GroenLinks steunt para-militaire missie in Afghanistan

Een missie met politionele en civiele taken die door hoofdzakelijk militairen wordt uitgevoerd noemt minister van Defensie Hans Hillen een militaire missie. Hij had het niet mogen zeggen. De uitspraak van Hillen is niet opvallend omdat-ie klopt, maar omdat GroenLinks zich eraan stoort. Deze partij is nodig voor een parlementaire meerderheid voor de politietrainingsmissie. Daarom suggereerde premier Rutte dat Hillen verkeerd was begrepen. Maar GroenLinks begrijpt het verkeerd.

GroenLinks-leider Jolande Sap ging in reactie op Hillen hevig tekeer in de media. Ze betichtte hem ervan opnieuw uit de bocht te vliegen als de minister van de blunders. Over de rug van Hillen spreekt ze via de media haar achterban aan. Haar uitval tegen Hillen is onnodig scherp. Sap brult als Calimero de echte wereld toe. Ze probeert ermee de verdeeldheid binnen haar partij toe te dekken. Ineke van Gent stemde tegen de missie en is niet als enige teleurgesteld in GroenLinks.

Er zijn twee punten van geschil. Sap noemt de missie civiel omdat ze de aard van de missie voorop stelt. Hillen kijkt naar de samenstelling en ziet een missie die voor 90% door militairen wordt uitgevoerd binnen een militaire structuur. Verder is de training van de Afghaanse politie in Kunduz weliswaar van aard civiel, maar kan ook militair opgevat worden als naar verwachting de getrainde politie ingezet wordt als para-militaire macht. Daarnaast is de training door 5 juristen een 100% civiele taak.

Een probleem dat is uitgedraaid op een Haags woordenspel staat los van de Afghaanse werkelijkheid. Het kan alleen met woorden opgelost worden. We noemen de missie in Kunduz, Kaboel en Mazar-al-Sharif voortaan para-militair. Of pseudo-civiel. Of een vechtende opbouwmissie. Of wat dan ook. Het woordenspel verandert niets aan de Afghaanse werkelijheid. Wel aan de Haagse.

De factsheet politietrainingsmissie in Afghanistan van het ministerie van Defensie geeft een overzicht van de Police Training Group (TPG) .

Foto: An Afghan police woman listens to the instructions of a German police woman inside the Police Training Center on June 14, 2010 in Kunduz, Afghanistan. German police women train a class of Afghan police women during a two-week education program. (June 13, 2010 – Photo by Miguel Villagran/Getty Images Europe)

3 gedachten over “GroenLinks steunt para-militaire missie in Afghanistan

  1. Indien GL meent dat ze op deze naieve manier het wereldbeeld naar hun hand te kunnen zetten, getuigt dat van weinig realiteitszin. De afrekening krijgen ze nu op hun bordje. Rutte & Co hebben hebben in deze klucht uiteindelijk precies bereikt waar ze op uit waren. En GL te kak gezet.

    Like

  2. @VSp
    Da’s een interessante gedachtengang. Ik denk ook dat GroenLinks te kakken wordt gezet. En dan met name Jolande Sap van wie steeds duidelijker wordt dat ze de overtuigingskracht en handigheid van Femke Halsema niet in zich heeft. Maar dat het een opzetje was uit het kabinet betwijfel ik. Eerder een losse flodder.

    Like

  3. Pingback: GroenLinks: de ondraaglijke lichtheid van een gewichtige partij « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.