Bespioneert Nederlandse overheid burgers op internet?

In Duitsland bespioneert de overheid haar burgers met spyware. De Chaos Computer Club (CCC) is de grootste hackersclub van Europa en heeft dat door een analyse waargenomen en bekendgemaakt. In een bericht van 8 oktober zegt het dat de Duitse politie een programma (‘trojaanse paard’) gebruikt dat niet alleen inbreekt in de vertrouwelijke gegevens op computers van burgers maar ook op afstand de controle over die computer kan overnemen. Maar doet dat zo krakkemikkig dat het de computer openzet voor ander misbruik. Als gevolg van de commotie heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann het gebruik ervan voorlopig verboden.

Het gaat er nu over om de schaal van de inbraak door de politie vast te stellen. CCC zegt: (..) the former minister of the interior Wolfgang Schäuble and Jörg Ziercke, BKA’s president (BKA, German federal policy agency), have always claimed that the population should not worry because there would only be “a handful” of cases where the trojan would be used at all. Maar de vraag is of de veiligheidsdiensten vallen te vertrouwen in hun bewering dat het om uitzonderingen gaat. Opereren ze wel binnen de wet en hoe zit het met de controle op het gebruik van spyware door de overheid bij burgers? Dit gaat verder dan cyberaanvallen uit Iran of China.

Nu al hebben de onthullingen door de CCC in Duitsland tot een publicitaire schokgolf geleid. In een land dat door het verleden van Nazi en Stasi toch al wantrouwend staat tegenover een overheid die alles van haar burgers wil weten. En dat geeft een partij als de Piraten die pleit voor internetvrijheid wind in de zeilen. De partij zegt verontwaardigd te zijn. Naast het vermeende misbruik dat eerst nog maar eens goed uitgezocht moet worden vooral over de hypocrisie van partijen die nu unisono ‘houd de dief’ roepen. Terwijl ze in het verleden actief meewerkten aan het inperken van burgerrechten. De Piraten vinden in het bijzonder het gedrag van de SPD verbazingwekkend en ongeloofwaardig.

Ook aan de Nederlandse overheid is de Duitse spionagesofware verkocht. Advocaat Winfried Seibert van producent DigiTask wil niet zeggen aan welke dienst. D66 heeft het opgepakt. Europarlementariër Sophie in ’t Veld geeft de essentie weer: Wat het meest zorgwekkende is, is dat dit een onderdeel van een trend is waarbij overheden denken dat ze een intrinsiek recht hebben om hun burgers te bespioneren, en dat kan heel ver gaan. In de Tweede Kamer stellen Schouw en Berndsen kamervragen aan minister Opstelten. Want burgers moeten de garantie hebben dat veiligheidsdiensten binnen de wet opereren. En dat daarop goed toezicht is.

De vraag of de hardnekkige Blackberry-storing in onder andere Europa en de VS een louter technische storing is of meer dan dat wordt ook steeds hardnekkiger. In elk geval begrijpen deskundigen niet waarom de reparatie zo lang duurt. Het bracht WikiLeaks er in een tweet al toe de storing in verband te brengen met de inperking door de overheden van de Occupy Wall Street-beweging: Has Blackberry been disabled by intelligence to stop Occupy Wall St spreading to EU, MENA. Recall statements post London riots about BBM. (Mena= Midden Oosten en Noord-Afrika; BBM= Blackberry Messenger).

Foto: Surveillance Equipment.

2 gedachten over “Bespioneert Nederlandse overheid burgers op internet?

 1. Onder het mom van controleren of het vermoeden juist is dat ‘Otto Normalverbraucher’ in Duitsland, ‘Henk’ in Nederland, ‘John Doe’ in de States zich buiten de grenzen van de wet bewegen, is veel mogelijk dat niets te maken heeft met bespioneren. Belastingdienst en politie doen dat ook. Waarom veiligheidsdiensten, waaronder het BKA, dan niet? Privacy bescherming op het digitale snelweg wordt opgerekt, zoals dat ook gebeurt met informatie die ongevraagde flitsfoto’s opleveren. Digitale bestanden worden aan elkaar gekoppeld.
  Past in het overheidsconcept van controle op de burger die voor eigen doen en laten verantwoordelijk is. Ook een Piratenpartij zal dit wassende tij niet kunnen keren, hooguit vertragen door links en rechts een paar dijkjes aan te leggen.
  En de controleurs van de controleurs keuren dit oogluikend toe. Dat gaat al zover dat uitsluitend in het kader van het politiek debat meer veroorloofd is danin de rest van de samenleving.

  Like

 2. @VSp
  Mijn invalshoek was of de overheid buiten de wet treedt. Deze heeft een machtsmonopolie en is niet zomaar te vergelijken met individuele doorsneeburgers die buiten de wet treden. Overheidsdiensten hebben overigens voldoende middelen om burgers die buiten de wet treden aan te pakken. Maar uit economische redenen worden wetten door overheidsdiensten opgerekt. De prestaties van de Nederlandse politie op het gebied van opsporing zijn van een schrikbarende ondoelmatigheid.

  Ik vind de koppeling van digitale bestanden en de inperking van burgerrechten een ongewenste ontwikkeling. Niet alleen omdat het gebeurt, maar ook omdat het sluiks en oncontroleerbaar gebeurt. En partijen als D66 en GroenLinks die de afkalving van burgerrechten aankaarten komen er niet doorheen. Evenmin als het CBP, het College bescherming Persoonsgegevens dat onvoldoende middelen heeft om de burger te beschermen.

  Ik ben ook bang dat een Piratenpartij het tij niet kan keren. Bestaan er trouwens wel controleurs van de controleurs? En wie controleert die dan weer? Toch hoop ik op een omslag bij de gemiddelde burger als het gaat over de bescherming van privacy en burgerrechten. Om het vet Duits te zeggen: de Verelendung zoals we die nu waarnemen, ook weer in dit geval DigiTask-CCC, moet toch ooit wakkerschudden?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.