De 75-jarige Ron Paul is presidentskandidaat voor de Republikeinen en geldt als conservatief. Hij is tegen de verhoging van het schuldenplafond door de overheid en speelt een rol in de impasse waarin de VS zich bevindt. Zijn afstand tot gematigde Republikeinen als John Boehner is niet kleiner dan tot president Obama.
Libertarisme is een politieke filosofie die ernaar streeft om de mate van individuele vrijheid te maximaliseren en de overheid in omvang te minimaliseren of zelfs af te schaffen. In de VS is Republikeins afgevaardigde en voormalig presidentskandidaat Ron Paul de vertegenwoordiger van deze stroming. Hij pleit onder meer voor het strikt navolgen van de grondwet.
Paul is een van de grondleggers van de Tea Party beweging. Even kritisch over voormalig president George ‘W’ Bush als over president Obama. In het libertarisme komen Jullian Assange en Ralph Nader samen met Ron Paul en Andrew Napolitano in hun kritiek of de regering voor de burgers werkt of andersom. Anarchisme ontmoet conservatisme. De Nederlandse particratie laat nauwelijks ruimte voor dit afwijkende geluid.
Een commentaar van Andrew Napolitano op Fox tegen de gevestigde politiek is een goeie introductie in het libertaire gedachtengoed. In het achterhoofd moet gehouden worden dat Napolitano uitgaat van gelijkheid, maar niet van gelijke uitgangsposities. Hoewel-ie gewiekst genoeg is om een rebuttal van compassie in te voegen. Maar in zijn betoog lopen theorie en praktijk door elkaar:
President Obama is kwetsbaar in zijn optreden. Van zijn hoge standaard van mensenrechten en ethisch handelen komt weinig terecht. Guantanamo Bay is nog open. Zijn rede in Caïro heeft niemand tevreden gesteld. Napolitano’s aanval is partijpolitiek. Toch geeft de libertaire beweging die uitersten verenigt stof tot nadenken. De politieke steun die het oogst lijkt kleiner dan de publicitaire storm die het zaait. Het wachten is op gematigde Democraten en Republikeinen om hier passend op te reageren. Dat ontbreekt tot nu toe.
Foto: John Wayne in The Longest Day, 1962
Ik heb Ron Paul nooit zo als een libertarian gezien, libertarians zijn op z’n best dwazen.
Ron Paul heeft de juiste kijk op het geldverslindende VS imperialisme, zo bleek in vroegere interviews.
Ik kan me dan ook niet voortstellen dat hij iets met de gekken van de Tea Party van domoor Sarah Palin van doen heeft.
Ik heb nog een citaat over libertarians
Maybe you’re interested in this view on Libertarianism.
S.N.Eisenstadt is an Israeli sociologist, Foreign Honorary Fellow of the American Academy of Arts and Sciences and Foreign Member of the American Philosophical Society.
He is emeritus professor at the Hebrew University of Jeruzalem.
He wrote many books, I will quote from ‘Fundamentalism, Sectarianism and Revolution’, Cambridge UK 1999.
On page 172 he writes about the American right, and I quote:
‘usually members of fundamentalist or evangelical religions, and radical individualists, including “libertarian” businessmen, speculators and their journalistic and academic apologists in departments of economics, particularly at the University of Chicago. …
What binds the two is their hostility to federal regulatory and taxing power or, in a larger sense, their shared conviction that the USA ought to be a largely homogeneous culture, a fairy tale version of its disheveled self, a Disneyland whose brave citizens are free to make their fortunes no matter what the damage to competing interests, where women sing in church when they are not at their stoves incubating embryos, where overt non-conformists are not welcome and the income tax has been repealed’.
LikeLike
@Domoor
De feiten geven aan dat Ron Paul verbonden is met de gekken van de Tea Party. Maar hij staat aan de zijlijn.
LikeLike
Pingback: Ron Paul is vergif voor de media « George Knight
Pingback: Ron Paul verdedigt WikiLeaks, Assange, Manning en Ellsberg « George Knight
Pingback: Uitersten ontmoeten elkaar: Ron Paul en Julian Assange | George Knight