Moammar Abu Minyar al-Hynkel: dood om voort te leven

Update: Khadaffi is dood. Zijn laatste druppel bloed is verspild. Nu is de verfilming van zijn leven mogelijk. 

De strijd in Libië lijkt gestreden. Hoewel we niet weten hoelang het nog gaat duren. Maar het eind is toch minder dramatisch dan het begin van het einde. Dan is immers nog alles mogelijk. Zoals de ideale held goed noch slecht is, is de ideale vertelling dat evenmin. Eind februari 2011 brieste Khadaffi“Ik blijf vechten tot de laatste druppel van mijn bloed”. Dat belooft wat. Hoeveel bloed heeft-ie een half jaar later nog over?

Het begin van het eind was de toespraak in het troosteloze decor van zijn compound in Tripoli. Met het beeld van de raket voor de deur. Dat maakt indruk. Zijn onsamenhangende uitbarsting werd direct in verband gebracht met Hitler uit Der Untergang. Dus eigenlijk met hoofdrolspeler Bruno Ganz. De verwijzing geeft al aan in welke werkelijkheid Khadaffi wordt geplaatst. Die van dictators, idioten en tragische filmhelden.

Als het grote voorbeeld voor Khadaffi moet echter The Great Dictator van Charlie Chaplin uit 1941 gezien worden. Een film uit het toen nog neutrale Amerika. Chaplin speelt de megalomane dictator Adenoid Hynkel die de wereld als speelbal ziet. De film kende een moeizame productie. Niet door alle Amerikanen werd de Engelse Chaplin die als jood of zigeuner werd beschouwd de vrijheid gegund om een kritische film te maken.

Het wachten is op de verfilming van het leven van Moammar Abu Minyar al-Hynkel. Het zoetsappige einde van The Great Dictator ligt niet voor de hand. Eerder vermenging van genres. Politiek pamflet, horrorfilm en komedie. Met wat dansnummers in de woestijn. Uiteindelijk is het lachen om idioten als Hynckel, Hitler of Khadaffi. Op voorwaarde dat het van een afstandje kan. Want de toeschouwer moet het kunnen overleven.

Foto: Charlie Chaplin als Adenoid Hynkel in The Great Dictator (1941)

5 gedachten over “Moammar Abu Minyar al-Hynkel: dood om voort te leven

 1. Een schrille lach dan, want alle ‘wereldleiders’ hebben zijn kont gelikt. Daar zou die film over moeten gaan, hoe pervers de wereldpolitiek kan zijn.

  Like

 2. Op 30 april 1986 zaten een vriendenstel op het Leidseplein bovenop een glascontainer vriendelijk wuivend naar het voortschuivende publiek, verkleed en geschminkt als Bea en Claus. De oranje emmer, 10 liter, met fl. 1,- daarop, was boordevol op het einde van Koninginnedag. Er werd vrolijk om gelachen.
  Ditzelfde stel heeft nu twee kinderen, 14 en zestien jaar oud die vorig jaar hetzelfde deden, maar nu verkleed en geschminkt als PWA en Máxima. Binnen een kwartier werden ze opgepakt door de politie en hun ouders konden hun afhalen op het politiebureau op het Marnixplein. Met de medeling dat ze blij mochten zijn dat ze er met een flinke reprimande afkwamen.

  Like

 3. @Artafterallart
  Inderdaad, scherp opgemerkt. Met het nieuwe, oude woord schril. Prachtig. We zullen na de val van Khadaffi de oude beelden zien. Zoals dat bij Sadam ook was. Hopelijk wordt er een boeiende film van gemaakt.

  @VSp
  Absurd. Maar ik vermoed niet dat Khadaffi erachter zit.

  Like

 4. @Raaf
  Normaal kan ik niks met de uitspraken van Wilders. Maar wat-ie vandaag twitterde vond ik wel treffend. Namelijk dat-ie hoopt dat het nieuwe regime niet repressiever wordt dan het oude. Maar vandaag kunnen de Libiërs lekker feestvieren. Morgen gaan ze hopelijk aan de democratie werken. En da’s veel en veel lastiger dan het verslaan van een gemeenschappelijke vijand. Ook Nederland kende in de naoorlogse jaren (1945-1948) een harde strijd tussen oud en nieuw, links en rechts, gelovig en communistisch. Waarna uiteindelijk het oude regime won. Waarom zou dat in Libië anders zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.