Ai Weiwei zegt Never Sorry

Fragment uit de lange documentaire Ai Weiwei: Never Sorry die in de herfst van 2011 uitkomt. Regisseur Alison Klayman volgde de Chinese kunstenaar van 2008 tot 2010. Producent is MUSE Film and Television. De promotie van de documentaire is in volle gang. Fragmenten moeten ons prikkelen nieuwsgierig te worden.

Zie hier voor alle berichten over Ai Weiwei op dit blog. Alison Klayman volgt Ai Weiwei nog steeds op de voet en gaf recent in PBS Newshour van Amerika’s publieke omroep een goede inleiding aan Jeffrey Brown over het belang van deze Chinese kunstenaar en zijn rol als activist in China:

Foto: De Zodiac Koppen van Ai Weiwei op wereldtoer in New York, nu in Los Angeles’ Lacma.

4 gedachtes over “Ai Weiwei zegt Never Sorry

 1. Met Ai Weiwei wordt voor de tigste keer in de geschiedenis de mens van de wereld gescheiden. Een misdaad die wereldleiders zou moeten activeren om alles eraan te doen om te zorgen dat hij zijn volledige vrijheid terugkrijgt.

  Ai Weiwei een activist noemen is eigenlijk niet juist. Hij handelde als een vrij mens, als een individu die het systeem negeert dat de wereld heeft geabstraheerd van de mens en de mens heeft geabstraheerd van de wereld. Hij doet niets meer en niets minder dan te zeggen dat hij wil leven.

  Voor de zoveelste keer wordt een leven verkracht dat slechts zijn medemensen erop wijst hoe zinloos het is om een manisch-depressief systeem in stand te houden dat zichzelf de hemel inprijst en meteen in doodsangst verkeert als een individu een zandkorrel in zijn raderen strooit.

  Ai Weiwei doet domweg zijn werk als kunstenaar: in de wereld de mens vertegenwoordigen die weet dat het realisme hem als subject uitschakelt en het idealisme hem als subject ervan vervreemdt. Zijn Zodiac toont ons die perversie van het denken, waarin de innige verstrengeling van mens en wereld door deterministen wordt doorsneden met hun angstzaaiende kosmologiën.

  Like

 2. @laila
  Dank voor de verwijzing naar Han Han.

  @Artafterallart
  Het is juist dat Ai Weiwei zichzelf niet wil omschrijven als activist. Daar zal-ie zo zijn redenen voor hebben. Maar hij is dat gezien zijn status en optreden in mijn ogen wel. We moeten hem alleen niet reduceren tot activist, want daarvoor is-ie te complex en op te veel terreinen tegelijk bezig.

  Ondanks zijn kritiek op het Chinese regime vermoed ik dat Ai Weiwei gezien zijn achtergrond de denktrant van de autoriteiten niet geheel afwijst. Slechts een sterke centrale macht kan dat land bijeenhouden. In elk geval in deze fase. Het schrikbeeld van het uiteenvallen van de Soviet-Unie in 1989 leeft in China sterk.

  Ai Weiwei zou een rol kunnen spelen om het regime te helpen humaniseren en de corruptie aan te pakken. Ook om dat in het Westen toe te lichten. Er komt een machtswisseling aan de top, dus dat biedt kansen. Kortom, alle (milieu)schandalen, corruptie en onzorgvuldig bestuur maken China zwakker. Da’s nauw verbonden met de almacht van de Partij die geen controle en correctie kent.

  Slimme bestuurders zouden kunnen samenwerken met types als Ai Weiwei. Maar ze zijn bang dat die types verder gaan en de rol van de Partij aan de orde stellen. En Ai Weiwei zal zijn autonomie niet opgeven door daar afspraken over te maken. Zo zit China op dit moment in een patstelling.

  Like

 3. Laten we Ai Weiwei zijn wie hij zegt te zijn, dus pleiten dat hij weer geheel vrij kan opereren en daar degenen op aanspreken die diplomatieke relaties onderhouden met China. Hopend dat hij gezond en wel weer voluit aan de slag kan gaan, want ze hebben hem flink te grazen genomen.

  Ondanks je realisme dat een sterke centrale macht het land tenminste bijeen kan houden merk ik uit je verdere reactie op dat zelfs slimme bestuurders het niet zal lukken om het tij te keren.

  Tezeer regeert de doodsangst in dat bipolaire systeem. Dat was en is mijn analyse. Waaraan ik toevoeg dat een geleidelijke overgang naar een meerpartijenstelsel nog nergens gelukt is zonder een ineenstorting van het oude systeem of een stiekem herstel ervan (zoals in Rusland nu het geval is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.