Ai Weiwei’s vrouw spreekt de autoriteiten aan op mensenrechten

Lu Qing, de echtgenote van Ai Weiwei heeft een open brief  aan het wetgevende zaken-comitee van het Nationale Volkscongres gestuurd. Haar man is door de autoriteiten verboden om met de media te spreken en zich in het openbaar kritisch te uiten. Ze vraagt om voorzieningen die de burgers beschermen.

Lu Qing vreest dat door een ontwerpvoorstel de mensenrechten in China verder worden ingeperkt. Zo zouden verdachten op geheime plekken voor zes maanden gevangengezet kunnen worden zonder dat de familie daarvan op de hoogte gebracht hoeft te worden. Dat gaat volgens Lu Qing voorbij aan basale mensenrechten.

Tijdens Ai Weiwei’ detentie werd de  familie evenmin op de hoogte gebracht door de Chinese autoriteiten. Hij werd van begin april tot eind juni van dit jaar op een geheime plek vastgehouden. De autoriteiten gaven belastingontduiking als reden, maar dat wordt als smoes gezien om hem tot zwijgen te brengen.

De interventie van Lu Qing komt na een analyse van Ai Weiwei in september in een gecensureerd Engelstalig artikel over rechteloosheid die in zijn ogen het leven in Peking tot een nachtmerrie maakt. Ai Weiwei laat zich niet tot zwijgen brengen en zoekt manieren om zich te uiten. In een andere ontwikkeling suggereert Wim Delvoye dat Ai Weiwei zijn kasteel in Vlaanderen zou willen kopen.

Advertentie

Een gedachte over “Ai Weiwei’s vrouw spreekt de autoriteiten aan op mensenrechten

  1. Toevoeging. Het is trouwens niet China of andere politiedictaturen alleen waar de mensenrechten onder druk staan. In het Verenigd Koninkrijk zegt de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May de Humans Right Act te willen schrappen. Haar uitleg is dat het de aanpak van terroristen en criminelen zou bemoeilijken. Premier David Cameron deelt de mening van mw. May, maar coalitiepartner en LibDem-leider Nick Clegg niet. Het voornemen van May zorgt dan ook voor spanningen binnen de coalitie. Ook maatschappelijke groeperingen hebben er veel kritiek op.
    http://uk.news.yahoo.com/home-secretary-scrap-human-rights-act-083212525.html

    Het naar buiten brengen van het voornemen alleen al steunt de positie van de Chinese autoriteiten en andere dictaturen zoals de Russische en ondermijnt die van activisten en betrokken burgers als Ai Weiwei en Lu Qing. Het is werkelijk een wonder hoe dun het laagje mensenrechten in Europe en de VS is en hoe de autoriteiten steeds weer met voorstellen komen om de burgerrechten verder in te perken. Raadselachtig ook waarom de burgers het zich laten gebeuren en geen krachtige tegenbeweging beginnen. Hoewel er veel verspreide initiatieven zijn zoals de Piratenpartij. Benieuwd trouwens wanneer Opstelten en Rutte volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.