Tunesische overheid beperkt persvrijheid: Persepolis

De animatiefilm Persepolis van de regisseuse Marjane Satrapi bevat bovenstaande scène waarin personage Marji zich verbeeldt een gesprek met een witgebaarde God te hebben. En hem het zwijgen oplegt omdat haar oom in de gevangenis zit. Afbeelden van ‘God‘ is in de ogen van bepaalde moslims heiligschennis.

Ook binnen een dramatisch verhaal. Persepolis is een hoog gewaardeerde film en heeft allerlei prijzen en nominaties binnengehaald. Het gaat over een expressief meisje dat als teenager opgroeit tijdens de Iraanse revolutie van 1979 en als studente uit voorzorg door haar ouders naar Wenen wordt gestuurd. Waar ze vervreemdt. De repressie van het islamitisch-fundamentalistische Iraanse regime is de leidraad in het verhaal.

In Tunis trokken op zondag 9 oktober 200 demonstranten op naar het kantoor van Nessma-tv, die de film op vrijdag 7 oktober uitzond. Nagesynchroniseerd in het Tunische dialect. Op maandag 11 oktober kondigde de openbare aanklager na ontvangen klachten een strafrechtelijk onderzoek aan tegen Nessma wegens belastering van de islam. In een concept voorstel van september over de media wordt godlastering uit de wet gehaald, maar de overgangsregering heeft dit nog niet uitgevaardigd. Da’s de achtergrond van de protesten.

Human Rights Watch heeft om intrekking van dit onderzoek door de overgangsregering tegen Nessma-tv gevraagd. Omdat volgens regiodirecteur Sarah Leah Whitson Nessma-tv ‘elk recht heeft om serieuze en provocatieve films uit te zenden’. Naar haar idee zou de regering dit recht juist moeten verdedigen, evenals trouwens het geweldloos protest tegen uitzending. Het onderzoek  door de openbare aanklager zet de persvrijheid en de pluriformiteit onder druk.

De zogenaamde Arabische Lente is akelig tot stilstand gekomen. In Egypte hebben de Moslimbroeders en de legertop het op een akkoordje gegooid. Voor wie dat wilde zien was dat al vanaf het begin duidelijk. De strijd vindt niet op straten, pleinen, kerken, moskeeën, sociale media, verkiezingsdebatten of televisiestations plaats, maar in het parlement. Als in de Maghreb een grondwet op islamitische basis het einddoel blijft, dan hebben andersdenkenden als tweederangsburgers het nakijken. Zelfs op televisie.

21 gedachten over “Tunesische overheid beperkt persvrijheid: Persepolis

 1. Jij gaat er kennelijk van uit dat je een revolutie in een paar maanden tot stand kunt brengen, in landen die jarenlang onder dictatuur geleefd hebben. Ik snap die teleurstelling niet. Ook onze vrijheden zijn niet in een half jaar bevochten. In veel Arabische landen ontbrak een civil society en alle politieke partijen van betekenis waren er verboden. Dat opbouwen kost tijd. En tijdens dat proces van onderzoeken, ontdekken en ontwikkelen heeft de Arabische wereld onze steun nodig.

  Like

 2. @Johanna
  Ik ben het in de doelstelling met je eens. Maar in de evaluatie van de stand van zaken niet. Ik heb nooit geloofd in de zogenaamde Arabische opstand. Juist vanwege het ontbreken van tegenkrachten en de grip van de islam op politiek en maatschappij. Daarom schreef ik op 4 februari 2011 (zie link): In Arabische staten zijn de laatste decennia de linkse en liberale krachten weggevaagd. Da’s de reden dat het tegenwicht tegen wereldse of islamitische autocratie ontbreekt.

  Natuurlijk kan Rome niet in een dag gebouwd worden. En natuurlijk hebben de goede krachten onze steun nodig. Daar heb ik geen twijfels over. Ik wil niks liever dan dat de mensenrechten in die regio verbeteren en allerlei culturele, educatieve, economische en politieke ontwikkelingen op gang komen. En met name de macht van religie wordt verkleind en die van vrouwen wordt vergroot. Maar wat is dan de beste aanpak?

  Een realistische inschatting is nodig om die hulp zinvol en gericht te kunnen geven. Fatalisme dat het nooit zal lukken helpt niet. Maar euforie dat de regio voor de drempel staat van een pluriforme, liberale democratie helpt evenmin. Daarom heb ik me het afgelopen jaar verbaasd over het wensdenken van de Bertus Hendriksen in de Nederlandse media. Dat brengt ons en de mensen in Noord-Afrika geen snars verder. Integendeel, straks haakt de publieke opinie teleurgesteld met een kater af. Zie je wel, het lukt niet.

  Like

 3. Wat ik schreef in verschillende reactie ruimten is bewaarheid.
  Mubarak en de andere voormalige leiders waren allesbehalve heilig.Maar ze hielden deur naar westen en beschaving open.In Libie, Egypte, Tunesie zijn die nu gesloten.
  de broedrschap heeft zijn klauwen gezet, en gewonnen.
  in Egypte zullen de Kopten stelselmatig vermoord worden; onder mubarak werden ze nog beschermd.

  Landen, waar de islam heerst, kunnen geen democratie hebben; de bevolking is te laag ontwikkeld, te primitief.Anders zouden ze geen moslim zijn.

  maken weeven balans op.
  Afghanistan: burgeroorlog totdat meerendeel bevolking is uitgemoord.
  Pakistan: als die niet heel heel hard optreed, neemt de broederschap ook daar over; dan moet er een atoom bom gegooid worden, want geen westers land kan tolereren dat een Broederschap in het bezit komt van 15 atoombommen.
  Tunesie: afgeschreven
  Lnie: afgeschreven als het westen er weg is
  Irak afgeschreven als het westen er weg is
  Somalie: afgeschreven
  Algerije; afgeschreven
  Syrie: als die niet hard orde herstellen: afgeschreven
  Jemen; hetzelfde.
  Niks arabische lente; maar arabische vrijheidsbegrafenis.

  Like

 4. @PHM
  Pluriformiteit in een homogene omgeving is overal een probleem. Het lijkt me niet bewezen dat de islam niet met democratie zou kunnen samengaan. Maar de praktijk leert dat het nu nog nauwelijks samengaat. Ik wil graag welwillend zijn naar de islam, maar word wel pessimistisch door zo’n demonstratie tegen de uitzending van een film als Persepolis in Tunis. Met zelfs een groot aantal islamitische advocaten die de aanklacht ondersteunt. En een overheid die dat zelfs overneemt. Wat voor grondwet beogen ze? En het is wel degelijk een actie direct in naam van de islam en de islamitische instituties. Dus niet gekaapt door pseudo-moslims.

  Hier wordt niemand gebanned. Maar soms blijven berichten in de spambox hangen. Dan vraagt het even tijd voordat ik dat constateer.

  Like

 5. Ze worden kennelijk “gemerkt” op naam.maar wie merkt ze dan? WordPress? OBA?
  Ik heb er geen webadressen in staan….
  ——————
  De islam duld geen ander geloof;
  de islam duld geen homofilie;
  de islam duld geen tegenspraak
  de islam duld geen kritiek
  Op bijna alles staat de doodstraf; dacht niet dat de islam geschikt was voor demokratie…

  Like

 6. Gratis voorspelling.
  Tunesie; een periode van een jaar
  De salfisten zullen meer macht krijgen.
  Toerisme zal als gevolg van rellen wegblijven
  Na een jaar of 2 zal het gedonder beginnen met strakke islam regels.
  het westen zal overstroomd worden met vluchtelingen.
  het land zal vervallen in armoede en onlusten.
  Egypte
  ook hier zal de broederschap–in hun bakermat–meer macht krijgen.
  Incidenteel zullen er rellen zijn tegen of met kopten
  Na een halfjaar/jaar zullen er systeematig aanslagen zijn op Kopten
  Na een jaar of 2–3 zal het vervallen in gerichte moordpartijen zoals in Algerije.
  Tunesie en Egypte zijn afgeschreven.
  iedereen mag er anders over denken–en op zijn bek vallen.
  De islam vermoord alle beschaving.
  Dat is het doel van de islam

  Like

 7. @PHM
  Ik heb geen idee waarom berichten soms in de spambox terechtkomen. Misschien wordt het als reclame aangemerkt vanwege een bepaald kenmerk.

  Het is lastig om over de islam te praten. Da’s te grof als je uitgaat van een specifiek geval en dat uitvergroot. Laten we ons daarom beperken tot het concrete geval Tunesië, de demonstratie, de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting, de grondwet en de openbare aanklager die namens de overheid iets onderzoekt wat niet onderzocht zou behoren te worden.

  Like

 8. Praten over de zee en water wegdenken is moeilijk.
  Er zijn in Tunesie wel gpedwillenden.En goed kunnenden.
  Maar die zijn niet relevant.
  Die zijn in feite al monddood.
  En die zijn bang; terecht doodsbang.
  Bang voor de broederschap; bang voor een islamitische rechtbank.
  Zou ik daar in dezelfde situatie ook zijn.
  Ik zou het land verlaten; heel snel.
  Belangrijke “vraag”: wie stuurde die “opstand” aan? en waarom?
  Als je die beantwoord weet je meer.

  Like

 9. Deze tekening doet me ook denken aan die oude witbaard van Er Was Eens.
  Met name die aflevering van Robbespierre

  “Links”
  Er Was Eens

  En ik zie nergens een piepklein flikkerend lampje in de Victoriaanse duisternis.
  George heeft zijn hoop op de Piraten gezet.
  Ik geloof daar niet in.

  Ik leg mijn oor op de spoorrails en verneem louter stilte

  Like

 10. Pingback: Islam verstoort in Tunesië de overgang naar de democratie « George Knight

 11. Jongens wie zegt dat de Arabieren het westerse democratie willen? rechtvaardigheid, mensen rechten, recht op studie, recht op zorg dat heeft de islam 1400 jaar geleden vast gesteld. En wat ik nog super hypocriet vind van het westen (niet iedereen), als de moslims winnen in een vrije verkiezingen dan willen ze op eens niks meer horen van een democratie in een islamitisch land. En ja mensen geloof het of niet, de islamieten komen nu aan de macht en daar is niks meer tegen te doen. In Tunesië staat het als vast, Libië al helemaal, Egypte niks is minder waar, Marokko mocht het eerlijk verlopen dan komen de islamieten daar aan de macht, Syrië is er op weg naar, Algerije daar wonnen de moslims in de jaren 90 maar omdat er nog geen sterke media was, en omdat het westen ngo snel konden ingrijpen hebben ze de tafels omgegooid en meneertje Boutaflika de macht gegeven, wat dus betekend dat Algerije ook mee zal doen. Kort samengevat: Als men straks een bikini verbied op het strand in Egypte of Tunesië dan moet men daar niet van opkijken in het westen, want zoals de burka en hijaab niet in het westers cultuur past, zo past een bikini in het islamitische cultuur niet.

  Like

 12. @Anoniem
  In de inschatting van de toestand in Noord-Afrika speelt de situatie van het land mee. Welnu, Libië heeft door al het gas en olie het Westen niet nodig. Die energie kan ook aan Rusland en China verkocht worden. Maar inTunesië en Egypte is dat anders. Ze zijn afhankelijk van Westers toerisme en handel.

  Volgens velen zijn islam en democratie niet verenigbaar. Eigenlijk: religie en democratie zijn niet verenigbaar. Ik neig door het steeds maar uitblijven van gunstige ontwikkelingen ook steeds meer tot die mening. Zelfs in Nederland verklaren de verschillende islamitische organisaties niet ondubbelzinnig dat ze ondergeschikt zijn aan de Nederlandse rechtsstaat. Ze missen telkens de kans om zich actief te verenigingen met de Nederlandse samenleving. (Wat niet wil zeggen dat er geen democratische moslims bestaan die de moderniteit omarmen. Maar da’s wat anders).

  In Noord-Afrika worden grondwetten op islamitische basis geschreven. Verbeelding, ontwikkeling en overzicht ontbreken om het universeler op te zetten. Voor Libië valt dus te vrezen dat het een zware sharia-variant wordt en in Tunesië en Egypte uit pragmatisme een lichtere variant. We zullen zien.

  Like

 13. En als je dan nog even vaststelt dat de islam is geschreven om de macht en gedrag van mohammed te rechtvaardigen, als een stamdoctrine, en dus pedofilie moord massa moord roven e.d. te legaliseren, je daarnaast kijkt naar de landen waar de islam is, al dan niet formeel, en die selecteert in een paar groepen dan zie je het volgende;
  algerije en somalie en afghanistan/pakistan; volledig afgeschreven; geen mogelijkheid meer op een rechtsstelsel of beschaving.
  Ontsnapping eraan: door een massief leger te sturen; enige honderduizenden standrechtelijk te executeren, en zo enige milioenen te redden.
  Afghanistan; zo gauw de westerse legers weg zijn, zullen de massa executies weer beginnen.Ook pakistan zal worden overgenomen door de broederschap. en zo ten onder gaan.
  De enigen die wat voordeel hebben aan afghanistan zijn de chinezen; kopermijnen e.d.

  Sector 2; Iran/irak. enigszins georganiseerd; maar door de aanwezigheid van de wetgeving verlaten alles wat meer geschoold is dan een achtelijk koranschooltje het land en zullen deze landen afglijden in de donkerte van middeleeuwen.
  tunesie en libie en egypte.
  Met egypte heb ik medegevoel; zij probeerden het goed; maar de islam is als een kanker; het groeit tegen de klippen op.
  de landen zullen langszaam maar zeker afglijden.
  Binnen twee of drie jaar zijn ze over het point of no return heen.

  Is het van belang?
  In de loopp der tijden gemeten?
  Nee.
  De natuurwetten zeggen dat de zwakkeren moeten verdwijnen.
  Dat zijn ook degenen zonder moraal zoals de moslims.
  immers hun ultieme goal is de vernietiging van alles dat geen moslim is, en daarna een totale zelfvernietiging.

  Dan; er zijn 1,5 milliard mensen teveel op deze aardkloot.
  Laat de laagwaardigen maar rustig elkaar uitmoorden.

  De Bilderberggroep, en nog wat van die groepen zijn het roerend met mij eens in deze.

  Like

 14. Wat krijgen wij? “vluchtelingen” uit afghanistan.
  Als ze eerst hun buren van een anders stam afslachten en beroven, maar daarna zelf risico lopen, kopen ze een eerste klas ticket naar NL en zijn plotseling vluchteling.
  Wat mij betreft: terugsturen.
  Als ze echte vluchtelingen zouden zijn, zouden ze naar Irak of pakistan gaan, en niet een stuk of 10 landen overslaan en zich rechtstreeks hier melden.

  Like

 15. P.s. Wat betreft de heisa over bannen van mijn reacties; op het moment, dat theo een blogje erover schreef, was het afgelopen.
  het is technisch zeer wel mogelijk, dat iemand via OBA iets aan mijn reacties ‘hangt”
  Ik geloof niet in goddelijk toeval…

  Like

 16. @PHM
  Wat bedoelt u met het “hangen” aan uw reacties?

  Verder lijkt het me goed om een onderscheid te maken tussen de ideologie/religie en de aanhangers ervan. Deze laatsten kunnen ook slachtoffer zijn. Die bestaan dus in allerlei soorten en gradaties. Je zou maar in de onvrijheid en intolerantie van Pakistan geboren zijn. Degenen die zich verzetten tegen de intolerante islam verdienen onze steun, niet onze afkeuring. En vrouwen worden nog eens dubbel gepakt. Dat moslims moslims moeten zijn in een omgeving die iets anders niet accepteert is een onvermijdelijkheid.

  Like

 17. Ik ga naar een site via OBA.het is technisch een peuleschil om op mijn naam dan een info te plaatsen waardoor jouw computer mij ziet als spam of mij banned.
  het typische was, dat op het moment dat er ruchtbaarheid aan werd gegeven, het over was…..
  Dus 99,9999999% kans dat dat zo ging.
  ———–
  iedere meerderjarig is verantwoordelijk voor zijn eigen situatie.
  Daarnaast: in de natuur bij een teveel van een soort moet het laagwaardige verdwijnen.

  mensen hebben hersens gekregen en kunnen zich verzetten, tegen geloof, tegen overheersing.

  Maar in iran vinden ze het prachtig en krijgen ze er een kick van als er weer een paar worden opgehangen.
  Morgen kunnen ze het zelf zijn–alleen daar zijn ze achtelijk voor om dat te zien.

  Like

 18. Ik heb NOOIT in mijn leven mijn mening of uiting ervan aangepast aan opportuniteit, of aan sociale omgeving.ook nu sta ik midden in een kudde politiemensen en vertel ze dat ze corrupt zijn.

  Waarom zou ik van anderen minder verwachten?

  Like

 19. Pingback: Demonstraties in Tunesië voor de gelijkheid van man en vrouw « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.