Rob Riemen als half-intellectueel

Het rommelt in wetenschappelijk Tilburg. Op de universiteit die om begrijpelijke reden geen Katholieke Universiteit Tilburg mocht heten. Maar waardeloos is het wel. Hoogleraar en sociaal-psycholoog Diederik Stapel wordt beticht van fraude. Hij zou onderzoeksgegevens uit zijn duim gezogen hebben. Het meest schrijnend is dat Stapel tevens over professioneel ethos doceerde. Degene die de certificaten uitreikt is zelf corrupt. Zo dondert de basis vanonder het wetenschappelijk bedrijf.

Na het jarenlang afglijden van het hoger onderwijs was het wachten op een wetenschappelijk bedrijfsongeval. De ver doorgeslagen bureaucratisering en accentverlegging van onderzoek en onderwijs naar management en ondersteuning heeft de kritische massa uit de meeste universiteiten gezogen. Diederik Stapel is de eerste die door de mand valt, maar zal naar verwachting niet de laatste zijn.

Er kondigt zich in Tilburg al een volgende slachtoffer aan en dat is de theoloog Rob Riemen. Hij is directeur van het Nexus Instituut dat in 1994 door hem werd opgericht. Het bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en uitdagend vorm te geven aan het cultuurfilosofische debat. Ik heb altijd een hogere dunk gehad van zijn publicitaire handigheid en succesvol lobbyen dan van zijn wetenschappelijke kwaliteiten.

De PVV-Brabant stelde een maand geleden in de Staten vragen over de subsidie aan Nexus. Volgens de PVV ontvangt Nexus subsidie van OCW, de Universiteit van Tilburg, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg, bij elkaar ruim een miljoen euro aan belastinggeld per jaar. Da’s een aanzienlijk bedrag voor een instituut dat op het raakvlak van publiciteit, journalistiek, (cultuur)politiek en wetenschap opereert. Nexus is geen academisch instituut. Het roept de vraag op of Nexus overheidssubsidie ontvangt die kranten, tijdschriften en uitgeverijen niet mogen ontvangen.

Na de affaire Stapel gaat PVV-kamerlid Martin Bosma en rechterhand van Geert Wilders opnieuw in de aanval. Riemen zou volgens Bosma in een rede Menno ter Braak citaten toegedicht hebben die in het geheel niet door Ter Braak zijn gedaan. De inzet van Bosma is duidelijk, hij wil een lastige tegenstander verzwakken die het op de PVV voorzien heeft. Da’s normale politiek, hoewel het blootleggen van andermans zwaktes wat negatief gericht is. Maar Riemen doet zelf niet anders en nu geeft Bosma hem een koekje van eigen deeg.

Bosma heeft gelijk. Riemen verandert en verzint citaten en dat is literair, journalistiek en wetenschappelijk onaanvaardbaar. Riemen maakt er potje van door in zijn boekjes en redes Ter Braak naar zijn hand te zetten. Menno ter Braak is Nederlands cultureel erfgoed dat beschermd moet worden. Des te erger als Riemen op festivals optreedt voor een redelijk onwetend publiek dat veel wijs gemaakt kan worden. De half-intellectueel Riemen moet met zijn fikken van de intellectueel Ter Braak afblijven.

Foto: De redactie van Forum: Menno ter Braak, Simon Vestdijk en Edgar du Perron (1932-1935)

Advertentie

7 gedachten over “Rob Riemen als half-intellectueel

 1. Wat een PVV al niet wil? De nederlandse politiek, gedogend nog, maar ook de nederlandse cultuur, het nederlandse recht, de nederlandse media, de nederlandse pers en nu de nederlandse wetenschap aan haar voeten krijgen? Zoals ze ook de nederlandse godsdienstwetenschappen en islamwetenschap met haar zgn. deskundigen al aan haar politiek populistische voeten denkt te hebben?

  Like

 2. @Joost
  Rob Riemen hoeft zich niets gelegen te laten liggen aan de PVV. Maar als-ie wetenschappelijkheid, of zelfs essayisme, nastreeft dan moet-ie zijn methodes zuiver houden. Dat heeft-ie blijkbaar niet gedaan en dat valt hem te verwijten. Ofwel, het lijkt er sterk op dat Riemen zich in de strijd heeft laten corrumperen. Hij is met zichzelf op de loop gegaan. Hoeveel ethischer ben je dan uiteindelijk dan een politieke partij als de PVV die de wereld versimpelt? Anders gezegd, als je geen alternatief weet te bieden voor de PVV dan speel je die partij alleen maar in de kaart. Dat heeft Riemen naar mijn idee gedaan. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Smoort het in politieke correctheid of overwint de ethiek?

  Like

 3. Ach, misschien komen ze elkaar later, veel later ook nog eens tegen bij dezelfde uitgever waar hun editing ghostwriters aan hun mémoires sleutelen.
  Beiden hebben goede connecties in de States, zo wat let ze? In de voetsporen van Von Guttenberg wiens kopieermachines door Fr. Dr. Merkel in beslag werden genomen.
  Goed is dat dergelijke frauduleuze exercities doorgeprikt worden en aan de kaak worden gesteld.

  Like

 4. Ik reageer weinig maar lees je stukken met veel plezier. Zo ook dit epistel. Zeer treffend, zeer raak, zeer waar

  Like

 5. @Raaf
  Dank, nog bedankt voor je verwijzing naar dit blog op artikel 7. Ik kom daar zelden, maar zag het aan de traffic vanaf die site. Ik mis je commentaren hier wel.

  Like

 6. Pingback: Vijandbeeld van Geert Wilders is niet uniek. Waarom de ophef? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.