George Knight

Debat tussen links en rechts

Job Cohen krijgt ‘moderne’ protestbeweging die hij verdient

with 13 comments

Het is alles progressief, links, vernieuwing, modernisering en modern wat de klok slaat bij de Linkse Vernieuwing. Alsof het inwisselbare termen zijn. U raadt het al, hier is een protestbeweging van onderop uit de PvdA aan het woord. De inzet is alsvolgt: Leden van zes PvdA-afdelingen starten een traject om de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe ideeën en energie te voorzien. Zeg maar een eeuwig draaiende windmolen van de progressiviteit waarvan niemand wil weten hoe-ie aangedreven wordt.

Aan turbotaal ontbreekt het deze PvdA-ers niet. Wat framing is hebben ze op bijspijkercursussen van hun partij geleerd. Jongens, wees niet bescheiden, noem iets gewoon ‘modern‘ of ‘progressief‘ en dan wordt het ook ‘modern‘ en ‘progressief. Niemand die verder kijkt. Dat advies is niet aan dovemansoren besteed. Die dekselse sociaal-democraten pakken behoorlijk uit. Mits vernieuwend, want voor minder gaan ze niet.

Zeggen deze PvdA-ers ook iets over de inhoud of zijn ze daar nog niet aan toegekomen? Nou, ook daar staan ze hun mannetje. Over het sociaal-economisch beleid: (..) en is het zelfs niet beter de euro te ontmantelen als die betekent dat zeggenschap naar Europa moet worden overgeheveld? Da’s nog eens een modern standpunt, Wilders en Roemer roepen het al jaren. Tevens hebben de moderne PvdA-ers zo hun onoriginele kijk op de tweede kredietcrisis: Hoe kan een tweede kredietcrisis worden voorkomen, en zijn de systeemfouten die de eerste hebben veroorzaakt voldoende aangepakt? Hoho, Wall Street en City even wachten, vernieuwende PvdA-ers bedenken een list. Voor schuldenprobleem en verschuivend evenwicht dat ze als kredietcrisis zien.

Lokale afdelingen willen een discussie over de koers van de partij, maar zetten geen vraagtekens bij het leiderschap van Job Cohen. Ze willen de partij inhoudelijk en organisatorisch vernieuwen, daar is-ie weer, en nodigen iedereen uit daaraan mee te doen. Maar met het leiderschap van Job Cohen zou dat niets te maken hebben. Dank je de moderne koekoek. Ik krijg plaatsvervangende schaamte over het gehalte van dit protest. En medelijden met Cohen. Het gezegde luidt: Elke partijleider krijgt de protestbeweging die hij verdient. 

Foto: PvdA-leider Joop de Uyl bezoekt tweedehands autozaak in Utrecht tijdens de campagne van 1981; Foto Eduard de Kam

13 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Laat ze alle oude opnamen en uitspraken van Wilders maar copieren dan komen ze heel ver. Alleen jaren te laat de poedel heeft afgedaan”Doe normaal man” wordt de leus van dit politieke jaar

  Like

  rikus

  28 september 2011 at 16:59

 2. Ach ja; heel ongeloofwaardig.
  En als je fantasie erg ruim is, en je die lulkoek geloofd, dan nog: 20 jaar te laat…
  Ze hebben hun stemmers te lang bedrogen…

  Like

  P.H.M.van de Kletersteeg

  28 september 2011 at 17:22

 3. Ze kunnen nog wat leren van ‘tien over rood’, de programmapunten van Nieuw Links uit 1966 (!), de protestbeweging van o.a. Jan Nagel en Andrė vd Louw. Behalve sterke inhoudelijke punten, hadden ze zich verzekerd van een lijst prominente medestanders. Er gebeurde wat in de PvdA.
  Is er niet een mooie baan voor Job Cohen, zodat hij op een fatsoenlijke manier af kan door de zijdeur. Hij is nog niet genoemd als vice-voorzitter van de Raad van State. Toch een droombaam van elke uitgebluste politicus?

  Like

  Wllm Kalb

  28 september 2011 at 18:04

 4. @Rikus
  De pretentie om het modern en vernieuwend te doen maakt de protestbeweging voor mij onverteerbaar. Hoewel ik het probleem begrijp om een gesloten bestuurderspartij als de PvdA open te breken. Da’s haast onmogelijk. Van Wilders hoeven ze niks te kopieren. Wilders is Wilders. Het sociaal-democratisch gedachtegoed is waardevol genoeg om uit te putten. Maar dan wel goed.

  @PHM
  De zelfbenoemde vernieuwers hebben tot nu toe naar mijn idee alleen zichzelf bedrogen.

  @Wilm
  Het schijnt dat Piet Hein Donner naar de RvS moet. Of anders Ernst Hirsch Ballin. Nou dan lijkt me Job Cohen de betere keuze. Als partijleider blijft-ie hangen, hoewel hij beter presteert dan een jaar geleden.

  Over 10 over Rood verschillen de meningen. Sommigen menen dat dat het begin van het einde van de PvdA was. Weg van het realisme, weg van het biefstuksocialisme. Maar waar komt Linkse Vernieuwing nu mee? Met modern en progressief ratatouillesocialisme? Vernieuwend anno 1998.

  Like

  George Knight

  28 september 2011 at 18:16

 5. “Het moet anders, beter…”

  Tsja….

  Voor Cohen is geen geloofwaardig alternatief binnen de fractie. En de 2e kamer is de plek waar de leider zich moet bevinden. Nog een periode Mariette Hamer is nog erger dan Job Cohen te smeken om te blijven.

  Het is de rekening van 30 jaar intern mismanagement. Wouter Bos was de laatste kans, en men heeft hem laten verzuipen. Anders is het niet.

  Like

  Hannibal

  28 september 2011 at 18:19

 6. We zijn al haast vergeten dat het op de verkiezingsavond nog even niet duidelijk werd wie de grootste zou worden. De VVD of de PVDA. Uiteindelijk verloor de PVDA met een zeteltje. Kantje boord, zouden ze gewonnen hebben zag Nedrland er (politiek) wel heel anders uit.
  Sindsdien is het crisis. De aanhang verdampt. Het Cohen effect van toen ook. De overblijvers raken toch behoorlijk in paniek. Daar geeft deze actie blijk van.

  Like

  Aad Verbaast

  28 september 2011 at 18:22

 7. @Hannibal
  Mee eens. Ik betwijfel overigens of iets of iemand erger kan zijn dan Mariette Hamer. Op Ad Melkert na dan. Je kunt het met Job Cohen niet eens zijn, maar hij functioneert in elk geval waardiger. En lijkt een aardig persoon.

  Ja, Wouter Bos was de laatste kans op een doorbraak naar het midden. De PvdA moet nu de nieuwe generatie een kans durven geven. En alle vijftigers en zestigers op olifantensafari sturen. Maar omdat dat idee voorbijgaat aan alle verworven posities van die kleine en grote baasjes binnen de partij zal dat niet snel gebeuren. Bij andere partijen trouwens evenmin.

  @Aad
  Het scheelde anderhalf jaar geleden inderdaad maar zo’n 80.000 stemmen. Die tweestrijd tussen PvdA en VVD was ook de enige reden dat ik VVD stemde. Die partij stelt zich gruwelijk op en houdt zich aan geen enkele belofte. Enfin, dat schijnt normaal te zijn in de politiek.

  Toch is het vreemd, Aad. Want het CDA overkwam in 1994 hetzelfde en probeerde zich toen te vernieuwen. Echt vernieuwen dus. Het benutte de jaren in de luwte daarvoor. En kijkt daar met voldoening op terug. Maar de PvdA schuift elke interne reflectie, laat staan hervorming van zich af. Zodat de strijd tussen realisten en fundamentalisten steeds maar weer op de lange baan geschoven wordt. Omdat Cohen niet durft kiezen, kan de PvdA niet kiezen. Hoe luidt dat gezegde ook al weer van de trap en het schoonvegen?

  Like

  George Knight

  28 september 2011 at 18:53

 8. Ooit was dat anders….

  Like

  P.H.M.van de Kletersteeg

  28 september 2011 at 19:10

 9. […] klap op de vuurpijl kwamen vorige week zes PvdA-afdelingen met een roep om vernieuwing naar buiten. Maar hun omzichtig optreden was eerder een ondersteuning dan een overbrugging van de verdeeldheid […]

  Like

 10. […] Asscher boven Cohen. Partijleider Ploumen is vervroegd opgestapt, vanaf de basis klinkt de roep om vernieuwing of […]

  Like

 11. […] 2010 was er het initiatief van een fusie tussen D66 en GroenLinks. In september 2011 ‘Leden van zes PvdA-afdelingen starten een traject om de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe…‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, […]

  Like

 12. […] december 2010 was er het initiatief van een fusie tussen D66 en GroenLinks. In september 2011 ‘Leden van zes PvdA-afdelingen starten een traject om de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe…‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, […]

  Like

 13. […] december 2010 was er het initiatief van een fusie tussen D66 en GroenLinks. In september 2011 ‘Leden van zes PvdA-afdelingen starten een traject om de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe…‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: