische moslims die joden haten. Het ambassadepersoneel zou gelyncht zijn als de VS niet tussenbeide waren gekomen. Daarna kreeg je het geweld tegen de kopten. Zo gaat het al langer in de islamitische wereld. Eerst de joden eruit, dan de christenen.
Antwoord Samuel:
Daar ben ik het volstrekt mee oneens. Zondagavond zag je dat het leger uit is op een lichte vorm van burgeroorlog zodat het kan laten zien dat het niet kan opstappen en geen verkiezingen kan laten houden omdat het land te instabiel is. Er zullen ook een paar fanatici tussen hebben gezeten, maar je kunt niet zeggen dat de moslims de kopten aan het verdrijven zijn. De grote angst van kopten was: als Mubarak wegvalt, breekt de hel los, dan worden de kopten vermoord. Die angst kwam door jarenlange propaganda van het regime, die ik zelf een beetje was gaan geloven. Maar die komt niet uit. Dit jaar zijn voor het eerst daders van antichristelijk geweld berecht.
En het is toch niet dezelfde gevaarlijk naïeve Samuel die een Trouw een staaltje van wegkijken liet zien waar de Paus U tegen zou zeggen
http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2967680/2011/10/14/De-Arabische-lente-is-onomkeerbaar.dhtml
Fragment:
“De jongeren zullen de straat op blijven gaan tot hun doelen zijn bereikt, of de ouderen het nu leuk vinden of niet. De Arabische wereld heeft nog een lange weg te gaan. Toch zal de Arabische wereld er over twintig jaar totaal anders uitzien. De echte revolutie is een demografische revolutie. De Facebook- en iPod-generatie zal de regio voorgoed veranderen.”
Bijna aandoenlijk maar hoe argeloos kun je zijn.
In Tunesië worden meisjes en universiteiten aangevallen en winnen de radicale islamieten aan macht. In Libië komt een racistische sharia staat, de complete zwarte bevolking is inmiddels uitgemoord of verdreven. In Syrië is een bloedige burgeroorlog aan de gang. Uitkomst onzeker. Maar een van de twee partijen kan rekenen op annihilatie. In Egypte worden Kopten op grote schaal vermoord, winnen de orthodoxen en is de militaire structuur nog steeds in tact.
Monique Samuel is juist volledig het tegenover gestelde van Boualem Sansal. De onnozele domoor levend op een roze wolkje versus de intellectueel die de wereld om zich heen ziet afbrokkelen.
En in NL horen we alleen maar de hosanna geluiden van Samuel en smoren we geluiden als die van Nehad Salim.
Marije van Beek en vele, vele anderen hebben gelukkig niet dezelfde oogkleppen op dan mevrouw Samuel, de nuttige idioot.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2969422/2011/10/16/Als-christen-in-Egypte-ben-je-fout.dhtml
LikeLike
Om even terug te komen op haar conclusie
“De jongeren zullen de straat op blijven gaan tot hun doelen zijn bereikt, of de ouderen het nu leuk vinden of niet. De Arabische wereld heeft nog een lange weg te gaan. Toch zal de Arabische wereld er over twintig jaar totaal anders uitzien. De echte revolutie is een demografische revolutie. De Facebook- en iPod-generatie zal de regio voorgoed veranderen.”
De echte revolutie is de demografische revolutie
En deze demografische revolutie zal volgens Samuel leiden tot vrijheid en democratie.
Hoe simpel kun je denken. De demografische ‘revolutie’ is juist de grote instigator van armoede, geweld, honger, werkeloosheid. Dan kunnen enkele liberale jonge moslims wel een IPod of Facebook hebben maar de kans dat dit leidt tot tot utopia lijkt me -eufemistisch gesteld- nogal twijfelachtig.
Het doet zelfs eerder enigszins krankzinnig aan.
Overbevolking (+IPods) als heilzame weg naar de democratische, liberale, vrije staat.
Het doet me denken aan een droom van me die ik regelmatig heb waar ik door de ogen van een dodo tuur die argeloos snaterend naar de sloep waggelt waar matrozen met knuppels de branding trotseren
Waarom noem ik Samuel behalve naïef (wat met een beetje goede wil zelfs tot een positieve eigenschap gevormd kan worden) maar ook gevaarlijk ?
Simpel omdat de verhalen van de Samuels van deze wereld de publieke opinie op oneerlijke wijze beïnvloedt. Zij is gewoon een van de vele halleluja roepers, wensdenkers en wegkijkers die de MSM bevolken en de geluiden van criticasters luidkeels overstemmen.
De mensen worden eenzijdig voorgelicht.
Overigens valt bij de schrijvende pers (mn. Volkskrant en Trouw) de laatste week een lichte kentering waar te nemen en komen voor het eerst ook dissidente geluiden aan het woord.
Dat valt toe te juichen
Echter op de radio en tv. hebben de Samuels van deze wereld nog steeds de absolute monopolie positie in handen.
De Nl’se tv en radio doet me sowieso denken aan de Soviet Unie.
LikeLike
@Raaf
Je doet Monique Samuel in mijn ogen onrecht. Ze is in haar commentaren veel genuanceerder dan je veronderstelt. Een oordeel kun je niet aan een citaat ophangen. Wellicht heeft ze de invloed van de sociale media in een vroeg stadium overschat. So what? Ik begrijp je kritiek trouwens sowieso niet, want ze is vanaf het begin veel kritischer geweest over Egypte en de Arabische Lente dan usual suspects als Bertus Hendriks of Frans Timmermans. De laatste die tussen alle bombardementen door ineens tot Midden-Oosten specialist was gebombardeerd. De oorlog neemt en geeft.
LikeLike
George
Buiten de naïviteit en haar blind geloof in de heilzame werking van overbevolking en IPods hangt ze alles op aan de staat.
Ik geef toe, daar heeft ze zondermeer deels gelijk in. Immers in Egypte is geen spat veranderd (althans niet voor de moslims, wel voor de christenen).
Echter ik leg de nadruk op deels want ze blijft geloven in sprookjes. Ze blijft geloven dat het Egyptische volk vrijheid, democratie, openheid en liefde wil en alleen de perfide Staat dit tegenwerkt.
Ze ontkent de schadelijke invloed van de islam.
Ze beschouwt dat als een non issue
De feiten liegen echter niet. Tachtig procent van de Egyptenaren is voor steniging.
Stel je dat eens voor George
Tachtig procent !!
Wat zal er gebeuren wanneer de militairen verdwijnen (zoals ze ook uit Turkije verdwenen) en democratisch wordt besloten de sharia in te voeren ?
Is de staat -volgens Samuel- dan nog steeds schuldig of ligt het ook aan het volk zelf ?
Het doet me ook denken aan de verkleurde, leugenachtige doofpot-berichtgeving waar DE (!!) Libische bevolking zogenaamd in opstand kwam tegen 1 tiran.
(Voor foto’s Sirte na “bescherming” van de NAVO : http://www.dailymail.co.uk/news/article-2049108/Libya-wars-stand-Sirte-Pictures-city-shelled-smithereens.html)
Een ieder die met een open blik naar het Midden-Oosten en N-Afrika kijkt ziet de situatie verslechteren.
Althans voor de liberale moslims, ongelovigen, afvalligen, christenen, andersgelovigen, vrouwen, meisjes, studentes etc.
Toch is de algemene tendens dat we een “Lente” tegemoet gaan.
En Monique Samuel draagt haar steentje bij aan deze bizarre beeldvorming.
Dus nee George ze is niet zo erg dan een Bertus Hendriks of een Petra Stienen die het Moslim Broederschap maar een komische bedoeling vindt maar het scheelt niet veel.
Laat staan zo erg dan de ras opportunist Frans Timmermans
Maar Monique Samuel zou beter moeten weten. Je kunt het aspect -islam- niet ongestraft uit je analyses laten en maar vertrouwen op de zegeningen van de jeugd. Immers de radicale islamisten en Kopten moordenaars waren vroeger ook kinderen.
Analogie Egypte – Turkije
De totalitaire EU-nomenclature klapte zich de handjes blauw toen Erdogan de militairen aan banden legde, de dissidente officieren in de gevangenis smeet en de rechters verving.
Maar ik ben benieuwd wat er over 20 jaar nog over is van het seculiere deel van Turkije.
IPods of niet.
LikeLike
@Raaf
Ik ben niet overtuigd. Volgens mij geeft Samuel een genuanceerder beeld en leg je haar van alles in de mond. Zo ontkent ze de schadelijke invloed van de islam helemaal niet. Enfin, we verschillen van mening.
LikeLike
George
Morgen zullen we zien waar het heen gaat met Tunesië. Van alle landen die de Arabische Winter induiken heb ik nog het meeste hoop voor Tunesië dus laten we hopen dat de radicale islamisten mniet aand e macht komen.
Wist U dat de corrupte ‘dictator’ tot voor kort meisjes verbood om een hoofddoek te dragen in de universiteiten ?
Ik ben benieuwd hoe we over deze dictator zullen oordelen over pak ‘m beet 20 jaar.
(of over 2 jaar)
De geschiedvervalser en vevriende PO-deskundige Bertus Hendriks dekt zich alvast in.
LikeLike
Pingback: Demonstraties in Tunesië voor de gelijkheid van man en vrouw « George Knight