Dans om het Gouden Kalf

Is het voorstelbaar een acteur in zijn dankwoord op een landelijk filmfestival te horen zeggen: Tegen minister Verhagen zou ik willen zeggen, en tegen Wilders en al die anderen: Ik ben een Nederlander. Ik ben trots op mijn Nedersaksische bloed. Ik ben een christen en ik sta hier met een fucking Gouden Kalf in mijn hand. Ik zou de schouders ophalen en denken dat de acteur nog een lange weg richting emancipatie te gaan heeft.

Dat denk ik ook van Nasrdin Dchar die op het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf voor Beste Acteur won. Vervang Nedersaksisch door Marokkaans en christen door moslim en zijn dankwoord is daar. Op filmfestivals gelden doorgaans regels om geen partijpolitieke uitspraken te doen. Bij het Nederlands Film Festival zijn de regels blijkbaar minder strikt. Als er iets politieks gezegd wordt dan gaat het meestal over milieu, armoede en planeet waar niemand zich een buil aan kan vallen. Maar hier is iets anders aan de hand.

Nasrdin Dchar gaat verder. Hij gebruikt de prijsuitreiking van een filmfestival voor partijpolitieke uitspraken. Dat opent perspectieven. Een voorschot op volgend jaar: Tegen minister De Jager zou ik willen zeggen, en tegen Joop Wijn en al die anderen: Ik ben een Nederlander. Ik ben trots op mijn Amerikaanse bloed. Ik ben een homo en ik sta hier met een fucking Gouden Kalf in mijn hand. Of: Tegen Job Cohen zou ik willen zeggen, en tegen de Paus en al die anderen: Ik ben een Nederlander. Ik ben trots op mijn Finse bloed. Ik ben een atheïst en ik sta hier met een fucking Gouden Kalf in mijn hand. Zo wordt de Nederlandse film eindelijk spannend.

Foto: Landscape Forever van Sarkis in Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, 2008

9 gedachten over “Dans om het Gouden Kalf

 1. De enige reden zou kunnen zijn dat je als christen in de openbare politiek telkens te horen krijgt dat je eigenlijk maar tweederangs Nederlander bent.. en dat je dan, als je een grote Nederlandse prijs verdient, ook in het openbaar, even “stoom afblaast”. Ik kan me dat zelfs voorstellen, als er al regels zouden zijn dat dat niet mag! Zeg maar, dit is een heel gewone ,menselijke emotie. Gek, dat er mensen zijn, die dat niet begrijpen!

  Like

 2. @Joost
  Heb je de verwijzing gelezen? Het gaat in het concrete geval niet om een christen, maar om een moslim. Ik vind het best dat iemand zijn geloof vooropzet. Maar het gevolg zal zijn dat straks gereformeerde regisseurs, boeddhistische scenaristen en anarchistische productieleiders de publiciteit zoeken. Op weg naar emancipatie. De pluriformiteit wordt benadrukt. Maar dient het expliciteren van de eigen achtergrond nou wel of niet de sociale cohesie? Ofwel, hoeveel verdeeldheid kan een samenleving aan? Waar ligt het omslagpunt waar fragmentatie de overhand krijgt? Daar doelde ik op.

  Like

 3. Het omslagpiunt? Heel simpel. Als je volwassen mensen beledigt, kun je een reactie verwachten!
  Om het nog duidelijker te zeggen..Je herinnert je waarschijnlijk de trotse pa en ma met tranen in de ogen. Als dan je enige reactie is: wat doet die vrouw met een hoofddoek? Dan kun je je afvragen waar Nederland in ‘shemelsnaam mee bezig is!

  Like

 4. @Joost
  Het zich beledigd voelen is een aspect. Natuurlijk moeten volwassen mensen zich uitspreken. Prima, hoe meer hoe beter. Zonder taboes. Dus Nasrdin Dchar mag van mij zeggen wat-ie op zijn lever heeft. Dat-ie er trots op is Marokkaans bloed te hebben en moslim te zijn. Zodat een ander kan zeggen er trots op te zijn geen religie te hebben en Belgisch, Duits, Turks, Russisch, Antilliaans, Somalisch of Iraans bloed te hebben. Of pedofiel en Luxemburger. Of miljonair en Monagask. Of kaaseter en Marsiaan.

  Ik probeerde in de toekomst te kijken en me voor te stellen wat er gebeurt als vervolgens elke groepering in het openbaar de eigen herkomst gaat benadrukken. Want Nasrdin Dchar geeft een dubbel signaal af. Hij voelt zich Nederlander en Marokkaan van herkomst. Hoe gaat dat samen in een samenleving?

  Verder vroeg ik me af of een prijsuitreiking van een filmfestival het geschikte platform voor een politieke uitspraak is die de vice-premier fors aanspreekt. Want bedenk dat het Filmfestival van de overheid afhankelijk is wat betreft de subsidiering. En of de directie van het Filmfestival zo’n politieke uitspraak als een passende ontwikkeling ziet en het voor de komende jaar maatregelen neemt om dit in te perken.

  Like

 5. Als mensen elkaar blijven beledigen, kun je je ook voorstellen wat voor een heerlijke toekomst we zullen hebben!

  Like

 6. Nou ja, Rijk de Gooijer -altijd gezellig als hij erbij was op De Kring, vooral als Mulisch ook z’n neus liet zien- heeft de prijs de eerste keer geweigerd, de tweede keer uit een taxi gegooid en de derde keer door een ander uit de taxi laten gooien. Dat wáren nog eens tijden. Maar kon toch ook niet de bedoeling zijn van de prijsuitreiking aan de beste Nederlandse acteur?

  Like

 7. @Joost
  Beledigen is alleen beledigen als er beledigen opstaat. Je kunt ook je schouders ophalen. Of er nu meer beledigd wordt dan vroeger weet ik trouwens niet.

  @VSp
  Feit is dat er in 2011 in Nederlandse films geen mannelijke hoofdrollen waren. Wel bijrollen. In de films trekken vrouwen alle aandacht naar zich toe. Dus eigenlijk had er helemaal geen Gouden Kalf voor beste mannelijke acteur toegekend moeten worden. Dus de prestatie van Nasrdin Dchar is groter dan die van Rijk de Gooijer. Hij heeft een Kalf gekregen dat eigenlijk helemaal niet bestaat. Dat heeft Rijk nooit voor elkaar gekregen.

  Like

 8. Zie in de toekomst eerlijk gezegd liever mensen die met elkaar praten, dan mensen die voor elkaar de schouders ophalen!

  Like

 9. Voor links is de acteur een held die de gehate regering in haar hemd heeft gezet. Voor rechts daarentegen is Nasrdin Dchar een exponent van de politieke correctheid die zich in slachtofferschap wentelt. Beide stellingen zijn onjuist, maar leiden wel tot heftige reacties en polarisatie. Het komt door andere woorden die ook door Nasrdin in de mond werden genomen vrijdagavond. Zo had de vers bekroonde acteur het over een Nederlandse samenleving die ‘door angst werd geïnjecteerd’ en hij noemde daarbij ook de namen van minister Verhagen en van Wilders.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/6849/Sylvain-Ephimenco/article/detail/2951644/2011/10/05/Speech.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.