Joris Demmink en de grote boze wereld

De hoge ambtenaar op wie advocaat Adèle van der Plas in een interview van mei 2011 doelt is secretaris-generaal van Joris Demmink. De hoogste ambtenaar van het Ministerie van Jusititie en Veiligheid. Hij wordt ervan verdacht chantabel te zijn wegens verkrachting en seksueel misbruik van kinderen beneden de zestien jaar en een deal te hebben gesloten met de Turkse overheid in ruil voor het schrappen van een beschuldiging van pedofilie. Dat gebeurt met een driehoeksruil waarvan een onschuldige Koerd het slachtoffer wordt.

De zaak draait om de Turkse Koerd Hüseyin Baybaşin die in 2002 tot levenslang is veroordeeld. Volgens Van der Plas is er sprake van een internationaal complot. Vraag is welke autoriteiten uit de Nederlandse politiek hierbij betrokken zijn. Want het klinkt onwaarschijnlijk dat Demmink gedurende 15 jaar zonder politieke rugdekking kon opereren. Die medeplichtigheid zou er tevens de verklaring voor zijn dat het rookgordijn zolang bleef hangen. Nu is de rek eruit. Demmink moet afronden omdat-ie eind 2012 65 jaar wordt.

Wie erbij betrokken zijn is onduidelijk. Namen variëren van de voormalige ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Piet Hein Donner, Prins Claus en de gevestigde media die de zaak niet oppikten. Een en ander kan weer variëren van actieve betrokkenheid, bescherming van anderen of laksheid. Beschuldigingen zijn vaker geuit. Dat ze tot niets leiden kan betekenen dat er geen aanleiding is. Smeders van complotten kunnen ook hun belang hebben. Of het zegt dat de doofpot zo diep is dat het alleen maar lijkt dat er geen aanleiding is.

De affaire Demmink die al jaren suddert wint sinds deze zomer vaart op drie fronten. Demmink wordt eind september 2011 onderworpen aan een voorlopig getuigenverhoor bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat gaat over de zaak Chipshol en de gang van zaken bij de Haarlemse rechtbank. En drie Turkse mannen die als minderjarigen ooit door Demmink misbruikt zouden zijn proberen in Nederland hun recht te halen.

Verder heeft Baybaşin bij het landelijk parket van het OM opnieuw aangifte tegen Demmink gedaan. Opvallend is dat de aanklacht nu gegrond wordt verklaard. Is er sinds de eerste aangifte door Baybaşin in 2007 iets veranderd? Nee. Het kan eigenlijk alleen duiden op de gewijzigde politieke opstelling die de ministers Rutte en Opstelten innemen. Met staatssecretaris Teeven op de achtergrond als aanjager om door te pakken.

De aanklacht spreekt over enkele nieuwe feiten, maar da’s betrekkelijk. De geconstrueerde zaak om Baybaşin monddood te maken ondervindt al jaren kritiek. Ook zou Demmink zich direct bemoeid hebben met de detentievoorwaarden die Baybaşin sinds 1998 opgelegd worden. Het gaat in elk geval om meer dan een gewone rechterlijke dwaling zoals bij de zaken Lucia de Berk of Ina Post. De affaire Demmink draait om corruptie, klassejustitie, chantage en politieke complotten op nationaal en internationaal niveau.

In april 2011 stapte Baybaşin naar de Hoge Raad. Want medeverdachten van Baybaşin werden in Turkije vrijgesproken dan wel niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Volgens advocate Adèle van der Plas is zijn veroordeling tot levenslang buiten proportie en gebaseerd op bewijsvoering die uitgaat van gemanipuleerde telefoontaps. Dit is na onderzoek vastgesteld, maar de commissie Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) onder voorzitterschap van Ybo Buruma oordeelde in februari 2011 toch negatief op heropening.

Het verdient aanbeveling dat de rol van Demmink tot op de bodem wordt uitgezocht. Als de aantijgingen nergens op gebaseerd zijn dan is het wenselijk dat ze weerlegd worden. En als het beschuldigingen kloppen dan moet de stal uitgemest worden om het vertrouwen in politiek en rechtssysteem te herstellen. Een verklaring zou kunnen zijn dat Nederland achter de schermen nog steeds een standenmaatschappij is.

17 gedachten over “Joris Demmink en de grote boze wereld

 1. “De affaire Demmink draait om corruptie, klassejustitie, chantage en politieke complotten op nationaal en internationaal niveau.”
  En moet een simpel gerechtshof vervolgens een vonnis vellen? In Nederland???
  De acceptatie van discreet hoongelach achter de schermen is meer ingeburgerd dan “vertrouwen in politiek en rechtssysteem”.

  Like

 2. @VSp
  We hebben niet meer dan de gebruikelijke correctiemechanismen. Of moeten we ervoor pleiten om de zaak Demmink bij een internationaal tribunaal aan te brengen? Een en ander zet het idee van Den Haag als wereldhoofdstad van het recht in een schriel licht.

  @Roberto
  Heerlijk.

  Like

 3. Zelf hou ik me niet met het onderwerp bezig, maar op boublog.nl staat veel interessant materiaal. De zaak heeft veel internationale connotaties – zo is er bv. een verband met wat klokkenluider Sibel Edmonds over de Turkse regering heeft gezegd, wat op zijn beurt weer te maken schijnt te hebben met 9/11 (zie http://www.boublog.nl/12/09/2011/bou-doet-een-beroep-op-haar-bezoekers/). Een internationale rechtbank zou dus zo gek niet zijn, voor wat er allemaal aan deze aangifte vastzit.

  Like

 4. @Joke
  De gegevens waarnaar je verwijst zijn al geruime tijd redelijk bekend. Het meest uitgebreide en complete feitenrelaas staat op:
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/755/affaire-joris-demmink-het-feitenoverzicht.html

  Er is absoluut een internationale, Turkse connectie. Het bijzondere aan de affaire Demmink is niet zozeer dat er nieuwe feiten bekend worden, hoewel het door de zaken Chipshol/ Haarlemse rechtbank en de drie Turkse aanklagers in een stroomversnelling geraakt. Hierboven het 1ste en 2de front.

  Het bijzondere is dat de beschuldigingen aan het adres van Demmink al jaren boven de markt hangen. Wie het wil weten kan het weten. Vandaar dat onderhand ook niet langer het vermeende misbruik van minderjarigen tussen 12 en 16 jaar door Demmink de kern van de affaire is. Maar eerder het toedekken, ofwel de doofpot. Dan gaat het over begrippen als klassejusititie, fraude en belangenverstrengeling van de rechterlijke macht, beinvloeding en chantage van politici en vermenging van onder- en bovenwereld. In de boerenkooldemocratie Nederland.

  Like

 5. De zaak Sibel Edmonds was jou al bekend? Dan heb je dus ook wel eens van Ergenekon gehoord. (Eerder heb je nl. wel eens dingen die ik daarover schreef van de hand gewezen als absurd.)

  Like

 6. Ik herinner me vooral, maar dat was in diezelfde periode, een blog over gevangenen die niet wisten wat de aanklacht tegen hen was en wanneer hun proces zou plaatsvinden. Ergenekon is de Turkse Gladio-affaire zeg maar, ook wel ‘deep state’ genoemd. De leden zitten hoog in het leger en de rechterlijke macht – de Turkse Demminks. Misschien snap je nu waarom Erdogan daar zo omzichtig mee omgaat?

  Het context-artikel dat ik toen postte en dat jij maar raar vond, staat hier: http://www.konfrontatie.nl/nl/artikel.php?konfrontvar=2439&themavar=8. (Maar kort geleden merkte ik dat toen ik het over Erbakan had, jij dacht dat het over Erdogan ging. Dan wordt het idd. ineens een raar verhaal, ja.)

  Maar goed: Boudine, die heel goed in het Baybasin-dossier zit en ook in contact met hem staat, suggereert dus een verband tussen de zaak-Demmink en de informatie die Edmonds heeft onthuld. En dat zou heel goed kunnen.

  Like

 7. @Joke
  Ik herinner me onze discussie niet meer, wel de strekking van de Ergenekon-affaire. De Turkse Demminks, oei, dat belooft wat voor de Turkse zeden. De Nederlandse aspecten van de affaire-Demmink interesseren me overigens meer dan de Turkse connectie. Micha Kat suggereert al jaren een rol van het Koninklijk Huis. Ik weet het niet. Maar het zou wel het zwijgen van Nederlandse politiek en media kunnen verklaren.

  Like

 8. “De Turkse Demminks, oei, dat belooft wat voor de Turkse zeden.”
  Ik doelde in de eerste plaats op hun verheven positie. Maar ik vind het toch wel belangrijk dat Demmink wrsl. niet alleen zich schuldig heeft gemaakt aan zedendelicten, maar ook nog medeplichtig is aan martelingen, moorden en politieke intriges in het mondiale kruitvat. We staan er weer fraai op.
  Wist je trouwens dat Baybasin niet onaardig schildert? Zelfs die expressie-mogelijkheid wilde PI Haaglanden hem afpakken.

  Like

 9. @Joke
  Zo is het. De zedenzaak was ooit de aanleiding, maar heeft door alle intriges en complotten relatief aan belang ingeboet. Daarom zie ik dat laatste en het toedekken ervan als de kern van de affaire.

  Over de schilderkwaliteiten van Baybasin was me niets bekend. Ik dacht altijd dat ze daar in de penitiaire instellingen begeleiding aan gaven. Ook dat soort therapie is inmiddels zeker wegbezuinigd.

  Like

 10. Pingback: Anonymous waarschuwt de Nederlandse TV: NOS, RTL & SBS « George Knight

 11. Pingback: Zijn Donner en Joris Demmink gevaar voor de rechtsstaat? « George Knight

 12. Pingback: Rechtzaak Westenberg wordt naar verwachting het volgende mediaspektakel « George Knight

 13. Pingback: Amerikaanse congresleden stellen EU vragen over Joris Demmink « George Knight

 14. Pingback: Joris Demmink: waarom beschermt organisatie een machtige pedofiel? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.