Censuur op internet vraagt nu om een politieke principe uitspraak

Op 11 augustus legden de BART-autoriteiten mobiele telefoondiensten stil om protesten tegen een dodelijke schietpartij door de BART-politie te voorkomen. Het incident in the Bay Area Rapid Transit in San Francisco werd door de grote Amerikaanse networks laat opgepakt.

Anonymous pakte het op en reageerde met een persbericht.  De wereldwijd opererende groep grijpt met acties van burgelijke ongehoorzaamheid in als bedrijven of overheden de vrijheid van meningsuiting inperken. Wat in San Francisco gebeurde. Onder de naam Anonymous wordt ook in Nederland geopereerd. Deze afdeling legde naar eigen zeggen de site van pedofielenvereniging Martijn plat. Da’s een actie die de meningsuiting beperkt en doel en middelen verkeerd afweegt. Ver afgedwaald van het idee van Anonymous.

In het persbericht staat dat in de VS de persvrijheid steeds meer onder druk staat en censuur toeneemt: You do not censor people because they wish to speak out against the wrongs the wrongful things occurring around them. The Bay Area Rapid Transit has made the conscious decision of ordering various cell phone companies to terminate services for the downtown  area inhibiting those in the area from using cell phones – even in the case of an emergency. De groep riep op tot een vreedzaam protest op 15 augustus tegen de overheidscensuur en voor de vrijheid van meningsuiting.

De lokale pers komt achteraf met een verhaal dat haaks staat op de beweringen van Anonymous. Het zegt dat een lelijke bende demonstranten in juli voor chaos in een trein zorgde in protest tegen het neerschieten van een voorbijganger door de BART-politie. Indien BART op 11 augustus de mobiele diensten niet had uitgeschakeld dan had zoiets opnieuw kunnen gebeuren stelt de San Francisco Chronicle. Maar het bevestigt dat het deze hypothese niet hard kan maken en het koffiedik kijken is.

De vrijheid van het internet staat op het spel. Niet alleen in China, Egypte of Syrië, maar ook in de VS of in Nederland. Telecommaatschappijen en bedrijven worden onder het mom van de openbare veiligheid door overheden onder druk gezet om hun diensten te staken als overheden dat wensen. Zoals WikiLeaks dat geen electronische betalingen meer kon ontvangen. Twitter weigerde recent verzoeken van de Britse politie om accounts van relschoppers af te sluiten die achteraf hun verhaal aan elkaar deden.

Politieke partijen als GroenLinks of D66 die zich het meest identificeren met burgerrechten zouden nu al in een principe uitspraak in de Tweede Kamer duidelijk moeten maken dat in Nederland niet mag gebeuren wat in San Francisco gebeurde. Ofwel, dat er geen enkel motief is voor overheden om mobiele diensten en het internet in te perken en tijdelijk af te sluiten. Veiligheidsdiensten die steeds meer macht naar zich toetrekken moeten de tegenmacht tolereren, hoe onaangenaam dat op enig moment ook is.

Burgerrechtenbeweging ACLU van Noord California zet het in een kader: All over the world people are using mobile devices to organize protests against repressive regimes, and we rightly criticize governments that respond by shutting down cell service, saying it’s anti democratic and a violation of the right to free expression and assembly. Are we really willing to tolerate the same silencing of protest here in the United States? Voor Nederland geldt hetzelfde. Daarom moeten we ons hierover nu uitspreken.

14 gedachten over “Censuur op internet vraagt nu om een politieke principe uitspraak

 1. Grappig. Ik krijg opeens visioenen van een anarchistisch internet, gebaseerd op draadloze technologie. Mensen vinden altijd een manier om met elkaar te communiceren, je kan ze hooguit tijdelijk afsluiten.

  Like

 2. @Knutselsmurf
  Mensen zijn zeker creatief, maar de overheid ook. Als machtsmiddelen van laatstgenoemde het verschil maken, dan houden we de creativiteit voor onszelf. Maar dan is het te laat.

  Like

 3. Je kunt iemands rijbewijs afnemen, maar nooit verbieden c.q. voorkomen om op de virtuele weg te rijden.

  Like

 4. @Paso Doble :
  Bij mobiele communicatie ligt het anders. Dat is afhankelijk van een onderliggend communicatienetwerk. De cellphones zelf hebben maar een bereik van honderden meters, en ze zijn niet in staat om contact te maken met elkaar. Een walkie-talkie ( mobiele zend-ontvanger ) heeft niemand meer.
  De overheid pakt dus niet het rijbewijs af, maar verspert de weg. Dus moeten er all-terrain vehicles bedacht worden. Maar ze moeten natuurlijk weer geen geraffineerde high-tech brandstof nodig hebben 🙂

  Like

 5. @Paso
  Ben je ook zo dol op beeldspraak? Wat als de overheid de digitale weg afsluit? Zoals in San Francisco gebeurde.

  @Knutselsmurf
  Duidelijke uitleg. De uitdaging voor de burger is dus om middelen te ontwikkelen om los van de overheid of bedrijven die door de overheid gecontroleerd worden te communiceren zonder dat het te duur en te complex wordt. Maar die burgerlijke autonomie is een ontwikkeling die de veiligheidsdiensten liever niet zien. Want dan verliezen ze grip. Zeker in Nederland waar naar verluidt de burger meer gecontroleerd en getapt wordt dan in welk land ook. Inclusief dictaturen. Zonder dat deze diensten dat uiteraard ooit zullen zeggen en het een brede discussie kan worden. Er valt dus de komende jaren voor de burger veel technische vooruitgang te boeken. Onder het mom van terrorisme zal de overheid die ontwikkeling vertragen. Da’s het normale kat-en-muis spel van de democratie. Vraag is hoe autonoom bedrijven als Apple, Microsoft of Google zich kunnen opstellen. Kiezen ze voor de overheid of de burger?

  Like

 6. Dan koop ik weer duiven, dan moet het maar zo. Gaat een stuk langzamer, maar niet onmogelijk.
  Anders zal ik me moeten toeleggen op telepathie.

  Like

 7. Tijdens de demonstraties afgelopen lente in Egypte werd het internet platgelegd. De organisatie Avaaz is toen op de proppen gekomen met technische apparatuur waarmee toch satellietverbinding kon worden verkregen. Iets anders wordt het als overheden de sociale media rechtstreeks platgooien. Anonymous heeft inmiddels aangekondigd dat ze zich op 5 november gaan wreken op het verraderlijke Facebook.

  Like

 8. @Paso
  Telepathie? Da’s niet mis als je daarin gelooft. Maar werkt het alleen voor de spiegel?

  @Anoniem
  Geen slecht idee.

  @Joke
  Verdorie, Joke, je spreekt over het verraderlijke Facebook juist op de dag dat ik me aangemeld heb. Al wil ik het uitsluitend gebruiken om te verwijzen naar mijn blogs. Enfin, we weten waar onze vrienden zitten.

  Like

 9. George Knight, voor de spiegel, dat vraag ik me wel af. Het werkt wel alleen niet op elk gebied. Bovendien zijn we als mens nog niet voldoende ontwikkeld om de signalen op te vangen en te vertalen naar…. Kijk maar eens naar een natuurfilm, dan zie je dat het werkt.

  Like

 10. Pingback: LULZ « George Knight Kort

 11. Pingback: Sociaal protest in de VS wint aan kracht « George Knight

 12. Pingback: Twee redenen om op de Piratenpartij te stemmen: bewustwording en tegenmacht « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.