Zes personages op zoek naar een identiteit: Parkeerhandhaving

De Nederlandse veiligheidssector kent vele snelheden. Dat gaat van doortimmerde rapporten van theoretisch niveau en academisch kader tot handhaving op straat. Zoals bekend, is snelheid een kwestie van intelligentie. Gisterenavond zag ik een langzame variant in werking. De dienst Parkeerhandhaving in de vriendelijke wijk Wittevrouwen van de gemeente Utrecht.

Gisterenavond rond 21.15 uur werd ik opgeschrikt door harde stemmen. De zon was net onder. Voor mijn deur was een woordenwisseling tussen een Nederlands-Marokkaanse scooterrijder en Parkeerhandhaving die de boete uitdeelde. De beboete was het daar niet mee eens en liet dat verbaal weten. De functionaris die de bon uitdeelde was ook Nederlands-Marokkaans. Aan zijn kin groeide de onderste helft van een baard.

Toen ik goed keek zag ik dat er vijf veiligheidsfunctionarissen op scooters toekeken. Ze waren blijkbaar als versterking opgeroepen. Maar ze boden weinig meer steun dan hun aanwezigheid. De beboete jongen sprak steeds driester. Hij betichtte de parkeerwachten van het feit dat ze stonken, viespeuken waren, laf waren en hem moesten hebben vanwege zijn etniciteit. Op dat laatste sprak-ie in het bijzonder de halve baard aan.

Uiteindelijk werd de boete uitgereikt en dropen alle scooters af. De beboete schold verder en in mijn ooghoek zag ik nog net dat het tot een handgemeen met duwen en trekken over en weer kwam. Toen daalde de rust weer neer in mijn rustige wijk. Maar omdat ik nieuwsgierig was geworden hoe de zes parkeerwachten eraan toe waren liep ik naar buiten. Iets verder op de singel was de evaluatie druk van gestart gegaan.

Een witte auto van Parkeerhandhaving was inmiddels ter plekke. Ook daar werd druk overlegd. Maar het epicentrum van de discussie was de halve baard. Toen ik langsliep hoorde ik hem zeggen We hebben het toch goed gedaan. Meer ving ik niet op. Ze hingen geslagen op hun scooters en vroegen zich af of ze het goed gedaan hadden. De adrenalinepiek van 24 augustus zou snel geschiedenis worden. Maar nu nog even niet.

Mijn inschatting van de situatie wijzigde zich naarmate ik de situatie beter begreep. Dat ging van een straatjongen die zich miskend voelde en uit zijn dak ging tot een groep veiligheidsfunctionaris die over zich heen liet lopen en niet passend wist op te treden. Mijn definitieve inschatting was medelijden met mensen die op pad gestuurd worden zonder goede opleiding en voldoende middelen om passend op te kunnen treden.

Foto 1: Parkeerplaats vermoedelijk eind jaren 1940

Foto 2: Dienders na 1955. Geven ze elkaar een bon?

Advertentie

8 gedachten over “Zes personages op zoek naar een identiteit: Parkeerhandhaving

 1. Fraaie observatie. Ik word ook gek van al die verschillende handhavers waarvan overigens behalve parkeerbeheer de rest zo ongeveer onzichtbaar en niet aanspreekbaar is en in ieder geval hun werk niet goed doen. (Amsterdam-C).

  Like

 2. Je raakt de kern, de mannen die op pad gestuurd worden om ontspoorde jongelui bij hun nekvel te pakken en op de bon te slingeren. Het zal je job maar zijn. Wie kent niet The west side story die 1961 op het doek kwam. America is altijd al een voorloper geweest, de sociale co- adhesie in bevolkingsgroepen is in een staat van verval geraakt.

  Het tempo in Nederland ligt wel iets hoger, aangezien men hier met het “Pendaalemmersyndroom ” zit.

  Like

 3. Prachtfoto! Marktplein Enschede of Hengelo met een ‘Grolsch Pilsner’ café?
  Geen motorfiets te bekennen, scooters bestonden überhaupt nog niet.
  De bedenker van de vrijwillige verplichte Melkertbanen zag zichzelf beloond met behulp van belastinggeld op een glansrijke voortzetting van zijn carrière bij de Wereldbank.

  Like

 4. @Victor
  Precies. En vanwege bezuinigingen willen overheden steeds meer veiligheid voor minder geld. Dat heeft een prijs. Zoals ik op gisterenavond op straat zag.

  @Paso doble
  Nou ik denk dat Parkeerhandhaving op pad gestuurd wordt om verkeerd geparkeerde auto’s en andere voertuigen bij hun nekvel te pakken. Met de job van parkeerhandhaver lijkt me niks mis. Een eerzame baan. Maar de overheid moet het serieus nemen. Dat gebeurt niet. Het wordt eerder uitbesteed dan ingepast.

  @VSp
  Ik weet niet waar het is. De foto is net niet scherp genoeg om in te zoomen. Maar ik vermoed dat Grolsch verder verspreid was. Omdat ik denk dat je dat aardig vindt heb ik nog een foto bijgeplaatst van een vliegende brigade in ruste.

  @allen
  Zie voor een andere merkwaardige ontwikkeling in Utrecht op 24 augustus 2011 op veiligheidsgebied het verslag van Emiel Elgersma die van de politie niet mocht fotograferen op Hoog Catharijne. Het lijkt me terug te voeren op hetzelfde euvel als in Wittevrouwen. Namelijk gebrekkige opleiding van de veiligheidsdiensten. Waarbij op Hoog Catharijne nog een hoop misnoegen en misverstand door de politie komt van wat burgerrechten precies zijn. Onder het mom van terrorismebestrijding wordt de burger onterecht aan de kant gezet en legt de politie onvoldoende uit. Da’s een slechte ontwikkeling. Kortom, in Hoog Catharijne reageerden gisteren de veiligheidsdiensten te fel en in Wittevrouwen te laks.
  http://www.elgersma.info/weblog/2-uur-in-de-cel-vanwege-fotograferen-bij-utrecht-cs-en-niet-tonen-id/

  Ik schreef hierover: De politieagent geeft geen reden op waarom-ie de ID wenst te zien. Of het moet zoiets zijn als ik vroeg je gewoon je ID te laten zien. Maar da’s geen echte reden. Burgers hebben een draagplicht, maar geen toonplicht. De ID moeten ze dus altijd bij zich hebben, maar dat betekent niet dat ze die ook altijd desgevraagd aan een veiligheidsfunctionaris moeten tonen. Zoals al eerder opgemerkt, moet daarvoor een reden gegeven worden. Uit de video blijkt dat de politieagent in gebreke blijft. Maar wellicht heeft-ie eerder wel zijn redenen gegeven. Dan was het slimmer geweest die later te herhalen.

  Hoog Catharijne is bezit van Corio. HC is dus haar eigendom. Tevens is het een gebied met verhoogd risico omdat het een knooppunt van spoorwegen is. Ook trekt het veel zwervers, scharrelaars en kleine criminelen aan. In dat spanningsveld moet de politie opereren. Da’s niet makkelijk.

  De enige echte conclusie die ik uit deze zaak trek is dat politieagenten onvoldoende opgeleid en geschoold zijn. Ze moeten meer afstand tot de burgers houden en de wet beter vertegenwoordigen. Een opmerking als doe niet zo moeilijk als iemand om principiele redenen zijn ID niet wenst te tonen is ongelukkig en ongepast. Dat gaat voor mijn idee over een grens van wat een overheidsdienaar tegen een burger mag zeggen.

  Like

 5. Je verbazing dat de anderen slechts toekijken veronderstelt dat ze hun taak in teamvervand zouden meten verrichten en je conclusie veronderstelt dat de opleiding voor parkeerwachters en politieagenten gericht is op meer afstand van burgers nemen en de wet beter vertegenwoordigen. Die van parkeerwachters is echter gericht op ZELFSTANDIG een wetsovertreding en verschillende soorten van handhavingsmogelijkheden herkennen (strafrechtelijk / bestuursrechtelijk / fiscaal). Vervolgens ZELFSTANDIG beslissen hoe de overtreding wordt afgedaan of dat
  waarschuwing voldoende effectief zal zijn en een bekeuringsgesprek voeren. Tenslotte ZELFSTANDIG problemen oplossen; de- escalerend optreden en indien nodig assistentie inroepen. Mijns inziens zag je daar een praktijkvoorbeeld van en komt het op mij over dat de betreffende parkeerwachter nog stage liep of zich nog aan het inwerken was.

  Like

 6. @Artafterallart
  Het gaat me niet om het toekijken van de opgeroepen versterking. Het gaat me erom dat de halve baard in zijn eentje de klus niet kon klaren. Of met een vaste collega. Uit de hele situatie heb ik geen vermoeden dat de halve baard nog niet ingewerkt was. Maar als dat zo is dan onderschrijft het in mijn ogen des te meer het idee dat de opleiding en sturing van bovenaf onvoldoende zijn. Dan had de halve baard de straat nog niet opgestuurd moeten worden. Of niet geselecteerd moeten worden voor deze baan.

  Met mijn pleidooi dat parkeerwachters en politieagenten meer afstand tot de burgers moeten nemen bedoel ik niet dat ze onvriendelijk of minder empathisch moeten zijn, maar wel dat ze hun amicaliteit en idee met gelijken te praten moeten afzweren. Want een veiligheidsfunctionaris representeert primair de wet. Da’s een serieuze zaak en daarbij hoort gepast gedrag. Dat de agent tegen Emiel Elgersma zei dat-ie niet zo moeilijk moest doen is om die reden ongepast. Want als er een veiligheidsfunctionaris in functie bij betrokken is gaat het nooit om de ontmoeting tussen twee willekeurige mensen. Ofwel, de politie moet niet mijn beste vriend zijn, maar eerder een correcte vriend.

  Like

 7. Ik wijs je er alleen maar op dat hij als parkeerwacht zijn werk zelfstandig moet doen, althans daartoe opgeleid is. Voorts is het niet ongebruikelijk dat men in praktijksituaties moet leren van vallen en opstaan het beroep correct uit te oefenen.

  Je pleidooi weerspreek ik niet. Ik geef slechts aan wat hun taakstelling is, waarin wellicht de nadruk op een de-escalerend optreden die amicaliteit kan verklaren. Ik ben het met je eens dat die keuze wringt met de rol van de wet correct handhaven. Ik voeg daaraan toe dat daar geen gesmoes bij past, dat iedere overheidsdienaar zich volstrekt integer moet gedragen, dat een vriendelijke bejegening effectief is qua interventie en daartoe beperkt moet blijven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.