Politiek keurt eigen vlees en vindt het normaal: Piet Hein Donner

Update 13 oktober: Volgens de NOS is het kabinet van plan om minister Donner kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap van de Raad van State. De oppositie bij monde van PvdA-leider Cohen vraagt premier Mark Rutte om opheldering. Donner zelf doet alsof het onderwerp niet aan de orde is. 

In het discussieprogramma Buitenhof van 9 oktober stelde PvdA-leider Job Cohen dat minister van Binnenlandse zaken Piet Hein Donner geen vice-president van de Raad van State kan worden. Het is de slager die zijn eigen vlees gaat keuren, zo zegt-ie. Want bij de Raad van State zou Donner wetgeving uit het kabinet onafhankelijk moeten beoordelen. Cohen heeft gelijk, het is bizar dat het kabinet zelfs maar overweegt om Donner te benoemen in die functie. Hij wil een motie indienen die zegt dat zittende ministers niet naar de Raad van State kunnen doorstromen. De regent Donner staat overigens niet te boek als modeldemocraat.

Maar zoals Syp Wynia in een commentaar in Elsevier zegt is het een hypocriete oproep. Want nu is PvdA-er Herman Tjeenk Willink vice-president. De politicus die altijd net doet of-ie geen partijpoliticus is, maar wel dicht op de macht zit. En Wynia wijst terecht op de vele oud-politici die voor hun partij of belangengroep in het parlement zitten: Loek Hermans, Roger van Boxtel, Marleen Barth, Frank de Grave en dan vergeet-ie nog de grootste netwerker van allen: Elco Brinkman. En zijn Wouter Bos, Jan Peter Balkenende en Jack de Vries met hun kennis en Haagse contacten niet doorgestroomd naar het bedrijfsleven? Om niet te zeggen: opgekocht.

In de oproep van Cohen wreken zich twee aspecten. Nederland kent geen anti-lobby register en functies worden uitsluitend langs partijlijnen verdeeld. Zolang daarvoor geen oplossing is gevonden zullen over en weer dit soort verwijten blijven klinken tussen regering en oppositie. Als Cohen aan de macht was zou-ie zonder wroeging een PvdA-minister benoemen. Type Guusje ter Horst. De greep op de macht van de politieke partijen is de oorzaak voor wat nu met Donner dreigt te gebeuren. Dat kan opgelost worden door de machtsdeling te individualiseren. Zodat partijen aan macht inboeten. En de burger directe inspraak krijgt.

Foto: Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner op het Binnenhof, 2010.

Advertentie

3 gedachten over “Politiek keurt eigen vlees en vindt het normaal: Piet Hein Donner

 1. Het maakt toch nog een groot verschil of iemand nu minister is of dat er een jaartje tussen heeft gezeten. Wetsvoorstellen waar Donner nu tot zijn nek in zit, arriveren nl. bij de Raad van State zodra hij daar ook aan zou landen. Daar komt nog bij dat ook de RvS zelf binnenkort onderwerp van debat is. Het lijkt me ondoenlijk daar straks met een nieuwe blik tegenaan te kijken (of nu, in de wetenschap dat je straks op die stoel zit), al doe je nog zo je best. Als politici eenmaal uit het centrum van de macht weg zijn, trekken ze vaak wel weer aardig bij.
  Inderdaad haal je de angel er pas echt uit als je voor directe democratie kiest. (Ik volg alleen niet waarom je dat ‘individualiseren’ noemt.) Alleen hou je dan nog steeds dat er ook andere, zakelijke belangen kunnen spelen. En een vice-voorzitter van de RvS zonder ruime politieke ervaring is nu eenmaal ondenkbaar.
  Een van de keurmeester-problemen die aan de RvS kleeft is dat de afdelingen Advisering en Bestuursrechtspraak elkaar voortdurend ter wille zijn. Tot nu toe lijkt Cohen de enige te zijn die daar de bezem door zou willen halen (gezien ook het feit dat hij als enige de positie van het staatshoofd in de RvS ter discussie wil stellen).

  Like

 2. Ik was er (wellicht naïef dus) van uitgegaan dat hij dan onmiddellijk zijn functie als minister zou neerleggen.
  Natuurlijk kan dat geen dubbelfunctie zijn. Te gek voor woorden.

  Like

 3. @Joke
  Nou met individualiseren bedoel ik het overslaan van de politieke partij als machtsvehikel. Niet meer dan dat. Het maakt inderdaad een jaar uit of iemand er een jaar langer of korter zit. Een groot verschil zie ik daar niet in. Zeker niet omdat procedures meestal een lange doorlooptijd hebben. Per definitie kan Donner als vice-president van de Raad van State de wetgeving uit het kabinet niet onafhankelijk beoordelen. De onafhankelijkheid is het kernpunt.

  Nu is het bij benoemingen in het openbaar bestuur of bij democratische instituties zo dat in de profielschets politieke ervaring voorop staat. Ik ontken niet dat het voor dit type functies meespeelt. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat politici die mede de profielschetsen opstellen het belang van hun eigen professie tomeloos overschatten. En aldus de werkgelegenheid van hun eigen beroepsgroep oneigenlijk oprekken. Dus ja, politieke ervaring is een van de eisen, maar nee, het hoeft niet per definitie de belangrijkste eis te zijn.

  @Aad
  Het gaat niet om het tegelijkertijd innemen van meerdere functies. Het gaat erom dat een voormalig kabinetslid als vice-president niet (meer) onafhankelijk kan oordelen over wetgeving dat uit dat kabinet komt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.