Op weg naar een onderzoeksblog

De krantenmarkt staat onder druk en is in beweging. Kranten moeten terug naar de kern. Voor experimenten is geen geld meer. Samenwerkingen met omroepen worden beeindigd en middelen worden herschikt. Redacties van digitale en papieren versies worden geïntegreerd. Digitale versies zullen straks niet langer vrij toegankelijk zijn. De New York Times Online gaat kosten in rekening brengen. Andere kranten zullen het voorbeeld volgen. Apple compliceert dat proces door kosten van de iPad-kranten naar zich toe te rekenen.

Naar zeggen van de NRC moeten de redacteuren van Le Monde gaan bloggen om hun expertise ook op het web te etaleren. Dat geeft een kwaliteitsimpuls als opstap naar het in rekening brengen van de digitale versie. Interessant is dat les blogs van Le Monde Online niet thematisch, maar volgens herkomst van de auteur zijn ingedeeld. Eigen redacteuren, uitgenodigde auteurs, studenten voor een project, selectie uit blogs van abonnees en alle blogs van de abonnees.

Le Monde beperkt de toegang tot de abonnees en het aantal categorieën tot 14: nieuws, kunst en cultuur, dagboek, thuis, internet en blogosfeer, games, media, fotografie, onderwijs, exacte wetenschappen, humaniora, sport, alle onderwerpen en reizen. Le Monde selecteert de stukken op kwaliteit, bedt ze in volgens de normen van de papieren krant en beperkt het aantal tot 34. Een optie ook voor andere media.

Sociale media hebben geen journalistieke focus. Dit blog draait onder WordPress. Een Amerikaans bedrijf, dat de blogs wereldwijd per taalgebied indeelt. Voor de liefhebbers zijn er een Blogs of the Day: Top Blogs en een Blog of the Day: Top Posts. Daaraan doet elk blog automatisch mee. Dit blog scoort regelmatig in beide lijsten. De lijsten worden aan de hand van een speciale formule samengesteld. Maar door de ontbrekende focus ontstaat er geen wisselwerking tussen de blogs onderling. Het blijft een populariteitspoll.

De burgerjournalistiek heeft de beloften nog niet ingelost. Daar veranderen de pareltjes niets aan, want ze blijven eilanden in een journalistieke archipel. Pas samenhang geeft een medium waarde. Ofwel, de bundeling ontbreekt. Hoewel bijvoorbeeld Sargasso en Artikel 7 een goede poging doen. Maar ze lopen weer de kans om te leiden aan pamflettisme, de waan van de dag en een gebrek aan interne pluriformiteit. Da’s een beperking die de gewone journalistiek volgt en niet overstijgt. Of zinvol aanvult.

Vanwege breedte, onafhankelijkheid en ontbreken van economische druk is onderzoek de sleutel. Het gaat erom bloggers met een eigen specialisme te bundelen. Door samenwerking kunnen dwarsverbanden ontstaan om onderwerpen uit te spitten waar afzonderlijke bloggers niet aan toe komen. Dat heb ik afgelopen jaar ervaren met enkele cultuurpolitieke onderwerpen. De gevestigde journalistiek liet het liggen zodat dit blog het enige nieuwsmedium werd dat er kritisch over publiceerde. Zo zijn er voldoende onderwerpen in diverse sectoren die in een journalistiek onderzoeksblog een plek kunnen vinden.

4 gedachten over “Op weg naar een onderzoeksblog

 1. Goed pleidooi. Ze zijn te vinden: als een naald in een hooiberg. Ook in de ‘echte’ journalistiek’. Gemiste kansen op alle fronten.

  Like

 2. Kan je elevatorpitching blog volledig ondersteunen. In DE is een vereniging die mucraking ondersteunt: http://www.netzwerkrecherche.de/
  Vormt de reikwijdte van het Nederlands taalgebied geen belemmering voor succesvolle continuiteit? Zowel aan de produktie- en de afnemerskant? Of denk ik nu te veel in markttermen?

  Like

 3. @Aad
  Dank, het is lastig zoeken.

  @VSp
  Ik moet bij je verwijzing aan de elevator pitch denken aan Annie M.G. Schmidts Abeltje die met zijn lift door het dak van het warenhuis schiet. Dat wordt een lang verhaal. Kun je je eigen interessante vragen niet beantwoorden?

  Like

 4. @George, re ‘elevatorpitch’. Als metafoor bedoelt omdat na een imponerende presentatie veel geduld nodig is om het geheel naar een hoger niveau te tillen. En de kunst is om na de aftrap juist niet door het dak te schieten.
  Re tweede vraag. Kan ik. Deels. Altijd nieuwsgierig naar andere invalshoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.