Blogosfeer lijdt aan zelfoverschatting

Blogs hebben weinig journalistieke waarde. Er wordt nooit iets onthuld, onderzocht of geanalyseerd dat aanvullend is aan gewone journalistiek. Toegang tot digitale informatiebronnen wereldwijd leidt tot zelfoverschatting. Makkelijke meningen tieren welig en worden onvoldoende onderbouwd. Bloggers leven in een digitale luchtbel. Doordat ze dicht op hun onderwerp zitten leven ze in een illusie van controle. Bloggers zien niet meer waarmee ze bezig zijn.

Het idee van bloggers dat ze overal verstand van hebben leidt tot vervlakking en tot redeneringen die kort door de bocht zijn. Burgerjournalistiek kent pareltjes, maar 99% is bagger. En waar zijn de Vermeer en Van Gogh van de blogosfeer? Omdat het gebrek aan inzicht en kennis evenmin gecompenseerd wordt door humor, schoonheid, scherpe fotografie en puntig of vermakelijk geschreven teksten resteert een woestenij van conformisme, voorspelbaarheid en saaiheid.

Geef uw mening. Wat vindt u van WordPress? Is het meer dan karaoke en alle inspanningen waard?

Foto: Karaoke … love it or hate it, it’s popular. Photo: AFP

Advertentie

47 gedachten over “Blogosfeer lijdt aan zelfoverschatting

 1. nou voor scherpe fotografie moet je maar eens bij !100 woorden gaan kijken
  voor puntigheid bij Thrammy
  en schoonheid is er genoeg hier
  de bloggers bloggen, een paar uitzonderingen nagelaten, allen met passie
  wat wel opvalt is het gebrek aan schilders
  die vind je op weblog.nl veel meer

  Like

 2. Ja, als je na de politieke blogs kijk, dat is gewoon tegen elkaar op blijven boksen, terwijl ieder al lang weet waar de ander staat.
  Maar verder ben ik het met Assyke eens, er staan mooie en gevarieerde bijdragen op het blog.

  Like

 3. @George,volgens mij ligt enerzijds je verwachtingspatroon te hoog en anderzijds misken je wat het blog wel is. Ik zie het als een spiegel van de samenleving, trends zijn herkenbaar lang voor ze gemeengoed zijn en er wordt problematiek aangekaart die erkenning nog ontbeert.
  Je moet er naar zoeken, dat is waar.
  Demio heeft bijvoorbeeld pionierswerk verricht om de problematiek van verpleeghuizen op de kaart te krijgen.
  De recente activiteiten van Israël-gezinde bloggers brengt een andere kijk op het te veel vertrouwde propagandabeeld dat door links in stand wordt gehouden.
  Er is ook veel vervlakking, ook dat is waar. Voor een deel heeft dat te maken met het feit dat mensen die hun nek uitsteken, weinig bescherming krijgen als ze worden geschoffeerd door de politiek correcte meute.
  Er is ook veel hobbyïsme, maar al te waar. Maar waarom zou dat niet mogen of kunnen

  Like

 4. Ik kan mij een discussie enkele jaren geleden over dit onderwerp herinneren. De conclusie toen was dat het oorspronkelijke doel van de Volkskrant niet gehaald was en ook niet gehaald zou worden.

  Like

 5. Journalistiek vindt inderdaad weinig plaats. En discussies komen niet echt van de grond, omdat na 24 uur een topic verdwijnt. Ik zie het voornamelijk, net als Peter Louter, als een spiegel van de samenleving. Veel bagger dus.
  Maar ik vind meestal wel iets van mijn gading, iets wat ik interessant acht. Ik hou bvb van de kronieken van Kiev over de onverwachte aspecten van een voormalig oostblokland. Het meest waardevolle van het VKblog zijn misschien de vele niches die het toont, waar een krant aan voorbijgaat, omdat die altijd rekening moet houden met de grootste gemene deler.

  Like

 6. ==Burgerjournalistiek kent pareltjes, maar 99% is bagger.==
  Dat is wel waar, vooral bij VK. Maar we moeten bloggers niet onderschatten in het algemeen. Er zijn tal van voorbeelden van primeurs van bloggers, zoals de ontmaskering van de CIA-vluchten, het gebruik van witte fosfor in Irak, het verspreiden van Britse geheime documenten over Irak en Afghanistan. Tenminste in Amerika is er veel veranderd sinds de opkomst van burgerjournalistiek. En hier op het blog zijn ook dingen die we uit de krant missen.
  Kijk Satuka heeft de transcripts van de Ramadan tapes gevraagd en daar stonden dingen die nooit in de krant (naar mijn weten) zijn geweest: http://www.vkblog.nl/bericht/274026/%22De_Ramadan_Tapes%22
  En kijk hier ontmaskeringen van wat in de krant staat als onjuist:http://www.vkblog.nl/bericht/275539/De_stroman_of_de_gladioolhttp://mihai.punt.nl/index.php?r=1&id=459389http://www.vkblog.nl/bericht/274581/Nausicaa_Marbe_versus_Tariq_Ramadan
  Kijk hier ook aanvullingen op de krant met origineel onderzoek:http://www.mihai.nl/2010/07/31/voorgekookte-wedstrijd/http://www.mihai.nl/2010/07/15/irakoorlog-is-illegaal/http://www.mihai.nl/2010/10/09/hardkoppig-okkupasie/http://www.mihai.nl/2010/10/01/bonje-over-banyas/
  vandyke komt regelmatig met cijfers die de krant niet halen: http://www.vkblog.nl/blog/37943

  Like

 7. @Ina
  Ik ben het met je eens dat er veel waardevols op het VK-blog is. Maar de advocaat van de duivel neemt het woord. Gechargeerd gezegd is het veel meer dan een illusie en ontstijgt het wel aan zelftherapie?

  Like

 8. Wat betreft de vernieuwende burgerjournalistiek heb je ongetwijfeld gelijk. Zelf vind ik het blog een menselijke afspiegeling van de wereld waarin wij leven. Een tijdsbeeld dus. Wat houdt mensen bezig, hoe geven ze zin aan hun leven, welk effect hebben de gebeurtenissen op macrogebied voor ze, hoe worden deze beleefd? Aangezien o.a. de drijfveren van de mens en processen in de maatschappij mij in bijzondere mate interesseren, vind ik de blogwereld weldegelijk waarde hebben. Naast de amusementswaarde uiteraard (en daarbij behoort ook het je kostelijk ergeren 😉 ).

  Like

 9. @allen
  Bedankt voor de interessante bijdragen en verwijzingen. Edu en Mihai, het gaat om het verschijnsel blogosfeer, niet om individuele uitingen. Die zijn hier geen onderwerp. Ik vraag jullie dan ook om je onderlinge discussie elders te voeren.
  Ik weet dat met name de Amerikaanse burgerjournalistiek van een hoog niveau kan zijn. Ze nemen soms de rol van de terugtredende gevestigde journalistiek over. Nederland loopt achter, hoewel er hier uiteenlopende blogs zijn die op hoog niveau aankaarten wat de gevestigde media laten liggen. Als luis in de pels van een vette kat die MSM wordt genoemd. Ze worden vervolgens vrijwel door de gevestigde journalistiek genegeerd.
  Naar mijn idee loopt het VK-Blog ook weer op die ontwikkeling achter. Wellicht komt dat mede door de template die meer het idee van een dagboek dan van een periodiek oproept. Hoewel dat eerste het wezen van een blog is. Verslag doen van wat je bezighoudt.
  @Bart
  Nee.

  Like

 10. @Bart
  Dit is een forum. Een prikkelende stelling met een kern als waarheid dient als uitgangspunt om het debat op scherp te zetten.

  Like

 11. George : Het VKblog herbergt van alles. Je hebt gezelligheidsblogjes, eigen werk in woord en beeld, metablogjes, kopieerblogjes, propagandablogjes en ook onderzoeksblogjes.
  Journalistiek is een breed begrip op het web.
  @ EDU : =Ik heb hem de laatste week genoeg alle hoeken laten zien.=
  Woehahahaha

  Like

 12. @George : Natuurlijk speel je een beetje advocaat van de duivel. En ik ben met je eens dat egotripperij de blogger (en daarbij kijk ik ook naar mijzelf) niet vreemd is. Ik moet eerlijk toegeven dat ik erop kik als andere sites blogs van mij overnemen of er naar verwijzen, vind het ook een kik als bij bepaalde onderwerpen ik steevast omroepen in mijn teller zie verschijnen.
  Ook vind ik het prachtig om te zien hoe sommige bloggers door hun blogwerk doorbreken in de echte wereld.

  Like

 13. @Ina
  IJdelheid past de mens. Dat ligt er doorgaans ook dubbeldik op en krijgt daardoor iets ontwapenends. Iedereen hier wil zichzelf verklaren. Kond doen in emoties of ratio. Het komt op hetzelfde neer. Niemand onttrekt zich eraan en valt in de valkuil, ook ik.
  Maar eigenlijk maakte ik me meer zorgen om wat ik in de tekst de digitale luchtbel noemde. De bewustzijnsvernauwing. Wordt de digitale wereld een schijnwereld die in zichzelf verkeert, of behoudt het nog een stevige lijn naar de buitenwereld?
  Onlangs sprak een door mij gewaardeerd blogger me erop aan om me in de vorm meer op de lezer te richten. Mijn wat botte antwoord was dat ik hier alleen voor mezelf blogde. Da’s natuurlijk onzin, maar misschien ook weer niet. Het is een zwaartepunt waarvoor je kiest. Wil je de grote wereld verklaren door middel van je eigen wereld, of net andersom? Of vallen ze idealiter samen?

  Like

 14. Zo lang je er lol in hebt, waarom niet?
  Een weblog is toch een openbaar dagboek, moet dat persé journalistieke waarde hebben?
  Dat staat toch niet in de gebruikersovereenkomst?
  Ik word een beetje moe van mensen die voor anderen menen te mogen bepalen waar zij het wel en niet over zouden mogen hebben.
  Groet,

  Like

 15. O,o,o,…..Beste George Knight……
  ik denk dat je je verwachtingspatroon…van wat een blog wel niet dient te wezen…eens moet bijstellen…..
  het vkblog is en blijft een open podium….en kan een ieder daar dingen plaatsen waar zijn of haar behoeften liggen.(binnen de spelregels)
  Het is beslist geen journalistiek platvorm.
  Maar meer een etalage waar je gebruik van mag maken en je je waar…je passie……met plezier of juist in alle ernst…of ertussen in…….ten toon spreidt…

  Like

 16. @Kat
  Bedankt voor uw mening.
  @Isis
  Bedankt voor het meedenken. Als je veronderstelt dat ik denk dat journalistiek alleen zware informatie en onderzoek is, dan heb ik me onvolledig uitgedrukt. Misschien heb ik het debat hierboven te scherp aangezet. In mijn ogen omvat journalistiek ook fotografie, cartoons, bekentenisliteratuur en columns, amusement en humor, faits divers en nog veel meer. Kortom, alles wat in een krant aangetroffen kan worden. Alleen lezen over politiek zou lastig te verteren zijn.
  Ik vermoed dat er hier een misverstand ontstaat wat onder journalistiek verstaan kan worden. De vraag die ik stelde is eerder wat onderscheidt hobbyisme van burgerjournalistiek? Is dat een kwestie van kwaliteit, het streven naar een zeker professionalisme of zoals het modieus heet de reflectie op de wereld?
  Minder serieuze bloggers -wat hun werkgebied en vorm ook is- trekken zich doorgaans weinig aan van de normale journalistiek codes van hoor en wederhoor en dubbele bronnen. Om nog maar te zwijgen van bronvermelding en plagiaat. Ook een open podium zou niveau kunnen bieden.
  Juist in de lichtere vormen van journalistiek -dat bedoel ik niet onaardig- valt het gebrek aan kwaliteit naar mijn idee het snelst op. In film en theater wordt komedie ook als moeilijker gezien dan serieus drama. Maar onbegrijpelijkerwijze ondergewaardeerd. Het vraagt om perfecte timing, taalbeheersing en precies weten waarmee je bezig bent.
  @Francois
  Dank voor de aanbeveling.

  Like

 17. @George: Ha, je stampt als het welbekende olifantje even fijntjes door de VKblog porseleinkast. Eerst chargeren en dan nuanceren, een stijl die ik herken en graag zie… 😉
  In 2005 waren vanuit de VK en de blogcommunity de verwachtingen op het gebied van de interactie tussen "burger" en krant en de "burgerjournalistiek" hooggespannen. Maar dat is dus nooit echt van de grond gekomen. De geestelijke vader van het VKblog, Geert Jan Bogaerts, heeft daar als ik het me goed herinner vorig jaar nog een artikel over geschreven, ik kan het alleen in de gauwigheid niet boven water halen.
  Over zaken als onderzoek, polemiek, (onthullende) journalistiek en kwaliteit kun je natuurlijk lang discussiëren en prima dat je het aankaart (ik heb het in het verleden overigens ook wel eens gedaan, maar dat bleek niet erg succesvol omdat een aantal bloggers de kritiek/discussie al heel snel op zichzelf betrok met soms alle gevolgen van dien). Dus ik ben benieuwd naar het verdere verloop in de reactiedraad.
  Overigens kun je je natuurlijk afvragen of bloggen op één lijn gesteld dient te worden met de journalistiek. En nu het VKblog in vijf jaar heeft aangetoond dat daar weinig van terecht is gekomen of dat wel moet veranderen.

  Like

 18. Ik denk niet dat je bloggen en journalistiek op één lijn kunt stellen Glaswerk. Daar zit nog een onoverbrugbaar verschil in, al is het gevaarlijk om iemand af te rekenen op zijn of haar creativiteit.
  Maar als ik een verhaal lees dat iemand stukjes hoofdhuid met een sateprikker van het hoofd krabt, nadat ik iets heb gelezen van Wagendorp, dan hoop ik niet dat de journalisten ook over die onderwerpen gaan schrijven. Maar verschil moet er zijn zeggen ze. Voor alles is een markt.
  Blijft over de vraag wat moet je met een blog? Die vraag zal de Volkskrant als initiator van dit blog moeten beantwoorden.

  Like

 19. Voor ieder wat wils op dit leuke forum. Als het ter ziele zou gaan moet ik denk ik een paar weken afkicken.

  Like

 20. @Hans:Ik denk niet dat je bloggen en journalistiek op één lijn kunt stellen Glaswerk.
  Dat ben ik met je eens.
  Journalisten zijn professionals (of behoren dat althans te zijn), ze hebben de opleiding en de (werk)tijd om zaken te onderzoeken en zorg te dragen voor bijvoorbeeld hoor en wederhoor. Ik ga er nog steeds van uit dat een blogger het bloggen naast zijn reguliere activiteiten doet – hoewel ik soms de indruk heb dat voor een enkeling er niets anders bestaat dan de wereld van het VKblog en/of het internet – dus van een diepgravend onderzoek kan normaal gesproken geen sprake zijn. Die indruk wordt soms wel gewekt maar dan betreft het meestal het raadplegen van internetbronnen (een handelswijze die door journalisten helaas tegenwoordig ook steeds vaker toegepast wordt) terwijl die bronnen in de meeste gevallen allesbehalve (volledig) betrouwbaar zijn. Je zult voor gedegen journalistiek onderzoek dus echt de boer op moeten gaan.Blijft over de vraag wat moet je met een blog? Die vraag zal de Volkskrant als initiator van dit blog moeten beantwoorden.
  Ik denk dat de VK zich allang bij het gegeven heeft neergelegd dat het VKblog geen (burger)journalistiek platform is geworden. Op de vraag wat je met een weblog moet zijn vele antwoorden mogelijk. Ieder zijn meug, hetgeen geldt voor de blogger alsook de bezoekers. En dat maakt het ook zo lastig om predicaten als "kwaliteit" toe te kennen aan een bijdrage omdat je geen eenduidige criteria kunt opstellen.

  Like

 21. Ik geef geen oordelen over artistieke kwaliteiten Glaswerk, bewust niet. Maar misschien kan ik duidelijker stellen – mijn mening dus – dat wat een journalist produceert (wetenschap, economie, etc), ik daar wel geld voor over heb om te lezen. Dar zit voor mij al een groot verschil tussen journalist en een blogger.
  Hoewel, toch een persoonlijke mening, als ik de artikelen lees van de colomniste op de laatste pagina, die met veel tamtam is aangekondigd, ik misschien mijn stelling moet herroepen.
  Groet.

  Like

 22. @Hans:als ik de artikelen lees van de colomniste op de laatste pagina, die met veel tamtam is aangekondigd, ik misschien mijn stelling moet herroepen.
  Ook wat betreft ABC ben ik het geheel met je eens. 😉

  Like

 23. @ George:
  De opmerking dat het een spiegel is van de samenleving deel ik. Ik vermoed dat ik nooit zo toegankelijk en ‘compleet’ als nu inzicht heb gekregen in de denktrant en beweegredenen van een scala aan andersdenkenden. Het gaat wellicht niet altijd even diep en soms is het schaamteloze window dressing, maar ik vind het een welkome aanvulling op andere bronnen. Maar het VKblog is ook gewoon wat het is. Als je vindt dat het beter moet, anders moet, dan is het aan jezelf om het te brengen. Dat deed je al in de reactieruimtes; het feit dat ook jij een blog bent gestart is in elk geval een argument tegen je eigen prikkelende stelling 🙂

  Like

 24. Sinds wanneer moet een blog journalistieke waarde hebben? Waar staat dat? Er wordt te weinig tijd besteed aan de blogs en te weinig onthuld? Onthuld?
  Als je van onthullingen houdt moet je bij de Story of Prive zijn.
  Jezus man, je blogt hier net een week, je reageert al wat langer, met de eeuwige humorloze, pretentieuze, sikkeneurige, zichzelf oh zo serieusnemende, oh wat zijn we toch buitengewoon fijnbesnaard en erudiet, oh wat heb ik het toch met mezelf getroffen neuzelstukjes, dat ik me afvraag of jij wel de juiste persoon bent om een paar honderd bloggers eventjes tegen de muur te zetten, omdat ze kennelijk niet voldoen aan de verwachtingen en oh zo hoge lat van Mijnheer George Knight.
  Nog een fijne namiddag Mijnheer Knight

  Like

 25. Mij is verweten geen duidelijke stellingname te hebben of een scherpe analyse te geven! Prima, maar moet dat dan? Ik doe mijn uiterste best geen mening te hebben maar "dom(?)weg" in lettertjes te vatten wat ik "zie"! Waarde-loos mee laten kijken door mijn ogen! Ik beleef veel genoegen met dat te beschrijven en ben zo arrogant te menen dat ik een enkeling daar nog een plezier mee doe ook! En ik ga nog een stap verder, mijn vermogen om een traan te trekken of een lach te ontlokken voel ik als een gift, en daar doe ik dan ook wat mee!
  Met mijn Cabaret doe ik dat fysiek op de planken en het VK-blog gebruik ik als mijn virtueel Toneel, iets mis mee? Het gaat allemaal over mij, als je daar niets mee hebt, ga dan aan mij voorbij okee?

  Like

 26. De blog is nog steeds een nieuw medium. Net als TV indertijd zal op den duur pas duidelijk worden wat de functies ervan kunnen zijn. Voorlopig is het nog veel experimenteren.
  De opwinding over blogs en burger journalistiek heb ik nooit begrepen. In landen waar de journalistiek het af laat weten of door overheid kort gehouden wordt, kunnen blogs een burger journalistieke rol vervullen zoals bijvoorbeeld de Cubaanse blogster Yoani.
  In Nederland is er overdaad aan journalistiek dat je hooguit alles blogger nog interessant bent als je zeer gespecialiseerd bent. Een voorbeeld is de Glasnost in Cuba blog. Daar vind je elke dag informatie over Cuba uit alle uithoeken van de wereld.
  Ik ben het eens met Peter Louter dat het VK blog min of meer een afspiegeling is van wat de gemiddelde krantenlezer bezighoudt in zijn vrije tijd of op zijn werk.
  Ik vind de digitale luchtbel wel meevallen. Er zullen er wel zijn die daar in leven maar is dat erg? Andere mensen leven in andere hobby luchtbel.
  Wat de VK met VKblog wil is mij niet duidelijk. Als ze verwacht hadden dat het een reservoir zou worden van burger journalsitiek dan zullen ze onderhand wel ontdekt hebben dat dat niet het geval is. Wat dan wel? Geen idee. Misschien gebruiken ze het om te zien wat hun lezersbestand zoal bezig houdt?
  Wat ik jammer vindt dat het VK blog met de tijd minder open is geworden. De VK blog heeft nu de neiging om een soort doorsnee linkse blogwereld te worden (luchtbel?) waar scherpe rechtse kritikasters die soms grof zijn, geweerd worden. Daardoor wordt het minder spannend en meer van hetzelfde.

  Like

 27. Zeker heer Knight, zelfoverschatting is blijkbaar een algemeen menselijke eigenschap.
  Een blog betekent voor mij, in een A4 tje iets neerzetten dat leesbaar is voor een ieder die het wil lezen. Of dat waar ik mijn mening met de rest van de wereld mag delen.
  Journalistieke waarde is in the eyes of the beholder.
  Nederland kent geen echte journalistiek. Het is van een heel hoog copy paste herschrijf gehalte. Van bloggers kan je dan niet verwachtten dat zij die leegte overstijgen.
  Ik heb wel het idee dat de kranten met blogs zo nu en dan onderwerpen van de blogosfeer stelen om de bladzijden te vullen. Want er zijn echt wel mensen met unieke ideeën en/ of invalshoeken wat betreft de clichés van het nieuws.
  Bloggen is iets wat je doet om je ei kwijt te kunnen. Lekker kakelen over de mislukking van de multiculti samenleving. Emmeren over immigranten. Heel veel woorden vuil maken aan politiek correcte uitingsvormen. Lullen over planten in de tuin. Ageren tegen God en Allah. Foto´s laten zien. Pijn willen delen. De blogosfeer is als de wereld; er zijn niet veel mensen met talent.

  Like

 28. *
  Volkskrantbloggerkontenland is het voor mij.
  Mijn foto’s zijn niet subliem, niet gezweldig maar wel een leuke plaat. Van dit soort teksten wordt ik bang… Ook van teksten die over geologie gaan, of over boeken… Ik zie namelijk nergens een mens die blogt.
  Politiekenblogs zijn vaak wat cement tussen dingen die in de krant hebben gestaan. Daar wordt ik een beetje moe van. Filosofische Blogs lees ik net als alle blogs graag…alleen ik wordt er soms moe van, onpasselijk en denk dat andere bij het lezen van mijn blogs ook in zo’n toestand zijn terug te vinden.
  Foto-logs missen artisticiteit en eigen smoelwerk…maar ik kijk er wel naar. Ook zijn de meeste dichtwerken niet om aan te zien toch lees ik ze en zie ik de mens die het maakt er door heen schijnen.
  M.a.w. bloggers liegen alles bijeen om niet met hun blote kont te verschijnen maar gebruiken hun intelligentie, gevoel, verwardheid, kennis, de hele boekenkast enz enz…en dat vind ik nu zo leuk.
  Ik geniet kinisch er van en niet satirisch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bloggers zijn zijkers, egotrippers en bedvervuilers, aardige mensen,lieve mensen,totaal gekke mensen en ga zo maar door. I
  k zeg maar zo…zij of hij die alles weet is GEEN bedweter.
  Dat maakt bloggen leuk en daarom is de Volkskrant blog wereld een prachtige tuin waar alles gebeurt.
  Kunt u hierover eens een blog schrijven.
  ALLES WAT MAAR MIS KAN GAAN GEBEURT HIER….
  Groet Robert
  *

  Like

 29. @Glaswerk en allenOverigens kun je je natuurlijk afvragen of bloggen op één lijn gesteld dient te worden met de journalistiek. En nu het VKblog in vijf jaar heeft aangetoond dat daar weinig van terecht is gekomen of dat wel moet veranderen.
  Mee eens. Ik was nieuwsgierig naar het zelfbeeld van de bloggers. Wat vinden ze nou zelf waarmee ze hier bezig zijn? In het forum probeer ik een prikkelende stelling te poneren. Als het goed is zit de nuance verpakt in de bokshandschoen. Maar ik ben ook bang dat sommigen de nuance niet oppakken.
  Ik denk evenmin dat bloggen en journalistiek op een lijn hoeven te zitten. Hoewel het soms wel gebeurt. Een en ander is ook een kwestie van maatvoering, middelen en vakmatigheid. In mijn ogen mag je van een blogger enig besef van journalistieke codes verwachten, zonder dat deze wellicht optimaal toegepast worden. Oftewel, leg je een lat, en zoja, hoe hoog leg je die lat?
  Allen bedankt voor de goed doordachte meningen. Het is een onderwerp dat klaarblijkelijk leeft.
  @Buitendijk
  Da’s raak. Mijn betrokkenheid is positief en probeer ik positief aan te wenden. Hoever ik kom weet ik niet. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier en daarover oordeel ik niet.
  @Cor Verhoef
  Naar mijn idee maakt u de klassieke fout door boodschap en boodschapper met elkaar te verwarren. U krijgt hier alle ruimte om op de stelling te reageren en me te corrigeren. Het is een misverstand dat ik wie dan ook tegen de muur zou willen zetten. Waar haalt u dan nou weer vandaan? Mij gaat het om het fenomeen bloggen en de stand van zaken op het VK-Blog. Maar ik begrijp dat een kritische noot voor sommigen gevoelig ligt.
  @Peterus
  U constateert dat het VK-Blog minder open is geworden. En dat het de bloggers niet duidelijk is wat de Volkskrant met het VK-Blog wil. Dat is ook precies mijn zorg. Wat wil de Volkskrant hier? Moeten de bloggers pro-actief optreden of niet? Dat soort vragen.
  @Blacksmoker
  Volgens mij stikt het in Nederland juist van de mensen met talent. Goedopgeleide, verstandige, mondige en betrokken burgers. Vraag is of deze categorie op het VK-blog over- of ondervertegenwoordigd is. Bloggen is de wereld laten weten dat je bestaat en wat je bezighoudt. In allerlei verschijningsvormen. Da’s goed. Maar daarnaast kunnen we toch proberen te achterhalen in welke wereld we functioneren?
  @Rob
  ?

  Like

 30. Eerste regel: dat hoeft toch niet, ik verlang juist naar een KRANT met een gedeelte blogditjes en datjes, zalig! Er is hier zoveel te genieten en we hebben natuurlijk behoorlijk te lijden onder pesten, dan blog je niet meer, minder of weinig. Kijk eens bij Coby, kunst met een grote K, er zijn al heel wat boeken verschenen met werk van bloggers.
  Ik zou het ook raar vinden als een krant mijn werk ging doen en ik doe een krant niet na. Ik doe gewoon mijn eigen ding en dat doen veel mensen hier, heerlijk toch?
  Fijne avond!
  Oh, ja, ik had gister wel onthullingen, kleintjes, maar ja, wie het kleine niet eert enz….

  Like

 31. Het VK-blog is een grote verzamelton met allerlei meningen, opinies, geschriften en foto’s. De een heeft een meer stellige mening, opinie dan de ander. Ik denk dat veel bloggers zich niet bepaald (burger)journalist zullen voelen. Niet in die zin dat zij per se een primeur willen publiceren. Wel willen zij bepaalde onderwerpen aankaarten of toelichten.
  Ja, er wordt veel op internet geleend. Dat is ook niet zo gek met een online medium als een blog :-). En ja, ook ik doe mijn naam weinig eer aan hier op het blog. Ik geef het maar meteen toe. Dat ligt aan persoonlijke omstandigheden die de bloggers die mij volgen gelukkig maar al te goed weten. Dat is dan weer het leuke van bloggen hier: je leert nog eens iemand kennen :-).

  Like

 32. Bloggen?
  Parels voor zwijnen die liever van truffels houden 🙂
  (schoonheid zit in het oog, niet in de blogs. Genoeg psychologie hier, boeiend. Anders had ik allang afgehaakt)

  Like

 33. Mijn blog is een verlengstukje van zeer populaire buitenlandse sites.
  Met 73 miljoen hits op de Duitse site Hartgeld kun je spreken van een serieuze underground scene, maar hier in Holland lusten de honden er geen brood van.
  Zijn die Duitsers zo dom of wij zo slim?
  Hartgeld.com
  von Walter K. Eichelburg
  Hit-Counter: Mehr Information auf der Seite Site-Statistics.
  2010-10-19 – 73 Millionen Hits

  Like

 34. U heeft gelijk. Dit blog is er ook weer een voorbeeld van. Veel ‘bagger’ hier! Mijn stukjes voorop, overigens. Totaal geen journalistieke waarde!

  Like

 35. Is bekentenisliteratuur journalistiek? Dat kan het zijn ja. Mijn journalistiek heb ik niet breed en doortastend genoeg uiteengezet om bepaalde mensen aan te klagen.
  Tuurlijk vind je hier veel bagger, ook op mijn gebied: poezie, verhalen, kunstbeschouwing (met Maria Trepp als dieptepunt) etc. En geen enkele kritische instelling. Ik ben er niet meer.
  Veel liefs
  Kusjes
  xxx
  (dig it?)

  Like

 36. Ik dacht dat blog en bloggen sloeg op het systeem dat wordt gebruikt om de berichten te plaatsen. En misschien wil de maker van een blog wel helemaal geen journalistieke waarde nastreven, maar zoekt hij slechts toegankelijke software om berichten chronologisch te plaatsen en lezers te laten reageren.

  Like

 37. @hdj
  Bloggen wordt ruimer opgevat. Het slaat ook op het geven van informatie. Plaatsen van berichten zonder inhoud oogt wat technisch. Zeker hoeven niet alle blogs journalistiek te zijn. Maar nu lijkt het alsof alle blogs niet-journalistiek zijn. Da’s weer het andere uiterste.

  @VSp
  En?

  Like

 38. George,
  Zonder publiek geen waardering.

  Het heeft pas waarde als het schrijven ook effecten heeft op het denken van de lezers.
  Roberto

  Like

 39. Blogs schrijven,lezen en bekijken doen mensen om talrijke redenen gevoed door uiteenlopende doelstellingen en verwachtingen.
  Mede dankzij de razendsnelle interactieve aspecten en de relatieve anonimiteit waarachter bloggers en bezoekers zich kunnnen verschuilen. Hoe hoog men de lat wil leggen is aan de blogger en de bezoeker die de maat neemt. Dit maakt blogs uniek.
  Bloggen is een bezigheid die men met zelfoverschatting en te hoog gespannen verwachtingen kan aangaan, net zoals bijvoorbeeld autorijden.
  Aan de andere kant, mensen kunnen hun vaardigheden ook onderschatten indien ze moeilijke opgaven tot volle tevredenheid van zichzelf of anderen tot een goed einde (moeten) brengen. En daarmee zichzelf en anderen kunnen verrassen.

  Leuk en leerzaam toch?

  Like

 40. Mooi hè ? Dit is zo te zien een geïmporteerd oud VK-blogje. Zoiets als wat web-log.nl een half jaar geleden beloofde, maar nog steeds niet kan laten zien. Ik vond de blogs wel degelijk de moeite van het bewaren waard. Er is eigenlijk geen “het” blog. Het is net als een bibliotheek, maar dan een die verplicht is ook manuscripten van plaatselijke schrijvers aan te bieden voor uitleen. Vaak zie je na 3 seconden bladeren waarom het nooit uitgegeven zal worden. Ik vind blogs waardevol, omdat ze afstanden verkleinen tussen lezers en schrijvers. Je kan in discussie met iemand die je anders nooit ontmoet zou hebben. En je kan lezen wat iemand die schrijft zoal bezighoudt. Van een beroemd schrijver kun je misschien een keer een handtekening krijgen in je nieuwe aankoop, maar dichterbij dan dat zul je nooit komen, tenzij het boek over persoonlijke belevenissen gaat.

  Like

 41. @Roberto
  Zo is het.

  @VSp
  Klinkt leerzaam.

  @Knutselsmurf
  Klopt, een geïmporteerd oud VK-blogje. Maar wel met een nieuwe twist. Het idee van real time maakt de blogosfeer onderscheidend. Daar heb je zeker een punt. Zoals vroeger de televisie deed. Mits de moderator/blogger enig volume en regelmaat weet aan te houden. Da’s echter nog maar de basis. Dan komt de inhoud nog. Daarover de volgende keer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.