Gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar Arabische bloggers?

Update 7 oktober: Afgelopen week was er een conferentie van bloggers in Tunis. Conclusie is dat gelekte WikiLeaks-documenten een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verdrijven van de zittende macht. Op TuniLeaks werden in het Frans vertaalde artikelen gezet en samenwerking gezocht met de linkse Libanese krant Al-Akhbar. De rol van Julian Assange was echter niet beslissend want bloggers wezen al zeven jaar op de tegenstrijdigheden van Ben Ali’s regime. Door de gewonnen geloofwaardigheid benaderden burgers de bloggers met video’s met controversiële inhoud. Zo werd de loper voor Twitter en Facebook uitgerold. 

Volgens Reuters maken Arabische bloggers kans om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen. Deze wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Het gaat om de  Tunesische Lina Ben Mhenni en de Egyptische Wael Ghonim en Israa Abdel Fattah. Mogelijk krijgen ze de prijs gezamenlijk. Duidelijk is dat toekenning het meest liberale segment van de zogenaamde Arabische Lente ondersteunt. En met Lina en Israa twee autonome vrouwen. Onderhand wint het inzicht veld dat de lente te kort is geweest om bestaande machtsstructuren fundamenteel aan te tasten. Militairen en fundamentalistische moslims zijn het best georganiseerd en weten elkaar te vinden.

Lina Ben Mhenni presenteert zichzelf als cyber-activiste en haar blog is bekend onder de naam A Tunisian Girl of Bnaya tounsia. In een interview stelt ze dat de toekenning jaloezie oproept en niet iedereen zal behagen: On m’a critiqué injustement et même accusée de travailler pour les Américains, les Français et les Allemands. Ze wordt er dus vals van beschudigd voor de Amerikanen, Fransen of Duitsers te werken. Maar ze voelt zich een gewoon meisje uit het volk dat er als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede trots op is Tunesisch, moslim en vooral vrouw te zijn.

In Noorwegen is afgelopen week een storm opgestoken over de vermeende onafhankelijkheid van het comité dat de Vredesprijs toekent. Het vormt een evenredige vertegenwoordiging van het Noorse parlement. Voorzitter en sociaal-democraat Thorbjørn Jagland vindt elke discussie over de onafhankelijkheid en samenstelling surrealistisch. Merkwaardig is dat-ie aangevallen wordt door partijgenoot Raymond Johansen. Deze stelt dat in het buitenland het onderscheid tussen regering en comité niet wordt gezien. Zeker niet als prominente oud-politici er deel van uitmaken. Zo heeft China na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede 2010 aan Liu Xiaobo de banden met Noorwegen verbroken.

Raymond Johansen heeft gelijk dat de buitenlandse Noorse politiek doorkruist kan worden door het comité dat de prijs toekent. Het maakt Noorwegen kwetsbaar voor internationale druk die zelfs kan leiden tot tegenmaatregelen van buitenlandse regeringen. Een oplossing is om minder prominente Noorse oud-politici te benoemen en de samenstelling te internationaliseren. Maar dat laatste is weer in strijd met de doelstelling en tast op andere wijze de onafhankelijkheid van het comité aan. Waar de prijs ook valt, de speculaties over de afwegingen zullen dit jaar nog sterker zijn dan anders.

Foto: Tunesische blogger Lina Ben Mhenni

Advertentie

10 gedachten over “Gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar Arabische bloggers?

 1. @Blew
  Bedankt voor de inspirerende verwijzing. Mijn oog bleef aan de volgende zinnen haken: Hier in unserem saturierten Deutschland hört man gerade aus progressiven Kreisen bisweilen eine Fundamentalkritik am Internet, von wegen, das würde die Menschen träge machen und isolieren. Aber genau das ist nicht der Fall. Am Beispiel der tunesischen Revolution und der Bloggerin Lina wird eindeutig gezeigt, welche Macht diese Medien haben können.

  Dat verschil in waardering van de sociale media is interessant. Het werkt nog veel gelaagder en doortrapter dan het citaat aangeeft. Zie de verwijzing naar mijn stukje over de Guardian. Is het een fundamenteel andere interpretatie ervan of meer een faseverschil? Zeg maar een vroeger stadium van ontwikkeling. Want ook in het Westen waren zo’n 15 jaar geleden de verwachtingen van internet hooggespannen. Maar die zijn nooit ingelost. Ook geven de concrete politieke ontwikkelingen aan dat de sociale media in de Maghreb weliswaar een rol hebben gespeeld in de Arabische lente, maar wel op een beperkte manier binnen een kring van de meest vrijzinnigen. Ondanks alle beperkingen gun ik Lina Ben Mhenni en beide Egyptische bloggers graag de Nobelprijs. Want ze werken in een conservatieve omgeving.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/09/29/gevestigde-media-beperken-vrijheid-op-internet/

  Like

 2. De Nobelprijs voor de vrede vind ik een van de meest discutabele uitreiking die vallen onder de Nobelprijzen.
  Moet ik het voorbeeld nog noemen van Obama?
  En nu dit gerucht?
  Misschien wel een ernstig signaal: kunnen we echt niemand meer vinden op deze aardbol die bewezen een uitzonderlijke bijdrage te hebben geleverd aan toename vrede in de wereld. Trieste vraagstelling.

  Like

 3. @Aad
  Ja, de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede heeft onmiskenbaar een politiek kantje. Feit dat de Noren er onderling slaags over zijn geraakt duidt daar ook op. De Arabische bloggers lijken me te voldoen aan de voorwaarden die je in je voorlaatste zin formuleert.

  Like

 4. De corrupte moordenaar Arafat ontving een prijs van deze aanhangers van de ‘Juiste Gedachten Trant”

  Net zo politiek als het internationaal strafhof.

  Op zich heel goed dat ze bestaan (mn. voor a-politieke wetenschappen) maar door diverse leden wordt het geperverteerd. Al jarenlang.
  He-laas !!

  Like

 5. Maar Pechtold daargelaten (mea maxima culpa George dat ik me even liet gaan)

  Back on track

  Wat heeft Lina Ben Mhenni nu bereikt ?
  Behalve dat Tunesië terug in de oertijd geworpen gaat worden ?
  Dat er in de toekomst geen ‘dappere’ en ‘egocentrische’ Lina Ben Mhenni’s meer de mogelijkheid krijgen om zichzelf dezelfde hobby eigen te maken ?

  Ik ben benieuwd naar de erfenis van deze ‘stoere’ VOORoorlogsche verzetsheld

  Like

 6. @Raaf
  Als je zo redeneert dan kun je over dat heldhaftige Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog je ook wel afvragen hoeveel ze tegen de Duitsers ingebracht hebben. Nauwelijks iets. Maar is het eerlijk om iemand te verwijten het van een overmacht te verliezen? Zo was die hele Arabische Lente al vanaf het begin meer wensdenken en schijn dan en werkelijk structurele verandering. Ik ben er hier vanaf januari 2011 uiterst kritisch over geweest en heb nooit geloofd dat het werkelijk een omslag zou worden. Want machten geven hun posities nooit vrijwillig op. En let wel dat het in die landen niet om politieke macht alleen gaat, maar ook economische belangen en zelfs lijfsbehoud. En dan gaat het in Tunesië nog relatief goed. Relatief, maar evenmin genoeg.

  Is het eerlijk om de bloggers die opkomen voor burgerrechten te verwijten dat ze het uiteindelijk niet winnen van de zittende macht? Ze hebben in achterblijvende maatschappijen hun nek uitgestoken. En dat getuigt naar mijn idee van het goede idee van burgerschap. Ik deel je kritiek dan ook niet. Deze activisten proberen in een vijandelijke of apathische omgeving bestaande machtsstructuren te doorbreken, de moslimpartijen de voet dwars te zetten, op een voorzichtige manier Westerse methoden naar hun samenleving te vertalen en de samenleving waarin ze leven te helpen democratiseren. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom je dat niet ondersteunt.

  Like

 7. Pingback: Schoonheid van de grimmigheid: Turkse onlusten en sociale media | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.