Ai Weiwei verbreekt de stilte en twittert, dus bestaat

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei was tijdens zijn 81-dagen lange detentie dicht bij de dood. Er komen via de internationale media steeds meer onheilspellende berichten naar buiten. In China worden uitingen van Ai Weiwei geblokkeerd. Nu doet-ie aan educatie. Hij voedt de Chinese machthebbers op in democratie. Zijn 12-jarig verblijf in New York zal daar niet vreemd aan zijn.

Na detentie door de Chinese machthebbers en zijn vrijlating onder onduidelijke omstandigheden is-ie sinds 5 augustus 2011 weer gaan twitteren. Ai Weiwei verbreekt de stilte. Via via laat-ie weten meer dan 50 keer verhoord te zijn op twee locaties en immense psychische druk te hebben ervaren. Hij werd ervan verdacht een rol te spelen in de Jasmijn-protesten. Publiek wordt-ie beschuldigd van belastingontduiking. Een niet serieus te nemen aantijging.

Ruim 400 jaar geleden schreef René Descartes Ik denk, dus ik ben. In de oorspronkelijke versie verwoordde hij het als Cogito ergo sum. Maar in onze tijd gaat het erom gehoord te worden. Ik twitter, dus ik ben. Slim toegepast dient twitter educatieve doelen. Zoals de taalverwerving Latijn. Ai Weiwei brengt het in praktijk ondanks een verbod van Chinese autoriteiten. Publiciteit is zijn bescherming, hoe schamel ook. Zijn bekendheid in het Westen geeft elke actie en reactie een brede focus.

De Chinese tweets zijn vertaald in het Engels door de BBC en The Huffington Post. Ai Weiwei maakt zich zorgen over andere gevangenen, zoals Ruan Yunfei en Wang Lihong die nog gedetineerd zijn. En minder beschermd zijn vanwege hun onbekendheid.

8 augustus: Vandaag zag ik Liu Zheng Gang. Het was de eerste keer dat hij besprak te zijn vastgehouden, stak zijn rechterhand op en zei: Rapporteer aan supervisor dat ik water wil drinken. Hij liet een traan … hij kreeg een hartaanval tijdens detentie en ging bijna dood.

Een tijdje werden we vastgehouden op dezelfde plek. Ik hoorde dat er nog een bebaarde kunstenaar binnenkwam, nooit gedacht dat hij het zou zijn.

Omdat ze met me in contact stonden, werden deze vier mensen Liu Gang Zhen, Hu Ming Fen, WenTao, Zhang Jin Song, tegen de wet vastgehouden, en hoewel onschuldig ondergingen ze grote mentale en fysieke marteling.

9 augustus: Een nieuwe dag.

Als u zich niet uitspreekt voor Wang Lihong en als u zich niet uitspreekt voor Ruan Yunfei, bent u niet alleen iemand die niet opkomt voor rechtvaardigheid en eerlijkheid, maar hebt u evenmin zelfrespect.

Onvermijdelijk zal Ai Weiwei zich in zijn tweets geleidelijk meer uitspreken over politieke onderwerpen en daarmee een grens overgaan die de Chinese autoriteiten verplicht om te reageren. Ai Weiwei is uitgenodigd om naar Berlijn te komen, maar wil China niet definitief verlaten. Toch lijkt zijn toekomst buiten China te liggen. Maar zijn belang is Chinees. Wordt vervolgd.

Foto: Ai Weiwei wint aan gewicht. Hij weegt nu 97 kilo. Tijdens de detentie was-ie vermagerd. In een foto toont-ie zijn importantie aan de wereld. Maar ook fragiliteit als spiegelbeeld in de Engelse weegschaal. 

Een gedachte over “Ai Weiwei verbreekt de stilte en twittert, dus bestaat

  1. Pingback: Ai Weiwei: Twitter is blocked here in China so I can’t read any tweets « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.