PvdA-voorzitter Ploumen stapt vervroegd op

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen stapt per 1 januari 2012 vervroegd op. Haar termijn liep nog tot 2014, maar als reden geeft ze op de PvdA-site dat anders haar verkiezing zou samenvallen met campagnes voor gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van het Europees parlement. En bij de PvdA is de partijvoorzitter daarvoor verantwoordelijk.

Natuurlijk is er wat anders aan de hand. De PvdA doet het slecht in de peilingen, verliest bijna de helft van haar aantal zetels en is bij Peil.nl van De Hond virtueel nog maar de vijfde partij van Nederland. Na VVD, PVV, SP en D66. En Job Cohen is ongeschikt als partijleider. Hij weet niet te inspireren en geniet samen met Geert Wilders de minste populariteit. Da’s dodelijke voor de leider van een partij met de pretentie van brede volkspartij. De paradox is dat Cohen met zijn middenkoers toch de kiezers in het centrum niet aanspreekt.

De echte reden dat Ploumen opstapt lijkt dat ze de vernieuwing van de partij niet op gang heeft kunnen helpen. Want niet alleen heeft de PvdA een flets profiel en een fletse leider, afkalvende electorale steun, verlies aan intellectueel prestige maar het ergste is dat de PvdA niet durft te investeren in de eigen toekomst. Het jaar in de luwte is verlummeld en niet benut voor bezinning en vernieuwing. Zoals de CDA dat in 1994 wel deed met het Rapport-Gardeniers.

Als klap op de vuurpijl kwamen vorige week zes PvdA-afdelingen met een roep om vernieuwing naar buiten. Maar hun omzichtig optreden was eerder een ondersteuning dan een overbrugging van de verdeeldheid die binnen de PvdA heerst. Want ze wilden tegelijk moderniseren en Job Cohen niet aanspreken. Ofwel, ook welwillende critici die willen veranderen komen niet om de macht en de logheid van het partijapparaat heen. Zo smoort elk initiatief in de patstelling tussen realisten, fundamentalisten en opportunisten.

Een reaguurder raakt de kern van Ploumens mislukte missie: Je wilde een partij bij elkaar houden die in zichzelf verscheurd is. Die niet weet te kiezen tussen Joop den Uyl en Wim Kok. Ploumen beweert: Wouter en Job zijn authentieke, gedreven sociaaldemocraten die niet misstaan in het rijtje Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok. Zo kun je zonder kiezen alles aan alles koppelen. Maar de periode van dit soort relativisme is voorbij. De tijd voor opruimen en afrekenen lijkt aangebroken. Liliane Ploumen heeft het sein gegeven.

Foto: Lilianne Ploumen en Job Cohen op het PvdA-congres in Nijmegen, 25 april 2010

Advertentie

17 gedachten over “PvdA-voorzitter Ploumen stapt vervroegd op

 1. Opruimen heeft slechts zin indien duidelijk is wat nog bruikbaar is na de grote schoonmaak.

  Like

 2. De aap komt vanochtend uit de mouw in een Volkskrant-interview met Ploumen. Ze legt andere accenten dan op de PvdA-website. Ze uit in het interview stevige kritiek op Cohen. Hij zou te veel meegesleurd worden in de Haagse dynamiek en zich te weinig rekenschap geven van de discussie in de partij. Da’s geen nieuwe kritiek, maar het is bijzonder dat een terugtredende partijvoorzitter het in het openbaar zo stevig zegt. Indirect spreekt ze met de kritiek op Cohen ook zichzelf aan. Ook zij heeft de partij niet in beweging weten te krijgen. Daarnaast maakt Ploumen de fout om de PvdA als enige vertegenwoordiger van het sociaal-democratisch gedachtengoed te zien. Aan de zijlijn kan ze dat straks corrigeren en eindelijk uit de partij denken. Want dat gedachtegoed is wat volstrekt anders en veel meer waard dan het voortbestaan van de PvdA of de loopbaan van Cohen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2945622/2011/10/04/PvdA-voorzitter-Ploumen-Cohen-niet-zichtbaar-genoeg.dhtml

  Like

 3. Ze gooit het bijltje er bij neer. Haar kritiek op Job Cohen zou eigenlijk kritiek moeten zijn op het oude PvdA waarvan Cohen te veel het boegbeeld is. Verstard denken en te zeer verklonken met de belangenbehartiging voor het allochtone volksdeel. Ik zie geen enkele redding meer voor de Pvda. Haar vroegere arbeiders zijn haar critici geworden.

  Like

 4. Was het niet Wouter Bos die haar er doorgedrukt had in de strijd met Pronk?
  En was het ook niet Wouter Bos die Cohen uit de hoge hoed toverde?
  En is het ook niet Wouter Bos die zich als duur consultant verhuurt?
  Moeten we niet gaan concluderen dat hij nogal wat remsporen heeft achtergelaten in de partij?

  Like

 5. @Peter
  Nou, ik zie nog wel een redding voor de PvdA. Maar dan moet de partij vanaf de bodem uitgemest worden. Daarvoor moet je slimme, daadkrachtige straatvechters hebben. Vraag is of de PvdA die heeft en als ze ze heeft of die een vol mandaat krijgen. Zoniet, dan is de PvdA op weg naar de uitgang.

  @Aad
  Reden dat Wouter Bos het leiderschap heeft opgegeven is dat-ie juist zoveel tegenstand ondervond en nooit een partij achter zich voelde die hem ruimhartig steunde. Er waren altijd zeurende mitsen en maren die hun eigen positie het belangrijkste vonden. Hij was een politiek talent dat binnen de partij nooit echt zijn kans heeft kunnen grijpen.

  De verkiezing van Ploumen ten koste van Pronk had zeker de schijn van manipulatie. Dat rook tamelijk onfris. En hetzelfde gebeurde met de snelle opkomst van Job Cohen. Nooit is naar zijn schaduwzijde gekeken die hij nu al anderhalf jaar lang toont. Dat Wouter Bos zich op de markt aanbiedt is weer wat anders. Dat staat buiten de partij. Jij kunt alleen maar concluderen dat er in Nederland geen register voor hoge functies is dat dit soort belangenverstrengeling reguleert. Dat zou wel zo moeten zijn. Maar politici snijden blijkbaar liever niet in hun eigen toekomstige inkomsten.

  Like

 6. George, je ziet nog wel redding. Vervolgens formuleer je de voorwaarden. Die zijn niet mis. Soort SAS-commando’s. Gaat niet lukken. Het lijkt er op dat je je vast houdt aan een strohalm.

  Griekenland kan nog gered worden. Maar dan moet dat land vanaf de bodem uitgemest worden. Daarvoor moet je slimme daadkrachtige straatvechters hebben 🙂

  Like

 7. @George: Nou uit ze kritiek en dan is het weer niet goed…
  Maar wie zijn volgens jou nog meer vertegenwoordigers van het sociaal-democratische gedachtengoed?

  @Aad: Ploumen is gekozen door de leden na 6 stemrondes. Tuurlijk steunde Bos iemand die niet voor heibel in de tent zou zorgen, dat is nou eenmaal het poldermodel. De leden hadden zich daar echter niks van aan hoeven trekken.

  Maar George, had jij echt graag Pronk aan het roer van de partij gezien? Ik kan het me haast niet voorstellen.

  Like

 8. @Joke
  In retrospectie had ik liever Pronk gezien. Hoewel mij te christelijk-getuigend en van een tenenkrommende gelijkhebberigheid. Maar ook iemand die soms het eigen ongelijk kan toegeven als-ie daar anderen in kan betrekken. Hij had Cohen wel meegesleept in zijn val.

  Lees wat ik als de eerste reserves van de PvdA zie:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2010/10/21/hoop-op-vernieuwing-pvda/

  Ik schreef bovenstaand stuk gisterenavond voor het VK-interview. Dus ik ging eenduidig uit van Ploumens verklaring op de PvdA-website. Met een verwijzing naar verkiezingen en campagnes. Zonder daar trouwens een iota van te geloven. Het feit dat ze daar vanochtend in de VK alweer afstand van naam geeft aan hoe wisselvallig haar verantwoording en kritiek is. Ofwel, dat soort kritiek kan ik missen.

  @Hannibal
  Zoveel licht zit er niet tussen onze visies, lijkt me. Lodewijk dus, niet Maarten. Het is een prikkelende hypothese om deze kroonprins tot voorzitter te maken. Maar het gevaar bestaat dat-ie er in blijft hangen. Zoals nu ook die oudere kroonprins Eberhard van der Laan geparkeerd staat in Amsterdam. Nou, ik zie Lodewijk of Eberhard liever met een krachtig mandaat tot partijleider gemaakt. Na Cohen.

  Like

 9. Lol. Thnx, sorry van dat Maarten. Maar als Asscher er inderdaad in blijft hangen is het gewoon over en sluiten. Men is daar dichtbij, veel dichter dan veel mensen beseffen. Zie ook mijn commentaar van gisteren op de peiling van zondag.

  Like

 10. @George: Maar je beseft toch wel dat Pronk een uitgesproken (oud-)links profiel heeft – niet bepaald wat jij onder realisten verstaat? Hij zou nooit een meerderheid van de leden achter zich krijgen, tenzij hij zijn tegenstanders weg weet te jagen (of heel veel water bij de wijn doet, maar dan krijg je weer het Ploumen-effect).

  @Hannibal: bedoel je nou Asscher als partij- of als fractie-voorzitter? Of het een als opstapje naar het ander?

  De PvdA zou eens moeten proberen over de sociaal-economische koers consensus te krijgen en het sociaal-culturele aspect voorlopig parkeren. Dat is nog wel te doen denk ik, maar andersom komen ze er nooit uit.

  Like

 11. @Joke

  Het een als opstapje naar het ander inderdaad.

  Als partijvoorzitter kan hij het voorwerk doen waar hij bij volgende verkiezingen zelf een hoop profijt heeft. Bovendien kan hij nu niet de Tweede kamer in, op formele gronden. Zie ook het artikel in de eerste link die ik gaf.

  Like

 12. @Joke
  Nee, Pronk is geen realist.

  Ik vermoed dat Lodewijk Asscher te gewaarschuwd is om zich in het partijapparaat dol te laten draaien. Voor de partij is dat evenmin van belang. Hij zal een krachtig mandaat eisen of anders in Amsterdam blijven. Vraag is of de PvdA daar al aan toe is. Dat Cohen niet scherp genoeg opereert valt hem eenzijdig te verwijten, maar daarnaast erkent de partij de sprankelende eigen talenten onvoldoende. En een koers naar links is noodzakelijk om eigenwaarde terug te winnen. Maar dan zonder dogmatiek en wereldverbeterarij.

  Like

 13. George lees (als je het al niet gedaan hebt) dit stuk van Carel Brendel

  Het Verraad van Links kwam vier jaar te laat
  http://www.carelbrendel.nl/2011/10/05/het-verraad-van-links-kwam-vier-jaar-te-laat/

  De PvdA is dood en begraven. De zombies klauteren zelfs steeds langzamer vanonder hun grafzerken vandaan.
  De toekomst is dood.

  Je steekt de vinger in de lucht en voelt de wind.
  Zelfs de journalisten, de trouwste PvdA-adepten, verlaten en masse Nagelfir

  Like

 14. @Raaf
  Mij interesseert de PvdA geen lor. Een verkalkte en verdeelde partij. Zoals alle politieke partijen hun eigen voortbestaan centraal zetten en verwarren met het algemeen belang. Maar Nederland kan goed zonder een PvdA. Nederland is waarschijnlijk beter af zonder de huidige PvdA.

  Het sociaal-democratisch gedachtegoed is wat anders. En naar mijn idee wel belangrijk. Voor het machtsevenwicht is het goed dat Nederland een gezonde, vernieuwde, bij-de-tijdse sociaal-democratische beweging heeft. Op de puinhopen van de PvdA kan deze wellicht ontstaan.

  Dan vermoed ik dat CDA, PVV, SP, GroenLinks en VVD daar verre van blij mee zijn. Hoewel de coalitie niet graag PvdA-steun op onderdelen verliest. Maar als electorale concurrent hebben deze partijen uiteraard liever een zwakke PvdA met de verzwakte politieke leider Cohen, dan dat onder Van der Laan of Asscher de modernisering en het zelfvertrouwen gestalte krijgen.

  Carel Brendel is het laatste jaar een beetje onder mijn radar verdwenen. Maar natuurlijk heeft-ie gelijk dat de rot diep in alle haarvaten van de partij zit. Ook ik verbaas me als inwoner van Utrecht over het optreden van de lokale PvdA en burgemeester Aleid Wolfsen met vele handen boven zijn hoofd. Da’s allemaal van een verschrikkelijke middelmatigheid. Maar Brendel maakt een rare schakeling als-ie de schuld van Cohen relativeert, maar Wouter Bos dezelfde positie misgunt. Da’s tegenstrijdig. Ik ben minder negatief over Bos, hoewel ik besef dat-ie zijn momentum heeft laten passeren. En toen-ie het alsnog probeerde lukte het niet meer omdat de tegenkrachten zich gebolsterd hadden.

  Like

 15. Pingback: Gevraagd: een aanval op de vleugels vanuit het centrum « George Knight

 16. Pingback: Job Cohen: Dat moet en dat kan anders. Maar hoe dan? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.